Literatura


La volta al món en 80 dies; Jules Verne


'La volta al mn en 80 dies; Jules Verne'

1.Biografia de l'autor.

Jules Verne

Nantes, 1828 - Amiens, 1905. Escriptor francès universalment conegut gràcies a

la dedicació al gènere de la novel·la científica, que feia amb grans dosis d'aventura i

de ficció, però amb troballes enginyoses totalment avançades i inimaginables per a

seva època, com ara els vehicles espacials, la televisió o el submarí.

2.Redacta un resum sobre la novel·la.

La història comença el 2 d'octubre de 1872, quan Phileas Fogg fa una aposta junt amb diversos cavallers de Reform-Club, aquesta consistia a donar la volta al món en 80 dies, l'aposta era de 80.000 Lliures. Tres dies abans havien robat un feix de 55.000 Lliures de banc de Londres.
Aquest mateix dia Phileas Fogg i el seu criat Passeportout, van embarcar en el “Mongòlia” amb destinació a Suez.
Mentrestant en aquesta ciutat, esperava un detectiu encarregat d'esbrinar el robatori del banc de Londres, el detectiu es deia Fix, el qual creia, per les descripcions donades sobre el sospitós que era Fogg el lladre.
El detectiu Fix s'embarca seguint a Fogg, cap a Bombai. A l'arribar a Bombai duien dos dies d'avenç, després d'haver fet algunes compres Phileas Fogg i el seu criat, seguits per Fix, munten en un tren amb direcció a Calcuta. Abans d'arribar a Calcuta la via estava tallada i decideixen fer el viatge en elefant.
Mentre creuaven la selva Índia, troben una desfilada on van a cremar a una dona ja que la tradició era que quan un home moria la dona i totes les pertinences haurien de ser cremades amb el cadàver. Però salven a la dona, Aouda. A l'arribar a Calcuta, Fogg no duu retard algun.
Durant el viatge amb vaixell cap a Hong-Kong el viatge es retarda 24 hores i el vaixell cap a Yokohama sortia al matí següent. Però Fogg i Aonda el perden, encara que el criat va en ell. Decideixen anar en un vaixell petit i Fix els acompanya.
Van arribar A Yokohama i van embarcar al costat del criat cap a Amèrica.
Arriben a San Francisco allí agafen el ferrocarril fins a Nova York, però en les muntanyes rocoses són atacats pels indis. Després de perdre 20 hores, Fix li diu que per a arribar a Nova York han d'anar en trineu, era un aparell d'estranya semblança a un vaixell però amb uns esquís.
Accepta i arribarà a Omaha a la tarda en comptes del matí, van agafar un tren fins a Nova York i a l'arribar el vaixell havia salpat ja.
Fogg, compre un vaixell però solament el durà fins a Burdeos, ja que el capità solament accepta dur-lo fins a allí, però per amb algunes circumstàncies van arribar fins a les costes d'Irlanda, al port de Queenstwon.
Una vegada allí, van anar fins a Dublín i després a Liverpool, on va ser arrestat per Fix, encara que no li agradava molt, doncs havia pres afecte a Fogg.
Alliberat i aclarit l'assumpte del robatori, Fogg arriba a Londres on pensa que havia arribat tard. Però el seu criat s'adonà al parlar amb el reverend sobre el matrimoni de Fogg amb Aouda. Avisa al seu amo i un segon abans que acabés el termini arriben al Reform-Club.
L'explicació a la seva equivocació era, que al fer el viatge amb direcció a l'aquest, anava amb direcció al sol i els dies disminuïen per a ell quatre minuts com graus creuava en aquesta adreça. Per això al multiplicar 360º que té la circumferència terrestre per quatre, dóna les 24 hores que duia Phileas Fogg d'avenç, i així guanyà l'aposta.

FI

3.Fes una breu descripció dels següents personatges:

-Phileas Fogg: era alt, prim, un cavaller molt propi, amb bigoti molt cuidat, feia servir barret de copa alta i bastó així com un rellotge subjecte a una gran cadena d'or.

-Jean Passeportout: Era francès, baix d'alçària, molt inquiet, extravertit, molt llest i servicial.

-Fix: era un detectiu, que sempre estava perseguint a Fogg creient que ell havia robat el banc.

-Mistress Aouda: Era una dona alta, prima, de trets indis i la seva roba era de llargues túniques i llargs vestits.

-James Strand: autèntic lladre del banc d'Anglaterra.

-James Forster: anterior criat de Fogg abans de contractar a Passepartout.

4.Descriu els medis de transport que apareixen al llibre.

-Londres - Suez..................................Vaixell

-Suez - Bombai...................................Vaixell

-Bombai - Calcuta...............................Tren i elefant

-Calcuta - Hong-Kong.........................Vaixell

-Hong-Kong - Yokohama....................Vaixell

-Yokohama - San Francisco...............Vaixell

-San Francisco - Nova York................Tren i trineu

-Nova York - Londres..........................Vaixell i tren

5.Explica què és el Tractat de Nanking.

6.Explica la raó per la qual va guanyar l'aposta.

L'explicació a la seva equivocació era, que al fer el viatge amb direcció a l'aquest, anava amb direcció al sol i els dies disminuïen per a ell quatre minuts com graus creuava en aquesta adreça. Per això al multiplicar 360º que té la circumferència terrestre per quatre, dóna les 24 hores que duia Phileas Fogg d'avenç, i així guanyà l'aposta.

7.Descripció dels personatges (Principals i secundaris).

Phileas Fogg: un home de l'alta societat anglesa i protagonista del llibre. Personatge fred i calculador i també de bon enginy.

Jean Passeportout: criat francès de Fogg i al contrari que aquest molt espontani i eixelebrat però també de bon valor i enginy.

Fix: inspector de Scotland Yard, implacable perseguidor de Fogg per tot el món.

Mistress Aouda: jove dama que Fogg l'hi evita de morir cremada en l'Índia, l'acompanya en la resta del seu viatge i de la qual acaba enamorat i com principal premi de la seva volta al món.

Sir Francis Cromarty: de l'exèrcit britànic en l'Índia, que comparteix viatge i aventures per aquest territori.

James Forster: anterior criat de Fogg abans de contractar a Passepartout. Acomiadat per dur A Fogg l'aigua per a rentar-se amb 2 graus de diferència.

Andrew Stuart - John Sullivan -Samuel Fallentin - Prens Flanagan - Gauthier Ralph: els 5 socis del Reform-Club que aposten les 20.000 lliures.

Jutge Obadiah i secretari Oysterpof: que jutgen als protagonistes en Calcuta.

John Bunsby: patró de la ”Tankadera”, goleta que els transporta de Hong Kong a Xangai. William Batulcar: propietari del circ al que ingressa Passepartout para poder viatjar als Estats Units.

Stamp Proctor: coronel que en San Francisco propina un cop de puny a Fix i està a punt de batre's en duel amb Fogg.

William Hitch: missioner que van conèixer en el tren viatjant en el “Ocean to Ocean”.

Mugde: conductor del trineu que van utilitzar en part del recorregut per Amèrica davant la falta de vies de tren.

Andrew Speedy: capità del “Henrietta”, vapor en el qual farien el trajecte de Nova York fins a Queenstown a Irlanda.

James Strand: autèntic lladre del banc d'Anglaterra.

8.Llocs on transcorren les accions:

Londres, Suez, Bombai, Calcuta, Hong-Kong, Yokohama, San Franciso, Nova York, Omaha, Queenstwan, Dublín, Liverpool.

9.Llenguatge (científic, col·loquial, literari, poètic,...) Ha estat fàcil la lectura o has necessitat molt el diccionari?

El llenguatge és literari i he tingut que fer servir força el diccionari ja que hi havia forces paraules desconegudes com per exemple:

Perquisicions: esbrinaments.

Filiació: conjunt de dades personals d'un individu.

Agusaria: afinaria, forçaria els sentits o la intel·ligència per a ser més perspicaç.

10.Recordes haver llegit mai algun llibre semblant a aquest? Quins?

Si, ni recordo algun i a demés són del mateix autor. Vint mil llegües de viatge submarí(1870) entre altres.

11.Valroració personal (si t'ha agradat o no, quines emocions t'ha provocat, si creus que està ben escrita o no,...)

És una història molt interessant i divertida, però té massa descripció. Hi ha trossos del llibre en el qual dedica gairebé tot un capítol a descriure personatges i situacions. El vocabulari és una mica complicat, però per sort el llibre està adaptat. La història és molt original i avançada al temps que es va escriure. Ara es veu com alguna cosa molt possible, el de donar la volta al món en 80 dies, i fins a en molt menys, però abans, en el 1873, quan Jules Verne va escriure la història, era gairebé impossible d'imaginar-lo. Em fascina que Jules Verne pogués escriure aquestes novel·les tan futuristes per als seus temps. Alguns exemples de la seva gran imaginació són: “20.000 llegües de viatge submarí” o “Viatge al centre de la Terra”.
Personalment aquest llibre ni m'ha agradat ni m'ha deixat d'agradar. No m'ha acabat d'agradar o atreure perquè més o menys ja coneixia la història, però alguna cosa diferent. Jo ja havia vist algunes pel·lícules sobre la novel·la, i ja tenia una idea general. Però també m'ha atret per la manera com explicava els fets.
Descargar
Enviado por:Laia Chacon Martinez
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar