Mitología


Mitología clásica


EXERCICIS DE MITOLOGIA

 • Per què a vegades se li diu a un home: Apol·lo?

 • Apol·lo era sobre tot el deu de la profecia, també era música, fou protector de la medicina, la poesia i la vida agrícola.

  Alguns mites també pinten Apol·lo com a cruel i sanguinari, a causa de la seva bellesa física era molt representat en l'iconografia artística.

  Per això quan una persona és molt bella li posen el sobrenom d'Apol·lo.

 • Quin paper té Zeus a l'Olimp?

 • Zeus es considerava pare dels Deus i del mortals. Senyor del cel, deu de la pluja i acumulador de núvols.

  La seva arma principal era l'arpó, el seu animal era l'àliga, i el seu arbre el roure.

  Zeus apareix representat de dos maneres: com a deu de la justícia i al clemència i com a responsable del càstig a la maldat. A l'escultura se'l representa amb una figura barbada.

 • Alguns diaris es diuen: “El Mercurio de...”, per què?

 • Mercuri era missatger dels deus i deu dels mercaders i del comerç, per això alguns diaris reben el nom “El mercurio de...”

 • Què en saps de Prometeu? I d'Èdip?

 • Prometeu:

  Era un dels titans conegut com a benefactor de la humanitat junt amb el seu germà van rebre l'encàrrec de crear a l'humanitat i de proveir els éssers humans i tots els animals de la terra els recursos necessaris per a sobre viure. Quan va arribar el moment de crear un ésser superior a les altres criatures Epimeteu se'n va adonar de que havia sigut molt imprudent i va tenir de demanar ajuda a Prometeu. Llavors es va dirigir als cels i va encendre una entorxa amb el foc del sol.

  Èdip:

  Èdip era deu de Tebas. Fill de Laios i Iocasta, un oracle va advertir a Laios que seria assassinat per el seu propi fill. Laios va decidir lligar per els peus a Èdip, i el va abandonar en una muntanya. Un pastor va recollir el nen i el va portar al rei de Corint, el quan li va posar el nom d'Èdip (peus inflats). Èdip no s'havia que era adoptat, i quan un oracle li va dir que mataria al seu pare va abandonar Corint. Durant la seva travessia va trobar Laios i el va matar pensant-se que era una banda de lladres, i així es va complir la profecia.

 • D'on prové el nom d'arts marcials?

 • A principis del s. VI dC, Bodhidharma, un sacerdot i cavaller indi, va portar el budisme a Xina junt amb un sistema de 18 exercicis d'autodefensa.

  Al segle XII va arribar al Japó.

  Les arts marcials són diverses formes de combat sense armes, que tenen origen oriental. D'entre les nombroses arts que existeixen, les més populars són el judo, el karate i el taekwondo. Però n'hi ha d'altres, com l'aikido, el kendo o el tai txi, que també han arribat al nostre país.

 • “Has fet Diana!” Què vol dir? Quin pot ser l'origen de l'expressió?

 • Diana:

  Divinitat femenina itàlica i romana identificada molt aviat amb l'Àrtemis del panteó grec, de la qual assimilà molts trets. Originàriament sembla haver estat la deessa dels boscs i de la natura feréstega i, per extensió, de la caça. Fou considerada també deessa de la llum, i més tardanament, fou identificada també amb la deessa de la lluna.

  Vol dir que ho has encertat.

 • Saps què és una bacanal? Perquè es diu així?

 • Relatiu o pertanyent al déu Bacus o Bac.

  A Roma, culte en honor de Bacus, que es caracteritzava pels excessos i l'entusiasme dels participants.

  rgiOrgia tumultuosa.

 • què vol dir energia eòlica? Quin és l'origen d'aquest mot?

 • És l'energia que aprofita l'energia cinètica del vent.

  Èol, era el deu dels vents, per això es diu així.

 • Repassa els ossos del cos humà. Localitza l'atlas i digues per què és diu així.

 • Atlas:

  Era déu que va ser condemnat a portar eternament sobre les espatlles el pes del cel, recolzat en dues columnes.

  Per això l'atlas del cos humà es diu que aguanta el pes del cap, i el manté en posició erecta.

  Primera vèrtebra dels tetràpodes, articulada amb el crani, i molt modificada respecte a la primera vèrtebra dels peixos. Té forma d'arc, i els seu cos, anomenat apòfisi odontoide, és soldat a la segona vèrtebra o axis. L'atles pot firar entorn d'aquesta apòfisi, cosa que fa possible la gran mobilitat del cap respecte a la comuna vertebra.

 • Què vol dir plutocràcia?

 • Forma de govern en què el poder resideix en un grup social minoritari o reduït, privilegiat per raó del seu poder econòmic, o en el qual el criteri d'escolliment dels governants o dels qui participen en l'elecció és mesurat segons la riquesa que posseeixen.

 • A què ens estem referint quan emprem expressions com “és un pot hermètic”, “zona hermètica”, “és una persona molt hermètica”. Esbrina l'origen d'aquesta expressió.

 • A que es una persona molt tancada i molt difícil de poder excedir a ella. La paraula hermètic és un sinònim de tancat.

 • Has sentit parlar mai de l'"Orfeo mataroní”? i del “Orfeó donostiarra”? Què vol dir? Quin pot ser l'origen d'aquest nom?

 • El “orfeó de donostiarra” és el conjunt coral de cançons de Sant Sebastià.

  L'Orfeó mataroní és el conjunt coral de Mataró.

  Orfeu és un deu que se li atribueix la invenció de la poesia lírica, va recórrer Grècia cantant gestes de deus i herois. Els qui l'escoltaven quedaven meravellats per al seu art i fins i tot es deien que les feres s'amansien.

 • Probablement alguna vegada criticaràs algú molt presumit dient-li “ets un narcisista”. Esbrina l'origen d'aquest significat.

 • És un trastorn de la persona caracteritzat per l'amor cap a un mateix.

  Egocentrisme és estar absort en sí mateix i tenir una incapacitat de valorar el comportament de les altres persones.

  L'origen és desconegut però es creu que els pares que desarrollen aquest trastorn necessitaven que el seu fill fos tarantos per mantenir la seva autoestiama. Aquest transtorn apareix cap a l'edat adulta. Ells es senten amb el dret de rebre el tractament diferent i especial per part dels demés, poden ser exigents i fàcilment ofesos.

 • Saps què és una malaltia venèria? Esbrina l'origen d'aquest mot.

 • Nom donat tradicionalment a les malalties de transmissió sexual, que afecta principalment als òrgans sexuals, com la sífilis, la blennorràgia, el xacra tou... etc.

 • A vegades parlen d'algunes begudes i aliments afrodisíacs. Esbrina el significat i l'origen de l'expressió.

 • Son begudes o aliments que exciten l'apetit sexual.

  MANERES D'ENTENDRE LA FILOSOFIA

  Frases filosòfiques:

  “No hay caminos para la paz, la paz es el camino” Gandhi.

  “El hombre encuentra a dios detrás de cada puerta que la ciencia logra abrir” Einstein

  “La paciencia se amarga pero sus frutos son dulces” Rosseau

  “El hombre justo no es el que comete injusticias, sino el que pudiendo ser injusto no quiere serlo” Anònim

  *Per més frases filosòfiques, consulta als llibres: La cadira buida, i Saviesa Africana.

  EXERCICIS UNITAT 1. EVOLUCIÓ I CULTURA

  - De quina cultura o cultures ens contagiem?

  De la cultura americana i anglosaxona.

  - Quins continguts són producte d'aquest contagi?

  Mc D'onallds, Burgger King... bàsicament el menjar ràpid i precuinat, marques de roba, la música, comerç en general.

  LA NOSTRA CULTURA: La dieta mediterrània, caldria universalitzar-la ja que diversos estudis diuen que és de les més sanes i equilibrades que hi ha.

  La democràcia, ja que tenim dret a triar candidats que ens puguin representar i sobretot tenim dret al vot, també ens implica l'imposició d'una sèrie de lleis basades en el poder legislatiu, judicial i executiu.

  Llibertat, és un dret del que gaudim.

  Diversitat de cultures, ja que es mes enriquidor i ens permet conèixer tradicions populars i folklòriques de cada territori.
  Descargar
  Enviado por:Ro7
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar