Deporte, Educación Física, Juegos y Animación


Pilota valenciana


4º E.S.O. F

 • Explicació general de la sessió

 • Anem a practicar un deport típic de la zona, “La pilota”, en especial el raspall.

  Si es pot ens desplaçarem fora del centre per a poder jugar en una pista adequada per al deport en concret.

 • Estructura general de la sessió

 • Calentament: Farem exercicis de moviments articulars i d'estirament. Calentarem en concret els braços i les munyiques per evitar tirons al realitzar el colpeig.

  Part principal: Mostrarem els materials essencials per poder practicar el deport de la pilota sense sofrir mals majors. Farem una menuda explicació del joc. Practicarem el joc.

  Part final: Caminarem uns metres per baixar el ritme cardiac.

 • Continguts dels exercicis

 • Pilota valenciana
  El terreny de joc per a jugar pot ser el trinquet i el carrer, la diferència més notable respecte al joc a l'alt és que la pilota es juga sempre de bo, encara que rodole per terra, i com que la mà del jugador ha de raspar el paviment, per aquest motiu, el seu nom.

  Les partides d'aquesta modalitat podran jugar-se de les següents maneres:

  individuals (mà a mà), dobles (2 contra 2), triples (2 contra 3 i 3 contra 3) i pactats (desafiaments que utilitzen altres composicions).

  Els components d'un equip seran, el rest (que farà el saque), el mitger i el punter.

  Començada la partida, cada equip es col.loca en una part del trinquet, un al rest i l'altre al dau.

  El saque es farà botant la pilota dins del dau i pegant-li en colp lliure (es podrà avançar el saque o posar qualsevol ratlla de falta segons pacte previ).

  Una vegada efectuat el saque si la pilota arribara al frontó per l'aire, es tornarà al primer bot a colp o al rebot del frontó (sempre que després no done un segon bot), i si la pilota arriba per terra es tornarà abans que pegue al tamborí, raspant amb la mà.

  Es missió dels equips procurar que la pilota dels altres no arribe a la ratlla (al carrer) o al tamborí (al trinquet). En tot cas, guanya el quinze l'equip que aconsegueix que la pilota arribe, en les condicions esmentades, al tamborí o a la ratlla contrària.

  Les partides es disputaran a 5 jocs (25 tantos), i la comptabilitat de cada joc és la mateixa que la del joc a l'alt: quinze, trenta, val i joc. Es juguen les partides a menys tantos perque l'esforç del jugador es major, ja que la pilota va per terra i quasi sempre es bona, el que dona més oportunitats de jugar-la.

  Al trinquet, tota pilota que s'encale a les galeries del rest serà quinze per a l'equip contrari. Quan la pilota toque escala o a algun espectador assegut en ella es considerarà parada, donat aquest cas, la pilota la trau l'equip que li correspon situant la pilota en terra, en la ratlla on a quedat parada la pilota.

  Tot jugador que toque la pilota amb qualsevol part del cos que no siga la mà o l'avantbraç, perdrà el quinze.

 • Objectius de la sessió

 • Que la gent conega un esport tipic de la zona i que ens divertim jugant a aquest esport tant leal i tradicional que els nostres avantpassats ja practicaven.

 • Organització dels grups en les distintes parts de la sessió

 • Per a jugar ens posarem en grups de 3 persones i es realitzaran dos partides simultanees. L'equip perdedor ix i entra un altre, del tal manera que sempre hi hagen dos partides jugant-se.
  Descargar
  Enviado por:Jancer
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar