Literatura


Nocturn a quatre mans; Pere Pons i Clar


Fitxa de lectura

0. Dades Bibliogràfiques:

Títol: Nocturn a quatre mans

Autor: Pere Pons i Clar

Traductor: Versió original

Il.lustrador: Disseny de la col.lecció: José Crespo, Aurora Ramos i Jesús Sanz

Editorial: Santillana

Col.lecció: Alfaguara / Grup Promotor

1. Dades sobre l'autor:

1.1. Biografía de l'autor.

Pere Pons i Clar és un professor de català, editor i escriptor que va néixer Santanyí l'any 1946. Ha publicat bastantes novel.les dirigides a un públic molt variat.

1.2. Altres obres de l'autor.

- Hola, em dic Pere!

2. Gènere narratiu:

2.1. Posa una o més creus al que creguis que és el gènere novel.lístic de l'obra:

Urbana: Crec que és urbana, ja que durant quasi tota l'història els protagonistes es troben a Barcelona.

Realista: Penso que és realista perquè el que succeeix als personatges passa de veritat a molta gent.

Sentimental: També penso que és sentimental perquè a una gran part del llibre s'expressen els sentiments del Pau i de la Judit.

Rosa: Crec que ho és, ja que al llibre hi intervenen escenes d'amor.

Romàntica: També penso que és romàntica perquè hi ha moltes escenes on s'expressen els sentiments i on els personatges fan l'amor.

3. Tema de l'obre:

3.1. Digues quin o quins són els temes de l'obra:

amor: Hi ha moltes escenes d'amor i els protagonistes continuament expressen els seus sentiments.

avorció: La Judit avorta cap al final del llibre.

conflictes familiars: El Pau té grans discussions ( sobretot amb el pare ), perquè els seus pares no volen acceptar que mantengui relacions amb una noia de classe baixa.

diferències socials: La Judit és de classe social molt més baixa que el Pau i això causa uns grans problemes per ells.

discriminació: Els pares del Pau discriminen a la Judit per ser d'una família més pobra que la seva.

4. L'argument i la trama, l'estructura:

4.1. Resumeix l'argument de l'obra, ordena'l en plantejament, nus i desenllaç.

En Pau, un noi de família rica, vivia a un barri d'alta classe de Barcelona. Era una persona molt afortunada, ja que mai havia tingut cap problema i vivia molt bé.

Un dia el Pau arribà tard a classe per cinquena vegada perquè la seva estimada havia estat tenguent relacions amb un altre home i això provocà que s'enfadàs. Tenir cinc retrassos suposava una expulsió de l'escola durant dos dies i quan la mare rebé la notícia li envià a cà l'àvia durant quatre dies ( amb una mica de sort estudiaria ). Una vegada a casa de l'àvia descobrí que hi havia una noia al pis d'abaix que feia classes de violoncel. Un dia quan la noia ( Judit ) havia acabat la classe el Pau sortí de casa, la conegué i li acompanyà a casa amb l'autobús ( a Cornellà). S'enamorà d'ella i començaren una relació.Es coneguéren millor, parlaren i fins i tot féren l'amor. El segon pic que ho féren el Pau no utilitzà preservatiu i la Judit es quedà embarassada. En Pau tengué grans problemes amb els seus pares i després d'un temps la Judit avortà.Aquesta aconseguí una beca per anar a estudiar a Londres i se n' anà i el Pau aprovà la selectivitat i anà a una escola d'arquitectes. Després de tres anys es tornaren a trobar i el Pau descobrí que la Judit s'havia quedat estèril a causa de l'avorció.

4.2. Explica si l'argument i la trama coincideixen.

Hi ha una analepsi, ja que tota la història es basa en els records del Pau mentres es troba a l'autobús. La trama és discontinua.

5. El temps:

5.1. El temps de la història.

Aquesta història està orientada als anys noranta i crec que la durada és de més o manco 4 anys.

5.2. El temps del discurs.

S'altera l'ordre de l'història. La trama és discontinua.

6. L'espai:

6.1. Descriu l'espai on es desenvolupa l'obra.

Barcelona és una ciutat bastant gran amb un milió i mig d'habitants. Des de fa molt de temps ha estat un dels ports més importants del Mediterrani i s'ha enriquit gràcies al comerç, per això penso que és bastant històrica. Hi ha molts barris diferents com per exemple el Barri Antic, la Mina, Hospitalet... Barcelona és una ciutat molt cosmopolitana, ja que hi viu molta gent de races i de nacionalitats diferents. És un del centres culturals i polítics més importants d'Europa. Hi varen haver les Olimpiades sde 1992, una exposició universal... També és un important centre arquitectònic, ja que hi ha moltes edificacions importants de Gaudí.

7. Els personatges:

7.1. Explica com estan presentats els personatges:

Els personatges estan presentats de forma directa, ja que normalment els descriu en Pau en veure-els.

7.2. Descriu com són els principals personatges:

Pau: Penso que el Pau és un noi un poc ingenu, ja que no pensa molt abans d'actuar. Prové d'una família rica i això es nota perquè al principi del llibre es pensa que mai tindrà ni problemes ni dificultats. A mesura que va passant el llibre veim que es fa més madur i més responsable, es nota en els seus raonaments i els seus pensaments.

Judit: És una noia que ja des del principi del llibre és molt més madura que el Pau i també crec que més responsable. Prové d'una família de classe normal o baixa i per ella la vida no sempre ha estat fàcil. La seva afició principal és tocar el violoncel ( l'ha tocat des de petita i és molt bona ). No es gaire guapa.

Mare: És una dona d'uns 35 anys que prové d'una família rica. Es preocupa molt pel seu fill, i vol que aprovi la selectivitat i que fagi una bona carrera per cobrar molts doblers. No és tan autoritària com el pare però també li molesta molt que el Pau tengui relacions amb una noia de baixa classe com és la Judit.

Pare: El pare és un home bastant autoritari, acostumat a ser director d'una empresa. Li agrada que el seu fill tengui una enamorada, ja que pensa que a aquella edat se n' han de tenir moltes i diu que ell en tenia quatre ( actitud que em pareix innapropiada per un pare ). Li molesta moltíssim que el seu fill tengui relacions amb la Judit perquè és de classe social baixa.

l'Àvia: Crec que ella és un dels personatges claus de la història, ja que és molt bona amiga del Pau i li pareix bé que tengui relacions amb la Judit. Crec que apart de la Maria és una de les úniques persones de la història que comparteix les idees del Pau ( l'amor no depèn de la classe social sinó només dels sentiments ).

7.3. Tipus de personatges.

Principals: Judit i Pau.

Secundaris: Mare, pare, àvia, Maria.

Fugaços: Toni, Marc, Gemma, Jordi, Manel, Dèlia, els pares de la Judit, la Senyora Antònia i la Mireia.

Protagonista: Pau

Antagonista:

Personatges rodons: Pau, Maria, Judit, la mare, el pare i l'àvia.

Personatges plans: Marc, Gemma, Toni, Manel, senyora Antònia, Dèlia, Mireia i els pares de la Judit.

8.Narrador i punt de vista:

8.1. Explica des de quina perspectiva o punt de vista relata els fets el narrador.

La història està escrita des d'un punt de vista intern, ( ja que el narrador és el protagonista ) i en primera persona.

9. Interés de l'obra:

9.1. Destaca alguns aspectes pels quals recomanaries o no la lectura d'aquesta obra.

Aquesta història m'ha agradat, ja que tracta d'un tema actual ( la discriminació, que pot ser de qualsevol tipus), i que m'interesa molt. Li recomanaria aquesta lectura a tota la gent, siguin adults o nins, que discriminin a altres persones per la seva situació econòmica o pel fet de ser immigrants. D'aquesta manera la gent comprendria que no té res a veure la situació econòmico-social de les persones amb el fet de que tenguin un bon caràcter. Si tota la població dels països del món desenvolupat es pogués adonar d'això evitariem molts problemes i disputes i aconseguiriem una societat més tolerant. El que més m'ha agradat de l'obra ha estat poder observar els distints punts de vista del Pau i dels seus pares. També m'ha agradat el paper de la Maria i de l'àvia que crec que encara que no intervenguin molt són dues personatges essencials. El que menys m'ha agradat ha estat el fet de que la història sigui d'amor ( és el tipus de llibre que menys m'interessa ).
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar