Arte


Nike Áptera


“NIKE ÀPTERA”

Fitxa técnica:

Nom: Nike Áptera (o Atena Nike)

Arquitecte: Cal·lícretes

Data; El projecte data del 449 aC, i la realització del 421 aC.

Localització: Acrópolis d'Atenes (Grècia)

Estil: Grec Clàssic

Tipus d'edifici: És un edifici religiós; era la “llar” de la deessa Victòria.

Sistema constructiu: Arquitravat

Materials utilitzats: Marbre blanc del Pentèlic

Tipus de mur: Carreus irregulars de pedra

Dimensions: 4,18m x 3,78 m

Breu descripció: L'edifici, que fou construit per fins religiosos, és una senzilla i alhora treballada edificació que ens introdueix l'art jònic i destaca per el seu detallat fris i les petites dimensions que contrasten amb els edificis grandiosos de l'època.

Anàlisi formal i estilístic:

Un dels elements que inicialments ens criden l'atenció en observar aquest edifici són les columnes. Aquestes pertanyen a ordre jònic i ho sabem despres de reconeixer la base i el capitell decorat amb volutes que imiten la forma dels cabells arrisats. Aquestes columnes ( que fan uns 4 mentres d'alçada) i el murs, són els elements que sustenten els elements suportats.

Aquests elements són: l'arquitrau, que està format de tres franges; el fris, decorat amb un elaborat relleu i els tríglifs d'ordre dòric; i finalment la cornissa, d'aspecte semblant al dòric, amb el frontò damunt seu.

Observant els elements que conformen aquesta edificació podem afirmar que el Nike Àptera pertany a l'estil jònic. En son característiques les columnes amb volutes, el sistema arquitravat i les petites dimensions.

Els relleus del fris, contius i sense mètopes, presentes una variett d'estils, malgrat que sembla que van ser elaborats pel mateix artista. En el frir hi veiem representades diferents escenes on la protagonista és la deessa Victòria, a qui l'edifici honorava.

L'espai interior en aquest edifici el podem definir senyalant que es tracta d'un temple la planta del qual és rectangular amb pòrtic de cuatre columnes a les dues façanes (amfipròstil i tetràstil).

El Nike Àptera, que com hem esmentat anteriorment té unes proporcions petites, es trova a l'Acròpolis d'Atenes, en una posició adelantada respecte els altres edificis, i és per tant el primer edifici que es veuría.

Anàlisi significatiu:

Aquest edifici, té una fució purament religiosa. Fou construit com a llar de la deesa Victòria i segons la tradició el temle s'erigí amb el nom Nike Àptera ( Victòria sense ales) amb la idea que la Vistoria restés a Atenes per sempre.

Malgrat ser un temple religiós, no calia que les mesures fossin gaire grans, ja que de fet, les celebración tenien llos a l'aire lliure, fora del temple.

La construcció del temple fou promoguda per Cimó i Cal·licrates el va dissenyar despres d'acordar la seva construcció per comemorar la pau signada per Càl·lies i els perses.

L'Atena Nike és per tant un petit i senzill edifici que malgrat el seu tamany representa un dels exponents de l'art jònic i que amb un elaborat detall aconsequeis resaltar entre els seus grans contemporanis.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar