Literatura


Tirant lo Blanc; Joanot Martorell


TIRANT LO BLANC

INDEX

La Timidesa p3

Tirant demostra el seu amor p4

Tirant va a l'habitació de Carmesina p4

Carmesina mor d'amor p5

Triangle Amorós p6

TIRANT LO BLANC COM A ENAMORAT

LA TIMIDESA

Tirant lo Blanc és un home que, com a cavaller és molt valent, però en l'amor és una mica tímid. Això es nota en diverses situacions on Tirant està amb Carmesina o amb qualsevol altre dama de la cort.

En moltes situacions s'ha representat a Tirant com un noble, fort, i valent cavaller, però no com un home valent davant de les dones, i això es nota en diverses parts del llibre on Tirant té cert respecte cap a les dames, i sobretot, si es tracta d'expressar els seus sentiments. Això fa que es contradigui la seva postura de valent heroi, perquè ni li té gens de por a una gran multitud d'homes, i en canvi, si en té d'una dama. Un exemple clar on Tirant els hi té respecte és al capítol CXXVII, on la Princesa (Carmesina) li demana a Tirant que li digui qui estima, i Tirant per no dir-li directament [Tirant posà la mà en la mànega e tragué l'espill, e dix: “Senyora, la imatge que hi veureu me pot donar mort o vida. Mane-li vostra altesa que em prenga a mercé.”]. Aquí es demostra la seva covardia, ja que si fos suficientment valent, li diria directament i sense cap problema. Un altre moment de la vida de Tirant on es demostra que és tímid en l'amor és quan en el capítol CCXXXI, Plaerdemavida posa a Tirant al llit de la Princesa, i al final Tirant s'enfada amb ella perquè “l'obliga” a tenir relacions amb Carmesina, encara que Tirant no s'atreveixi, però com que és tant intel·ligent, fa que Plaerdemavida no s'enfadi amb ell.

Això potser és un dels propòsits de Joanot Martorell, ironitzar una mica la figura del cavaller de l'època, i ho ha aconseguit a través d'aquestes contraposicions amor-guerra, guerra - amor.

TIRANT DEMOSTRA EL SEU AMOR

L'apartat d'amor de la novel·la de Tirant lo Blanc, comença quan Tirant s'enamora dels pits que té Carmesina, on l'Emperador demana a Tirant que passi al seu servei per guanyar als invasors. En aquells moments de glòria, per Tirant, no para de mirar a la filla de l'Emperador, i com a conseqüència li diu que s'envagi de la sala, però igualment Tirant s'ha enamorat i no la vol perdre per res de l'altre món. Però ell no és l'únic que s'enamora en tota la novel·la. En els fons, si Tirant no fos tan vergonyós podria tenir moltes més opcions de tenir parelles, perquè les sap calmar i enamorar. No només demostra així el seu amor, sinó que ho fa de moltes maneres, per exemple, li dona un espill amb la seva foto, com a signe del seu amor cap a ella. I també és una mostra d'amor les moltíssimes vegades que ell ha anat a la seva habitació a passar la nit amb ella perquè no podia viure ni un sol moment sense ella. Tirant també demostra el seu amor a través de cartes, ja que en una de les visites nocturnes de Tirant, va haver de sortir pel balcó amb una corda i va caure's al terra i es va trencar una cama.

TIRANT VA A L'HABITACIÓ DE CARMESINA

La primera vegada que Tirant va a l'habitació de Carmesina, no ho fa sol, sinó que va acompanyat de Diafebus; però estan amb la Carmesina i amb Estefania. Llavors és en aquesta habitació on Tirant i Carmesina i Diafebus i Estefania tenen relacions físiques entre ells.

Aquesta trobada que van tenir les dues parelles hagués sigut millor si Carmesina no fos tan obsessionada en no perdre la virginitat abans d'haver-se casat amb Tirant, i això el esta molt i cada vegada la situació va empitjorant fins el punt de que Plaerdemavida se n'assabenta i li explica a l'endemà a la Carmesina perquè es pensi que ha sigut un somni i no en tingui mal records.

La segona vegada que Tirant i Carmesina es troben a la seva cambra, és una mica millor, però no acaba de funcionar: Plaerdemavida aconsegueix que Tirant i Carmesina es tornin a trobar a la seva habitació, pensant que això faria millorar la seva situació ja que la Viuda Reposada els intenta separar per motius personals. Quan Tirant ja ha arribat a la cambra de Carmesina, Plaerdemavida li diu que es despulli i que vagi al llit amb Carmesina, però Tirant no les té totes i no s'atreveix a fer res, i que un altre dia ja ho intentaria. Llavors és quan Plaerdemavida li diu que com pot ser que davant de molts homes no tingui gens de por i en canvi, davant d'una donzella que és inofensiva, li pot tenir tanta por, i Tirant veient que s'estava tornat una pica pesada s'enfada amb ella i discuteixen, però com sempre Tirant ho arregla i no passa res. Després se'n torna a anar.

La tercera vegada que Tirant visita la cambra de Carmesina és al cap de molt de temps quan Tirant ha tornat d'una de les moltes batalles que ha fet. En un principi, ell anà a la cort a consultar una cosa amb l'Emperador i es troba amb Plaerdemavida, que s'havia convertit en reina de Fes, que convenç a Carmesina de l'amor que Tirant li dona. Un cop que Plaerdemavida parlà amb Carmesina, la reina, invita a Tirant a que vagi a la cambra de Carmesina, on per fi, els hi surt tot molt bé; des de la declaració d'amor de Carmesina a Tirant fins a l'esport que acostumen a practicar els enamorats...

CARMESINA MOR D'AMOR

Tirant en una de les seves darreres campanyes d'alliberament dels territoris ocupats, es posa malalt, i en vista de que creu que morirà, li escriu una carta a Carmesina per a informar-la del seu estat. Ella, es pensa que morirà, i decideix seguir el seu mateix camí. Això demostra la gran quantitat d'amor que Carmesina desprenia cap a Tirant. Un cop mort els dos, Hipòlit els enterra junts a Bretanya, que eren les seves últimes voluntats.

TRIANGLE AMORÓS (Carmesina, Plaerdemavida i Viuda Reposada)

Dins el llibre de Tirant lo Blanc, Tirant, ha estat representat com un heroi fort i valent, però també se la representat com un home atractiu, elegant, interessant, ja que tres dones l'han estat perseguint durant tota l'obra, però només una ho ha aconseguit, Carmesina.

Tirant i Carmesina s'enamoren que es veuen per primera vegada quan ell va a parlar amb l'Emperador. A partir d'aquest instant i a través de les “intrusions” que Tirant fa dins la cambra de Carmesina apareixen dues dones més, de les quals una vol aconseguir com pugui l'amor de Tirant, i l'altre accepta que no és el corresponent, i actua conseqüentment.

Començaré parlant de Plaerdemavida. Aparentment a ella Tirant no li atrau, però en el fons està bojament enamorada d'ell, però sap que Carmesina ha sigui l'elegida i no fa res per separar la seva relació, sinó tot el contrari, fa tot el possible per poder unir-los cada vegada més, com la vegada que arregla la situació per a que Tirant dormi amb Carmesina. Però en algun moment de l'obra fa algunes coses influenciades per la Viuda Reposada. Plaerdemavida es parla i són amics amb la Carmesina i amb Tirant, encara que la relació d'amistat entre ella i la Viuda no sigui gaire estable, ni sincera.

Viuda Reposada és una dona amb força caràcter i molt possessiva que vol aconseguir de qualsevol manera aconseguir l'amor de Tirant i l'oblit de Carmesina. Per aconseguir això li diu mentides de Tirant a Carmesina, també les hi diu a Plaerdemavida i el més fort és que va espiant i fent una espècie de ritus. Tot això per entristir Carmesina i provocar una de les moltes crisis que causa aquesta dona. Finalment aquesta no suporta la temor a les represàlies que li podria fer Tirant i se suïcida. Estava una mica aïllada ja que amb Tirant no es parlaven gaire, i si hi parlaven feia teatre, per si pogués haver-hi una possible relació.

I, finalment Carmesina. És com la protagonista de l'obra, ja que és a ella qui ha enamorat a Tirant i aconsegueix que encara que la Viuda li prepari trampes, només es fixi en ella i amb ningú més. Encara que, s'ha de dir, hi va haver algunes vegades en les que semblava que la Viuda se sortiria amb la seva, però només ho semblava. Carmesina era, potser, una dona molt manejable, ja que si amb un sermó que li digués Tirant o la Viuda o l'Emperador, qualsevol persona, ella canviava d'opinió en un moment, i això li va fer passar unes males estones.

Els amics, o relacions que tenia Tirant amb Carmesina, Plaerdemavida i la Viuda Reposada, li van complicar molt la vida, i a causa d'això marxava a fer expedicions amb alguna excusa. Però sempre quan tornava totes les relacions tornaven al seu estat inicial com si res hagués passat, però la Viuda no ho suportava i com més aviat podia, intentava separar la seva relació per quedar-se amb Tirant.

6
Descargar
Enviado por:Oriol Carbonell Lluch
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar