Literatura


Terra baixa; Ángel Guimerà


TERRA BAIXA

L'edició: Títol: Teatre

Autor: Joaquim Molas

Editorial/Col·lecció: Edicions 62

Pròleg/Introducció/Presentació: Carme Arnau

Any d'edició: 27a. Edició, setembre 2001

El Text: Títol: Terra Baixa

Autor: Àngel Guimerà

Dates: 1897

Gènere Literari: Teatre

1- Fes un resum de l'argument.

L'argument de l'obra es basa en el contrast del bo i dolent. L'obra es desenvolupa en un molí on es troben els treballadors i l'amo. L'historia comença quan el amo (Sebastià) es té que casar amb una noble per garantir el seu poder; però ell està enamorat i manté una relació amb una noia(Marta) del molí. Com les sospites son majors, en Sebastià vol a un noi innocent que no sospiti res de la seva relació amb la Marta i casar-los per a que així ell pugui casar-se amb la noble i continuar amb la relació que manté amb la Marta sense cap sospita. I assegurar-se la seva situació econòmica.

Per portar a terme aquest pla, planificat pel Sebastià, busquen a un jove pastor(Manelic) de la Terra Alta que es molt ximple i babau com a promès de la Marta. Però gràcies als comentaris dels personatges que estan al voltant de ell i la conducta de la Marta envers del seu amo en Sebastià fan que en Manelic comenci a dubtar, fins al punt de matar al amo Sebastià igualant-lo amb un llop, ja que ell sempre havia viscut en les muntanyes pasturant i l'únic enemic que havia tingut havia sigut el llop que es volia menjar les ovelles.

2- Explica en quin lloc i ambient es desenvolupa l'acció de l'obra.

L'obra es desenvolupa en Terra Baixa, en un ambient rural, especialment en un molí i els seus entorns. Es un ambient hostil, ple de repressions, enveges i mentides.

3- Aquesta obra recorre a diversos elements simbòlics. Tenint això en compte, comenta:

a) el significat de l'ofici de Manelic, i el tipus de relació que implica amb d'altres personatges.

Manelic treballa com a pastor des de que era petit, es un ofici que implica estar aïllat de la societat cosa que fa que sigui una persona molt innocent, coneixedora només del bé. Els altres personatges de l'obra el veuen com un ximple i un babau, solament la Nuri el té admiració i se l'escolta amb molt entusiasme mentre que els altres se'n riuen de les seves històries i del seu comportament.

b) el significat del títol de l'obra, basat en l'oposició entre la terra alta i la terra baixa.

En terra baixa es on es desenvolupa l'acció, un ambient amb maldat, fa contrast amb la terra alta on tot es basa en el bé, el contrast es veu quan en Manelic que procedeix de la terra alta al baixar es troba envoltat de mentides, enveges...que mai havia patit ja que en terra alta es compara en un to religiós com el cel i terra baixa com l'infern.

4- Fes el retrat dels tres protagonistes, Manelic, Marta i Sebastià.

Manelic: Es un personatge rodó ja que evoluciona al llarg de l'obra. Es caracteritza pel seu caràcter humil, bo i innocent. Això fa que sigui un personatge marginat i ximple on tothom es riu de ell. En Manelic esta realment enamorat de la Marta, amor que no li es correspost, cosa que el portarà a enfrontar-se amb el Sebastià fins a matar-lo.

Marta: Personatge rodó, que a sofert molt al llarga de la seva vida, i es aquesta situació la que fa que en Sebastià s'aprofiti d'ella. Al llarg de l'obra arriba a estimar a en Manelic, ja que ell li demostra que se l'estima molt. I es dóna compte de l'actitud que a tingut el Sebastià envers ella.

Sebastià: Es el amo del molí, cosa que creu que li permet posseir tot allò que es troba en el seu territori, fins i tot la a Marta. Tracta a les persones com si fossin objectes, i es caracteritza pel seu caràcter possessiu, violent i avariciós, actituds que demostra quan per problemes econòmics te que casar a la Marta amb el Manelic creien que continuarà sent seva sense cap sospita d'en Manelic.

Aquests tres personatges constitueixen un triangle amorós, en el que es basa tota l'obra.

5- Fes el retrat de conjunt dels personatges secundaris, i explica la seva funció a l'obra.

Els personatges secundaris son plans, i podem distingir dos grups: un grup on inclouríem al Tomàs i la Nuri (aquest personatge fa com mirall de la Marta, es l'únic personatge que està amb ella) i l'altre grup serien les Perdigones conjuntament amb els pagesos, el que fan es criticar i no els importa fer mal.

Tomàs: Es l'ermità, va casar a la Marta i en Manelic. Es una persona innocent i que sembla que no ha de fer mal a ningú. Se'l veu com una persona sabia, amb molt de coneixement, i també una persona que sap escoltar i entendre als altres.

Nuri: Es la germana petita de les Perdigones. Es mes o menys com la Marta i, això, es el que fa que siguin tan amigues. Es un personatge que es caracteritza per la seva sinceritat, sempre diu lo que pensa.

Xeixa: Només surt al començament i té la importància de ser el que ens deixa veure que les coses al molí no van bé. s també gairebé l'única persona que planta cara al Sebastià, quan marxa del poble.

Pagesos i pageses: Dins d'aquest grup hi podríem considerar en Nando, en Josep, la Pepa, l'Antònia i el Perruca. Els seus caràcters són similars. Els seus prejudicis i la seva tafaneria fan mal a la Marta. D'això ells no se n'adonen fins ben al final de l'obra, durant la qual només fan que criticar i fer cas a l'amo.

6- Comenta la visió de l'amor que es desprèn de l'obra: creus que és un amor romàntic?

L'amor que es desenvolupa en l'obra no es un amor romàntic, ja que no es detallen fets que ho demostrin, la visió d'amor que dóna es la d'un amor com a possessió. Que reflecteix la lluita de dos homes (Sebastià i Manelic) per la Marta, on aquesta lluita acaba amb la mort d'un d'ells.

Encara que l'amor que sent el Manelic envers la Marta el podríem descriure com a romàntic ja que, per amor es capaç de matar.

7- Comenta el significat del final de l'obra.

Durant l'obra es fan referències sobre el final, ja que en Manelic en la escena II li diu a la Marta que ell matarà a qui estigui en el mig.

L'obra acaba amb: “He mort el llop! He mort el llop!” Com que en Manelic procedeix de la terra alta i l'únic enemic que tenia a dalt de les muntanyes era el llop que es volia menjar al seu bestiar. Al final de l'obra en Manelic acaba com el victoriós i ningú se'n penedeix de la mort del Sebastià.

8- Busca informació sobre la teoria del bon salvatge de Jean-Jacques Rousseau, i després intenta explicar per què considerem “Terra baixa” una obra d'esperit rousseaunià.

La teoria de Rousseau que es reflecteix en “Terra Baixa” es la teoria del petit salvatge, on compara a en Manelic com un salvatge, ja que a viscut sempre aïllat de la societat a dalt d'una muntanya, fet que l'impedeix conèixer les injustícies i els dolents actes de les persones. Fa que pensi que tot es bo i que no hi hagi pecats.

I les actituds de la terra baixa faran que tingui un caràcter salvatge envers els problemes que li sorgeixen.

9-Busca informació sobre Àngel Guimerà i les seves diverses modalitats teatrals que va conrea: situa “Terra Baixa” en aquest context.

Les obres d'Àngel Guimerà es divideixen en quatre etapes:

1r Etapa de 1879 a 1890: escriu obres en vers amb temes de tragèdia romàntica.

2n Etapa de 1890 a 1900: escriu amb prosa, aproximant-se a temes realistes i quotidians i allunyant-se del to tràgic. Es en aquests període on es situa Terra Baixa, escrita amb teatre i fets reals com ho son els triangles amorosos i la possessió per part dels amos.

3r Etapa de 1901 a 1911: intenta una conversió modernista amb “la santa espina”.

4r Etapa de 1917 a 1921: es preocupa per temes històrics actuals.
Descargar
Enviado por:Esik
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar