Geografía


Marees


LES MAREES

Les marees són elevacions i descensos del mar provocats per la distància de separació entre el satèlit la Lluna i la nostre Terra amb una influència considerada del astre Solar. Aproximadament, per la causa de l'atracció Sol i Lluna es produeixen dues cada dia. A la gran abundància d'aigua dels mars i oceans existeixen diferències en l'envargadura de les onades. Mentre a mar obert, les marees altes, no s'eleven el nivell del mar més d'un metre respecte la inactivitat, però prop dels continents l'ascens pot ser de més de 6 metres provocant destroses considerades en platges i passeigos marítims. Les marees més altes són les que tenen lloc a estuaris estrets, on poden ser de 13 a 15 metres ja que en els passadissos l'aigua no troba sortida.

Hi ha 2 tipus de marees:

  • Les marees altes o vives:

Es produeixen quan la Terra la Lluna i el Sol són en linea recta.

  • Les marees baixes o mortes:

Es produeixen quan la Lluna i el Sol formen un angle recte amb la Terra de vertex.

Les marees vives coincideixen amb Lluna plena i Lluna nova i les mortes amb el primer i l'ultim quart de la Lluna. (Aquest esquema surt reflectit en la fulla adjunta).

El mecanisme de funcionament de les marees és el següent:

Quan la Lluna es troba en la vertical d'un punt, l'aigua hi és atreta, de manera que en el cantó de l'oposat del punt es compensa produïnt la marea.

FOTOGRAFIES:

La primera fotografia és referent a la longitud d'ones. Les due següents són de les onades. Les dues últimes són referent les marees




Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar