Literatura


Tirant lo Blanc; Joanot Martorell


ARGUMENT:

Aquest llibre tracta de les aventures d'un cavaller nomenat Tirant lo Blanc. Es un clar personatge del'edat Mitjana que es atropellat per milers d'aventures guerreres i amoroses (com quasi tots els cavallers de esa època) i que naturalment isc victoriós de totes elles. El llibre esta dividit en cinc parts que contenen els seus viatges en pos d'un reconeixement com a bon lluitador.

Primera Part: Tirant a Anglaterra

El llibre començarà dient-nos com el compte Guillem de Varoic, ja gran, es farà ermità i visitarà els llocs sant. Farà creure a tothom que ha mort i farà vida de contemplació. El rei d'Anglaterra demanarà a l'ermità ajuda seguint un consell de la Mare de Déu. L'ermità guanyarà la batalla i després es donara a coneixer. El rei anunciarà la seva boda amb l'infanta de França. Amb els invitats va Tirant lo Blanc que casualment coneix a l'ermità (perque es perd al bosc on viu l'ermità). Quan terminen les festejos aniràn a contar-li-los a l'ermità com Tirant se l'hi havía promés. Diàfebus (cosí de Tirant) parlarà per ell per contar les seues coses bones i despres tornaràn a Bretanya.

Segona Part: Tirant a Sicília i a l'illa de Rodes

Estant Tirant a la cort del duc de Bretanya, el soldà del Caire intenta assejar l'illa.Tirant va per lluitar i en la seva nau s'embarca també (sense saber-ho) l'infant Felip de França. Després de guanyar i quan arriben a Sicília per proveir-se d'aliments, el rei s'adona de l'intromissió de Felip, que, mentrestant s'ha enamorat de Ricomana (princesa de Sicília). Tirant mira de propiciar el casament però Ricomana no confía molt en Felip, pero con l'ajuda de Tirant pareixerà un home bo i cuidadós. Al final parten per a Rodes i consegueixen guanyar als enemics. Després d'una peregrinació a Terra Santa, tornarán a Sicilia, on Ricomana farà una última prova a Felip de la que surt victosiós de pura casualitat, per lo que accedeix a casar-se amb ell.

Tercera Part: Tirant a l'imperi Grec

Els turcs asstgen Constantinoble i l'emperador prega ajuda a Tirant que se'n va rapidament cap allí. A l'arribada el fan capità i coneix a la princesa Carmesina i els dos s'enamoren. La dida de la princesa, descobreix que els dos estan enamorats i enamorada ella tambè en secret de Tirant fa el possible per destorbar-los. Tirant s'enfada amb Carmesina i se'n va a lluitar contra els turc a qui guanya i el fals duc de Macedònia, víctima de l'enveja i del seu esperit traïdor i mesquí, tramet un missatger a Constantinoble per fer creure a tota la cort que Tirant els ha traït i el seu exercit ha estat vençut pels turcs. Aquesta acció fracasarà gracies a Diafenus.Tirant i Diafebus es veuen en secret amb Carmesina i Estefania i tot això es observat per Plaerdemavida (una donzella) que anirà a favor de l'amor de Tirant. Diafebus es casa amb Estefania. Per veure's amb Carmesina a escondides, te que eixir corrent i es trenca una cama. Quan tot pareix que va be en la parella, la Viuda, fa creure a Tirant que Carmesina l'enganya amb un esclau negre que aquest matarà furiós. Tirant intentarà anar-se del costat de Carmesina i quan Plaerdemavida va a detenir-lo, la seva nau es desamarra i es perd a la mar, fins que naufraguen i arriben a les costes d'Àfrica cada un pel seu costat.

Quarta Part: Tirant al Nord dÀfrica

Tirant és recollit pel Cabdillo de los Cabdillos, important noble del regne de Tremissèn, que l'envia al seu castell. Allí, el fill, contravenint la voluntat del pare, tracta Tirant com a captiu i el carrega de cadenes.Cabdillo ajudarà a Tirant, i aquest ajudarà a Cabdillo en una lluita. Tirant alliberarà de la captivitat a uns quants homes que havien naufragat amb ell. Continua lluitant i un dia es torna a reencontrar amb Plaerdemavidai tornen a l'imperi Grec perque Carmesina estava en perill.

Cinquena Part: Tirant torna a l'imperi Grec

Tirant informa que anirà a Constantinoble i la Viuda Reposada, assabentada de l'arribada de Tirant i temorosa de la seva venjança, es mata.Guanya als turcs (com de constum) i torna a Constantinoble per informar de la rendició, pero principalment per veure a Carmesina.Abans d'arribar a Constantinoble emmalalteix greumenti, després de fer testamenti acomiadar-se de les persones estimades mor.L'emperador mor de dolor per Tirant i per la seva filla, i després esta també mor de dolor. A la fí, Hipòlit, l'hereu de Tirant, i l'emperadriu, l'hereva de la seva filla Carmesina, fan legal la seva relació i, amb el matrimoni, Hipòlit esdevé emperador i fa soterrar dignament Tirant i Carmesina a Bretanya.

PERSONATGES:

El personatge principal, es clarament: Tirant lo Blanc. En torn a ell esdevé tota l'historia i es ell el punt de referencia de les aventures.

Tirant es un personatge psicològicament ric i la novel.la és en bona mesura la seva biografia. Abraça des del moment del naixement a la cavalleria, quan es fet cavaller, fins a la seva mort. Tirant és, es clar, el cavaller valent, hàbil en l'us de les armes i pràctic en el cerimonial cavalleresc. Les seues victòries cavalleresques s'obtenen amb esforç i en un marc perfectament creïble: al cap i a la fi, sempre lluita amb un sol cavaller i, com és lògic, en surt ferit tot sovint. Acabada aquesta etapa de cavalleria individual, Tirant emprèn la gran aventura útil al món medieval, i es converteix en l'estrates militar que venç els enemics i cristianitza els infidels. També és hàbil, cotesà, i, doncs, el diplomatic eficaç i sense gaires manies, i el cabdill amb prou personalitat per imposar la seva autoritat i encomanar ànim als seus.

En la seva relació amorosa amb Carmesina, el seu caràcter s'acaba d'arrodonir: quan el veiem vacil.lant, vergonyós, i el sabem protagonista de situacions tan pròximes al ridícul.

No es pot dubtar que Tirant aconsegueix prendre la dimensió d¡un ser humà, amb tota la seva grandesa i misèria, amb tota la seva complexitat; aquella que fa possible que tant sigui capaç de la delicadesa de la declaració a Carmesina amb un mirall, com de la injusta brutalitat amb que mata a Lauseta, el negre hortolà amb qui creu que la princesa l'enganya.

Altres personatges seràn aquestos per ordre d'importancia:

  • Carmesina, princesa de l'imperi Grec.Es aquesta la que fara que Tirant encontre l'amor i per la que lluitarà mes d'una volta. Ella sentira molt la mort de Tirant i perdra la vida.

  • Diefebus: cosí de Tirant. Serà despres l'home de Estefania, filla del vertader duc de Macedònia.

  • Viuda reposada: dida de Carmesina, que està també enamorada de Tirant i que farà tot el posible perque aquest no prengui matrimoni amb Carmesina. Morirà al saber que Tirant torna i que la pot matar per impedir el seu casament.

  • Felip de França: infant, es un estupid, però ajudat per Tirant aconseguirà a Ricomana.

  • Ricomana: princesa de Sicília. Es casarà amb Felip, per culpa de Tirant.

  • Hipòlit: nebot i escuder de Tirant. Manté relacions secretes amb l'emperadriu. Serà l'hereu de Tirant.

  • L'emperadriu: l'hereva de la seva filla Carmesina. Es casà amb l'Hipòlit.

  • El senyor d'Agramunt: cosí de Tirant. Serà casat amb Plaerdemavida i serà rei de Fes.

  • Guillem de Varoic: compte. Es farà ermità i també vida de contemplació.
Descargar
Enviado por:Juan José Escolano Blaya
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar