Música


Jazz


El jazz es un dels grans moviments musicals del segle XX. Es difícil definir aquesta musica però en podríem destacar tres característiques principals.

  • L'utilització de sincopes i l'accentuació de temps febles del compàs

  • La improvització

  • La sonoritat dels seus intèrprets, vocals i instrumentals

El jazz te els seus inicis amb el tràfic d'esclaus africans cap a Amèrica al segle XVIII. Al segle XIX tenen una cultura molt diferent que la dels seus avantpassats.

Quan els esclaus estaven treballant a les plantacions cantaven cançons que es poden classificar en tres generes:

-Work song: feien l'acompanyament amb les eines sobre la base del ritme de treball tenia un caràcter trist però rítmic

-Gospel song: Era el cant religiós dels negres americans que els blancs van convertir en esclaus a l'actualitat encara podem sentir aquests cant a les congregacions negres de nord-america

-Bues: Aquí s'expressava la tristesa de la seva situació el blues es caracteritza per la seva lentitud i tensió i amb una dosi d'ironia. Encara que al principi només era vocal, amb el pas del temps es va acompanyar d'instruments. Els primers cantants professionals de blues dataven de finals del segle XIX i vivien sense un lloc on viure fix.

A l'any 1865 any en que Lincoln prohibeix l'esclavitud els esclaus ara lliures compren instruments musicals. I aprenen a tocar-los amb la seva tècnica, que intentava imitar la veu. Des de llavors es dedicaven a tocar en locals dels barris baixos amb les seves bandes. El jazz passa a ser musica de ball i entreteniment, els locals d'alta categoria tenien les seves pròpies bandes.

El ragtime era una musica escrita per a piano i tocada per els entertainers o pianistes de ragtime. Un del compositors mes importants de ragtime era Scott Joplin va néixer a Texas al 1868 i va morir boig i en la misèria a Nova York al 1917. Era un dels primers compositors negres. Va estudiar des de petit musica amb un professor alemany. Va començar des de molt jove la vida de pianista de saló. A l'any 1895 va començar a fer la seva pròpia musica, el seu primer àlbum va ser original rags(1898) d'aquest àlbum destaquem: Maple Leaf Rag, The Entertainer, Stop Time Rag.

Les primeres orquestres negres que s'han enregistrat son New Orleans Revival als anys 40. on es van enregistrar el primer disc.

Per al jazz, es va inventar la bateria. A les primeres bandes, els instruments de percussió els tocaven diferents intèrprets. Aquest instrument paria de la idea que tots els instruments de percussió els toqués el mateix intèrpret. No hi ha uns instruments fixos a la bateria, cada grup l'adequa a les seves necessitats. Per causa de greus incidents es van tancar la majoria de locals nocturns del barri mariner de Nova Orleans, per aquesta causa molts dels músics emigren cap a altres llocs d'Estats Units, acabava de començar la primera guerra mundial i les ciutats del nord necessitaven ma d'obra. Encara que la esclavitud estava prohibida, la comunitat negra es veu obligada a viure en barris separats dels blancs.

A la ciutat de Chicago, en aquell moment s'escoltava un jazz amb estil de Nova Orleans i en podem destacar: King Oliver, Creole Jazz Band, Hot Five, Jelly Roll Morton, Red Hot Peppers i Daniel Louis Amstrong, va néixer a Nova Orleans als voltants de l'any 1900 i va morir dos dies després d'haver complert 71 anys des pres d'una gran festa. Va ser trompetista, cantant compositor i director d'orquestra. Quan era petit va dispara un tret accidentalment i el van tancar a un correccional allà va ser n va descobrir la trompeta i quan va sortir, va començar a tocar als locals de Nova Orleans. Desprès va emigrar cap a Chicago on va enregistrar els seus primers discos . Entre els anys 1929 al 1946 va actuar com a trompeta solista a diferents orquestres. Al 1932 va viatjar a Europa on va tenir gran èxit. Va escampar el jazz per tot el mon.

El jazz, junt amb la beguda era el protagonista als locals nocturns de la ciutat. En aquest moment apareixen els race records, discs enregistrats exclusivament per negres i va difondre el jazz i el blues a nord-America

Des del 1929 fins al 1939 Amèrica va patir una gran crisi que ocasionà el segon gran moviment de músics cap a nova York, tota l'illa de Manhattan es va convertir en un barri per a gent de color.

Abans dels any 30 hi havia músics que practicaven el piano-stride on la ma esquerra fa notes greus en els temps forts i acords en els temps febles mentre que la ma dreta aporta la melodia a aquest tipus de musica podem destacar a Thomas Fats Waller que va viure entre els any 1904 i 1984 i la seva musica era alegre i comunicativa. A Kansas va sorgir el riff que consisteix en frases curtes de preguntes i respostes.

Quan Amèrica va sortir de la crisi (1935) la musica havia de ser molt mes comercial i apareix el swing, a l'any 1938 va ser proclamat a nova York Benny Goodman el rei del swing.

Edward Kennedi Ellington Duke que va néixer a Washington el 1899 i va morir a nova York l'any 1974. des de petit, va destacar en la musica i als 18 anys va ser pianista professional, als 25 any va dirigir la seva primera orquestra i al 1927 toca va al cotton club.

D'aquesta època podem destacar a Glenn Miller. Als finals del anys 30, el swing s' havia convertit en el negoci mes important de tots els temps.

La crisi de desprès de la Segona Guerra Mundial va desfer les grans orquestres que van quedar reduïdes a grups mes petits(combos). El be-bop va substituir al swing a l'escena comercial. Els personatges mes importants van ser Charlie Parker (bird), Dizzy, Gillespie, Thelonious Monk, i Kenny Clarke.

L'harmonia i els ritmes del be-bop eren mes complexes i requerien mes virtuosisme dels intèrprets.

Anys 50 van anar desapareixen els race records, el públic no podia escollir el tipus de musica. Les tendències del jazz es poden dividir en dos grups:

-Els innovadors:

Cool: aquest tipus de musica desapassionada i fresca, el balanceig del swing va ser substituït per una pulsació mecànica.

Third Stream: s'apropa mes a la musica contemporània europea, ja no s'improvisa sinó que les peces es composen prèviament.

Hard bop: aparèixer a Nova York fruit de la degradació dels dos estils anteriors es iniciat pels joves negres.

Free jazz: apareix als 60 donava mes llibertat als músics per improvisivar, fins i tot algunes peces son una improvisació continua.

Fusió: apareix als 40, aporta elements de la musica brasilera i llatinoamericana, i instrumental elèctric del rock allà va néixer el jazz-rock.

-Nous clàssics

Rhythm'n'blues: substitueix el race records encara que desprès va esdevenir un estil del jazz.

Rock & Roll: triomfa a partir del 1955 però els músics negres ja utilitzaven aquesta expressió de s dels anys 30-40i utilitza els mateixos acords que el rithm'n'blues

Soul te un gran èxit als finals dels 60 que es una musica relacionada amb la musica espiritual del esglésies evangèliques de comunitat negra.

Funky es un estil que es toca amb un pulsació sostinguda i amb uns elements instrumentals molt característics, els cantants mes importants son, Michael Jackson, Prince i Madonna

El jazz va influir en els compositors de musica culta variant el seu ritme utilitzant blues notes de les sordines en el metall els sons de la percussió.
Descargar
Enviado por:F¡z
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar