Física


Teoria cineticomolecular


Pràctica 4: Teoria Cineticomolecular

Fet o fenomen (el que observem)

Teoria (explicació científica)

1. Col·loquem un tros de gel (glaçó) dins d'un vas de precipitats, que conté cerca quantitat d'aigua. Seguidament observem que el glaçó comença a desfer-se fins a convertir-se en aigua..

Al col·locar el glaçó dins del vas de precipitats, aquest comença a desfer-se, ja que la temperatura de l'aigua serà major que la del glaçó. Un cop dins, per més que escalfem el glaç mentre no es fongui completament, la temperatura de l'aigua no variarà.

2. En un matràs d'Erlenmeyer, li col·loquem un globus a la punta d'aquest, de manera que no s'escapi l'aire de dins. Seguidament el posarem a escalfar a un fogó i veiem que el globus s'infla.

Primera llei de Charles i Gay-Lussac: Aquest procés es degut, per que quan escalfem el recipient, la temperatura augmenta, les partícules del gas es mouen cada vegada més de pressa, se separen i ocupen cada cop més espai; es a dir, el gas es dilata.

3. Agafem “iode” sòlid (són com llimadures de ferro, més o menys), el fiquem dins d'un pot i llavors el tapem. Seguidament, posem el pot a escalfar i observem que el iode desprèn un gas lilòs, i el contingut del pot és torna lila.

Al escalfar el iode a certa temperatua, aquest comença a descompondres i despren un gas de color lila que es barreja amb l'oxigen i l'interior del pot, queda d'un to lilós.

4. Agafem una proveta i l'omplim amb certa quantitat d'aigua, però que aquesta no arribi a dalt de tot. Seguidament hi aboquem Pargamenat Potassi. Finalment em observat que hi ha agut una dissolució, i el contingut de l'aigua s'ha tornat lila ara.

L'aigua amb el Pargamenat Potassi és dissolen. Això passa per qué les partícules de l'aigua es barregen “fusionen” amb les del Pargamenat Potassi, i fa que la aigua es quedi d'un to lilòs.

5. Agafem una xeringa grossa, i tapem la punta amb un dit. Seguidament comencem a apretar l'èmbol de la xeringa, i podem veurem com el contingut d'aquesta s'ha comprimit a un espai més reduït.

Llei de Boyle i Mariotte: Ens diu que en comprimir un gas, es redueix el volum d'aquest i la seva pressió augmenta, ja que les partícules estan més juntes. El procés també es compleix a l'inrevés.

6. Agafem un matràs d'Erlenmeyer i dipositem al seu interior un àcid (vinagre) i un bicarbonat (sal). Seguidament, tapem el matràs amb un globus per la punta, tal i com em fet a l'experiencia 2. Podem observar com el globus s'infla poc a poc i queda erecte.

Això passa, per qué al barrejar un àcid amb un bicarbonat, en aquest cas (vinagre amb sal), fa que i hagi una reacció química que despren un gas, i aixo fa que augmenti la matèria (s'infla el globus) per què augmenta la pressió.
Descargar
Enviado por:Makroxaume
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar