Literatura


La plaça del diamant; Mercé Rodoreda


Resum de l'obra

La Plaça del Diamant és una novel·la, on la protagonista principal més destacada, es una nioa que diu Natalia explica la seva vida, viu al barri de Gràcia en Barcelona durant una època d'uns 30 anys, desde de la decada de 1920 fins a principis de la decada de 1950.

La història comença durant la festa major de Gràcia on, a la Plaça del Diamant, una noi jove ens explica com es sent i el que pensa. La protagonista, que es diu Natàlia, i és al ball de la Plaça del Diamant, on coneix l'home de la seva vida: en Quimet, un noi que es dedicaba a l'ebanisteria que tambè viu al barri de Gràcia. L'època que corria quan es van coneixer en Quimet i la Natalia era una dictadura, l'anomenada “Dictablanda” del General Primo de Ribera.

Aqusts dos personatges, en Quimet i la Natalia es prometen; la Natalia, serà per en Quimet la “Colometa” desde el moment que es van prometre. La Natalia va narrar com era la casa on van anar a viure ella i en Quimet, en aquest moment hi apareixen a l'obra dos personatges que son en Mateu i en Cintet que son dos amics d'en Quimet i son qui els ajuda a reformar el pis. La Natalia i en Quimet es asaran i al cap d'un any i mig van tindre el seu primer fill, era un noi i li van possar de nom Antoni.

Un dia va caure al terrat de la casa d'en Quimet i la Natalia un colom ferit, aquest fer que en Quimet agafes molta afició als coloms, al terrat de la seva casa, va construir un colomar per ficar-hi el colom ferit, mes tard va comprar-hi mes coloms per fer parelles i aquests es van anar reproduint.

Un fet que va marcar la familia de la Natalia va ser la proclamacio de la I Republica Española a Madrid mentrestant a tota España hi habia manifestacions en contra de la dictadura de Primo de Ribera. El 14 d'abril de 1931, Lluís Companys proclama la República Catalana. A Barcelona, milers de persones surten als carrers amb les banderes independentistes republicanes, en Quimet tambe va sortir al carrer a celebrar-ho. La Natalia va seguir tot el que pasava però a ella no li importaba massa perquè ella el que mes li procupaba era la seva familia. La Republica no va ser el que tots es pensaven que seria amb tot de beneficis sino tambe aportaria desventatges; l'ebanisteria, el negoci d'en Quimet va anar molt malament en aquesta época ja que els seus clients habituals tenien menys posició social que tenien avanç de la República i no podien gastar tants diners com feien avanç.

Aquesta època de la República va coincidir amb el naixement de la Rita, la segona filla de la Natalia i el Quimet, el seu germà, l'Antoni va tenir molta enveja de la seva germaneta perque fins aleshores els seus pares només hi havien estat per ell, aquest naixement també li va portar moltes deespeses a la familia que ja tenia una economía molt dolenta. En Quimet va decidir vendre la cria dels coloms per guanyar una mica de diners i la Natalia es va ficar a netejar cases per fer una mica de diners. Quan va exclater la guerra, en Quimet hi va anar a lluitar al front i anava a la seva casa poques vegades, la Natalia va destrossar el colomar, que podia haver donat alguns dimers a la familia, en un atac de rabia per vere que no podia tirar endevant la famia

El malestar i l'odi de la Natàlia cap a la guerra es veu clarament quan descarrega tots aquests sentiments al color blau dels fanals de la ciutat per protegir-se dels bombarders, color que troba horrorós.

La economia a la casa de la Natalia es cada com mes preocupant ja que va perdre el seu treball de dona de la neteja perque a casa del que hi treballava tenien por a tenir relacio amb la dona d'un home que hi era a la guerra, aques fet fa que a casa de la Natalia escaseji el menjar. Això li va obligar a tenier que portar a l'Antoni a unes colonies per a nens refugiats, l'Antoni va tornar a casa de les colonies amb un caracter molt canviat. A casa de la Natalia va empitjorar molt la situació quan els arriba la noticia que el quimet havia mort a la guerraTot empitjora quan rep la notícia de la mort del seu marit al front. Això acaba destrossant la moral de la protagonista que cau en la pena més profunda que s'agreuja amb la misèria que la obliga a vendre-s'ho literalment tot el que té. Res no els ajuda a aixecar el cap, i fins i tot, un cop finalitzada la guerra, la situació va decaient.

És en aquest moment quan la Natàlia es veu en moments més crítics; amb els fills afamats i amb símptomes de malnutrició i després de tres dies sense tastar res, es veu atrapada en la desesperació, i sense poder resistir més, opta pel suïcidi, juntament amb els seus dos fills, que no suporta veure patir. Quan va a comprar salfumant per a acabar d'un cop amb tot el patiment, l'adroguer que li estava servint el salfumant, i que la coneixia de venir a comprar les veces per als coloms, li ofereix una feina ben pagada a casa seva i li dóna unes llaunes. Gràcies a això, a aquesta benedicció que va arribar en el moment més crític, la “Colometa”, l'Antoni i la Rita, comencen a recuperar-se de la misèria a que els havia portat la guerra.

Quan havien pasat uns quants anys que la Natalia treballava a casa de l'adroguer es va casar amb ell, es deia igual que el seu fill , Antoni, cosa que va fer que al fill de la Natalia li comencessin a dir Toni per distingir-los. Aquest casament va transformar totalment la familia despres de la penuria en la que van viure amb la guerra.

La història acaba quan la Rita es casa. La Natalia quan surt al carrel aquella mateixa nit, es troba a la Plaça del Diamant on s'anadona que ha d'oblidar tots els records de la guerra i d'en Quimet i centrarse en la seva vida actual.

Personatges:

Personatges Principals:

- Natàlia: protagonista principal més destacada de la història. Viu en el barri de Gràcia de Barcelona.Va coneixer el seu futur marit, en Quimet en una festa a la plaça del Diamant. Amb el Quimet va tindre dos fills, la Rita i l'Antoni. Amb la mort del seu marit a la guerra, va refer la seva vida anb L'antoni, l'adroguer que li venia les veces pels coloms. Es un personatge rodó, evoluciona al llarg de l'obra per molts motius.

 - Quimet: és el primer home de la Natàlia. A la Natalia li va cridar “Colometa”. Treballava a una ebanisteria; el seu temps lliure, el dedicava a la cria de coloms. Va morir al front de la guerra Civil Espanyola.

- Toni: primer fill d'en Quimet i la Natàlia.

- Rita: filla petita d'en Quimet i la Natàlia.

-Antoni: “L'home de les veces”; es l'amo de l'adrogueria on la Natalia compra les veces pels coloms. Es va casar amb la Natalia despres de la mort del Quimet.

Personatges secundaris:

- Cintet: Amic d'en Quimet.

- Mateu: Amic d'en Quimet. Ajuda a la parella a fer la cuina i a fer el pis. 

- Griselda: Dona d'en Mateu.

- Julieta: Amiga de la Natàlia

- Vicenç: cafeter del barri que està molt enamorat de la Rita, i insisteix fins que s'hi acaba casant.

 - Pere: antic promès de la Natàlia. La protagonista el deixa per casar-se amb en Quimet. Era molt bon noi, nomes es preocupaba per ella i no li habia donat cap problema. Només surt al principi de l'obra
Descargar
Enviado por:MerCkx 87
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar