Deporte, Educación Física, Juegos y Animación


Tir amb arc


EL TIR AMB ARC

Tir amb arc
El tir amb arc és un dels esports que vam practicar en la darrera sortida cultural, el dia 31 d'octubre. És un esport que té diverses modalitats, com són:

 • AMB DIANA A L'AIRE LLIURE

 • AMB DIANA EN UNA SALA

 • TIR DE CAMP

 • RUN-ARCHERY (cursa-arc)

 • ESQUÍ-ARC

 • SÈRIES VÀRIES

El que nosaltres vam practicar va ser el de diana a l'aire lliure, ja que estàvem en un espai obert. Per a la pràctica d'aquest esport és necessari una diana, que estarà col·locada a 90/70/60/50/30 metres respecte de la línia de tir. La diana estarà col·locada amb un angle de 10 o 15 graus respecte de la vertical, i el centre d'aquesta estarà a 130 cm respecte del terreny, mesurant-ho sempre des de la vertical. Hi ha tres dianes diferents: de 122 cm de diàmetre (camps de 90/70/60 m), de 80 cm de diàmetre (camps de 50/30 m) i de 80 cm de diàmetre reduïdes. Cadascuna d'aquestes dianes està dividida en cinc colors puntuables: el groc (que equival a l'or), el vermell, el blau cel, el negre i el blanc. Cada color està dividit per una línia, equidistant del extrems del mateix color.

Tir amb arc
Taula nº 1: Puntuacions de la FITA per tir amb arc a l'aire lliure

Tir amb arc
El material indispensable per practicar el tir amb arc en general, a part de la diana, són l'arc i les fletxes. Les fletxes són de fibra de carboni, i tenen una punta de ferro o sílex que mai excediran els 9.3 mm de diàmetre. Aquestes es col·loquen a l'arc i queden subjectades pel "culatín" que porten a l'extrem. Quan fem la pràctica del tir amb arc és necessari dur una protecció especial al braç amb el qual tensem l'arc, ja que sinó, ens podríem cremar el braç.

Pel que fa a la vestimenta, és necessari l'ús de vestits, faldilles,

Figura nº 1: arc faldilles-pantaló , pantalons curts o llargs i samarreta (que ha de cobrir les parts davanteres i darreres del cos, sent subjectada a les espatlles), en el cas de les dones. En el cas del homes és necessari portar pantalons i samarreta.

En tots els casos, els pantalons han de ser més llargs que la llargada dels braços estirats totalment sobre les cames, en posició erecta. A més a més,

és permès l'ús de xandalls i de jerseis. Durant tot el temps que duri una competició de tir, els competidors hauran d'anar adequadament calçats.Per efectuar els tirs, es fa per torns, en el cas de que la competició sigui per equips. En aquest cas, cada llançador tira tres fletxes, mentre els altres components de l'equip esperen rere la línia de llançament. Després es canviarà de llançador fins haver efectuat els 9 tirs per equip. Després d'això, es procedeix al recompte dels punts, segons el reglament de la FITA (veure la taula nº1).

Figura nº 2: fletxa

Tir amb arc

Figura nº3: disposició del camp de tir Tir amb arc
Tir amb arc
Figura nº4: disposició de la diana

En el cas del tir amb arc en una sala, la disposició és molt similar. El que canvia és la llargada del camp, que és de 20/18 metres i també les mides de les dianes. Aquestes poden ser de 60 cm, triple triangular de 60 cm, triple vertical de 60 cm, diana de 40 cm, triple triangular de 40 cm i triple vertical de 40 cm de diàmetre. Les puntuacions també són diferents, com es pot comprovar en la taula següent:

Tir amb arc
Taula nº2: puntuacions de tir amb arc en una sala, per la FITA

Pel que fa a la vestimenta i al material indispensable per a la pràctica d'aquesta modalitat, és igual a les especificades anteriorment.

Figura nº5: disposició del camp en competicions mundials

Tir amb arc

En la modalitat de tir de camp, cal fer un recorregut establert i sense riscos. En aquest recorregut, la distància màxima entre la zona central o de reunió i la diana més llunyana no sobre passarà els 15 minuts de caminar a una marxa normal o el quilòmetre de distància. Pel que fa a l'altitud i el desnivell, no estarà situat mai a més de 1800 metres sobre el nivell del mar, tenint una diferència d'altitud entre el punt més alt i el més baix del recorregut de 100 metres.

Figura nº6: diana de tir de camp

Tir amb arc
Les dianes estaran disposades de forma que puguin facilitar els tirs i que donin la màxima varietat possible. A les sèries finals dels campionats, es col·loquen dues dianes, una de 60 i una de 80 cm, paral·lelament. Les dianes de 40 cm es col·locaran quatre en un mateix suport, mentre que les de 20 cm se'n col·locaran dotze per suport. En aquesta modalitat, les dianes són diferents que en els anteriors casos. Aquetes tindran un centre groc, dividit en dues parts, i dues parts negres (dividides alhora en dues parts). Les puntuacions canven també, tenint-ne així les següents:

Tir amb arc
Taula nº3: puntuacions del tir de camp

Pel que fa a la disciplina del run-archery, combina la carrera amb el tir amb arc. Aquesta modalitat consisteix en recórrer un circuit de 200 o 300 metres de longitud, donant-hi diverses voltes i anar tirant a les diferents dianes que pel recorregut ens trobem. Els competidors passaran de la línia de sortida al llarg del camp de tir, passant per les portes A, B, C, D ó E, per anar després a la línia de meta. En el camp de tir es col·locaran 20 unitats de dianes. La distància entre la línia de tir i les dianes serà de 20 metres, i cada unitat de diana constarà de 4 dianes abatibles de les següents mides:

 • 23 cm (1 punt), 20 cm (2 punts), 17 cm (3 punts) i 14 cm (4punts).

Cadascuna de les dianes serà d'un color diferent: la més petita és de color groc, amb el centre de 4 cm negre. Les altres tres restants seran de color vermell, blau i negre respectivament, amb els centres grocs.

Figura nº 7:disposició de les dianes en el tir de camp

A cada volta el competidor tira tres fletxes a la diana que li correspon, podent abatre una diana una sola vegada en tot el recorregut.

Depenent de la puntuació obtinguda, al competidor se li adjudicarà la sortida cap a la meta a través d'una de les portes, d'acord amb la relació següent :

PUNTUACIÓ

PORTA

METRES AFEGITS

8 o 9 punts

A

0 metres

6 o 7 punts

B

50 metres

4 o 5 punts

C

80 metres

2 o 3 punts

D

110 metres

0 o 1 punt

E

140 metres

Pel que fa a la resta de disciplines, són totes variacions modernes de l'original tir amb arc a l'aire lliure, modificades al gust del progrés i de les noves tècniques. Més endavant en són esmentades algunes de les més importants, però ara vegem la figura del camp on es practica el run-archery...

Tir amb arc

Figura nº 8: disposició de l'estadi en el run-archery

Pel que fa a les sèries vàries, tenim les següents:

 • Sèrie Club: és una sèrie FITA que permet al competidor tirar en "competicions" sense que tingui una eliminació directa.

 • Sèrie de "Competicions" de Duel: es fa una tirada des de 18 metres sobre dianes triples verticals de 40 cm o a 70 metres sobre dianes de 122 cm, que consta d'una fase de classificació, una segona fase de classificació, una sèrie d'eliminació, una sèrie semifinal i una de final.

 • Sèrie d'Animals en 3D: tirs en un recorregut de distàncies desconegudes sobre qualsevol nombre de dianes en 3D o amb siluetes d'animals de diferents mides.

 • Sèrie del Bosc: es tira des d'un recorregut de distàncies també desconegudes sobre qualsevol número de dianes de siluetes d'animals.

 • Sèrie de tir sobre el Terra: ("CLOUT"): és un tir de llarga distància que es fa sobre una diana que està situada al terra, i que té una bandera al centre anomenada clout.

 • Sèrie de tir a llarga distància("FLIGHT"): l'objectiu del tir de llarga distància és aconseguir la màxima llargada amb un sol tir, amb certs jocs d'equipament.

 • Sèrie Acadèmica: és una sèrie per equips en tir sobre diana, puntuada en dianes Acert/Error.

 • Tir amb Arc Biathlon: és una disciplina que combina el tir amb arc i l'esquí de fons, el reglament del qual està regulat tant per la FITA com per l'IBU.
Descargar
Enviado por:Martona
Idioma: catalán
País: España

Te va interesar