Literatura


1984; George Orwell


TREBALL SOBRE

1984

FITXA BIBLIOGRÀFICA

 • Títol: 1984

 • Autor: George Orwell

 • Traducció: Joan Vinyes

 • Editorial: Destino

 • Col·lecció: El Trident

 • Any de publicació: 1984

ANALÍTICA SOBRE ELS PERSONATGES

 • Winston Smith: home de 39 anys, amb una forma de pensar molt diferent al de les altres persones, ja que està en contra del partit i en sap tota la veritat. Ell treballa per al partit, canviant el passat tal com li diuen els seus superiors. No sap en realitat com és el seu passat, ni sap en quin any està vivint, però fa tot el possible per esbrinar-ho. En general, està malvivint amb un aspecte penós, però tot i això escriu un diari, ja que si diu el que pensa en veu alta, el poden vaporitzar.

 • Júlia: jove amb un aspecte feble que pertany a la lliga juvenil Anti-sexe. Treballa al Ministeri de la veritat. Ella està en contra del partit, però no ho manifesta externament tant com en Winston.

 • Syme: home que treballa al Partit Extern fent l'última edició del diccionari de la Novoparla. És molt intel·ligent, i en Winston sap que l'agafaran, perquè no és bo tenir una persona tant intel·ligent al partit, ja que pot esbrinar tota la veritat i escampar-la.

 • O'Brien: home que està en el Partit Intern. Aparentment està en contra del partit formant part de la Germandat, però al final es descobreix que es un dels mandataris del partit encarregat de localitzar i fer que canviïn de forma de pensar a tots aquells que estan en contra del partit.

 • Charrington: home amb una certa edat que es fa passar per una bona persona davant en Winston i fins i tot li lloga una habitació perquè la Júlia i ell estiguin junts. Però al final, acaba traint a en Winston, ja que en realitat és un espia del partit.

 • Parsons: veí d'en Winston. Estima tant al partit, que fins i tot, educa tan bé als seus fills per que formin part d'ell. Una nit, en Parsons, somiant, diu: A baix el Gran Germà; i la seva filla el sent i ho diu al partit, i ell n'està orgullós de que la seva pròpia filla l'hagi delatat.

 • Novoparla

Llenguatge controlat pel partit que t'impedeix expressar-te i posa als mínims la llibertat d'expressió i a mesura que va passant el temps s'acabarà eliminant la parlavella fins a tenir només una Novoparla amb una quantitat mínima de paraules. En aquesta Novoparla no hi ha sinònims ni antònims: en comptes de antònims al davant de la paraula es posa el prefix in.

 • Memòria històrica

En la societat en la que viu en Winston, els fets que ja han succeït ningú els recorda, perquè els membres del partit modifiquen tot el que hi ha als llibres i així la gent creu que no ha succeït res. El Partit s'encarrega de canviar constantment el passat, fent canviar la memòria de tot el poble, i ja ho han fet tants cops, que el poble ja es creu qualsevol cosa que el Partit digui, perquè no es paren mai a pensar si el que diuen es veritat. Ells es limiten a creure el que el Parit diu, ja que si no ho fan, s'esperen el pitjor.

 • El poder

El poder es la capacitat de controlar el pensament i els actes d'una persona.

També es cert que una persona amb molts diners es fa poderosa e intel·ligent perquè avui en dia els diners hi controlen tot.

 • Dir-ho i creure-s'ho

A una persona li poden fer dir el que volen, en el cas del Winston ell està obligat a pensar de la forma en que vol el partit, perquè si no pensa així sap que l'evaporaran. Però si l'obliguen a pensar d'una determinada forma, en el fons ell sempre pensarà com abans, no l'arribaran a canviar del tot. Però tot i això, al final, el Partit acaba suprimint la personalitat d'en Winston, fent-li pensar com ells volen.

Breu argument

El llibre traca sobre un home que viu a un estat totalitari on no hi ha llibertat d'expressió, i els homes del partit controlen tot, fins la ment de cada persona.

Uns homes que pertanyen al partit, es fan passar per amics seus i l'acaben traint i el porten fins a l'habitació 101, on es tortura a la gent fins fer-la canviar de pensament.

Winston quan surt, acaba pensant com el partit, però l'acaben matant.

Opinió personal

Dani

A mi personalment aquest llibre no m'ha disgustat, L'argument se m'ha fet una mica pesat, perquè el llibre es bastant llarg, i el final no me l'esperava, no pensava que acabaria així.

És un llibre que et fa pensar sobre moltes coses. Et fa raonar, i pots arribar a pensar que fets que han passat sense cap mena de dubte, han pogut estar manipulats i en realitat no han passat.

Jordi

Aquest és un llibre que et fa veure les coses d'una altra manera, ja que no saps el que és de veritat i el que no. Així doncs, et fa dubtar sobre molts aspectes de la vida i moltes coses que et diuen els altres. Després d'aquest llibre, he canviat la forma de pensar i de raonar, ja no es veu tot igual de com era abans, i quan et diuen alguna cosa, ja no saps si creure-te-la o no. És una bona història per llegir i tenir en compte molts aspectes de la vida.
Descargar
Enviado por:Outside y Eltruji
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar