Geografía


Equador


República de l'Equador

Situació geogràfica

La república de l'Equador està situada al nord-est de sud-america. Limita al nord amb Colòmbia, i a l'est i al sud amb Perú, i a l'oest amb l'Oceà Pacífic. El seu nom és degut a la línia imaginària de l'equador, que travessa el país i divideix la Terra en dos hemisferis. Les illes Galápagos, localitzades al Pacífic a uns 1.050 km de la costa, també pertanyen a l'Equador.

El país té 270.670 km2 contant amb les Galápagos.

La capital és Quito, una de les més antigues d'Amèrica del Sud.

Medi físic

La part continental del territori presenta tres regions que es diferencien clarament: la Costa, la Serra i la zona oriental que és on es troba la selva.

La costa es troba comprimida en una porció de terra entre el Pacífic i les primeres pendents dels Andes.

També té una formació muntanyosa de poca altura. El clima varia d'una forma considerable entre el Nord i el Sud de la Costa.

La Serra està formada bàsicament per dues parts dels Andes: la Serralada Occidental i la Serralada Real. Entre aquestes dues hi ha altres serres transversals que formen clots, una de les característiques més típiques de la geografia equatoriana, on podem trobar a la major part de la població del país. La Serralada Occidental està tallada per nombroses valls. En aquesta zona destaca el con volcànic de Chiles (4.747 m.), els pics de Yana Urcu (4.537 m.), Cotacachi (4.966 m.) i el Chimborazo, què és la major elevació amb 6.267 m. d'altura.

La serralada Real només es troba tallada pels rius Pastaza i Paute. Destaquen el Cayambé (5.790 m.), el Sara Urcu (4.676 m.), el Antisana, (5.704 m.), el Cotopaxi, que és el volcà amb més altura en activitat de tot el món amb 5.897 m., l'Altar (6.319 m.) i el Sangay amb 5.230 m.

La zona Oriental està entravessada per una zona secundària de la Serralada dels Andes, coneguda amb el nom de Tercera Serralada. A partir d'aquesta zona s'extenen les planes, entravessades per rius i coberts per la selva

Clima

A la part del nord, des de la frontera amb Colòmbia fins el riu Esmeralda el clima és equatorial: amb pluges abundants i unes temperatures que varien més en un dia que no pas en un any. La mitjana anual de la seva temperatura és de 26ºC. A la zona central de la costa, les pluges tenen tendència a disminuir a mesura que s'avança al sud. A la zona més sud les de la regió les pluges són força escasses.

A la zona de la Serra hi ha variacions climàtiques, però generalment els clots gaudeixen de temperatures molt favorables. La temperatura varia de 21ºC a 7ºC segons l'altitud i l'hora del dia.

A la ciutat de Quito, què es troba a 2.850 m.. té una mitjana de la temperatura anual de 12,8ºC.

La zona d'Orient és més càlida i humida que la Costa, amb una temperatura que arriba als 37,8ºC amb facilitat, i unes precipitacions de 2.030 mm de mitjana anual.

Recursos naturals

Els boscos constitueixen el recurs més important del país, ja que cobreixen el 40% del seu territori. Els altres recursos són l'or, el petroli, la plata, coure, el ferro, el plom, el zinc, la sal i el sofre.

Fauna i flora

A la costa nord i sud hi ha una gran varietat de plantes degut als espais tropicals que hi ha. La vegetació típica de la Serralada dels Andes és el bosc humit. Més amunt dels 3.000 m. dominen les canyes i la grama..

La fauna també és molt variada. Entre els grans mamífers cal destacar els jaguars, els pumes, els óssos formiguers i els gats muntesos. Entre els de mida més petit hi ha la mustela, la llúdriga, i diversos tipus de monos i de mofetes. També hi ha animals rèptils com els caimans, les sargantanes, camaleons i serps. Hi ha també una gran varietat d'amfibis i vertebrats i aus.

Ús de les terres

La part de la costa ocupa un 20% de les terres aproximadament

Població

La població de l'Equador està formada per un 52% d'indígenes (principalment quechuas) i un 40% de mestissos. El 8% restant està format per descendents d'espanyols i d'africans. El 54% viu en centres urbans i el 46% en medi rural. El 47% viu a la regió de la Serra i el 49% a la de la costa. La resta de la població es reparteix entre la regió amazònica i les illes Galápagos.

Característiques de la població

Al 1995 Equador tenia una població de 11.460.117 habitants i una densitat de 42hab/km2. Durant el segle passat Equador ha quadruplicat la seva població, degut a l'alta natalitat

Principals ciutats

La principal ciutat és Quito, i capital del país, i Guayaquil port principal i centre de l'activitat comercial, després també podem dir Cuenca, Machala, Santo Domingo de los Colorados, Portoviejo, Ambato i Riobamba.

Demografia

Població: 12.105.124 habitants (1997)

Creixement anual: 1,93% (1997)

Densitat de Població: 44hab/Km2

Població urbana: 59% (1996)

Població rural: 41% (1996)

Salut

Esperança de vida: 71 anys (1996)

Homes: 69 anys (1997)

Dones: 74 anys (1997)

Mortalitat infantil: 33 per cada 1.000 (1997)

Economia

La base de l'economia es l'agricultura, però des de l'any 1965 hi comença a haver-hi una mica d'industria, també tenen petroli que els suposa un gran impuls a la seva economia.

Agricultura

Les terres cultivables són un 10% del país. Explotant els bananers, la canya de sucre, i el cacau, el blat de moro, la patata i el cafè, l'any 1990 l'exportació de plàtans era de 2,2 milions de tones.

Silvicultura i pesca

Equador té una de les principals reserves del mon de fusta de balsa, tenen boscos de mangles, l'arbre del pa, quina i cauchu.

En aquelles aigües hi ha molta tonyina i llagostins, de totes formes les aigües són riques en tot tipus de peix sobre tot de “gambes”

Mineria

Tenen molta sal, mines d'or, plata plom i zinc, la base principal son les explotacions petrolieres, però totes son de l'estat.

Indústria

La industria equatoriana produïa bàsicament articles de consum intern, però des de 1965 tenen industries tèxtils, farmacèutiques derivats del petroli

Moneda i banca

L'unitat monetària és el sucre

Comerç

Els ingressos son lleugerament superiors de les despeses. Mes del 60 % dels ingressos venen del petroli, banana gambes i cafè

Transports

Nomes el 12 % de les carreteres estan asfaltades, la carretera mes important travessa equador de nord a sud.

Comunicació

Les principals ciutats d'Equador tenen línies de telèfon i telègraf.

Hi ha unes 340 emissores de ràdio, uns 900.000 aparells de televisió i diaris.

Treball

La població activa és de 3,4 milions de treballadors. Un 38% es dedica a activitats agrícoles, un 20% a la industria i a la construcció, i un 42% al sector serveis.

PNB (milions de dòlars)

1993: 13.217

1994: 14.703

Renda per capita (en dòlars)

1993: 1.200

1994: 1.310

Estructura de la producció: distribució del PIB en %

Agricultura: 12

Indústria: 38

Manufactures: 21

Serveis: 50

Estructura de la demanda: distribució del PIB en %

Consum públic: 7

Consum privat: 10

Inversió interna bruta: 21

Estalvis interns bruts: 23

Balança de recursos: 2

Tasa mitja de creixement (%) 1985-1994: 1,0

Tasa mitja d'inflació anual (%) 1985-1994: 47,5

Ramaderia:

Vacu, oví, porcí, làctics,

Recursos naturals:

Petroli, pesca i fusta.

Religió i cultura

Religió

El 95% de la població Equatoriana, és catòlica i menys d'un 1% és protestant

Educació

Avui el 88,3% de la població menor de 15 anys sap llegir i escriure, l'educació és gratuïta i obligatòria pels nens de 6 a 14 anys, però hi ha molts pobles que no tenen escola.
Descargar
Enviado por:Anna
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar