Filosofía


Mitología general


TEMA - 1

Mite: És una història que explica oralment notícies o fets fabulosos.

Al ser oral fa que hi hagi diverses versions d'un mateix mite.

Temes:l'origen del món, dels déus i dels homes, dels pobles o les races, dels animals, les plantes i els minerals, dels astres, dels costums de la societat, del món dels morts..etc.

Un mite tb és una interpretació del món que ens envolta i un sistema que preten ordenar l'univers per tal de fer-lo comprensible.

Tot mite amaga una veritat.

Com han arribat els mites?

Els mites grecs ens han arribat a traves de la literatura grega antiga i tb a traves d'autors.

Autors i obres importants:Hesíode”Teogonia” i “Els treballs i els dies”, Homer “l' Íliada” i “Odissea”, Apol.loni de Rodes”Els argonautes”, Virgili ”Eneida”, Apol.lodor “Biblioteca de relats mitològics”, Ovidi “Les metamorfosi”, Higi “Faules”.

TEMA - 2

Primers pobladors de Grècia:

Pelasgs: 3000 a.c Arcadia Aficionats a la navegació

Hel.lens: 2000 a.c Epir Tenien una cultura superior a la dels pelasgs

Aqueus: 1700 a.c Micenes,Tirint Eren guerrers forts i valents

Jonis: 1800 a.c Àtica Van ser els més cultes de tots

Doris: 1100 a.c Esparta Van dominar als aqueus

Troia

Llegenda:

Va ser fundada per Dardan, fill de Zeus i d'Electra, que es va casar amb la filla de Teucre,que era fill de el riu Escamandre i d'una nimfa.

Posidó(Neptú) va construir les muralles de la ciutat, pq el rei troià Laomedont li va prometre que li pagaria bé.Però el rei no el va compensar, i Neptú va enviar a Troia un monstre que es menjava la gent.Van consultar l'oracle, i deia que el monstre no marxaria fins que s'hagués menjat la filla del rei.El rei la va lligar.Però Hércules li va dir que mataria la monstre si li donava la ma de la filla i dos cavalls blancs.Hércules va matar el monstre, però el rei no el va compensar.Hércules, enfadat, va venir amb companys seus i van matar a Laomedont i tots els seus fills excepte Príam i Hísiona que la van segrestar.Llavors Príam es convertí en el rei de Troia.

EL JUDICI DE PARIS

Eris, la deesa de la discòrdia no va ser convidada a les bodes de Peleu i Tetis.Enfadada, va llançar la poma de la discòrdia destinada a la més bella.Totes les deeses la volien.Zeus no volia escollir així que demanaren a Paris, fill de Príam,rey de Troia que escollís entre:Atena, Hera i Afrodita.Les tres el van intentar sobornar,Hera li va prometre el govern d'Àsia i Europa, Atena la victòria sobre els grecs i Afrodita la dona més bella del món.Paris va triar la dona més bella.

Aquesta va ser la causa de la guerra de Troia.

DEUS, DEESES I ELS SEUS ATRIBUTS

NOM EN GREC

NOM EN LLATÍ

ESPECIALITAT

ATRIBUTS

Zeus

Júpiter/Jove

Déu dels deus, del cel i dels fenòmens atmosfèrics

Àguila, ceptre i llam

Afrodita

Venus

Deesa del amor i la bellesa

Petxina, poma i colom

Hermes

Mercuri

Missatger dels deus, divinitat del comerç, l'eloqüència i la medicina

Barret alat i caduceu

Atena

Minerva

Deesa de la guerra, del les arts i les ciències

Casc, escut i òliba

Hera

Juno

Reina dels deus i deesa del matrimoni

Diadema reial i paó reial

Eris

Discòrdia

Deesa de la discòrdia

Posidó

Neptú

Déu del mar

Trident i cavalls

Hades

Plutó

Déu dels morts

Gos Cèrber

Deméter

Ceres

Deesa de la agricultura

Espigues de blat i falç

Perséfone

Proserpina

Deesa de la de la fertilitat de la terra i de la mort

Plantes i flors

Artemis

Diana

Deesa de la caça i de la lluna

Arc i fletxes

Apol.lo

Febos

Déu del sol, de la bellesa masculina de la música i els oracles

Carro del sol, arc i lira

Asclepi

Esculapi

Déu de la medicina

Òmfal dèlfic, serp i bastó

Hefest

Vulcà

Déu del foc i dels metalls

Martell, tenalles i enclusa

Ares

Mart

Déu de la guerra

Casc, escut, cuirassa

TEMA 5:EL RAPTE D'HELENA

Afrodita va prometre a Paris la dona més bella de Grècia i aquesta era Helena,filla de Zeus i Leda.Afrodita va fer que Helena s'enamorés de Paris.Però Helena ja estava casada amb Menelau (rei d'Esparta).Helena, però, va fugir amb Paris fins a Troia.El rei en assabentar-se va enviar una expedició fins a Troia.

Castor i Pol.lux: Eren germans d'Helena i fills bessons de Zeus i Leda.Càstor era mortal i pól.lux diví.En morir Càstor, pol.lux no ho va poder suportar i va demanar a Zeus que el convertís en mortal.zeus va decidir que passarien mig any al regne dels deus i l'altre mig a la terra.Els va convertir en la constel.lació de Gèmini.

Sabines:Dones del poble sabí que van ser segrestades pels romans.En saber-ho els sabins van anar a atacar els romans.Elles s'hi van interposar i ho van evitar.

REIS DE GRÈCIA

Menelau(rei d'Esparta), Agamèmnon(rei de Micenes), Nèstor(rei de Pilos), Naupli(rei d'Eubea), Ulisses(rei d'Ítaca), Cínires(rei de Xipre), Aquiles(rei dels mirmidons), Idomemeu(rei de Creta), Tèlef(rei de Mísia), Mnesteu(rei d'Atenes)

ALTRES RAPTES

El rapte de Ganimedes: Zeus es va enamorar d'ell i el va raptar.I el va portar al regne dels déus per fer de coper.És la constel.lació d'Aquari.

El rapte de Perséfone: Hades es va enamorar de Perséfone, filla de Deméter i la varaptar d'amagat.La seva mare. Deesa de la agricultura estava tan trista que els flors es morien.Llavors, Zeus va ordenar a Hades que la tornés amb la seva mare, però ell li va donar a Perséfone una magrana(la fruita dels morts) i això va fer que hagués de passar 1/3 part de l'any al regne dels morts(hivern).

El rapte d'Europa: Zeus es va enamorar de Europa i per raptarla es va transformar en un toro.Els llocs que van recórrer porten el seu nom.

El rapte d'Amfítrite: Posidó va rapatr a la nereida Amfítrite a la illa de Naxos.

TEMA 6:EL SACRIFICI D'IFIGENIA

Abans que els grecs marxessin cap a Troia, volien fer un sacrifici, quan de sobte una serp va saltar des de l'altar i es va menjar nous paradalets.Calcas, l'endeví, va pronosticar que Troia no seria ocupada abans de 10 anys, i que tampoc la conqueririen si Agamemnon no oferia a Artemis la filla més maca.

Ulisses va anar a buscar-la, dinet-li a la seva mare que s'havia de casar amb Aquiles com a paga dels seus serveis.

Quan estva a punt de ser degollada, la va substituir per una cervòla i se l'endugué per fer-la sacerdotessa seva.

TEMA 7:PALAMEDES I FILOCTETES

Abans de conquerir Troia van saquejar la illa de Ténedos.Quan Palamedes, fill de Naupli estava oferint una hecatombe(sacrifici de 100 bous) a Apol.lo, una serp va mossegar a Filoctetes, un arquer molt famós.Cridava tant que el van abandonar a la illa desertica de Lemnos.Va poder sobreviure gràcies a les armes de Heràcles.

Agamèmnon va enviar a Ulisses a buscar menjar i no en va trobar.Palamedes el va acusar de manaca de coratge i sortí a buscar-en.Va tornar amb un vaixell ple de blat.Ulisses, ple de ràbia el va acusar de triador i va ser lapidat pels seus companys.

Calcas va pronosticar que Troia no podria ser conquerida sense les armes de Heràcles, així que Ulisses va a buscar a Filoctetes a Lemnos.

El metge Macaon el va curar.

TEMA 8:AQUIL.LES

La nimfa Tetis i el rei Peleu són els pare d'Aquil.les.Tetis volia que el seu fill fós immortal com ella, i hi ha diverses històries:

a)De nit el posava al foc per destruir la part mortal.Peleu va descobrir el què feia i li va pendre el nen.Ella se'n va anar amb les nereides, i Peleu va portar Aquil.les a Quiró perquè l'ensenyés.

b)Tetis va submergir el seu fill a les aigües del riu Èstix, riu dels inferns.Però com que l'agafava del taló, només aquesta part va quedar vulnerable.

Quan Aquil.les tenia 9 anys, Calcas va pronosticar que Troia no seria vençuda sense ell.Tetis, com que sabia que els eu fill moriria el va disfressar de dona i el va confiara a Licomedes, juntament amb Pàtrocel, cosí i amic seu.

Ulisses va haver d'anar a buscar Aquil.les, per descobrir-lo, va anar al palau, i va portar una caixa amb joies i vestits i una altra amb armes.En veure que dues “dones” es fixaven en la caixa d'armes va descobrir a Aquil.les.

*Hi pot haver més d'un Déu per representar la mateixa part de la natura.Els motius són: temps (algunes divinitats són més antigues que altres) i l'espai (depenent de la regió la mateixa divinitat tenia noms diferents).

TEMA 9:ELS COMBATS SINGULARS

Agamemnon estava lluny de casa seva i li va treure la dona(Criseida) al sacerdot del Déu Apol.lo.Llavors, Apol.lo va escampar la pesta, i Agamemnon li va haver de tornar.

Llavors es va agafar la concubina (amant) de Aquil.les, el qual es va enfadar molt.

Héctor, fill de Príam i Hècuba, va desafiar a Aquil.les a un combat singular (1x1), però ell es va negar a causa del incident amb Agamémnon.Llavors, els grecs van triar a Àiax de Salamina.La lluita van durar molt.Després de lluitar es van fer amics i fins i tot es van intercanviar regals.

Aquil.les va veure que els grecs estaven en perill, però com que encara es negava a lluitar li va donar les armes a Pàtrocle.Ell va perseguir els troians però Apol.lo, protector dels troians, va fer que caigués.Llavors Héctor el va matar.

Aquil.les dolgut, surt a lluitar i mata molts troians fins i tot Héctor, que es venja d'ell lligant-lo pels turmells i passejant-lo.

*Ceres: Genis de la nit que actuen com a destí.

*Xanto: Cavall d'Aquiles.Podia parlar i era inteligent.

Príam Hècuba

Héctor Paris Helenon Cassandra

TEMA 10:LA MORT DELS HEROIS GRECS

Aquil.les va seguir lluitant.Però Apol.lo va voler venjar la mort de Héctor i va fer dirigir una fletxa de Paris al taló d'Aquil.les i això li va causar mort.

Àiax i Ulisses van poder recuperar el cadàver de Aquil.les.

Tetis va decidir que donaria les armes del seu fill mort al guerrer més valent.Agamemnon va lliurar les armes a Ulisses, Àiax ofès busca la manera de venjar-se, però atena fa que es torni boig, i el deixa enmig d'un ramat de vaques amb la espasa que li havia regalat Héctor.Finalment se suicida.

Jacint: Jacint era un jove espartà molt bonic, amant del Déu Apol.lo.mentre celebraven una competició de llançament de disc Apol.lo va matar sense voler a Jacint.Malgrat era un expert en medicina no el va poder curar i el va convertir en una flor.

Narcís: Jove molt bonic a qui tant homes com dones s'enamoraven d'ell.Eco estava enamorada d'ell i ell es va negar cruelment a acceptar els seu amor.Némesis, la deesa de la venjança va fer que s'apasionés tant de la seva imatge que un dia mirant-se en riu va caure.En el lloc on va caure va néixer una flor.

TEMA - 11

El cavall de fusta

Ulisses va tebir la idea de fer construir un cavall de fusta buit per dintre peru`q els seus millors homes s'hi amaguessin.L'arquitecte del cavall va ser Eupeu.

Ulisses va grabar-hi una inscripció:Pel retorn a casa, els grecs dediquen aquest testimoni a Atena.Van entrer-hi els guerrers i van fer veure que marxaven del campament.Els troians en veure el cavall es van posar a discutir si el portarien dins les muralles o no.Timetes va dir que com que era una ofrena a Atena havien de portar-lo dins les muralles.Capis, va dir que Atena sempre havia afavorit als troians i que era millor cremar el cavall.Cassandra els va avisar que dins hi havia gent armada dins el cavall, això també ho va confirmar Laocoont.Per provar-ho va llençar una fletxa contra el ventre del cavall i els guerrers van cridar.Però llavors del mar van sortir dues serps gegants i es van menjar Laocoont i els seus fills.Això va ser interpretat com un senyal per entrar el cavall dins.

A la nit, van sortir del cavall i van obrir les portes de la muralla per fer passar els altres grecs.Van matar a la majoria de troians i van cremar la ciutat.Molta gent va morir, excepte Eneas.

Cassandra:Apol.lo volia favors de Cassandra(filla de Príam i germana bessona de Helenon).Ella li va demanar que li dongués el do de la predicció a canvi dels favors, però ella no el va compensar.Apol.lo, com a càstig, va fer que tot el predís no s'ho cregués ningú.

TEMA - 12

Quan els grecs van prendre Troia es van comportar d'una forma poc moderada,es van emborratxar i van profanar el temple d'Atena.

Van decidir que cadascú tornaria a Grècia pel seu compte.

Com a càstig dels déus van haver de suportar enormes aventures per arribar a casa, altres no van arribar mai.altres van morir durant el trajecte.

Naupli:

Com que el seu fill Palamedes havia estat acusat per Ulisses de traidor i poc després lapidat, ell volia venjança.

Va planejar varies venjances:

a)Volia dir a les dones dels principals caps grecs que els seus marits havien estat infidels i que tornarien de Troia amb les seves amants.Algunes d'elles es van suicidar, altres van ser també infidels.

b)Va fer venir a tots els grecs a una illa on els seus vaixells es van enfonsar.Aquesta va ser la venjaça de Naupli.

Àiax (Oileu, cap dels Locros) (“Petit Àiax”):

Era baixet, veloç,orgullós i cruel.

Va arrosegar sense pietat a Cassandra, que estava al Temple d'Atena agafada a una estatua, per violar-la.

Atena va fer que el vaixell amb que anava naufragues, després el va intentar ofegar, però Posidó el va salvar, llavors va agafar un llamp de Zeus i el va fulminar.

Altres noms d'Atena: Pal.las, Minerva, Nice, Onca.

TEMA - 13

La Tragèdia Grega

Dionís: Déu de la vegetació, de la saba, del suc dels fruits, de la fecunditat animal, festes, vi, extasi, orgies.

Els grecs eren uns mestres en el teatre, o sigui, la tragèdia i la comèdia.La tragèdia té el seu origen en les festes celebrades en honor al déu Dionís.Les festes s'anomenaven bacanals i les dones que hi participaven bacants.Els participants es vestien amb pells d'animals i corrien com si fossin bojos.Es feien de nit.Feien danses violentes i curses, perseguien animals i els mataven i se'ls menjaven.

Tragedia:

  • S'hi vivien escenes de tensió

  • Es parlava un llenguatge poètic

  • Els diàlegs eren llargs

  • Es preguntaven qüestions fonamentals de la vida

Temes: Eren a mig camí de la mitologia i la història.

Personatges: Eren gent important amb un final catastròfic.

Hi actuaven els actors que representaven els personatges, i un cor, que deien tots alhora les mateixes paraules i representaven el sentit comú o avisaven al personatge.

A vegades apareixien en escena déus suspesos en l'aire que s'anomenava DEUS EX MACHINA.L'aparició d'un déu era normalment per donar la solució al problema.

Autors Obres

Esquil L'Orestiada

Sofocles Edip rei, Antígona, Electra, Àiax

Euripides Medea, Les troianes

TEMA - 14

L'Orestiada: És una trilogia formada per les obres Agamemnon, Les Coefores i Les Eumenides .El protagonista es diu Orestes.

Argument: Agamemnon, cap suprem de l'exercit grec contra Troia.Quan va tornar de la guerra va ser assasinat per la seva dona Clitemnestra i el seu amant Egist.

El seu fill Orestes es venja de la mort del seu pare matant Clitemnestra i Egist amb l'ajuda de la german Electra.Després d'això, te molts remordiments en forma de Furies vengatives.Apol.lo aconsella a Orestes que vagi a Delfos que seria purificat del seu crim.També va anar a Atenes on el van jutjar a l'Areopag i va resultar absolt gràcies a Atena.Aquesta deesa va convertir les fúries en Eumenides (deeses benevolents).

Tindar Leda Atreu Eropa

Helena Clitemnestra Agamemnon Menelau

Orestes Electra Ifigenia

Motius de Clitemnestra per matar a Agamemnon:

  • Havia estat obligada a casar-se amb ell i ell va matar el seu anterior marit

  • Va voler sacrificar Ifigenia

  • Té una amant, Cassandra

Muses: Cal.liope, Clio, Melpomene, Talia, Euterpe, Terpsicore,erato, Polimnia, Urania.

TEMA - 15

Ulisses es el cap grec mes popular de tots.També se'l coneix amb el nom d'Odisseu.VA protagonitzar l'Odissea, poema epic d'Homer que relata les seves aventures.

Era molt prudent i astut.Després d'haver lluitat a la guerra de Troia va tornar al seu regne amb la seva esposa Penelope i el seu fill Telemac.

Durant els 20 anys que Ulisses havia estat fora Penelope havia tingut molts pretendents.Ella deia que n'escolliria un quan acabes de teixir una mortalla pel seu sogre, Laertes, i per la nit desfeia el que havia cosit de dia.

El fill, Telemac, com que veia que trigava tant va decidir anar-lo a buscar amb un amic seu Mentor.

Ulisses va tornar disfressat i Penelope no el reconeixia, pero els seus criats si.Ells li van ajudar a fer un concurs de tir amb arc.Qui aconseguis fer diana amb un arc de només Ulisses podia tensar es casaria amb Penelope.Ulisses disfressat ho va aconseguir, pero Penelope encara no es fiava aixi que li va demanar que li expliques secrets matrimonials que nomes sabien ells dos.Finalment van viure junts.

Però després de tants anys, els pretendents de Penelope s'havien anat instalant al Palau i en veure que ella no es decidia, tenien aventures amb les criades.Quan va arribar Ulisses va matar a tots els pretendents, les criades i els seus fills nascuts de les aventures amb els pretendents.

TEMA - 16

Quan van sortir de Troia van anar cap a Tracia i Maron els hi va donar 12 odres (recipients) de vi.

Després d'una tempesta feta per Posidó van arribar al pais dels Lotofags, anomenats aixi perque menjaven flors amb gust de mel que feien oblidar el passat.

Més tard van arribar a l'illa on habitava el ciclope Polifem.ell els va tanacr en una cova i se'n va menjar uns quants.El gegant li va pregunatr a Ulisses que com es deia ell va respondre:”Ningu”.Llavosr un dia Ulisses per sortir d'aquella cova va decidir calavr-li una estaca a l'ull.Llavors quan demanava ajut als altres ciclopes i li van preguntar que qui li havia fet mal ell va respondre: “Ningu”.Els ciclopes se'l van pendre per boig.

I així van poder escapar.

Després van arribar al pais de Circe, la mes maca de les nimfes.Ella va convertir els companys d'Ulisses en porcs.Hermes, però, li va donar unes herbes perque no li afectes l'encanteri.Llavosr ella es va enamorar d'Ulisses.Van passar allà un any.

Més tard mentre navegaven es van trobar amb les sirenes, que tenien un cant molt bonic pero que feia que qui l'escoltava se'n anava amb elles.Tots els companys d'Ulisses van tapar-se les orelles pero ell les va voler sentir pero es va lligar al pal del vaixell.

Més tard els esperava el perillós estret d'Escila i Caribdis que el van poder creuar gracies a Atena.

Seguidament van arribar a l'illa del Sol, on hi havia uns bous sagrats que no es podien menjar, pero els seus companys se'ls van rostir.Van morir tots excepte ell.

Despres van arribar a l'illa de Calipso on van passar set anys.Ella es va enamorar d'ell i fins i tot li va oferir la immortalitat a canvi de casar-se mab ella.Ell no va accedir.

Llavors una altra tempesta provocada per Posidó el va fer naufragar i arribar al pais dels feacis.el seu rei, bo i sensat, Alcinous, va oferir-li hospitalitat.La seva filla Nausica va ser qui el va descobrir a Ulisses estirat a la platja.

El rei va ordenar que cadascun dels presents li fes un regal perque pogues tornar a Itaca.

Quan ja estava a la nau, es va posra a dormir i quan es va despertar estava per fi a Itaca.

TEMA - 18

Herois grecs i troians que s'havien instalat a Roma:

Eneas: Princep troia.Es el primer que va arribar a Italia.

Diomedes: Princep grec.Lluita contra Hector i Eneas, roba juntament amb Ulisses el Pal.ladium i va ser un dels guerrers que estven amagats al cavall de fusta.

Acestes: De mare troiana.Funda la ciutat de Segesta, a Sicilia.

Auso: Grec.Fill d'Ulisses i Calipso.

Filoctetes: Grec.Tenia les armes d'Heracles.

Idomeneu: Grec, rei de Creta.Els cretenc s'aixecaren contra ell i hague de figir cap a Itàlia.

Antenor: Company i conseller del rei troia Priam.Se'n va anar amb els fills despres del saqueig de Troia.

TEMA - 19

Princep troià, fill de Venus i Anquises.Eneas va rebre un avis de que estava destinat a fundar una nova ciutat que recordaria Troia.

Se'n va anar al mont Ida amb els seu pare Anquises a les espatlles i el seu fill Iulus a les mans.La seva esposa va morir en mans dels grecs.

Primer va arribar a Creta i es pensava que alla hauria de fundar la ciutat pero la pesta el va allunyar.Va rribar a Sicilia i alla va morir el seu pare..després es vadirigir cap a Italia pero la deesa Juno el va llançar cap a les costes de Cartago amb una tempesta.

Dido, reina dels fenicis, es va enamorar d'ell i van viure feliços durant un temps.pero Jupiter va enviar el deu Mercuri per recoradr quin era el seu objectiu.

Dido va maleir Eneas i els seus descendents quan estava a punt de suicidarse aixo simbolitza les posteriors guerres puniques.

Eneas va arribar a la ciutat de Cumes guiat per la Sibil.la, o sacerdotessa.Alla va visitar Hades, on va veure el seu pare que li va profetitzar el seu futur a Roma.

Després va arribar la regió del Laci, on va reunificar els pobles indigenes i es va casar amb la filla del rei llatí, Lavinia.i d'aquesta nissaga en van sortir Romul i Rem.

TEMA - 20

Virgili:

Va neixer a Andes, prop de Mantua, l'any 70 a.C.Va viure 51 anys.Aviat va entrar al cercle de Mecenas.Mecenas havia estat encarregat de protegir els nous artistes.

La politica d'August també volia exaltar la historia de Roma, amb aquesta intenció politica Virgili va escriure L'eneida , poema epic que preten glorificar Roma i els seus inicis.I també el culte a l'emperador, ja que a L'eneida s'explicava que l'emperador tenia antecedents divins (Venus).

L'obra te 12 cants, que es poden dividir en dues parts.En la primera narra els viatges d'Eneas per la Mediterrania, la segona explica les guerres que va dur a terme amb els pobles autoctons.

Virgili imita a Homer: la primera part ens fa pensar en l'Odissea i la segona en l'iliada.
Descargar
Enviado por:Montss
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar