Literatura


El misteri de Quintaforca; Xavier Fàbrega i Ramon Homs


Índex

 • Portada 1

 • Índex 2

 • Resums 3-6

 • Vocabulari 7

 • Personatges 8

 • Temes i valors morals 9

 • Opinió personal 10

 • Contraportada 11

Resums:

Capítol primer:

En Sergi i la Núria estaven passejant pel passeig de Gràcia quan la Núria li va dir que es presentés a les oposicions. En Sergi hi va estar estudiant durant mig any i va treure molt bona nota. A la hora d'escollir la destinació, ho va fer aleatòriament i li va tocar Quintaforca. Quan es va adonar del que havia fet ja no podia canviar res, així que va dir a tothom que la seva feina era de detectiu privat. Al cap d'uns dies se'n va anar a Quintaforca. Era un llarg trajecte però finalment va arribar a Puigcerdà. Es va quedar a dormir en una fonda i l'endemà el lleter el va portar al poble. Primer el va veure en Tòfol, que no el va rebre gaire bé i poc després va anar cap al poble, que estava format per quatre cases. Però ningú el va anar a rebre...

Capítol Segon:

Quan en Ramon, el lleter, va marxar, en Sergi es va dirigir a casa la Teresa. Ella el va rebre sorpresa, ja que no esperava a ningú. Li va ensenyar l'habitació on dormiria i després li va dir on estava l'Ajuntament. Quan en Sergi va mencionar l'antena, la dona es va posar nerviosa, encara que ho intentava dissimular.

En Sergi es va dirigir a l'Ajuntament per parlar amb en Tià. El va atendre la seva dona, que era molt amable. Finalment, després de parlar durant molta estona amb en Tià, en Sergi el va convèncer perquè el portés a veure l'antena. Mentre hi anaven, els anaven seguint la gent del poble, que estaven encuriosits. Quan va arribar a l'antena, en Sergi es va desil·lusionar. L'antena estava rovellada i el seu voltant estava ple de deixalles. Al costat de l'antena hi havia una caseta molt petita i malmesa. Van tornar cap a l'Ajuntament i en Sergi va trucar a la delegació de Girona per veure si tenien alguna solució pel seu problema, però l'únic que li van dir va ser que s'esperés a rebre un llibre d'instruccions.

Capítol Tercer

En Sergi va anar a donar un volt per Quintaforca, però de seguida va tornar a casa la Teresa. Va quedar sorprès pel dinar que li havia preparat la dona i, després de menjar, li va explicar tot el que li havia passat fins ara. Quan va acabar, va ajudar a la dona a rentar els plats i va anar a desfer la maleta. La Teresa li va indicar uns llocs molt bonics per anar a visitar i en Sergi hi va anar una estona. Van sopar tots dos i, quan va ser hora d'anar-se'n a dormir, la Teresa li va deixar un llibre perquè el llegís.

-3-

L'endemà en Sergi va anar a l'Ajuntament a buscar el paquet que li

havia enviat la Mercè i va anar a casa la Teresa a llegir-lo. Va fer una llista de tot el que havia de fer a l'antena d'acord amb el que deia una fotocòpia sobre aquesta, i se'n va anar a dinar.

Capítol Quart

Com que en Sergi no s'atrevia a arreglar la tanca ell sol, va demanar consell a en Tià, qui li va recomanar a en Cinto per ajudar-lo i van quedar per l'endemà anar a Puigcerdà a buscar les coses necessàries. Després de sopar, en Sergi va continuar llegit La punyalada, un llibre que l'havia captivat des del primer moment.

Durant l'estona que van passar a Puigcerdà en Cinto no li va dirigir la paraula a en Sergi. Abans de marxar, va trucar a la Núria, però la cara d'impaciència d'en Cinto va fer que pengés aviat. Van quedar l'endemà a les nou de matí a l'antena. Al cap d'una bona estona, en Sergi ja estava mig mort de fred, així que en Cinto el va enviar a casa. La Teresa li va donar roba per abrigar i ell va tornar a l'antena, on s'hi va estar fins al vespre. Quan va tornar, es va acabar el llibre i la Mercè li va deixar El rem de trenta-quatre que també li va agradar molt. En Sergi i en Cinto continuaven treballant a l'antena i en Sergi anava aprenent molt. Va començar a llegir L'escanyapobres i va decidir escriure la primera carta a la Núria. Com que no li podia explicar què estava fent de veritat, va decidir escriure una carta emotiva i així emocionar la Núria.

Quan va acabar amb la tanca metàl·lica, va decidir treure totes les deixalles que hi havia al voltant, així que va demanar ajuda a en Tià altre cop, qui el va ajudar ràpidament. L'endemà en Sergi va trobar una gran pedra al lloc on hi havia la rentadora i es va estranyar, però se'n va anar a casa a sopar i a preparar-se per la següent feina: pintar l'antena.

Capítol Cinquè

S'hi estava molt bé a Quintaforca. La Teresa va deixar que en Sergi entrés a la biblioteca del seu germà per escollir els llibres. Va començar a remenar i va trobar un llibre que li va cridar molt l'atenció: Jurassic Park. Va estranyar-se, però no hi va tornar a pensar. Quan va acabar de pintar l'antena, li va tocar desenterrar un cable. Necessitava una aixada, així que va anar a casa en Tià ja que no li venia gens de gust baixar a Puigcerdà. No tenien aixades ni tràmecs, ja que quan en Tià va saber perquè els necessitava, ràpidament va dir que no en tenien. En Cinto, per suposat, tampoc en tenia cap, així que li'n va demanar una a la Teresa.

Va començar a desenterrar el cable i es va adonar que s'estava

-4-

dirigint al lloc on hi havia la pedra. Es va estranyar i va decidir aixecar-la. Quan ho va aconseguir va descobrir unes petjades de dinosaure. Ara ho entenia tot. Va deixar-ho tot tal com estava abans perquè ningú s'adonés del que havia trobat i se'n va anar a casa la Teresa per demanar-li explicacions.

Capítol Sisè

Quan va arribar a casa la Teresa, en Sergi no va dir res sobre les petjades, però en acabar de sopar li va explicar a la Teresa el que havia trobat. Ella li va dir que un advocat de Barcelona li havia dit a en Tià que aquelles petjades eren d'una espècie de dinosaure desconeguda i que quan tothom ho sapigués, Quintaforca es convertiria en un parc d'atraccions i que es faria una pel·lícula. Però en Sergi no s'ho acabava de creure tot allò; d'altra banda, la Teresa en semblava ben convençuda.

La setmana següent en Sergi va treballar de valent. Va tapar el cable desenterrat i va deixar-ho tot igual com ho va trobar, perquè no sospitessin que havia vist les petjades. Es va dirigir a casa d'en Tià i li va demanar que anés a veure l'antena. L'home es va espantar perquè es pensava que en Sergi havia vist les petjades, però aquest va dir que no, somrient. Tothom va estar molt content amb el canvia que havia sofert l'antena.

El divendres en Sergi va arribar a Barcelona i al vespre es va trobar amb la Núria. Es van abraçar i en Sergi va explicar-li la història de les petjades i va parlar-li de la Teresa. De cop i volta, en Sergi es va parar i va demanar a la Núria que es casés amb ell. Ella, per suposat, va dir que sí.

Van quedar en què en Sergi buscaria a l'advocat que portava allò de Quintaforca i també en buscar un cotxe i un telèfon mòbil.

Capítol Setè

En Sergi i la Núria van anar a buscar un 4x4 i un mòbil nou per a en Sergi. Poc després van arribar al bufet d'advocats on havia treballat en Sergi i li van explicar a en Joan, un advocat amic seu, el tema de Quintaforca. De seguida va saber que l'advocat era un tal Boadella i que era un mafiós. Havien d'anar al registre a buscar la societat de la Teresa, però hi anirien demà perquè ara estaria tancat. Van anar a la universitat de la Núria per parlar amb en Xavier, un geòleg professor seu. Li van demanar que anés a veure les petjades i van quedar en què hi aniria divendres. Per sorpresa de la Núria, va resultar que aquell home era molt de la broma i molt simpàtic.

Quan en Sergi va arribar a Quintaforca, tothom va quedar parat en

veure'l arribar amb aquell cotxe. Va anar a dinar a casa la Teresa i

-5-

després va anar a l'antena.

Divendres al matí va arribar en Xavier i va afirmar que les petjades eren totalment falses. Van anar a dinar a casa la Teresa i en Xavier va dir que era un vell amic d'en Sergi. Van passar l'estona rient i a la tarda el geòleg va marxar i en Sergi va anar a l'antena. Va començar a llegir un llibre que li havia regalat la Teresa i que pertanyia al seu germà, però ho va haver de deixar perquè no en tenia ganes i se'n va anar a passejar. De cop li va sonar el mòbil. Era en Joan, l'advocat. Li va dir que el nom de la Teresa no apareixia enlloc, però que hi havia una societat d'explotació de marbres relacionada amb Quintaforca. En Sergi va saber llavors que definitivament havien enganyat al poble. L'endemà al matí va anar a Puigcerdà a recollir uns papers que li havia enviat en Joan i va anar a llegir-los a l'antena. Després de dinar es va dirigir a l'Ajuntament i li va explicar a en Tià el que havia descobert. Es van passar tota la tarda parlant i quan en Sergi se'n va anar, ja tenien un pla.

Capítol Vuitè

El carter, que pujava un cop per setmana a Quintaforca, tenia molta feina. Cada dilluns portava un fardell de diaris i s'enduia un feix de sobres. Quan en Tià i en Sergi van tenir els diaris, van començar a buscar la notícia que havien fet publicar sobre la desaparició d'en Gabriel Soler. Ho havien fet per descobrir què portava entre mans en Boadella. Poc després aquest va trucar i va dir que aniria a Quintaforca el cap de setmana vinent. En arribar a casa en Sergi li va explicar tot a la Teresa, que no s'ho acabava de creure. Quan ho va acabar d'assimilar tot, va dir-li a en Sergi que la Núria havia trucat. Aquest va anar ràpidament a trucar-la i van quedar en què arribaria l'endemà a la tarda. En Sergi la va anar a buscar i camí de tornada al poble li va explicar tot i li va dir que en Boadella hi aniria aquell cap de setmana.

Quan van arribar a casa, la Teresa i la Núria es van abraçar i van passar tota l'estona parlant, fins i tot durant el sopar. Quan van acabar la Teresa se'n va anar a dormir i ells dos també, ja que la Núria estava molt cansada.

Capítol Novè

Quan la Núria es va aixecar l'endemà al matí es va sorprendre de l'esmorzar que havia preparat la Teresa. Després de menjar els dos van anar a passejar per Quintaforca i en Sergi li va ensenyar orgullós l'antena. La Núria va anar cap al bosc i va estar a punt de caure per un barranc. Tots dos es van espantar molt. Quan es van recuperar,

-6-

van baixar-hi per un camí que l'envoltava i van descobrir que allò era una antiga pedrera. Tots dos es van sorprendre en trobar allà, mig amagat el cadàver d'en Gabriel Soler. Ell era geòleg i havia descobert la pedrera i va morir segurament quan va caure del barranc.

La Teresa no s'ho podia creure. Mentre aquells dos li anaven explicant el que havia passat, l'expressió de sorpresa i emoció de la dona anava augmentant. A la tarda, van anar a l'Ajuntament. Tothom va rebre molt bé a la Núria i després ella, en Sergi i en Tià van anar al despatx d'aquest últim. Li van explicat la troballa i van arribar a la conclusió que en Boadella sabia tot allò i volia apoderar-se dels terrenys. Van idear un pla per quan vingués l'advocat.

L'endemà va passar tot molt a poc a poc. Tots estaven nerviosos i res no els sortia bé. Per fi va arribar l'advocat. En Tià el va tractar molt amablement. El va portar a l'antena i, a la tarda, en Sergi va entrar a l'Ajuntament. En Tià els va presentar i els va deixar sols amb l'excusa de que havia d'anar a fer cafè. Llavors va arribar el torn d'en Sergi. Va començar insinuant-li que ja sabia què portava entre mans fins que l'advocat es va veure acorralat i no va saber què dir ni què fer i al final van quedar en què li donaria els terrenys a en Sergi si no volia que el denunciés per estafa i corrupció. En Boadella se'n va anar amb el cap cot i en Sergi i en Tià el van acomiadar amb un somriure que no el va agradar gens.

Últim capítol

En Sergi i en Tià es van preocupar de preparar-li a en Gabriel Soler un funeral en la seva memòria. Allà va assistir-hi també la Mercè Soler, qui havia ajudat en Sergi quan aquest era nou a Quintaforca. La plaça de funcionari d'aquest poble quedaria anul·lada i l'antena s'enderrocaria. Ara en Sergi tenia molta feina perquè en Tià li havia ofert de ser el responsable de la Societat de Propietaris de Quintaforca.

En sis mesos el poble havia canviat molt. S'estava construint un petit hotel pels turistes amants de l'art que vinguessin a veure la pedrera que s'estava restaurant i preparant per la Núria i uns quants geòlegs més, la casa de la Teresa s'havia convertit en una petita botiga de confitures i conserves. En Sergi i la Núria es van casar a Barcelona però se'n van anar a viure a Quintaforca. Construirien la casa al solar on hi havia hagut l'antena, però ara vivien a casa la Teresa mentre no tinguessin la casa acabada. En Sergi es va dirigir a la casa i va contemplar, feliç la seva dona i la Teresa, parlant animades i fent ganxet.

-7-

Vocabulari

Cabal: Fer cas ( pàg. 11 )

Forassenyada: Que no té seny. Les persones serassenyades fan coses sense pensar si poden perjudicar a les altres. ( pàg. 12 )

Defallir: Perdre l'ànim i les forces, debilitar-se. ( pàg. 13 )

Babalà: Fer o dir coses sense posar-hi atenció, sense reflexionar. ( pàg. 13 )

Mocassins: Un calçat pla, flexible i molt lleuger. ( pàg. 55 )

Paradoxa : Afirmació d'aparença contradictòria amb l'opinió general o amb allò que s'acaba de dir, i tanmateix exacta. ( pàg. 65 )

Nostàlgia: Enyorança ( pàg. 76 )

Escèptica: Inclinat a l'escepticismePropensió de dubtar de les coses. ( pàg. 100 )

Encaboriat: Agafar cabòries→ Cavil·lació, preocupació. ( pàg. 102 )

Llassat: Cansar-se ( pàg. 114 )

Garbuix: Embòlia. ( pàg. 114 )

Escarafalls: Demostracions exagerades. ( pàg. 117 )

Lloances: Acció o efecte de lloar→ Enaltir les qualitats d'algú o d'alguna cosa. ( pàg. 119 )

Faceta: Cadascú dels aspectes d'una qüestió. ( pàg. 122 )

Reguitzell: Sèrie llarga de coses ( pàg. 138 )

Personatges

Principals:

 • Sergi: És un noi jove, de Barcelona, alt i gros i que surt amb la Núria. Treballa en un bufet d'advocats, el qual deixa per presentar-se a les oposicions. És despistat i no està fet un manetes, encara que amb l'antena se'n surt força bé.

 • Núria: És la xicota d'en Sergi. També estudia per les oposicions però ella és geòloga. És alegre, sempre somriu i li agrada portar la veu cantant. És baixeta, porta el cabell curt amb la clenxa al mig i té els ulls clars. A més, té una veu dolça, aguda i encisadora.

 • Teresa: És una dona gran que viu sola a la rectoria. Abans vivia amb el seu germà, que era el rector i ella era la majordoma. És una dona molt amable i que s'estima en Sergi com si fos fill seu. Cuina molt bé i fa la millor confitura que s'hagi tastat mai.

 • Tià: És l'alcalde de Quintaforca. És molt simpàtic i amable. És petitó i té panxa.

Secundaris:

 • Gabriel Soler: Era l'antic encarregat de manteniment. La seva mare el va abandonar de petit en una església. L'apassionaven les pedres per això es va fer geòleg. El van trobar mort a la pedrera de Quintaforca.

 • Mercè: És una treballadora de la delegació de Girona i que ajuda en Sergi a cercar informació sobre l'antena. Té una veu dolça, com la d'un àngel.

 • Boadella: És l'advocat corrupte de la història. Estafa els vilatans de Quintaforca per quedar-se amb els terrenys de la pedrera de marbre. És petit i rodanxó i porta bigoti.

 • Tomassa: És la dona d'en Tià. També és molt simpàtica.

 • Tòfol: És un gran amic d'en Tià. És el que es cuida de les vaques.

 • Cinto: També gran amic d'en Tià. És pastor.

Temes i valors morals

Temes

Un dels temes principals és la corrupció en els negocis de Quintaforca per part d'en Boadella i la importància dels diners. L'amor i l'amistat també hi és present: l'amor que sent en Sergi per la Núria i el que sent per la Teresa, que és més aviat un amor de mare-fill. L'amistat que hi ha entre els dos advocats i amb la Mercè, que tot i no conèixer en Sergi, l'ajuda amb l'antena. També es demostra que la gent de poble és una mica desconfiada al principi però després es pot establir una bona amistat amb ells.

Valors morals

 • Positius: L'amor entre en Sergi i la Núria, que tot i estar separats un bon temps i les mentides que arriba a dir en Sergi, s'estimen.

L'amor entre una dona gran, la Teresa i en Sergi, que és com un fill per ella i l'amabilitat i bondat d'aquesta dona vers a un desconegut al principi, a més d'una gran confiança entre els dos.

El companyerisme entre en Tià i en Sergi a la hora d'arreglar els problemes i l'acollida del poble que finalment accepten a en Sergi i a la Núria

 • Negatius: La desconfiança del poble vers en Sergi a la seva arribada, la seva hipocresia i rebuig al pobre noi.

La corrupció i malícia d'en Boadella per estafar al poble.

Opinió personal

Aquest llibre m'ha agradat moltíssim. Realment em pensava que no m'agradaria, però sí. Es fa mol amè i és fàcil de llegir. Les paraules no són gaire complicades, encara que sí que n'hi ha algunes que són molt de pagès, però és fàcil. La història és molt divertida. A més, et manté en suspens durant tota la història: vols saber perquè l'advocat ha posat unes petjades falses, com va morir en Gabriel Soler i tot acaba amb un final curt però que està bé, perquè no et decepciona. Jo ja em vaig llegir un llibre d'aquests dos autors, Malalt d'ocells, on també es veu aquest parlar tan familiar i cap dels dos llibres m'ha desagradat, al contrari, m'han fet passar una bona estona.
Descargar
Enviado por:Sambuninha
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar