Els diputatas i Senadors catalans es van reunir el 25 de juny de 1977 i van expresar l´exigència del restabliment de la Generalitat i el retorn del President Terradellas; en la que més d´un milió de persones van demanar la recuperació de l´Autonomia.
El President del Govern espanyol, Adolfo suárez, va actuar amb gran habilitat política, i desprres de laborioses negociacions es va arriba a l´acord de restaurar la Generalitat provisional. El 23 d´octubre de 1977 el President Terradellas va tornar a Catalunya.
El President Terradellas va nomenar un Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya, i aixi és va iniciar l´etapa de la Generalitat provisional,sense competències i sense infractutura propia, utilizant els recusos de la Diputaciò de Barcelona.
Els Parlamentaris catalans van designar una comissió encarregada d´elaborar un projecte d´Estatut.Aquesta comissió es va reunir al parador de Sau.
El texte va ser aprovat a Catalunya per referéndum popular el 25 d´octubre de 1979; ratificat pel Congrés dels Diputats el 29 de novembre de 1979 i pel Senat el 12 de desembre de 1979.
Sansionat pel Rei Joan Carles I, el 18 de desembre de 1979.
Publicat al BOE el 22 de desembre de 1979.
Publicat al DOGC el 31 de desembre de 1979.
Va entrar en vigor el 1 de gener de 1980.
L´existència de les Comunitats Autònomes i dels respectius Estatus d´Autonomia té la seva ráo de ser en el carácter consensual de la CE\78 ( raons i circunstancies històriques determinades ), que opta per un model d´Estat autonòmic, sense que al Tìtol VIII de la mateixa defineixi de manera exacta qué significa l´autonomia.
Hem de dir que els Estatuts d´Autonomia són la norma institucional básica de cada Comunitat Autónoma .L´Estat els reconeixarà i ampararà com part integrat del seu ordenament jurídic. Art. 147.1 CE\78 i que tenen la categoría de llei orgánica segons l´art 81.CE\78.
El Contigunt mínim és l´establert a l´art 147.2 CE\78:
La denominació de la Comunitat que millor correspongui a la seva identidat històrica.
La delimitació del seu territori.
La denominació , organització i seu de les institucions autònomes pròpies.
Les competències asumidse dins del marc establet a la Contitució i les bases per al traspràs dels serveix correponents.
Estrutura, contingut esencial i preincipis fonamentals.
Estrutura interna:
L´estatut d´Autonomia de Catalunya de 1979, consta d´un preàmbul, 57 arts, dividits en un tìtol preliminar y 4 tìtols, 7 Disposicions addicionals i 8 Dispocisions Transitòries.
Preàmbul.
Tìtol preliminar. Disposicions generals. Arts 1 a 8.
Tìtol primer . Competències de la Generalitat .Arts 9 a 28.
Títol segon. De la Generalitat . Arts 29 a 42.
Capítol I .El parlament. Arts 30 a 35.
Capítol II. El president .Arts 36 a 37.
Capítol III. El Consell Executiu o Govern.Arts 37 a 39.
Capítol IV. El control de la Generalitat. Art.40 a 42.
Títol Tercer. Finances I economia. Art 43 a 55.
Títol Quart. Reforma de l´Estatut.Art 56 a 57.
7 Disposiscions Addicionals.
8 Dispocicions Transitòries.
1.2Contingut essencial i principis fondamentals :
En el preàmbul s´extableix que Catalunya , exercint el pret a l´autonomia que reconeix la CE\78, art. 2,137,143,147,i DT 2ª manifesta la seva voluntat de contituir-se en Comunitat Autònoma.
L´Estatut és l´expressió de la identitat col-lectiva de Catalunya, i defineix les seves institucions i les seves relacions amb l´Estat en un marc de lliure solidaritat amb altres nacionalitats i regions. Aquesta solidaritat és la garantia de l´autèntica unitat de tots els pobles d´Espanya.