Música


Nirvana


NIRVANA I EL GRUNGE

¿Qué és el grunge?

L'estil musical batejat com a “grunge” és una barreja entre heavy metal y punk que té com a característica principal el so de guitarres saturades dotades d'un gran talent melòdic, amb influències de grups com Pearl Jam,Sonic Youth o Sex Pistols.

La seva gran etapa d'esplendor va esdevindre amb la publicació del disc dels Nirvana “Nervermind” que incloïa la canço que aviat es va convertir en un himne juvenil, “Smells like teen Spirit”.

Es diu que si els Nirvana no haguesin fet acte de presència a l'escena del rock, encara estariem escoltant a en Bon Jovi o els Guns `n' Roses, i per aixó podem considerar que Nirvana va transformar totalment aquest estil.

Frases com “el grunge és mort” o “El grunge va nèixer i morir amb Nirvana” són frecuentment escoltades entre la gent d'aquest entorn, aixó no es del tot cert, tan sols cal fer un cop d'ull a les bandes que estan sorgint actualment, influenciats enormement per la banda d'en Kurt Cobain. Així podriem dir que “el grunge no és mort, tan sols está dormint”.

Nirvana, la banda grunge per excelència

Nirvana va nèixer al 1986, format per Kurt Cobain, Dave Grohl i Krist Novoselic com a base i per la cual han passat diversos bateries i guitarristes amb el lema de “Pau,amor i empatia”.

El seu segon disc, Nervermind, es sens dubte, el més emblemátic, que contenia el seu nomenat “Smells like teen Spirit” del que s'en van vendre més de 10 milions de còpies.

L'èxit i l'existència de Nirvana van estar condicionats per la mort del seu líder, Kurt Cobain, al 1994, que va conmocionar l'escena musical internacional. Encara és tenen dubtes de si la mort d'en Cobain va ser a causa d'un suicidi, com apunten les dades oficials o si bè va ser un assesinat.

Kurt Cobain, el geni atormentat

Kurt Donald Cobain va nèixer el 20 de Febrer de 1967 a Aberdeen, un lloc, com ell mateix va relatar, “realment depresiu”. Ben plantat, obert i hiperactiu (aquesta última qualitat va ser paradójicament, el que el va introduir al món de les drogues de ben petit, quan els seus pares li submnistraven un compost amb morfina per a alleugerar la seva activitat desmesurada). Després del divorci dels seus pares, quan ell tenia 7 anys d'edat, que va marcar negativament el nen, Kurt es va convertir en un noi tímid, anti-social i depressiu.

A la edat de 14 anys, li van regalar la seva primera guitarra, amb 16 anys abandona l'escola i amb tan sols 17 anys va formar “Nirvana”.

Marcat per les seves estancies a centres de desintoxicació, on buscava ajuda per superar la seva adicció a l'heroina; es va casar al 1992 amb Courtney Love, la exèntrica cantant de Hole i un any desprès van tindre una filla, Frances.

El 4 d'abril de 1994 el seu cos va ser trobat a casa seva junt amb una carta “de suïcidi”, víctima d'un tret al cervell, encara hi han investigacions obertes per aclarir la mort. Molts especulen la possibilitat de que Kurt Cobain, aquell noi sensible, decebut i trist, fos assasinat per un home, previament pagat per Courtney Love i de que la carta tan sols fos un “adeu” per a tots els seus seguidors, ja que segons aseguren amics seus, Cobain volia abandonar el grup, cansat de la fama, però, de cap manera, pretenia suïcidar-se.

Aquestes són unes de les frases que més m'han impactat del cantant:

“¿Què es sent estant el número 1 del ránking? El mateix que sent el 16, amb la única diferència que hi ha més gent llepant-te el cul”

“Als començaments, la gent del Sub-Pop em fotia tota l'estona sense parar amb la història que jo trencava guitarres al final de cada show. Em deien que no hi havia peles suficients per mantenir aquell “vici”, Jo els hi vaig dir: Algú va tallar un perciós arbre per a fer-la, de manera que no val res”

“No puc soportar l'idea de que la Frances es converteixi en una rockera miserable i autodestroctiva com jo ho sóc” (extreta de la seva nota de suïcidi/despedida)

NIRVANA I EL GRUNGE

Bibliografía/Webgrafía:

Llibre de Música,4art d'ESO,Santillana

http://members.tripod.com/~pn9/main.htm

http://www.seds.org/~smiley/nirvana/murder_theory.html

http//www.nirvanaclub.com
Descargar
Enviado por:Aura Chavarria
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar