Deporte, Educación Física, Juegos y Animación


Rugbi


1. Què es el rugbi?

El rugbi es un esport d'equips, practicat a l'aire lliure entro dos equips que solen tenir entre set, tretze o quinze jugadors cadascun. Consisteix en que el jugador han de dur la pilota ah les mans o braços, i passar-la sempre enrere a un altre company del seu equip amb les mans, o xutar-la.

1. Origen del rugbi

El rugby va ser iniciat per Wialliam Webb Elli. En 1843 es forma el primer equip de rugbi, el Guy's Hospital Rugby Club de Londres. Dos anys més tard la Rugby School impulsa unes regles per al joc. En 1851, William Gilbert forma la primera Rugby School Football. Poc a poc van sorgint nous clubs. El 27 de març de 1871 es disputa el primer encontre internacional entre Anglaterra i Escòcia al Raeburn Place d'Edimburg. En 1995 va tenir lloc la primera Copa del Món de Rugbi, que es va celebrar a Nova Zelanda i Austràlia i que van guanyar els All Blacks.

2. Elements bàsics de la tècnica

 • “Melé”: forma habitual de reanudar el joc en el centre del camp durant els partits. En la melé, les dues línies de delanters se enfronten muscle a muscle, tractant de fer retrocedir al camp contrari la pilota, amb el peu per darrere, per que la línia de defensa en faci amb el baló i comenci el joc.

 • “Ruck”: es una jugada que realitza el equip defensor quan precedeixen recuperar el baló. Un “Ruck” ven fet consisteix en realitzar tres oleades i tractar aïllar als jugadors que intervenen en la jugada atacant.

 • La primera oleada esta composa per dos jugadors, igual que la segona, mentrestant que la tercera són tres. Per realitzar un ven “Ruck” es necessita una bona coordinació entre defensors.

 • “Botepronto”: es un “puntapeu” que es realitza deixant caure el baló de la mà (oh mans) al terra i donar-li una patada al primer bot en elevar-se

 • “Puntapié Colocado”: se obté patejeant el baló desprès de ser col·locat en el terra amb aquest proposi.

 • “Puntapié de Volea”: es realitza deixant caure el baló de la mà (oh mans) al terra i donar-li una patada abans de que toqui el terra.

 • “Marca”: es en el lloc en que es concedeix un “puntapié franco” o un “puntapié de castigo”.

 • “Balón muerto”: significa que el joc es para. Es produeix quan el àrbitre pita per parar el joc., o desprès de quan es fa una transformació sense èxit desprès de un ensaig.

3. Regles bàsiques del rugbi

Les principals característiques del rugbi són l'ús d'una pilota ovalada i la prohibició de passar la pilota endavant amb les mans. La forma de guanyar terreny és, per tant, avançar corrent amb la pilota a la mà o xutant-la. El baló només pot avançar si es porta a les mans o donar-li patades cap a endavant.

Un jugador “tackleado” te que deixar anar el baló o passar immediatament al jugador que “tacklea” té que deixar anar al jugador “tackleado”.

Per puntuar, cal fer un toc amb la pilota terra a la zona d'assaig de l'adversari, o fer passar la pilota a través dels seus pals, amb la finalitat d'aconseguir el màxim nombre de punts. Un assaig val 5 punts i la seva transformació 2 punts més. Els cops de càstig (o faltes) i els xuts a “bote-pronto” valen 3 punts.

4. Quant jugadors formen un equip de rugbi, noms que reben i la funció que tenen segons la seva posició en el camp

És l'esport que més jugadors entre els dos equips aporta dins d'un mateix terreny de joc, més concretament 15 jugadors per equip, 30 a la vegada entre els dos equips.

Del 1 al 8 reben el nom de fowards. Es tenen diferents noms segons la seva posició en el camp:

1 i 3: Pilars
2: Hooker
4 y 5: Se línia
6 y 7: Tercera Línia
8: Número vuit

Aquest son organitzats per el 9: Medio-scrum. Els restants formen la línia de 374 i s'organitzen en:

10: Apertura
11 y 14: Wings
12 y 13: Centres
15: Full Back

5. Camp de Rugbi

'Rugbi'

6. Sessió de rugbi

Comencem la classe corren per escalfar, quant portem una mica de estoneta, parem i comencem a estirar els músculs (quadriceps, isquiotibials, tríceps, bíceps...). Abans de fer el partit, fem alguns exercicis en grups de 4 o 5. Practiquem la pasada llarga, com defensar i com atacar per fer punt; o practiquem la Melé; les passades cap a enrere; la estructura de tres... Desprès de haver fer diferents exercicis relacionats amb el rugbi, fem tota la classe un partit.

7. Rugbi a prop de Sant Andreu

Si volguéssim practicar rugbi, el més a prop que hi ha de Sant Andreu és:

- U.E. Santboiana (Sant Boi de Llobregat)

- R.C. Cornellà (Cornellà de Llobregat)

- C.R. Martorell (Martorell)

8. Bibliografia

Per fer aquest treball, eh consultat aquestes webs:

 • www.wikipedia.org

 • www.fortunecity.com/olympia/wade/791/reglas.htm

 • www.vikipedia.org

5
Descargar
Enviado por:Laura
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar