Música


Rock Català


ROCK CATALÀ

El ROCK CATALÀ va donar-se a conèixer a la dècada dels 70 quan el Rock Espanyol estava en decadència. En aquell moment molt cantants de Rock van intentar pujar-se al `'carro'' però van tenir moltes dificultats per arribar al públic de tot el país i per aquest motiu van anar desapareixent o transformant-se per tal d'adaptar-se al que tocava.

En aquest treball ens agradaria donar a conèixer els grups més importants del ROCK CATALÀ. Molt d'ells ja són part del passat però n'hi ha d'altres que tenen molt futur per endavant.

Grups Rock Català

 

   

 • Adrià Puntí

 • -Aquest home es, sens dubte, un dels antics del rock català ja que fa molt anys que volta per aquest territori. Es va donar a conèixer al 1980 quan va crear el grup La Felaction on the rocks, que realitzava performances fent una agradable combinació entre música i teatre que no deixaven a ningú indiferent.

  El 1983 va ser guanyador del Concurs de Cançó de Banyoles.

  'Rock Català'
  El 1989 va formar el grup Umpah-Pah; amb aquest grup va aconseguir enregistrar un total de cinc discos i un mini cd. La gran majoria de cançons i lletres eres composades per l'Adrià Puntí que, alhora, també s'encarregava de la realitzacio dels video-clips. Umpah- Pah va ser guanyador de diversos premis, entre els quals hi ha: l'Ondas, L' Altaveu, el Premi Nacional de Música de Catalunya...

  A l'any 1995 va adintrar-se a l'escriptura més profesional al escriure el proleg del llibre Trucant a les portes del cel. Al 1996 va ser l'autor de la musica de l'obre de teatre El Robinson del Metro. En aquell moment va començar a fer les seves primeres actuacions en solitari, al mateix temps que debutava com actor en l'obra Cupido que el va portar de gira per tot el territori català.

  També el 1997 va treure el seu primer disc en solitari Pepalallarga i... co-prodiut pel propi Puntí i per en Quimi Portet.

  L' any 1999 es quan va gravar i treure al mercat discografic el seu segon disc en solitari, titulat L'hora del patí també produit per Quimi Portet i el mateix Puntí. El single que es va treure del disc va ser sota una col.

  Hi ha molta gent experta en la materia del rock català que assegura que Adrià Puntí és un dels artistes més valorats dels seu ambit professional.

  2. Aquitamxé

  Els Aquitamxé venen de la Cellera de Ter, ara tenen una maqueta en format CD al mercat i són un sextet. Un factor important a comentar es que és una de les poques bandes en les que podem trobar a dues noies en les veus, l' Agnes i l' Elena. Aquests fet és per a la banda un valor afegit doncs, en paraules de l'Agnès, les dones aporten un punt de vista diferent als grups tot i que no sap ben bé en què. Aquesta banda seguidora de la P.J. Harvey i Koko Taylor practiquen l'estil fusió i són una de les promeses més fermes de les nostres contrades.

  Tenen poc fet al mercat pero si moltes idees que fan saber que a aquest grup el queden moltes coses per explicar.

  3. Brams

  Els Brams és un grup que es va formar a Berga. Van començar a fer-se famosos fa uns sis anys amb les cançons ecologistes com Som a Girona, Espera'm assegut o l' Ultim tirabol, pero sobretot destacava El President. En aquesta ultima canço feien una parodia a l'omnipresent déu Pujol gracies a ella es van fer famosos arreu.

  Van evolucionar molt amb Brams- Segona Assamblea on van evolucionar molt en el seu estil i es varen decantar cap a l'ska i el punk - rock. Motiu de les lletres: independencia, socialisme, festa i molt molt d'alcohol.

  Va ser amb el seu tercer disc Cal Seguir Lluitant on es van consolidar definitivament gracies a la impressionant canço Vull per demà en pro d'una terra lliure. Inici de Càstig al Fetge, Herbes i Fermentats o l'al·legat antiracista Moros i Cristians són altres de les cançons que demostren contundentment no tant sols la defensa estoica dels seus principis però alhora la seva qualitat musical. Com a anècdota l'altament suïcida i arriscada cançó Quan t'imagino cagant i la cançó Popular infantil.

  'Rock Català'

  Brams al Liceu és el seu disc en directe.i cal reconèixer que aconsegueix un directe espectacular i impecable, molt superior al que ens té normalment acostumats. Aquest treball té cançons inèdites com l'antipolicial Sant Jordi 1985 o La Pesta Blava, cançó expressament dedicada al Lizondo, mort aquell mateix any i que els va fer guanyar-se l'odi blaver a Valencia

  Despres van fer el disc Nena De Nicaragua, van fer una petita gira per Amèrica i es van separar de la seva discografica. Aquesta ultima produccio es molt mes reagge i caribenya encara que han canviat una mica d'estil la tematica de les seves cançons segueix sent la mateixa.

  En l'actualitat han tret un disc que es titula ENERGIA.

  4. Dusminguet

  Des de 1994 Dusminguet , han passat per tot tipus d'escenaris a Catalunya, de la revetlla popular al centre ocupat i a festes alternatives, i han utilitzat tot tipus d'estils i versions.

  El grup es va deixar influenciar pels artistes que havien passat per la Garriga, el seu poble natal, sobretot per Taraf de Haïdouks, per les orquestres de festa major i pel rei del Tex-mex Flaco Jiménez. Així va anar sorgint un estil propi on hi cap tota mena de música i on s'ha mantingut sempre el mateix objectiu: fer ballar el públic.

  El 1998 graven Vafalungo, el seu primer disc, amb una acollida de públic i crítica sorprenent. Això els porta cap a altres geografies, tant de l'Estat espanyol, com de França, Itàlia i Holanda, i també a fer un munt de quilòmetres, sempre dignificant el fantàstic i oblidat estil de la patxanga.Han aconseguit dignificar-lo, amb aquesta forma festiva i desinhibida que els caracteritza. L'univers Vafalungo es transforma en Patxanga Jonda. Aquest primer disc ha sortit publicat a Mèxic, Itàlia i França

  El 2000 han anat a gravar el segon àlbum al Marroc, on han col·laborat amb músics marroquins. A Barcelona han comptat amb Neat Veliov, trompetista de la Koçani Orkestar de Macedònia que aporta el so inconfusible del gitano balcànic, i evidentment també han comptat amb tots els amics imprescindibles a qualsevol festa Dusminguera. 

  Dusminguet ha tingut temps també de gravar amb Tonino Carotone, de col·laborar en alguna banda sonora, han rebut el premi del festival de Sant Boi «Altaveu Frontera 2000» i han gaudit gravant dos temes amb el gran mestre i rei de la rumba, Peret, per al seu disc d'homenatge. S'ha de reconeixer que es un dels grups catalans mes internacional ja que s'ha donat a conèixer per molts indrets. En boca seva a sortit un bonic reconeixement al poble de Sant Boi al qual esta molt agraït.

  5. Desperta Ferro

  Desperta Ferro va sortir a l'any 1999 d'un grup d'amics que nomes buscaven passar-ho be amb la colla i transmetre amb la seva música els seus ideals. El cert es que el guitarrista es l'unic amb coneixements musicals, la resta toquen d'oida.

  Els primers assaigs es fan a casa del bateria. Comencen versionant temes dels grups que més els van i els influencien com són Opció K-95, Pilseners, Inadaptats, Kop, Kortatu, Skatalà... Mica en mica es composen els primers temes propis, i es decideix que un altre amic serà la segona guitarra del grup,.

  6. ELS PETS

  Els Pets van neixer al Nadal del 1985 a un petit poble Tarragones anomenat Costanti. En un principi eres coneguts com Condons Adulterats.

  Lluís Gavaldà, veu i guitarra, Joan Reig, bateria i veu i Falin Cáceres, baix es reforcen ràpidament amb dues veus femenines, Annabel Gavaldà i Maria Van Liew, Les Llufes. Van començar a tocar a la seva comarca on tenien un public que sels estimava molt i gaudien amb els concerts.

  L'estil dels Pets es l'anometan Rock Agrícola per desmarcar-se del Rock Cátala que es feia en aquell moment a la capital.

  Van treure el seu primer disc a l'any 1989; aquest disc va rebre el nom del grup i tenia influencies del pop angles. Amb la canço Profilactic di amb el disc Tec di Teca tant primera part com segona van assolir molts exits.  Calla di Balla, Fruits Sex i Brut Natural van seguir amb els exits del primer disc. Finalment al 1995 van fer un disc recopilatori anomenat Vine a la festa .

  Van fer molts concerts en directe per TV3 en els quals es demostrava l'exit del grup cátala. Al 1997 van treure el seu sete disc Bondia, al 1998 van agafar un temps d descans, ara fa poc han tret el seu ultim disc Malacara!

   7. Fes-te fotre

  Aquest grup va començar al 1990 despres de veure actuar a un grup al seu poble. Eren cinc components i dos anys despres es va unir al grup el germà petit d'un d'ells. A cops de pedra va ser la primera maqueta i tant aquesta com la segona van tenir molt exit. Però el seu primer salt important es va donar al 1996 quan van fer-se teloners d'un dels grups de moment, Els Pets i d'aquesta manera es van donar a conèixer.

  Al 1999 van treure el seu disc Bikini amb una molt bona acollida per part del public i van rebre el premi Enderrock. Al 2000 van treure el seu segon disc Ridícul.

  Aquest grup que es pot dir que acaba de començar te molt futur per endavant.

  8. Gossos

  Els gossos es van formar a l'estiu del 1993 eres quatre amics que tenien ganes de passar-ho be fent musica i compartint-la.Gracies al premi de la Mostra d Pop- Rock van poder enregistrar el seu primer disc Gossos . L'any 1995 ja havien venut 6.000 copies del seu primer treball i havien estat teloners dels Lax'n'Busto. Al 1996 van treure el seu segon disc en el qual van fer una gira pero tota Catalunya.

  Gossos es un grup acustic que es comunica molt be amb el public ja que els tracta molt de tu a tu. Al 98 van treure un disc al qual no li van posar nom que va assolir les 30.000 copies i van fer 35 concerts; al final d'aquest van treure un disc en directe que també recull cançons antigues que els van donar molt exit.

  9. Inadaptats

  Aquest grup defineix el seu estil com politic-musical i te la intencio de estendre la seva utopia pels Països Catalans. Aquest grup que va començar fa mes de 10 anys a la comarca del Penedes no ha deixat de lluitar per una Catalunya independent. El seu estil es una barreja entre Hardcore i rock radical molt diferent als altres grups catalans exceptuant Brams. Van tenir molts problemes per aconseguir que una discografica els fitxes ja que era una aposta molt arriscada per les lletres i melodies tant fortes d'aquest grup.

  Les seves lletres parlen de politica, de les igualtats de les persones... Ells van fer el Himne dels Segadors en versió Ska.

  Han començat aquest nou segle amb un disc anomenat Inadaptats X . Un treball molt radical i raper.

  Els INADAPTATS són, sens dubte, un dels grups amb mes futur als cercles alternatius del panorama català i la mostra de que es pot fer bon rock català i alternatiu.

  10. Ja t'ho diré

  Aquest grup va començar a Ciutadella (Menorca) l'any 1986 i els seus components en aquell moment ja portaven molt anys dedicant-se a la música.

  Ja t'ho diré va deixar de banda els sons durs i es va convertir en una alternativa musical ; es van decantar pel pop que també era molt d moda en aquells moments. Aquest grup dona com a resultat una banda magnetica que connecta molt bé amb el públic i que l'utilitza en els seus concerts.

  Al 1990 ja eren un grup molt conegut a Menorca on donaven concerts multitudinaris. Les seves canço eres arxiconegudes i sonaven a totes les emisores de l'illa.

  Quan van decidir marxar es van establir a una masia de l'Emporda on van gravar el disc Dos o tres. Al 1995 van treure el seu disc més venut (15.000) Moviments Salvatges, amb aquest disca van fer 75 concerts i van participar a molts actes publics com les Festes de la Mercè. Aquell mateix any també van rebre diversos premis. Al 1997 surt a la venda Un ram de locura un disc recolzat per emisores d radio de tota Catalunya, el qual va vendre en dos mesos 15.000 copies. Aquest grup també va fer un disc en directe.

  Al nostre institut vam rebre al Cris Juanico que va demostrar que els artistes son gent molt propera i agradable.

  11. LaX'N'Busto

  Aquest grup es forma a l'any 1986 al Vendrell i des de aquell mateix any ja van començar amb les actuacions en directe, concretament en van fer 50. El 88 van presentar-se al concurs de rock Ciutat de Lleida quedan en segón lloc.

  Al 1989 van treure el seu primer LP Vas de punt... o què!!. Al 90 van aconseguir uns premis pels seus videoclips també van actuar amb cantants com Rosendo, que els va portar al exit encara que per ordre judicial van haber de retirar del mercat el disc que habien conseguit per culpa d'una demanda interposada per una antiga mestre del grup. Al 91 graben el segon disc Lax'n'busto i fan un total de 50 concerts. Al 92 van reeditar el seu primer disc sense la canço de la polemica. Durant aquest any son premiats en varies ocasions i també graven un maxisingle i la banda sonora d'una sèrie catalana. Al 93 treuen el seu tercer disc que ven moltisimes copies i amb el qual fan la tira de concerts; al 95 treuen el seu quart disc i al 96 el cinquè, el qual els porta per una gran gira inoblidable. Lax'n'Busto va treure a la venda el 6 d'abril de 1998 el seu sisè disc titulat "Sí" gravat a Esplugues de Llobregat. Al 2002 van treure el seu disc Llença't i per ultim aquest 2002-2003 han tret el seu ultim i genial disc Morfina.

  12. Obrint Pas

  Obrint Pas va aparèixer a l'Horta (València) amb l'objectiu d'omplir un buit musical al sud dels Països Catalans. Així aquesta banda que té els Negu Gorriak entre d'altres referents abarca des d'ska fins el hardcore també utilitzant la música tradicional. Aquest grup independentista té el seu propi segell discogràfic. Els components d'aquests grup volen arribar a les oides de quanta més gent sigui possible molt millor.

  Des del seu treball La Revolta de l'ànima cal destacar que han millorat molt amb el seu estil més fresc i innovador.

  Les seves lletres sempre han atacat la realitat de la vida que es viu en aquesta epoca. Durant els seus primers 2 discs tenien un estil molt `'racional'' i al seu tercer disc van fer una barreja magistral.

  Obrint Pas està format pel Xavier, guitarra i veu; Josep, baix; Marc, bateria; Miquel G., dolçaina, veu i percussió; Robert, guitarra; Miquel R., veus i teclats. I diuen que sols es fa bona música catalana al Principat? de ben segur que els Obrint Pas aconseguiran el seu objectiu d'obrir-se pas tot i l'oblit de la indústria del rock!

  13. Sau

  Sau és di sera un dels grups més emblematics de la música catalana de tots els temps. Encara que ja no sigui amb nosaltres Carles Sabater el seu record serà imborrable.

  En Sabater i el seu company d'aventures Pep Sala es van conèixer al 1986 i van decidir de tocar junts amb en Joan Capdevila van començar a tocar els seus temes. El seu primer disc No puc deixar de fumar va sortir al 1988 i va ser un exit, despres d'aquest va venir ... per la porta de servei. Allà hi ha una de les cançons més estimades pels seguidors de Sau `' no he nascut per militar''. Des aquell moment ja tot va anar rodat amb el disc Quina nit que inclou el mitic Boig per tu, Sau van acabar d convencer el public. Concerts amb molts altres grans del rock català, l'acte de cloenda dels jocs Paralimpics... Ningú els podia parar! Fins i tot van arribar a actuar a Alemanya.

  Junts de nou per primer cop, Set, Bàsic, Amb la lluna a l'esquena.  Aquests són els discos que completen la discografia del grup.  El darrer treball va ser editat l'any 1998.  Paral·lelament a les activitats del grup, els dos membres de Sau tenien els seus projectes en solitari, que combinaven perfectament amb la feina conjunta.  Mentre en Carles actuava a sèries de TV com Sitges o Arnau, i feia teatre, en Pep es dedicava a treure discos amb La banda del bar.  Malgrat tot, els dos es dedicaven en cos i ànima al grup, i en Carles havia rebutjat projectes teatrals per no deixar-lo de banda.

  El 13 de febrer va morir Carles Sabater i amb ell tots els seus somnis.

  En Pep ha tret un disc en solitari i ara esta actuant amb l'Adrià Puntí, perè mai oblidarem el record de Carles ja que ningú es mort fins que se l'ha oblidat i això no ho farem mai.
  Descargar
  Enviado por:Lauri
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar