Educación y Pedagogía


Orient i Occident; Maria de la Pau Janer


Índex Páginas

1.- Fitxa tècnica del llibre...........................................................................................2

2.- Biografia de l'autora.............................................................................................2

3.- Títol de la novel·la................................................................................................2

4.- Argument de la novel·la........................................................................................2

5.- Tema i subtemes...................................................................................................4

6.- Ambient. Època. Lloc on transcorre l'acció.........................................................4

7.- Personatges...........................................................................................................4

8.- Narrador...............................................................................................................5

9.- Valors de l'obra literària......................................................................................5

10.- Crítica Personal..................................................................................................5

11.- Bibliografia........................................................................................................6

1.- Fitxa tècnica del llibre (títol, autor, editorial, etc.).

Títol: Orient, Occident. Dues històries d'amor.

Autora: Maria de la Pau Janer.

Editorial: Columna (Planeta de Agostini).

Disseny de la col·lecció: Columna Comunicació, S.A.

Data: desembre 1998

2.- Biografia de l'autor i obres principals.

Maria de la Pau Janer va néixer a Palma de Mallorca l'any 1966, és professora de la Universitat de les Illes Balears, tasca que compagina amb les seves activitats televisives i radiofòniques (a Stromboli, Bon dia, Catalunya i Ex libris ) i de novel·lista. Amb aquesta novel·la fou finalista del Premi Sant Jordi 1997.

3.- Títol de la novel·la. Quin sentit té? Relaciona-lo amb l'argument i el tema.

El títol fa referència a l'argument de la novel·la ja que l'argument tracta de dues històries paral·leles: una a orient (Israel), i l'altre a occident (Barcelona).

4.- Argument: Resum de la novel·la (introducció, nus , desenllaç).

A Israel, una noia jove que es deia Aixa, i un noi, anomenat Tarik, es van enamorar en un lloc on tot eren guerres, fam i malalties.

Per altra banda, a Barcelona un escriptor, en Carles, i amb una secretària, anomenada Lara, també s'enamoren però en un lloc i ambient ben diferent.

A l'orient, Aixa, que vivia amb els seus oncles, s'escapa de casa, perquè no s'hi trobava gens bé; així que, embarassada, se'n va anar a viure a casa dels pares d'en Tarik.

A Barcelona, en Carles i la Lara també estaven esperant un fill.

Aixa i en Tarik van tenir un noi, l'Aman, que s'assemblava molt al seu pare; i en Carles i la Lara van tenir un altre noi, que li van anomenar Roger.

Per una part en Tarik, volent demostrar la seva felicitat, se'n va anar amb un company seu a lluitar contra els enemics del seu país però a les guerres ja se sap: o mates o et maten. A aquest, li van posar una trampa i d'un tret es va quedar paralític per sempre.

A Barcelona en Carles també era feliç de ser pare, però va començar a tenir gelosia d'en Roger perquè la Lara estava més pel seu fill que per ell.

En Tarik, quan va ser a l'hospital, no volia saber res de la Aixa perquè deia que la culpa del que li havia passat era d' ella i del fill, perquè quan estava a la guerra volia veure'ls aviat. La Aixa, enfadada i alterada, va tornar tota sola a la casa de les persones que la van acollir quan era petita. Més endavant en Tarik li va enviar el nen perquè no s'adonessin de que era el seu fill.

A Barcelona en Carles va tenir un accident de cotxe: en Carles i la Lara van quedar malferits i el nen va morir. La Lara es va enfadar molt amb en Carles i deia que era culpa seva. L'Enric, el germà bessó d'en Carles, va consolar a la Lara. Aleshores en Carles per evitar que aparegués alguna cosa entre ells va fer un viatge amb la Lara a Tel Aviv per recuperar-se de la tragèdia i trobar un ambient per inspirar-se en una nova novel·la. Així que hi van anar.

En Tarik i la Aixa ja no es veien; en Carles i la Lara no es parlaven i la relació anava a pitjor.

En arribar a Tel Aviv, en Carles i la Lara van tenir una mala impressió de calamitat i desgràcia a causa de la fam i pobresa que hi havia allà. Com que la relació d'en Carles i la Lara no anava bé, en Carles volia que tornessin a ser feliços, però la Lara encara no volia perquè no li semblava bé després del que havia passat amb en Roger.

Quan en Carles i la Lara van visitar un orfenat van quedar impressionats amb l'ambient de desolació que hi havia: un munt de nens que necessitaven pares. Per una banda la Lara es proposava emportar-se un nen d'aquests i per l'altre en Carles i la Aixa es van enamorar. En això en Carles va trobar la seva inspiració. Finalment se'n portarien a en Aman, el fill de la Aixa. A la Aixa li va costar fer-se la idea, però sabia que si s'anava amb ells tindria una vida feliç. La Mina li va dir a en Tarik i sense adonar-se'n la va matar. Ell va decidir de cremar el refugi per tal de que el seu fill mori en lloc de anar-se'n i així ho va fer. L'Aman va morir i la Aixa va quedar amb cremades.

En Carles i la Lara havien de marxar i sobretot la Lara volia tornar i oblidar-se'n. La Aixa va donar a en Carles el diari de la Mina perquè l'ajudaria a trobar la seva nova història.

Un cop van arribar a Barcelona la Lara es va anar i es va separar d'en Carles per no ser mai més vista i oblidar-se d'ell.

Per altra banda la Aixa continuava recordant-se d'en Carles sense saber-ne res més d'ell.

5.- Tema: Quin és el tema predominant ? I els subtemes?

El tema principal de la novel·la, és la història d'amor entre dues persones a Barcelona i altres dues a l'orient. Es poden considerar subtemes, la diferència de qualitat de vida que hi ha entre l'occident i l'orient, la misèria de l'orient per culpa de la guerra, etc.

6.- Ambient. Època. Llocs on transcorre l'acció. Ambients socials que hi queden reflectits.

Hi han dos d'ambients: orient i occident. L'occident es presenta com un lloc on la gent te els seus privilegis i una qualitat de vida mitjana/alta, i un lloc on tothom pot escollir les seves decisions i fer el que vulgui. Contràriament l'orient sembla ser un ambient de pobresa i desgràcia, on la qualitat de vida es molt baixa on tenen problemes com fam o epidèmies, i escassegen els medis per sobreviure.

A tots dos llocs hi surten una història d'amor diferenciada per les circumstàncies de l'ambient.

7.- Personatges. El protagonista i els personatges principals. Com són? Com evolucionen? Qui són els antagonistes? Citar els personatges secundaris més rellevant i la funció que realitzen.

La Aixa: És una dels quatre protagonistes de la novel·la. Es una noia sentimental, però forta i madura a causa de la vida que ha tingut. Es molt tenaç i intenta aconseguir el que es proposa. Pateix molt al llarg de la història i amb els problemes relacionats amb el nen, però es per això que es tornat tant forta.

En Carles: Es un escriptor mallorquí amb èxit que li agrada escriure en un paper tot allò que viu; s'inspira en la realitat per escriure les seves obres. Es un home molt ardent, efusiu i impulsiu. Sempre veu la cara dolent de les coses.

En Tarik: És el nuvi de la Aixa, d'occident també. Al principi de la novel·la es veu com un home fort i amb ganes de defensar el seu patrimoni. A partir de quan es queda paralític es torna agressiu i cruel. Té els seus moments d'enfuriment.

La Lara: És la dona d'en Carles. Contràriament a en Carles, es una dona molt realista. Sempre va recolzar a en Carles, però des de que va succeir l'accident la seva confiança que li dona a en Carles no es gaire gran. El seu objectiu era formar una família.

La Mina: Era la millor amiga de la Aixa; s'assemblaven bastant totes dues, sobre tot perquè Mina es volia assemblar a Aixa ja que trobava que tenia una gran personalitat.

L' Enric: És el germà bessó d'en Carles. La veritat és que li hauria agradat mantenir una relació de parella amb la Lara; per aquesta raó en Carles no li perdia ull.

Iassim: És el millor amic d'en Tarik. Es veu com un bon home; sempre era el costat d'en Tarik.

Sergi: És l'editor del llibres d'en Carles. Es un home ric i de negocis, que sempre mirava pels calers.

8.- Narrador. El relat és en primera persona o en tercera? Que implica això?

La novel·la està escrita en tercera persona; es un narrador que explica les històries. Dona una certa impressió que la història que ha ocorregut en un temps determinat i que es torna a reviure.

9.- Valor de l'obra literària. Quins valors se'n poden destacar? Quines conclusions es poden treure? A quin públic va destinada?

En aquesta novel·la s'hi plantegen els problemes que pot portar l'amor a la vida de les persones; especialment quan es tracta de tenir un fill i formar una família. Encara més dificultats hi ha en un lloc com orient, on la gran part de la gent hi viu a la misèria.

També repercuteixen els avantatges que nosaltres tenim, no valorem la nostra qualitat de vida ni les coses que tenim fins que no veiem a altre gent que pateixen molt per sobreviure i que no tenen res. En un cert moment aquest dos ambients entren en contacte i és aleshores quan es veu el contrast.

Independentment del lloc on siguem, hem de fer el nostre camí o buscar-lo on sigui fins que el trobem; tant si tenim facilitats com si no.

La novel·la va dirigida a un públic que sigui capaç de valorar les adversitats que ens surten a la vida i de valorar les coses i la gent que ens envolta.

10.- Crítica personal. Explica si t'ha agradat o no i per què?

Es una novel·la realista que reflexa la realitat de la nostra societat (occident), i la realitat que no sabem realment com es de veritat perquè no la vivim (orient). El llibre està bé perquè es una història que, encara que no estigui basada en fets reals, pot arribar a succeir. Es molt instructora, perquè m'ha donat a entendre que el futur no està definit, et pot passar de tot i has de saber superar els imprevistos que et pot presentar la vida. Encara de tot el que he dit, m'ha semblat una novel·la una mica llarga i en alguns moment era avorrida.

11.- Bibliografia.

Orient, occident. Dues històries d'amor

Maria de la Pau Janer

Ed. Columna (Planeta Agostini), Desembre 1998

Orient i Occident

1




Descargar
Enviado por:Iván Molina Vila
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar