Geografía


França


F r a n Ç A

__________________

2on E.S.O. A

Crèdit Variable de Francès

Index

Índex..................................................................................... Pàgina 1

Introducció............................................................................ Pàgines 2 i 3

Situació i localització de França............................................. Pàgines 4, 5 i 6

Relleu................................................................................... Pàgines 7 i 8

Història de França................................................................. Pàgines 9, 10, 11 i 12

Viatge a París........................................................................ Pàgines 13, 14, 15, 16,

17 i 18

Comentari personal............................................................... Pàgina 19

Bibliografia........................................................................... Pàgina 20


Introducció

França en síntesis

Nom oficial

République Française.

Superfície

Té una extensió de 543.965 quilòmetres quadrats.

Població

La seva població és de 57.372.000 d'habitants.

Capital

La capital francesa és París.

Bandera

Té tres franges verticals: blava, blanca i vermella.

Himne nacional

La Marsellaise, lletra i música escrites per en Rouget de Lisle, l'any 1792.

Festa nacional

És el 14 de juliol, celebrant l'aniversari de la toma de la Bastilla.

Idioma

L'idioma oficial és al francès tot i que també es parla el bretó, el català, l'euskera, l'occità, l'alsacià i el flamenc.

Religió

Des de 1905 no existeix una religió oficialment reconeguda. Hi ha majoria de catòlics, però també hi ha protestants i petites minories hebrees i musulmanes.

Moneda

La unitat monetària és el franc francès , 1 franc equival a unes 25 PTA.

Hora local

La mateixa que a la Península i una hora més que a les Canàries.

Clima

A l'estiu, les temperatures són de 15 a 19 graus centígrads. Es un clima continental tebi sense temperatures extremes.

Gastronomia

De fama i prestigi internacional, els seus plats són coneguts per tothom al ser la cuina francesa una de les més afamades del mon.

En són típics el Cassoulet, la Boullabeise, la Choucroutte i la Plaquette de veau. Excel·lents formatges, vins, conyacs, i champagnes.

Compres

París, prestigiós centre de l'alta costura, ofereix a la Rue Faubourg Saint-Honoré i a l'Avenue Montaigne la possibilitat de realitzar les compres en tendes de grans firmes: Lanvin, Cardin, Dior, Balmain, Ungaro, etc. Per una altra banda, també són coneguts de sobres els formatges i foie-gras francesos, així com els vins, el Cognac i els Champagnes.

Són d'interès el Barrí Llatí amb l'exposició d'obres d'art dels seus artistes, i els Quais del Sena amb el seu mercat de llibres d'ocasió. També en són famosos els perfums, la porcellana (Limoges) i la Cristalleria (Sevres).

Companyies aèries

Actualment, la companyia Air France és la més important d'Europa i la seva xarxa de vols és la més extensa del món tot i que també hi ha companyies privades com la Aigle Azur, la CGTA, la TAI i la Unió Aeromarine de Transport. Els principals aeroports estan situats a París i són els de Orly i Le Bourget.


Situació i localització de França

França, el país més extens de la Comunitat Europea, llinda a l'oest amb el Canal de la Mànega, Mar del Nord i l'Oceà Atlàntic; al sud amb el Mediterrani, els Pirineus i el Principat d'Andorra; a l'est amb els Alps, Itàlia i Suïssa i al nord amb Bèlgica, Luxemburg i Alemanya. Té una extensió de 543.965 quilòmetres quadrats i la seva població és de 57.372.000 habitants aproximadament.

Situació de França en un mapa del món


Relleu

Costes

El límit marí amida uns 3100 quilòmetres aproximadament, pel que gaudeix d'un important grau de maritimitat, amb l'indiscutible avantatge de trobar-se bordejada per l'Atlàntic i el Mediterrani; corresponen al primer, d'ells més de 2500 quilòmetres de litoral, 110 dels quals corresponen al Canal de la Mànega i al Mar del Nord, i 600 km al Mediterrani. Només posseeix, al litoral oest, dues penínsules notables: la Bretanya i la de Cotentín.

Les costes presenten variants d'aspecte i estructura, estant molt transformades per la erosió. Des de Dunkerque fins a la badia del Sena, es troben costes altes, continues, tallades únicament pels estuaris del Somme, Sena i rius menors, desgastats a la seva base pel mar que ha modelat unes típiques roques blanques semblants a les que es troben a la costa de Dover (Anglaterra). Les costes de Bretanya i Cotentín són més altes i retallades; en elles s'observa que les seves formes s'accentuen més degut a un

moviment d'immersió, que ha separat de la terra ferma les illes anglonormandes, geogràficament franceses, però políticament dependents de Gran Bretanya. Des de l'estuari del Loira fins les Pirineus, les costes són baixes i sorrenques, en les que ha dominat l'obra de sedimentació marina i fluvial; al primer tram es troben algunes illes que amb freqüència coincideixen amb els estuaris; al segon tram des de el Gironda fins els Pirineus, són més planes i monòtones, estant bordejades de dunes i pantans. Al litoral mediterrani es succeeixen dos tipus de costa des de l'oest fins a l'est; des de els Pirineus fins a Marsella hi predominen les costes baixes, riques en estancs, entre els que és notable el de Berre (156 quilòmetres2); però més cap a l'est fins als Alps, la costa s'aixeca i es retalla al entrar al mar les estribacions dels massissos del Manres, de l'Esterel, i dels Alps de Provença, que protegeixen al litoral dels vents septentrionals; aquesta costa se la coneix amb el nom de Costa Blava, famosa pel seu clima càlid i benigne, vegetació subtropical i per les seves magnífiques platges.

Relleu

Si tracéssim una línia des de la desembocadura del Bidasoa fins a on el Musela creua la frontera amb Alemanya i Luxemburg, separaria la part predominant muntanyosa que quedaria a l'est i al sud d'aquella que és pràcticament plana, situada al nord i l'oest. Els relleus més alts i recents són els Pirineus i els Alps i ocupen les zones perifèriques meridionals i sud orientals; dels relleus antics, fortament treballats per l'erosió, el més important és el Massís Central que es troba al centre de França, mentres que el més desgastat és el Massís Armoricà. I els demés, els Vosges i les Ardenes es troben situades al llarg de les fronteres amb Alemanya i Luxemburg i Bèlgica. Entre aquests dos relleus s'extenen el Flandes, la Conca de París, la Conca del Loira, el Llenguadoc i altres.

Els Alps, formats per un plegament d'origen recent i sobretot constituïts per roques cristal·lines, arriben a altures superiors a 4000 m. com el Massís d'Ecrins (4103 m.). La màxima altitud del país correspon al Mont Blanc (4810 m.), a la frontera amb Itàlia. Al nord dels Alps francesos, des de el Ródano fins al Rin, s'extén la cadena del Jura, formada per altiplans no superiors als 800 m. coberts de camps, i una part Oriental molt més elevada i boscosa.

Els Pirineus, pertanyen com els Alps a cadenes Mediterrànies, tenen formes més rodones i notables extensions d'altiplans. La seva altitud màxima es troba situada al pic de l'Aneto (3404 m.)

La Dent del Gegant, als Alps

Hidrografia

França posseeix numerosos rius, els quals gràcies a la disposició dels relleus muntanyosos, tendeixen a agrupar-se en grans sistemes hidrogràfics. La vessant atlàntica es troba formada pels sistemes hidrogràfics del Sena, Garona, i Garona-Dordogne, així com pel Loira, el més llarg dels rius francesos. Aquest rep bastants afluents que neixen al Massís Central, com l'Allier, l'Indre i el Vienne, i del Massís Armoricà com el Maine. El Sena rep al Yonne, al Loing, l'Eure, el Marne i l'Oise. El Ródano, és l'únic riu francès important que desemboca al Mediterrani, formant un ampli delta pantanós i poc navegable; aquest riu, rep al Saona, l'Isère, el Durance, l'Ain i el Doubs. A la conca de l'alt Ródano es troba el llac de Le Bourget, de 45 quilòmetres2 d'extensió, i el llac d'Annecy, de 27 quilòmetres2. Dels restants rius que desemboquen al Mediterrani, els més notables són l'Aude procedent dels Pirineus i l'Hérault que baixa dels Cevennes. Cap al nord-est es troba el Rin, que bordeja durant 200 quilòmetres la frontera alemanya.

Els rius francesos són poc navegables, exceptuant el Sena i els seus afluents, el baix Garona, el Saona i el Rin, tots ells amb canals marítims entre els ports d'estuari i els mar obert. La xarxa fluvial es troba avui en dia constituïda en les seves tres cinquenes parts per canals, desenvolupant-se a través d'ella una autèntica activitat comercial. Els majors ports fluvials són: París, Estrasburg, Ruan, Lió i Nantes.

Història de França

s. X-III a. de C. Invasions dels Gals

En els seus orígens, l'actual territori francès estava ocupat per diverses tribus gales. Els Gals van arribar a conquistar Roma el 298 a. de C.

58-53 a. de C. Juli Cèsar

La costa francesa del Mediterrani va ser dominada posteriorment per Roma. Juli Cèsar, desprès de derrotar a Alesia al cabdill gal Vercingétorix, va portar a terme (59 a. de C.) la conquesta de tot el territori.

406-451 d. de C. Invasions germàniques i derrota del huns als Camps Mauríacs

La Gàlia va ser envaïda pels germans, franc-visigots, vàndals i els huns. Els francs al comandament de Clodoveu, agafaren par en la coalició, que dirigida per Aeci, va vèncer als huns als camps Mauríacs, a prop de Troyes, l'any 451.

768-814 Carlemany

Carlemany va sotmetre als aquitans, llombards,

bavaresos i saxons i va lluitar també contra els àrabs. La coronació

de Carlemany l'any 800 com a emperador del Romans,

assenyala el naixement del Sacro Imperio Romano Germanico.

814-843 Ludovic Pius, Carles II i el tractat de Verdun

Ludovic Pius, successor de Carlemany, va dividir l'Imperi

entre els seus fills. El primogènit, Lotari, que va conservar la

dignitat imperial i els territoris de la Borgonya i Austrasia va haver

d'acceptar la destitució, al tractat de Verdun, a Carles II el Calb

com a Rei de França.

987-996 Hug Capeto

Els senyors feudals van pujar al tron a Hug Capeto. Carlemany

1337 Comença la Guerra del Cent Anys

La mort sense successió de Carles IV el Formós, fill de Felip IV, va donar lloc a la guerra dels Cent Anys. En ella, els reis d'Anglaterra van disputar la corona de França a la branca capeta dels Valois, dinastia que va començar a ser regnada per Felip VI, nebot nét de Felip el Formós.

1429 Alliberació d'Orleáns por Joana d'arc

L'aparició de Joana d'Arc va determinar un ressorgiment de l'esperit patriòtic nacional centrat envers la figura de Carles VII, fill de Carles VI. La mort a la foguera de la donzella d'Orleans no va impedir que els anglesos fossin derrotats i expulsats de la majoria del territori gal.

1453 Fi de la guerra del cent anys

Va ser en aquest any quan va acabar la guerra dels Cent anys i va començar la batalla de Castillon i l'agafada de Bordeus.

1589 Comença la dinastia dels Borbó

Al 1589 comença la dinastia de la casa dels Borbó a on hi van regnar Enric IV, Lluís XIII, Lluís XIV, Lluís XV i Lluís XVI.

1589-1610 Enric IV

El monarca abjura el calvinisme i va promulgar l'Edicte de Nantes el qual es basava en amplis principis de tolerància, però va ser assassinat.

1610-1643 Lluís XIII

En aquesta època i després de la guerra dels Trenta Anys (1618-1648) es va fargar la hegemonia a Europa, en la qual hi van intervenir decisivament el cardenal Richelieu i Mazarin.

1643-1715 Lluís XIV

Va fer els tractats de Westfalia.

1715-1774 Lluís XV

Va protagonitzar la rivalitat anglo-francesa.

1774-1793 Lluís XVI

Va fer la convocatòria del Estats Generals.

1789-1871 La Revolució i l'època Napoleònica

1789-1791 Assemblea Institucional Constituent.

1789 Els estats generals es proclamen Assemblea Institucional Constituent.

1791 Intent de la fugida del Rei. Constitució de 1791.

1792-1795 La convenció.

1792 Procés contra el Rei.

1793 Ejecció de Lluís XVI. El Comitè de Salvació Pública

es fa amb el poder. Espanya li declara la Guerra

a la República Francesa.

1796-1797 Campanya d'Itàlia i tractat de Campoformi.

1798-1799 Expedició Egipte.

1799-1804 Napoleó Bonapart, primer cònsol.

1801 Pau de Luneville.

1802 Pau d'Amiens.

1804 Codi civil Napoleònic.

1804-1814 L'Imperi.

1804 Napoleó es proclama emperador.

1805 Derrota franc-espanyola a Trafalgar.

1807 Pau de Tilsit. Napoleó Bonapart

1808 Invasió de la Península Ibèrica.

1809 Batalla de Wagram

1812 Campanya de Rússia

1813 Batalla de Leipzig.

1814-1824 Lluís XVIII.

1815 Els Cent Dies de Napoleó i la batalla de Waterloo.

1824-1830 Carles X.

1830 Comença l'ocupació d'Argèlia. Revolució de juliol.

1830-1848 Lluís Felip d'Orléans.

1848 Revolució de febrer de 1848;: caiguda de la Monarquia i proclamació de la II República.

1849 Lluís Napoleó, triat president de la República.

1852-1870 Lluís Napoleó, emperador (Napoleó III).

1854-1856 Guerra de Crimea.

1859 França recolza a Piamonte en la seva Guerra amb Àustria. Els francesos ocupen Saigon.

1862-1867 Intervenció a Mèxic.

1864 Reconeixement del dret de la vaga.

1870-1871 Guerra franco-prusiana: fi del Segon Imperi i pèrdua d'Alsacia-Lorena. Insurrecció de la Comuna de París.

1871-1945 República III

En aquests anys hi va haver la III República i com a fets importants hi podem destacar:

1881 Protectorat sobre Tunísia.

1895-1896 Ocupació de Madagascar.

1914 Alemanya declara la Guerra a França (Primera Guerra Mundial). Batalla de Marne.

1939 Declaració de guerra a Alemanya (Segona Guerra Mundial).

1940 El general de Gaulle forma a Londres un “Comitè Nacional de Francesos Lliures”.

1942 Ocupació total de França per les forces Alemanyes.

1944 Desembarcament aliats a Normandia i Provença.

1945 Fi de la Guerra.

1958 Comença la V República

Constitució de la V República i naixement de la Comunitat Francesa.

1958-1969 Charles de Gaulle

Va fer una força atòmica i la Revolució de Maig. Al 1969 van fer un referèndum i retirada de Gaulle.

1969-1974 Georges Pompidou

Nomenament de Georges Pompidou com a President de França.

1974-1981 Valery Giscard d'Estaing

Quan Georges Pompidou va morir, Giscard d'Estaing va ser nomenat President.

1981-1995 François Mitterrand

1995 Jacques Chirac

Actual president de França.


Viatge a París

Dia ð: A les 7 del matí, sortida des de l'aeroport de Barcelona en direcció a l'aeroport d'Orly a on ens espera un autocar que ens traslladarà a l'hotel Ritz a on tenim les suits reservades. En el transcurs del viatge en autocar, un representant de la nostra companyia ens parlarà de les excursions facultatives. A l'arribada a l'hotel ens donaran les claus de les suits a on la direcció de l'hotel ens oferirà com a regal de benvinguda amb una ampolla de champagne, un cistell amb fruites i un xec-regal de les Galeries Lafayette. Tot seguit, a la Sale de la Bastille ens espera una hostessa per qui desitgi apuntar-se a alguna excursió facultativa. A la 1 del migdia anirem a dinar a la terrassa l'espadon, restaurant al mateix hotel on dinarem tots els dies de la nostra estada a París. La tarda, la tindrem lliure per qui vulgui efectuar les seves compres a les galeries Lafayette. A les 8 del vespre soparem al mateix hotel.

Sales de l'hotel Ritz

place de la Concorde

Dia ð: A les 9 del matí baixarem al restaurant a esmorzar. Tot seguit, a la porta de l'hotel, ens esperarà un autocar que serà amb el que farem tota la ruta del matí. Un

cop a dalt de l'autocar, una guia de la nostra llengua ens

informarà del recorregut que farem avui. En primer lloc, passant per la place de la Concorde, anirem a la Tour Eiffel a on pujarem al primer pis a una altura de 57 metres i on ens passaran un audiovisual en la nostra llengua; més tard farem una visita de la maquinària de l'ascensor. Tot seguit, anirem a l'êglise du Dome des Invalides a on podrem veure la tomba de Napoleó a la cripta de l'església. Després d'una estona lliure tornarem a agafar l'autocar que ens portarà fins a la square du Vert-Galant on agafarem un bateaux-mouches que ens portarà fins el Pont des Invalides. Allà, ens esperarà l'autocar que ens portarà fins a l'hotel. Un cop haguem arribat, dinarem. Després de dinar, tindrem una estona lliure fins allà a les 7 que un autocar ens portarà al Lido, un dels cabarets més importants de París; a aquest cabaret, els homes han d'anar amb americana i corbata i les dones amb vestit elegant. En aquest mateix cabaret serà on soparem aquesta nit. Allà a la una de la matinada, un autocar, ens acompanyarà fins a l'hotel.

Tour Eiffel i passeig pel Sena

Dia ð: Després d'esmorzar, anirem en autocar fins al Palau de Versalles. Un cop allà, primer, farem una visita guiada per l'exterior. A fora, podrem veure les tres grans avingudes (Av. de París, Av. de Saint-Cloud i Av. de Sceaux) que desemboquen a la plaça d'Armes. També podrem observar l'estàtua de Lluís XIV, el Pavelló Dufour, el Pati Reial…

Tot seguit, passarem a l'interior on, en primer lloc passarem a la capella Palatina, i més tard passarem

a tot un seguit de salons anomenats de l'abundància, Moulin-Rouge

de Venus, de Diana, de Mart, de Mercuri, d'Apol·lo, de la Guerra i de la Pau. Tot seguit anirem a la Galeria del Miralls i a l'Opera Reial. Allà a la una, un autocar, ens portarà fins a l'hotel on dinarem.

Al capvespre, ens prepararem per anar al Mouline-Rouge, un dels cabarets més importants d'Europa. Igual que al Lido, s'ha d'anar vestit elegantment. Soparem aquí i a les dotze, ens passaran a recollir en autocar per tornar a l'hotel.

Dia ð: Un cop haguem esmorzat. ens desplaçarem en autocar fins a Disneyland. Allà, podrem anar a Main Street, U.S.A.: un bulliciós carrer principal americà de començaments de segle; pel carrer principal -bordejada de tendes típiques, restaurants pintorescos i terrasses de cafès- i circulen tramvies, autobusos de dos pisos… La següent àrea és Frontierland: emocions fortes garantides. La conquesta de l'oest en companyia dels indis, cowboys i aventurers del cinema de la nostra infància. Podrem pujar al tren de la mina del “Big Thunder Mountain”. “Phantom Manor” ofereix una experiència esgarrifant amb els seus fantasmes i cambres del terror. Tot seguit passarem a Adventureland, guarides de pirates i un tresor al país del misteri i la intriga com a atracció especial podríem destacar “Indiana Jones i el Temple Maldit”. També hi ha “l'Adventureland Bazar” inspirat en “les Mil i una nits”. Després, ens trobarem amb Fantasyland, un regne encantat a on els contes de fades es fan realitat. Hi ha el símbol de Euro Disneyland “El castillo de la bella Durmiente”. Aquí hi trobem atraccions inspirades en llegendes i contes populars com “Le carrousel de Lancelot”, “Blancaneus i els set nans”, “Pinotxo”, “Peter Pan”; “Dumbo”… Com a punt final ens trobarem Discoveryland. Un viatge a través del temps al País del Futur. Inspirat en les obres de Leonardo Da Vinci, Julio Verne… representa un viatge espectacular a l'espai amb la imaginació. L'Atracció més important és sense cap dubte “SPACE MOUNTAIN” L'atracció és una representació d'un viatge a l'espai amb pluges de meteorits, asteroides i moltes coses més.

Castell de la Bella Durmiente, Main Street i Mickey i Minnie Mouse.

A les vuit del vespre, tornarem a l'hotel on soparem.

Dia ð: Un cop haguem esmorzat, agafarem l'autocar amb el que anirem a la basílica del Sacré-Cour, situada a uns 2 quilòmetres de l'hotel. Aquesta basílica, està situada al barri de Montmartre. Aquest edifici va ser construït l'any 187 per Abadie, l'objectiu d'aquesta església no era l'estètica sinó la grandiositat, i la van aconseguir; només fa falta citar la campana de 18835 kg! una de les més grans del món. En primer lloc pujarem a la cúpula desde on podrem disfrutar d'un vertiginós panorama de la regió parisina. Tot seguit, anirem a la cripta a on es guarda un tresor. Després d'una estona lliure per poder visitar l'església al nostre aire, agafarem l'autocar per tornar a l'hotel on dinarem.

Sacré-Coeur i el Barri Bohemi dels pintors.

A les 5, tornarem a agafar l'autocar amb el que anirem a Notre-Dame. És desde la plaça d'aquesta església on comencen totes les carreters de França o sigui el quilòmetre 0. Primer visitarem la planta que és una de les més senzilles: una llarga nau central i un gran cor creuat. Després passarem a veure la façana que sempre ha sigut considerada com l'obra mestra del gòtic, on podrem contemplar la portalada del Judici, la portalada de la Verge, el rosetó… Quan acabem la visita, tornarem a l'hotel per sopar.

Notre-Dame.

Dia ð: Avui, després d'esmorzar, agafarem l'autocar per anar a fer una de les excursions més boniques de la ciutat; anirem al Museu del Louvre. Per exemple explicar totes les obres que hi ha ens faria falta una enciclopèdia sencera per això aquí destacarem les més importants.

El primer grup d'obres que veurem seran les Antiguitats Orientals que com a obres importants podrem observar la Estela de los buitres i las estàtues de Gudea i el se Fill Ur-Ningirsu. Després passarem a la sala d'antiguitats gregues, romanes i egípcies on la més important és la Dama de Auxerre. Tot seguit passarem a les sales de pintures on la primera secció serà la de França i que la més important és la del Pietà d'Avignon i després passarem a la sala més esperada, on podrem veure La Gioconda de Leonardo Da Vinci. A continuació d'aquesta passarem a la sala Espanyola a on hi ha obres de El Greco, Murillo i Goya. I així fins a l'hora d dinar que tornarem a agafar l'autocar per anar a dinar a l'hotel.

Piràmides del Louvre

A la tarda, no hi ha cap excursió preparada, així que la tindrem lliure per anar de compres i per poder visitar la Place Vendôme, davant d l'hotel, on hi ha la columna Vendôme, el Ministeri de Justícia i la casa en la que va morir Chopin.

Al vespre, anirem al restaurant més guardonat, més car i mes luxós del món; El Restaurant Maxim's. Aquest restaurant està situat a la Rue Royale.

Dia ð: Aquest dia pel matí, el tindrem lliure per preparar les maletes, dons serà l'últim dia de la nostra estada a París. A les 5 de la tarda, un autocar, ens passarà a recollir a l'hotel per portar-nos a l'aeroport Charles de Gaulle on agafarem un avió en direcció Barcelona. A l'aeroport de Barcelona arribarem a les 10 de la nit.

Comentari personal

Aquest treball, en general, l'he trobat una mica difícil però quan ja fa una setmana fent-lo, fins i tot et comença a agradar però quan ja fa un més que l'estàs fent i veus que per molt que escriguis veus encara que et falta molt, cada cop et resulta més pesat i et comencen a sortir els típics problemes: que si ara has d'anar a la biblioteca a tornar a demanar els llibres perquè ja se t'ha acabat el terme, que si ara t'has de posar un altre cop davant de l'ordinador, que si ara la impressora no t'imprimeix bé, que si ara se t'esborra tot el que havies escrit... i un munt de coses més que et fan posar cada cop més nerviós fins que dius prou!, pares l'ordinador i te'n vas a fer una altra cosa.

L'organització, m'ha anat bastant per que he pogut fer quasi tot el treball amb l'enciclopèdia i amb una guia de la biblioteca, i quan vaig anar a demanar catàlegs sobre França a una agència que som molt amics, me'n van donar quatre i en una altra me'n van donar dos. Cada dia, he fet una part del treball, però com que entre setmana tinc poc temps és quan he fet més coses. El que passa es que t'estàs molta estona fent el treball i per això no pots quedar amb els amics per anar a patinar o per anar a donar una volta simplement.

També trobo que he après moltes coses de França que no sabia i que no havia sentit en la meva vida com per exemple que és el mateix Sacré-Coeur que Montmartre i que és diferent que Notre-Dame o que un sopar al Maxim's em costaria a partir de 900 francs que vindrien a ser unes 30000 pessetes.

El que també he notat és que hem tingut pocs dies per acabar el treball, per que l'últim cap de setmana, ningú de la classe l'havia acabat; això vol dir que no he sigut jo l'únic que m'ha faltat temps sinó que ens ha faltat a tots.

Bibliografia

  • Diccionario enciclopédico Plaza & Janés. Volums II i III. Barcelona 1992.

  • HARRISON CHURCH, R.J. “ Visitando Francia ” Editorial Molino, Barcelona 1973.

  • JUVIN, HERVÉ. “ Paris ” Editorial Salvat, Barcelona 1990.

  • I alguns catàlegs d'Iberojet i Iberplan.

1

Pàg.
Descargar
Enviado por:Will18
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar