Mitología


Aquiles


Punt 1: Presentació dels personatges (caracterítzació)

 • Origen i atributs

 • Relació entre ells

Punt 2: Exposició llegenda o mite

Punt 3: Altres versions

Punt 4: Relacions del mite amb altres camps

Punt 5: Altres questions d'interès

Punt 6: Activitats

1.- PRESENTACIÓ DELS PERSONATGES

ORIGEN I ATRIBUTS

AQUIL·LES: Fill de Peleu i de la deesa Tetis. Tetis el va submergir al riu Estigia que el va fer invulnerable. El punt dèbil d'Aquil·les era el taló, que no havia tocat l'aigua perque era per on Tetis el subjectava. Va ser el principal heroi de la guerra de Troia.

TETIS: Mare d'Aquil·les. És una de les Nereides, el seu pare es Nereo, el vell del Mar, i la seva mare es Dòride. És una divinitat marítima e inmortal.

PELEU: Pare d'Aquil·les. En la mitoligia grega, rei del mirmidoni a Tessaglia. Fill d'Eaco rei d'Egina. Va ser famós sobretot per la seva boda amb Tetis.

PATROCLE: Fill de Menecio (rei de Locria) i de Estenebe o Periopis. Es va educar a Tessaglia a la cort de Peleu. Segons una tradició va ser un dels pretendents d'Helena.

HEFESTOS: Fill de Zeus i d'Hera (altres tradicions diuen que d'Hera sola). Era el més jove dels déus i coix de les dues cames.

HÈCTOR: El fill gran de Príamo i Hécuba, reis de Troia i marit d'Andrómaca, el més valerós dels guerrers troians. Els oracles van anunciar que mentre Hèctor visqués la ciutat no cauria.

PARIS: Fill dels reis de Troia, probablement un dels més joves d'entre els molts que van tenir. Hécuba va somiar que portava una torxa encesa al ventre i l'Oracle va dir que això significava que el nen seria la causa de la destrucció de Troya.

DEIDAMIA: Un dels primers amors que Aquil·les va tenir, i amb la que va tenir un fill: Neoptólemo.

CALCAS: Famós endeví que va acompanyar als aqueus a la guerra de Troya.

QUIRÓ: Quiró era un centaure, fill de Crono i de Filira, filla de l'oceà, per tant pertany a la mateixa familia divina de Zeus. Quiró va ser un ésser doble, doncs era meitat home i meitat cavall. Ell ensenyava la música, l'art de la guerra, el de la caça, la moral i la medicina. Quiró va ser un metge cèlebre i fins i tot cirurgià. Quiró va néixer inmortal, era un bon amic dels homes, sabi i prudent. D'aquí que ara se'l relacioni amb el signe de Verge, que es el signe del servei, de la medicina i de la química.

RELACIÓ ENTRE ELLS

TETIS PELEU

Mata a millors amics

HÈCTOR PATROCLE AQUIL·LES

Mata a

germans

PARIS

Mata a

2.- EXPOSICIÓ LLEGENDA O MITE

Zeus i Posidó (déu de l'oceà) volien enamorar aTetis, però gràcies a un oracle van saber que el fill que Tetis tingués seria més poderós que el seu pare, així que van deixar que un mortal l'estimés.

Quiró, en saber això, va aconsellar a Peleu (el seu mortal protegit) que no desaprofités l'ocasió d'emparentar-se amb una divinitat.

Tetis es va resistir però al final Peleu va aconseguir que ella accedís a l'amor. Un cop casats, Tetis va donar a llum a Aquil·les. Tetis va intentar per tots els mitjans donar-li la immortalitat al seu fill, procediments que resultaven perillosos. Ho va intentar molts cops, però Peleu sempre arribava a temps i l'aturava, fins que un dia va decidir introduir Aquil·les a les aigües de la llacuna Estigia. El va agafar del taló, però no poder acabar d'introduir-lo perque Peleu va arribar i la va aturar de nou, i així el taló d'Aquil·les va quedar vulnerable.

Peleu no entenia aquests intents de donar-li la immortalitat a Aquil·les i pensava que volia fer mal al nen, per això Peleu va decidir trencar el matrimoni amb Tetis. Tot i així ella sempre va estar pendent d'Aquil·les

Quan Aquil·les va cumplir 9 anys, l'endeví Calcas va pronosticar que Troya no podria ser conquerida sense ell. Tetis va intentar que Aquil·les no hi anés perque sabia que perdria la vida allà. El va disfressar i el va amagar entre les dones durant el reclutament del soldats.

Patrocle també va ser amagat entre les dones. Més tard són descoberts i van a la guerra. Aquil·les marxa a la guerra humiliat per Hèctor.

A la guerra, Hèctor mata a Patrocle pensant-se que és Aquil·les i Tetis demana a Hefertos que fabriqui armes especials per a Aquil·les i ell torna a la guerra per venjar Patrocle, d'aquesta manera Aquil·les mata a Hèctor en un combat singular.

Paris, que era el germà d'Hèctor, mata a Aquil·les com a venjança llançant-li una fletxa enverinada al taló.

3.- ALTRES VERSIONS DEL MITE

Altres versions diuen que quan Tetis volia fer inmortal a Aquil·les, de nit el posava dins del foc per destruir la part mortal paterna. Peleu va descobrir-ho i li va prendre el nen, ella en no poder aconseguir els seus propòsits va abandonar al fill i se'n va anar amb les nereides. El pare va portar Aquil·les al centaure Quiró perque l'instruís en ls arts de la caça, del combat i en les arts mèdiques. Altres versions també diuen que Pàtrocle era cosí d'Aquil·les i Tetis no volia que Aquil·les anés a la guerra i el va disfressar amb vestits de dona i el va confiar a Licòmedes, rei d'Esciros, juantament amb Pàtrocle. Ulisses, Nestor i Aiax van ser enviats per trobar Aquil·les a Esciros i la veritat es que mai els haurien trobat sense l'astúcia d'Ulisses. Quan Ulisses va arribar al palau de Licòmedes va oferir a les dones joies i vestits bordats juntament amb espases i escuts com a regals. Les dones no van fer cas de les armes i admiraven els teixits dels vestits i les joies. En aquest moment Ulisses va fer sonar les trompetes per cridar a les armes i només hi va haver dues “dones” que van reaccionar i van agafar les espases i els escuts: Aquil·les i Pàtrocle. Aquil·les va jurar que prendria part en la guerra com a cap dels Mirmidons.

Una altra versió diu que Peleu no hi treu el seu però es separa d'ella i que ella sempre el va protegir i que després de la mort de Pàtrocle el va consolar i va tractar d'evitar que matés a Hèctor, perque sabia que aquesta seria la seva fi. Un cop mor Aquil·les Tetis es va encarregar del seu net Neoptolemó.

Neoptolemó --- Fill d'Aquil·les i de Idòmia, un dels seus primers amors.

4.- RELACIONS DEL MITE AMB ALTRES CAMPS

 • Les aventures d'Aquil·les van ser recollides per molts escriptors.

Aquil·les és l'heroi de la Ilíada, el poema èpic més antic de la literatura europea. La Ilíada narra la guerra de Troya.

A l'Odissea, Ulisses visita Aquil·les als inferns.

 • La imatge d'Aquil·les ha sigut reproduida per incomptables artistes de l'antiguitat i moderns, entre els quals hi ha pintors com: Delacroix, Regnault, Rubens, Ingres, Gerard, ... i numerosos dramaturgs. Al 1687 es va escenificar “Achilles y Poliexene” als teatres, i al 1735 “Achiles y Deidamie” a l'òpera.5.- ALTRES QÜESTIONS D'INTERÈS

 • Quan es diu el taló d'Aquil·les d'alguna cosa, es refreix a la part vulnerable d'aquella cosa. També es diu el tendó d'Aquil·les que és una cinta ample i gruixuda formada per la reunió dels dos tendons delñs bessons i el solear, que s'insereix a la part inferior de l'os calcari; està situat a la regió posterioinferior de la cama.6.- ACTIVITATS

1.- Busca 11 personatges del mite en aquesta sopa de lletres:

N

E

O

P

T

O

L

E

M

O

A

Z

B

E

C

O

D

T

E

X

E

F

Z

G

B

H

D

I

J

J

H

H

K

N

L

Q

T

M

T

P

A

T

R

O

C

L

E

N

O

A

Q

U

I

L

L

E

S

P

Q

Q

X

C

F

R

P

O

N

M

S

L

K

L

J

I

U

H

T

T

E

S

Q

Z

R

I

S

A

T

E

U

B

I

O

V

C

S

W

A

C

R

A

Y

M

E

U

E

L

R

Z

T

Y

T

X

B

A

C

N

D

I

F

K

G

A

O

H

U

G

O

Y

P

L

T

U

R

U

R

U

I

J

N

I

N

U

S

O

K

C

R

U

S

B

U

R

R

I

H

O

L

E

R

R

T

A

U

W

V

D

E

I

D

A

M

I

A

U

J

O

X

S

Y

R

I

A

Z

H

O

L

I

E

B

P

U

F

2.- Digues si són certes (C) o falses (F) aquestes frases:

 • Aquil·les és fill de Peleu i Tetis.

 • Tetis és mortal.

 • Neoptolemo és fill d'Hèctor.

 • Patrocle va matar Hèctor.

 • Aquil·les i Patrocle eren molt amics.

 • Paris és assassinat per Hèctor.

 • La Ilíada narra la guerra de Troia.

 • Tetis volia fer mortal a Aquil·les.

 • Paris va matar a Aquil·les.

 • L'únic punt vulnerable d'Aquil·les era el canell.

 • Neix Aquil·les fill de Peleu i de Tetis

  Tetis introdueix Aquil·les a les aigües de la llacuna Estigia agafant-lo pel taló, únic lloc que va quedar vulnerable.

  Tetis i Peleu trenquen el seu matrimoni.

  Tetis amaga a Aquil·les entre les dones perquè no vagi a la guerra de Troya.

  Aquil·les va a la guerra de Troya.

  Mor Patrocle, amic i amant d'Aquil·les a mans d'Hèctor.

  Tetis demana a Hefestos que fabriqui armes especials per a Aquil·les.

  Aquil·les mata a Héctor.

  Paris mata a Aquil·les llançant-li una fletxa enverinada al taló per venjar la mort del seu germà Héctor.
  Descargar
  Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar