Tecnología


MareNostrum de Barcelona


Què és el “Mare Nostrum”?

Encara que soni a “Mare Magnum”, no té res a veure. “Mare Nostrum” és amb el nom que s'ha batejat el segon ordinador més potent del món, que està situat en una petita capella (Torre Girona) de Barcelona.

Qué és el que fa aquest “súper-ordinador”?

Per molt impossible que sembli "Mare Nostrum" està preparat per a realizar 40 bilions d'operaciones -i amb nombres decimals- en un sol segon. Pot treballar simultàniament disciplines diverses y aglutinar a investigadors de totes las branques de la ciència. En capacitat operativa, és quasi similar al primer del món, el "Earth Simulator", ubicat a la ciutat japonesa de Yokohama. Es va crear en el seu dia per “recrear” el planeta de forma virtual. Analitza cambis climatics, el reescalfament global, els patrons del temps i els terratrèmols.

El "supercomputador" espanyol està a la cua d'aquest, però per davant d'altres, com els utilitzats en el laboratori de seguritat nuclear dels Álamos -el més important dels EE.UU.- i en el centre Lawrence Livermore de California, ambdós pertanyuts al Departament d'Energia de la Administració estadounidensa. A difèrencia d'ells, el "Mare Nostrum" serà una eina bàsica per el desenvolupament de la ciència i la ingeniería industrial, en concret, en las àrees de simulació i diseny d'avions o vaixells.

Permet també, avenços importants en l'estudio de la salud, el medi ambient, la física i la química, així com en la investigació del cos humà a través de la seqüència genètica de cada persona. Facilita l'estudi de comportamients relacionats amb malalties com l'Alzheimer o el mal de las "vaques bojes", entre d'altres. Simula l'impacte ambiental i social de polítiques agrícoles, industrials i urbanístiques, així com factors externs com la desertificació i las catàstrofes ecològiques, en tiemps real. Està preparat també per calcular las emisions de diòxid de carboni (CO2) i adelantar-se a amenaces com la falta d'agiua o l'extensió de malalties infeccioses.

Amb aquest ingeni, estudiosos espanyols poden accedir a recursos dels que avui només disposen en centros internacionals. "Ajuda a augmentar la ventatja competitiva d'Espanya en el nou món tecnològic", assenyala un portaveu del Ministeri de Ciència i Tecnologia, que ha financiat part del projecte junt a la UPC i IBM. Es calcula que recurriran al "supercomputador" uns 4.000 investigadors de tot el món. No s'haurà de pagar per utilitzar-lo, ja que el seu ús és alguna cosa que els projectes d'investigació contemplaran en els seus presupostos, però sí s'haurà de sol·licitar per escrit el seu uso i aguardar l'autorizació corresponent. Un comitè de sabis independent priorizarà els projectes d'investigació i donarà el vist-i-plau al seu ús o bé el negarà.

I… quin aspecte té?

Doncs malauradament, no té l'aparença de Súper Ordinador litareal que tots imaginavem. A simple vista, no sembla res de l'altre món. Està compost per 40 torretes de dos metres d'altura, que es troben estratègicament alineades en cinc files, vuit per filera, conectades entre sí per una complexa xarxa d'interconexió. Es pot visitar, però no accedir fins a les torretes. A l'estar dins d'una urna de vidre, es pot contemplar sense problemes des de l'exterior. No obstant, la màquina no s'acaba aquí, sinó que té 120 metres quadrats més, situats a l'aire lliure. Una vintena d'informàtics s'encarguen del seu mantenimient, les 24 horas, els 365 dies de l'any.

Algunes característiques més tècniques…

- 10240 IBM Power Pc 970MP, 2,3 6Hz (2560JS21 blades)

- 20 TB Main Memory (8 GB ECC 333 DDR memory per node)

- 94,21T flops (peak)

- 280+ 9TB dissk

- B networks

- Myrinet

- Gigabit

- 10/100 Ether hlt

- Lihux 2.6 cluser

- Diskless network support

Avans, aquesta màquina tenia 2 processadors 2.2. Ara, han instal·lat 2 precessadors del 2.3, els quals contenen, cadasun d'ells en el seu interior dos processadors en comptes d'un, així en total hi ha 4 processadors.

A part dels processadors, aquesta màquina consta d'una memòria, d'un disc local, de dos connectors relacionats i un de sol, però que tots tres són de xarxa ràpida.

Altres màquines més antigues que es podien trobar junt amb el “Mare Nostrum”

Tot i que no vaig poder anotar totes les màquines exposades a la capella, posaré el nom o ni que sigui la marca, acompanyant d'algunes característiques.

- “Moble Bar”. Creada el 1.991, té 2000 cpu i una memòria de 255 megas. Aleshores, no buscaven una màquina molt potent, sinó diverses per treballar en diferents operadors.

- “Convex”. Creada el 1.992, té 8 cpu, processadors vectorials ( els quals resultaven molt cars) i ja va passar a tenir 1Giga de memòria.

- “Origin 2000”. Creada l'any 2.000, tenia 64 cpu i consta d'una memòria distribuida.

- “Compaq”. Constava de 16 cpu, 1Giga de memòria i memòria compartida.




Descargar
Enviado por:Laura
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar