Sociología y Trabajo Social


Premis Nobel


ÍNDEX

- Els Premis Nobel........................................................................................................3

- Espanyols guardonats amb Premi Nobel al llarg de la història.......................4

- Santiago Ramon y Cajal..........................................................................................6

- Bibliografia.................................................................................................................7

ELS PREMIS NOBELS

'Premis Nobel'
Els Premis Nobel van ser creats per Alfred Nobel al seu testament. Alfred Nobel era un industrial suec i inventor de la dinamita. Nobel al seu testament va deixar escrit que amb els diners que havia aconseguit amb la indústria de la dinamita (la principal funció era per la guerra) volia que cada any es donessin uns premis a persones que havien fet, inventat o estudiat alguna cosa important pel Món.

La primera cerimònia d'entrega dels Premis Nobel es va celebrar a la Reial Acadèmia de Música d'Estocolm (Suècia) el 1901. L'entrega dels premis Nobel es realitza pel Rei de Suècia i amb l'entrega del premi al guardonat se li dóna una quantitat molt generosa de diners: 10 milions de corones sueques (una mica més d'un milió d'euros). Aquests diners que se li donen al premiat tenen la finalitat d'evitar preocupacions econòmiques al guardonat i que amb aquests diners pugui fer molts més treballs.

Camps dels premis Nobel:

- Premi Nobel de Física

- Premi Nobel de Química

- Premi Nobel de Medicina o Fisiologia

- Premi Nobel de Literatura

- Premi Nobel de la Pau

- Premi Nobel d' Economia

L'entrega dels Premis Nobel es fa a Estocolm ( Suècia ) menys el Premi Nobel de la Pau que es dóna a Oslo ( Noruega ) i que es lliura el dia 10 de Desembre, ( dia en que va morir Alfred Nobel ).

La seva funció és premiar a les persones que han dedicat la seva vida a investigar sobre un camp concret.

ESPANYOLS GUARDONATS AMB PREMI NOBEL AL LLARG DE LA HISTÒRIA

- José de Echegaray va obtenir el Premi Nobel de Literatura, que va compartir amb Frédéric Mistral al 1.904

- Santiago Ramón y Cajal va obtenir el Premi Nobel de Medicina i Fisiologia al 1.906

- Jacinto Benavente va obtenir el Premi Nobel de Literatura al 1.922

- Juan Ramon Jiménez va obtenir el Premi Nobel de Literatura al 1.956

- Severo Ochoa va obtenir el Premi Nobel de Medicina i Fisiologia al 1.959, quan era jove va centrar el seus estudis sobretot en el metabolisme energètic, amb especial atenció a las molècules fosforilades.

Al llarg de la seva vida la seva investigació va ser polifacètica, va fer moltes i importants contribucions en diferents camps de la Bioquímica y la Biologia Molecular. L'aportació científica de Severo Ochoa es va realitzar essencialment a tres nivells.

- Va treballar a l' enzimologia metabòlica amb el descobriment de dos enzims, la citrato-sintetasa y la piruvato-deshidrogenasa.

- Descobreix l' enzim polinucieótido-fosforilasa. També fa una sèrie de treballs que el condueixen finalment a la síntesis de l' àcid ribonucleic, ARN.

- Aconsegueix desxifrar el codi genètic, la biosíntesi intracel.lular de les proteïnes y els aspectes fonamentals de la biologia dels virus.

Severo Ochoa va morir l'u de Desembre de 1.993

- Vicente Alexandre va obtenir el Premi Nobel de Literatura al 1.977

- Camilo José Cela va obtenir el Premi Nobel de Literatura al 1.989

SANTIAGO RAMÓN Y CAJAL

Santiago Ramon y Cajal va néixer a Petilla de Aragón

( Navarra ), l'u de maig de 1.852 la seva infància i adolescència va estar marcada pel continu canvi de lloc degut a la feina del seu pare ( metge rural ) va passar per Larrés, Luna, Valpalmas i Ayerbe. Ell tenia un caràcter trapella i molt actiu, des de petit va mostrar un gran interès a les arts plàstiques. Tot i la seva intel·ligència, a l'escola no va ser gaire brillant, per aquest motiu el seu pare el va treure de l'escola i el va posar a treballar d'aprenent de sabater.

Va realitzar els seus estudis de Medecina al 1.870, va aconseguir una plaça a la sanitat militar i al 1.874 va ser destinat a Cuba, una experiència que no li va ser gaire profitosa ja que es va contagiar de paludisme i disenteria. El van traslladar ca p a Espanya perquè en estar malalt a Cuba els hi feia més nosa que servei.

L'any 1.875 va iniciar el doctorat i la seva vocació científica. Ell mateix es va pagar el seu primer microscopi; Durant 4 anys va treballar en diferents llocs: Saragossa, Madrid i un altre cop a Saragossa, aquella època va ser una època en que va tenir molts alts i baixos ( va patir tuberculosi), al 1.879, quan va tornar a Saragossa va conèixer a Silveria Frañás amb la qual es va casar el 19 de Juliol del mateix any i va tenir 7 fills.

Va treballar a València on va estudiar l'epidèmia del còlera que va afectar la ciutat al 1.885, L'any 1.887 es va traslladar a Barcelona, on un any després va fer el descobriment més important de la seva vida; aquest any va ser definit per Cajal com `'mi año cumbre'' va descobrir els processos connectius de les cèl·lules nervioses, de la matèria gris del sistema nerviós cervellespinal.

Al 1.902 va aconseguir que el govern creés un laboratori molt modern d'investigacions biològiques.

El seu gran treball i aportació al món de la neurociència es van veure reconeguts finalment al 1.906 quan li van atorgar el Premi Nobel de Medicina i Fisiologia , premi que va compartir amb l'italià Camillo Golgi, el mètode del qual, la tinció, va aplicar duarant molts anys. Quan va anar a recollir el premi no hi va anar sol, va anar-hi acompanyat dels seus deixebles.

Després del premi, Cajal encara va publicar estudis i obres literàries i al cap de poc temps va publicar: ''El mundo visto a los ochenta años'', al cap de molt poc temps va morir, a Madrid, el 17 d'Octubre del 1.934.

BIBLIOGRAFIA

- Enciclopèdia Catalana:

Volum 19 pàgina 98

• Volum 16 pàgina 308

- Ramon y Cajal, Santiago; Historia de mi labor; Alianza Editorial; Edició, Novembre del 1.981.

- http://www.google.com/

- http://www. ca.wikipedia.org/

- http://www.xtec.cat

- http://www.yahoo.es

- 7 -
Descargar
Enviado por:Catalana X Sempre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar