Música


Pau Casals


Pau casals

Índex

 • Vida de Pau Casals

 • La seva formació musical

 • Obres

 • Músics contemporànis

 • Què representa la seva música?

 • Pau Casals a l'ONU

 • Preguntes

 • Vida i formació músical de Pau Casals

Pau Casals, ha estat un dels millors violoncel·listes del segle XX i reconegut internacionalment com un dels millors intèrprets i directors d'orquestra del seu temps. Va dedicar la seva vida a la música, dominava el violoncel i va ser uns dels músics més d'estacats de la seva època.

Va néixer a Vendrell el 29 de desembre l'any 1876, de petit va ensenyar la seva sensibilitat que tenia per la música. Els seus pares eren músics, les primeres lliçons musicals els hi va donar el seu pare, més tard, als 13 anys va poder ampliar els seus estudis musicals gràcies a que la reina l'hi va concebre una beca per al conservatori de Madrid. Als vint-i-tres anys va debutar com a violoncel solista i va iniciar una trajectòria com a professional, va actuar com a intèrpret als millors auditoris del món.

Va revolucionar les activitats sonores, es a dir , les tècniques d'expressió per al violoncel. També va ser conegut per com agafava l'arquet. Van ser destacades especialment les seves versions de les suits per a violoncel de Johann Sebastián Bach.

L'any 1920 va fundà l'orquestra Pau Casals a Barcelona, amb Casals com a director, es va convertir amb una gran organització cultural a Catalunya fins l'any 1936, any on es va desenvolupar la guerra civil espanyola interrompin les seves activitats, després de la caiguda del govern republicà, es va establir a Franca. L'any 1950 va organitzar el primer festival musical anual de Prados, a Rosellón (Franca), amb commemoració de la mort de J.S.Bach. Sis anys després (1956) es traslladà a San Juan de Puerto Rico ja que era perseguit pels feixistes. El Festival Casals anual es va iniciar allí, l'any 1957, amb la intenció de promoure la pau mundial, per aquest festival va compondre “El Pessebre” (1960) i “L'himne de les Nacions Unides” (1971), el van caracteritzar com un home de pau. Els pensaments sobre la seva pròpia vida es van publicar amb el nom de “Alegries i Tristeses” (1970). Pau Casals va morir l'any 1973, a l'edat de noranta-sis anys, a San Juan de Puerto Rico. Actualment les seves cendres descansen en el cementiri del Vendrell.

 • Obres

Casals es autor de un cert nombre de composicions, ha composat des de sardanes, sonates per a violí i piano, cançons etc, com per exemple “O vos omnes” o l'Himne de les Nacions Unides.

La seva obra màxima va ser el “Pessebre” amb text del escriptor Juan Alavedra. Escrit a Parada en 1943-1958, per a solistes, cor i orquestra, fou estrenat a Acapulto (Mèxic) l'any 1962 ha estat interpretat a les principals ciutats de tots els continents com una crida a la pau i a la fraternitat entre els pobles. Foren significatives les estrenes a la seu de les Nacions Unides el dia de l'ONU de 1963. El Pessebre és la partitura catalana més difosa mundialment. Ha estat enregistrada en dic el 1974. La obra va ser dirigida per el seu autor, el Pessebre constitueix un palpitant testimoni del credo musical i la actitud humanística de qui a fet del art i de la vida un postulat ideològic mantingut com una inquebramtable perspectiva.

Una de les obres que també va triomfa en els grans auditoris va ser “El Cant dels Ocells”. És una cançó popular catalana en la qual els diferents ocells celebren el naixement de Jesús. La melodia, de caràcter melangiós, és escrita en tonalitat menor i té una extensió insòlita. Interpretada per Pau Casals, al començament dels seus concerts des de l'exili del 1939, ha estat considerada com un símbol nacional. El Cant dels Ocells és l'obra més coneguda de Casals.

 • Músics contemporànis

Apart de Pau Casals hi ha més musics comtemporanis, com són per exemple:

Lluís Claret; Va ser un violoncel·lista, nascut a Andorra amb pares catalans exiliats. Després d'obtenir els màxims galardons al Conservatori del Liceo, va rebre classes de Enric Casals (germà de Pau Casals) qui, durant molts anys, a pesar de no ser violoncel·lista, es va convertir amb el seu professor principal. Ha estudiat a molts països, i ha aconseguit els primers premis dels Concursos Internacionals de Bolonia (1975), Pau Casals (1976) i Mstislav Rostrovich (1977). Com a solista va esta invitat per orquestres molt importants. Va ser el fundador del Trio Barcelona (1981-1993) també a desarrollat una gran activitat pedagògica. El seu repertori s'extén des de Bach fins obres contemporànies incluiene estrenes, primeres audicions i obres dedicàdes a molts del compositors actuals.

Jordi Savall; Nascut l'any 1941 a Igualada (Barcelona), sis anys després va començar la seva formació musical a l'escola de cor en la seva ciutat (1947-1955). Va completar els seus estudis a Barcelona, al conservatori de música (1959-1965). Al 1974, amb la seva esposa la soprano Montserrat Figueres i altres musics de diferets països, va crear Hespeiron XX. Després va viure a Switzerland, i amb vint anys va tornar a Barcelona. Finalment al 1989 va crear l'orquestra barroca i clàssica. L'any 1990 la generalitat de Catalunya l'hi va lliura el premi de Creu de Sant Jordi.

Alícia de Larrocha: Pianista espanyola, coneguda sobre tot per las saba magistral interpretació de la música del seu país. Nascuda a Barcelona, va se una nena prodigiosa que va donar el seu primer concert als cinc anys. Als dotze anys va debutar amb l'orquestra simfònica de Madrid, dirigida per Enric Fernàndez Arbós, interpretant un concert de Mozart, i a partir de 1947 va comença una la carrera internacional com a concertista. Les seves interpretacions combinen els ritmes alegres i l'aura dramàtica propis de la música e compositors espanyols.

 • Què representa?

Pau casals representa la pau mundial i la importància de Catalunya, en una de ocasió, quan estava a l' ONU el 24 d' octubre de 1971 a l' Assemblea General de les Nacions Unides va dir: - Jo sóc català. Avui Catalunya és un grup de províncies d' Espanya. Però abans Catalunya era una nació, potser ha estat la nació més gran del món. Us diré el perquè: Catalunya va tenir el primer Parlament, molt abans que Anglaterra. I fou a Catalunya on hi va haver un principi de <<Nacions Unides>>. Totes les autoritats de Catalunya es van reunir al segle XI a Toluges -una ciutat que es avui pertany a França, però que abans era de Catalunya -per parlar de pau: van instaurar la Treva de Déu.

La guerra havia tingut un paper molt important en la vida de Pau Casals, la pau seria la preocupació predominant dels darrers. Si la guerra podia produir algún benefici, ell no ho havia pas vist. Sabia que si tenia una plataforma l'havia d' emprar per glorificar la pau i prevenir el món contra la follia de la guerra.

Casals reclamava la fi dels experiments nuclears i demanava als governs i a tots els homes que cerquessin la dignitat de la pau. Recomanava la música en tant que llenguatge universal i font de comunicació entre els homes.

 • Preguntes

 • Per què Pau Casals representa moltes coses per al nostre país?

Perque va donar a conèixer Catalunya a tot el món.

 • Pau Casals va abandonar Catalunya l'any 1939. Esbrina per que el músic, amb

centenars de milers de persones més va haver de marxar de Catalunya.

Perque va denfre Catalunya per tot el món i coma conseqüència era perseguit per ser afusellat.

- Quin premi va rebre l'any 1971? Per qui va ser proposat candidat l'any 1958?

Va rebre el premi Nobel de la Pau, i l'any 1958 va ser proposat candidat per

Daghammarskjöld secretari de la CD i les Nacions Unides.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar