Historia


Guerra Civil Española


Entrevista sobre vivències a la guerra civil

 • Aquesta entrevista està feta al meu avi (que és d'Almadén).

 • Per què creus que es va començar la guerra civil?

Per començar, jo crec que tot va començar, quant a les darreres eleccions abans de la guerra civil, els republicans (rojos) van guanyar als seus rivals directes (feixistes). Poc després d'això, el general Franco (que estava en contra dels republicans, ja que els republicans eren totalment d'ideologies oposades als que el general donava suport, que eren els feixistes) va ajuntar unes tropes des del Marroc, i un altre home, va recolzar-li, això va fer que el grup que formaren en contra del "rojos" fos cada vegada més poderós.

 • Els teus pares, a quin canto polític recolzaven, als de dretes o als d'esquerres? I perquè ho feien?

Els meus pares, no tenien gaire interès polític, però es decantaven pel cantó dels republicans, ja que eren els que oferien les millors condicions laborals, millors salaris, escoles pels nens, les condicions de sanitat eren més prometedores... en definitiva, que eren els que més recolzaven als ciutadans, o això era el que deien els meus pares, que jo li preguntava coses d'aquestes, perquè a mi, m'interessava molt saber que era el que volien els partits polítics, i per què servien, que feien?....

 • Tenies facilitats per estudiar el que volies a l'escola?

En aquests anys, no es podia estudiar, si no fos que la teva família fos rica, o que tinguessis alguna minusvalidesa física, per la qual no poguessis treballar al camp, i encara menys en èpoques en què els republicans i els feixistes s'intercanviaven el poder del poble. Això el que feia era formar un gran descontrol entre la població, ja que mentre que els republicans el que feien era recolzar al ciutadà amb la reforma agrària... els feixistes quan entraven al poder, el que feien era abolir o para totes les reformes que el "rojos" havien fet. És per això que si el que volia jo era estudiar, quan els republicans eren al poder si que tenia alguna possibilitat, perquè donaven més facilitats i donaven més pels nens i pels treballadors. Però tampoc era el cas, ja que la família era pobre, i aquell temps era un temps d'ambruna, i tots els nens de la família teníem que treballar al camp, i a més a més, que quan els feixistes entraven al poder, enderrocaven tot el que havien fet els rojos, i llavors era quan ja no teníem res de possibilitats d'estudiar, i ens havíem "d'estrènyer més el cinturó" per poder passar el mes sense passar molta gana, i tenint una mica de diners, pel que pugés passar.

 • Saps el que és "l'estraperlo"?

Sí, en el meu poble, es van produir molts incidents per aquest tema. L'estraperlo és la venta de mercaderies, o subministraments per menjar, per cossi... venut il·legalment. Es feia de la següent manera: primer s'anava a un poble o lloc del mateix poble on tu hi habitaves, per comprar legalment alguna mercaderia, o alguna cosa per menjar... Després s'anava al poble i es venia a un preu més alt, per tal de guanyar diners (venta il·legal). Aquesta pràctica, qui la solia fer, la feia a gent de confiança, per tal que l'exercit, no si dónes compte, perquè si es donava compte l'exercit, que alguna persona feia aquesta pràctica, se la podia fusilar i tot. Un home que feia aquesta pràctica al nostre poble, un dia el van enxampar, i l'exercit li va donar una pallissa, que va estar un mes i mig al llit, i es va quedar amb una cama trencada, la cara la tenia plena de mastegots... i li van donar l'avís de: La próxima vez que te cojamos haciendo el estraperlo, tomaremos medidas más duras.

 • Què feia l'església en la guerra civil?

En la guerra civil, l'església recolzava els feixistes. Moltes vegades, el que feien era que quan una persona s'anava a confessar, i li deia que era del bàndol republicà, el sacerdot, anava directament a l'exercit a dir-li quina persona era, on vivia i tot, i així els militars l'anaven a buscar en un camió, i la seva família mai el tornaven a veure.

 • Què era i quina funció tenia la cartilla de racionament?

La cartilla de racionament, era com un paperet que et donava el màxim que podies comprar de menjar, de matèries primes... segons el nombre d'habitants que tinguessis a casa teva. Això es va fer, perquè el menja i les coses estaven molt mal repartides, i hi havia molta gana a totes les cases. Aquesta "llei" va ser tot un encert per tal del govern, ja que va solucionar bona part dels problemes de fam. Però també va tenir els seus inconvenients, hi havia gent que no contenta amb la part que lis corresponia, anava a cases a robar a altres per així tenir més menjà.

 • Què feia l'exercit amb els presoners?

L'exercit el que feia amb els presoners era que quan els capturava, el posava a treballar a la mina de mercuri. Molts dels presoners, van morir per silicosi, ja que les mines de mercuri produïen aquesta malaltia, és a dir, va ser com una mena de tortura, ja que van veure la seva vida com s'anava apagant.

Almadén , va ser conservada per l'exercit dels feixistes, per què tenien unes mines de mercuri molt poderoses, eren de les més grans del món, és per això que les van voler conservar intactes, i no van bombardejar Almadén quan se la van treure als "rojos" per tal que quedessin intactes.

 • Quines coses recordes que fes l'exercit als ciutadans?

L'exercit va fer moltes coses dolentes als ciutadans, i cap de beneficiosa.

Quan va haver-hi una època de fam molt gran, que també va afectar a l'exercit, els militars assaltaven cases i magatzems, per tal de menjar, i els que més sortien perjudicats eren els civils. També fusilaven a la gent, per tal de no complir alguna de les seves rares lleis, com per exemple ser de diferent ideologia política, no rendir homenatge a Franco, parlar el català... Van cremar moltes finques de conreu, ja que es feia córrer la veu, que algunes terres eren de líders dels partits republicans. El que feien moltes vegades era recaptar soldats pels feixistes, no lis importava que si eren petits o con fossin, nomès li importava el nombre de soldats que tenien. Referit a aquest tema, sempre recordaré que un veí meu, en va dir que es va acabar la guerra civil, que va veure al seu nebot al bàndol contrari, i que va estar a punt de matar-lo, però en aquest cas va pesar més el caliu familiar que una guerra sagnant sense cap fi.

 • Per què creus que va guanyar el bàndol feixista i no va guanyar el bàndol republicà, la guerra civil?

Jo crec que va tenir una certa importància, que els feixistes tenien la gran avantatge que el general Franco, portava molts marroquí que tardaven a venir al lloc on se'ls deia que tenien que anar, molts pocs dies, si és que en tardaven dies, perquè de vegades no hi arribava ni a un dia. Però el bàndol republicà, cada vegada que tenia que demanar al seu aliat (Rússia) que li dónes suport militar, tardaven fins i tot més de dues setmanes en arribar.

És per això que jo crec que van guanyar els feixistes, ja que aquest avantatge, és molt clar, perquè per exemple si tens 100 baixes d'un exercit, els demanes al Marroc, i tarden molt, però que molt menys a arribar al destí que els soldats de Rússia.

 • Després de la Guerra civil, que es va fer al poble?

Després de la guerra civil es van intensificar les labors de reparar de la plaça de toros, dels carrers, dels camps, de l'església... per tal que els civils pensaren que el bàndol, que havia guanyat, faria que Espanya fos un gran país, però no va ser així. Els franquistes van fitxar unes lleis que van desfavorir completament als habitants dels pobles i ciutats amb la seva dictadura.

3
Descargar
Enviado por:Txexu
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar