Religión y Creencias


Les virtuts d'estar per casa; Martí Amagat


Activitat 1:

Fes el resum de les 5 virtuts que trobis més interessants. Expressa l'idea que s'intenta transmetre o la manera que s'explica que s'ha de fer.

Hospitalitat ; 4 .

L'hospitalitat és una petita virtut, molt important a tenir en compte al llarg de la nostre vida. A continuació s'explicarà breument de que consta aquesta virtut:

És important acceptar tant al forasters , com a les persones més properes a nosaltres, ja que és una manera per ampliar la nostre persona i donar a la nostre vida un desenvolupament més satisfactori.

Ja sabem que ens és més fàcil rebre que donar, però em d'entendre que per aprendre una llengua no només és saber-se la gramàtica d'aquest, sinó que també fa falta conèixer aquells qui la parlen, i acceptar com són .

Quant parlem d'hospitalitat, no només ens referim a donar una llar a aquell qui la necessita i la mereixen , sinó que ens referim a obrir el nostre cort a aquells qui necessiten que ho facis, i no només a aquells que ens interessi, perquè si fos així, perdria l'hospitalitat, el factor de virtut.

Escoltar als altres ;5

Tots necessitem sentir-nos útils a la vida, necessitem saber que ens troben a faltar, i que la nostre opinió és important per algú, i que hi ha interès en escoltar-la.

En la virtut anterior, hem vist que és important s'entrin-nos acceptats i acollits, però un cop aconseguit això, el que crec que seguidament necessitem sense falta, és sentir que ens tenen en compte; Per poder fer que tothom tingui la oportunitat de sentir-se així, em de saber bàsicament escoltar als altres, i intentar respectar la seva opinió, encara que aquesta no concordi amb la nostre. És necessari, i gairebé imprescindible , sentir-se escoltat, però com també hem dit en l'anterior capítol, és més fàcil rebre (ser escoltats) que no donar (escoltar als altres).

Pe tant aquesta virtut es tracta de esforçar-nos en escoltar als altres i no només esperar a que es digui la ultima paraula per poder replicar allò que s'està dient. Creus que la teva opinió és la única que val? Si així penses, no ets feliç, només ho creus. Escolta als altres, i la satisfacció que aquests et lliuraran al veure que són escoltats serà la satisfacció més gran que la teva experiència t'ha permès presenciar.

L'amabilitat; 6

Encara que un factor com l'amabilitat ens sembli una virtut molt petita, té una gegantina importància en la vida de cada dia.

Veure que algú és amable amb tu, fa que tu responguis amb la mateixa moneda a aquella persona, i que la teva manera de fer les coses, a partir d'aquell moment canvi cap a la vessant positiva. Veus ara l'ho important de rebre una mica d'amabilitat?. Paret a pensar; de quina manera contestaries a alguna persona que et pregunta amb desgana i antipatia? Series amable amb aquesta persona? Segurament no ho series. Creus que podríem conviure si tots fóssim desagradables entre nosaltres?, segons el meu punt de vista, seria impossible, mantenir una convivència.

Un cop s'ha reflexionat sobre aquest fet, es pot entendre que no només han de ser amables amb nosaltres, sinó que el nostre comportament respecta l'altre persona és tant important com el seu respecta la nostre.

La jovialitat; 7

Riure és una de les coses més serioses de la vida. Aquesta frase la trobo molt adequada per explicar La importància que la rialla té; Fixat que sempre em associat la disbauxa amb el riure, però no crec que aquest lligam sigui el més adequat, perquè el somriure és com la clau secreta amb la que es desxifra totalment un home, i no tot home que riu t'expressa disbauxa i descontrol, i perquè la rialla és la música de l'ànima humana, i amb aquesta pots presenciar que aquella persona és viva i tot i que les coses del seu entorn no rutllin com ho desitjaria, pot continua gaudint de les meravelles de la vida.

La Presa ;26

La presa és representada com a un petit gran defecte, i jo hi estic d'acord amb aquesta determinació menys en un aspecte: no és un petit defecte , sinó bastant important per a tot ésser humà que el pateixi.

M'explicaré: Com en el llibre diu, no només és important conquerir un territori, sinó disfrutar d'ell i del que t'ofereixi.

Avui en dia, a poca gent veiem passejar per la riera submergida en els seus pensaments, sense tenir cap mena de presa i amb tota calma i tranquil·litat. Bé , tot i que jo sigui la primera en no fer-ho, crec que seria el millor antídot per fer desaparèixer l'estrès que a tots ens té presoners i que ens fa impossible l'existència, tal com la coneixem en els contes i utopies.

Bàsicament en aquest apartat, es vol transmetre l'idea de que la presa és qui ens impedeix descobrir el nostre entorn i tot allò que el forma, perquè no tenim temps per observar-lo, ni per descobrir-lo, simplement sabem que el tenim el nostre voltant, però som incapaços moltes vegades, de parar, analitzar , i utilitzar al temps que faci falta per observar i descobrir. Moltes vegades creiem que fer activitats que es surten de la rutina és perdre el temps. Però jo crec que tot allò que necessita temps és una experiència més viscuda, i tot allò que és fa amb un moment, podria ser més aprofundida.

Feria reflexionar a la gent sobre aquest gran defecte dient la frase següent: “Aprofita el temps, perquè quan de veritat no en tinguis, el trobaràs a faltar.”

Pensa, que aprofitar el temps, no és fer moltes coses, si no saber fer cada una d'elles.

  • He resumit aquest 5 capítols, perquè crec que són molt important a tenir en compte al llarg de la nostre vida. Tots els qui hem llegit el llibre, sabem que n'hi ha d'altres que també són imprescindibles per desenvolupar una vida mínimament feliç, però també crec, que l'elecció d'aquest 5 capítols és molt subjectiva igual que subjectiu és tenir una vida feliç.

ACTIVITAT 2:

Comenta algun personatge històric que t'hagi cridat l'atenció un cop llegit el comentari que fa en el llibre.

En el capítol 26, el qual he resumit en l'activitat anterior, he trobat varis comentaris que m'han agradat molt i que m'han fet pensar sobre el tema que és parlava.

Un dels personatges més pronunciat en tot el llibre és Jesús, ja que aquest sempre tenia una bona dita o experiència per explicar; Com en el cas d'aquest capítol que he anomenat, on deia: “Què en traureu de conquerir-ho tot , sinó us queda temps, ni humor, ni il·lusió per viure-ho ?”

Aquest comentari de Jesús, crec que és molt adequat per transmetre l'idea d'aquest petit gran defecte de què és la presa.

En aquest mateix apartat trobem un altre comentari d'un personatge que crec que és realment interessant .

Eugeni d'Ors va sentenciar: “n'hi ha prou de mirar amb atenció i sense pressa una cosa perquè se'ns torni interessant.”

Moltes vegades presenciem quelcom, i ni tant sol ens en hem adonat. Un cop un mestre ,els pares o fins i tot algun amic ens fa reflexionar o parar davant aquell fet, ens adonem de tota la màgia que s'amagava d'arrera. El no voler perdre ni un segon del nostre temps, ens ha impedit disfrutar d'aquell moment, ja que simplament hem passat per devant, només hem llegit els titulars del diari, i no ens hem fixat amb el més interesant que es trobava escrit amb lletra petita.

En el capítol on es vol transmetre l'idea de no fer mal a ningú, també hi apareix un comentari d'un cristià propi de ser anomenat, “sabent-ho i volent-ho mai jo he fet patir ningú, mai” ja que no només són paraules sinó que és una pròpia realitat que hauria de ser reflexionada per molta gent, i relacionada amb un altre comentari anterior a aquest que diu que no val l'excusa de “Jo sóc així i no hi pus fer més”. Aquesta és la típica, i també la més fàcil solució al problema, però com més d'un va dir: “No sempre la més fàcil és la més bona.”

INTRODUCCIÓ

A continuació, s'ha fet un comentari de llibre seguint unes activitats que facilitaran la realització d'aquest.

Principalment però, cal esmentar de què tracte aquest llibre anomenat “Les Virtuts D'estar Per Casa”.

L'autor d'aquest llibre, l'anomenat Martí Amagat, va escriure en pràcticament 100 pàgines, les virtuts que la persona havia de complir o com a mínim intentar-ho, per poder tenir una bona convivència amb els altres.

Anomenant les virtuts, també apareixen els defectes, molt útils per aprendre i topar amb la realitat que forma els nostres dies. Una altre raó, per la qual crec que s'ha escrit aquest llibre és perquè moltes de les virtuts que s'anomenen, i es reflexiona sobre elles, semblen només pròpies de determinades classes socials, i no precisament són aquells més admirats i aclamats per el públic els qui formen aquesta classe social. Les virtuts són esforços que tothom ha de complir; i pensar que per ser una persona més adinerada, o adquirir un paper social de més poder i prestigi que un altres, és raó per no donar importància a aquestes virtuts, o aquests esforços, segons el meu pare, i crec que coincideixo amb l'opinió de l'autor , estan molt equivocats; O és que aquests personatges no conviuen amb els del seu voltant?

Bé crec que em aquest paràgraf a quedat força clar, què entenc jo per virtut i sobre tot amb quina finalitat esta escrit a aquest llibre, i també hi afegiria, que no va destinat a lectors de una determinada edat, ni d'una determinat ofici o activitat, sinó que és adequat per tot ésser humà que trobi interessant mantenir amb els altres una bona convivència.

Ja hem anomenat el nom de l'autor, però el que no hem dit és que Martí Amagat era un mossèn , un capella que veia com la societat avançava sense una escala de valors imprescindible. Aquest va ser un cristià de cap a peus, que va voler fer una obra didàctica on el cristianisme i formes part; el resultat en va ser Les Virtuts D'estar Per Casa

Activitat 3:

Aquesta ultima activitat, principalment el que pretén, és que s'arribi a unes conclusions del llibre tant referents a el que hem entès per virtut, i els diferents tipus d'aquesta, com a la dificultat, o la comprensió de la lectura.

Doncs bé, els diferents capítols que trobem en el llibre ens han volgut transmetre el concepte de virtut. Desprès de la lectura de cada un d'ells, he arribat a la conclusió que una virtut és aquella activitat que requereix un esforç; tan dic activitat, com característiques que determinen, i fan especial el caràcter de cada persona humana. Llavors diem que una virtut és aquell esforç que una persona emplea per tenir una bona convivència amb els altres.

Coma un tipus de virtut que és cita amb el nom de “petites virtuts” entenem aquells esforços mínims que aparenten se insignificants, però que la realització d'aquest pot ésser realment imprescindible.

Al passar les pàgines ens trobem amb els “petits grans defectes”. Aquests defectes, és refereixen a la falta d'una virtut respecta quelcom, i segons la meva opinió, la adjectivació del gran i petit, és molt relatiu, segons la importància que tu l'hi donis. Jo crec que tot defecte és prou important per voler rectificar-lo.

Tots aquests conceptes, els he adquirit gràcies a la facilitat del llenguatge que s'utilitza en el llibre. Crec que un dels factor més importants o fins i tot, més necessaris que ha de tenir un llibre, és que es faci lleuger (molt ben aconseguit amb la brevetat dels apartats o capítols) i que el llenguatge sigui entrenador, com és el cas.

Com a opinió personal, m'agradaria fer saber que tot i que el tema tractat és força positiu per la “generació que puja”, no esta estructurat, o composat per interessar al lector. Si que ha estat lleuger per la brevetat dels seus capítols, i si que ha estat molt entenedor ,però no hi havia res que hem retingués a la cadira, o que no hem fes tancar els ulls per dormir, i parar de llegir. El que bàsicament vull dir és que el tema que es tracta sí el trobo interessant, però no crec que la manera que està escrit sigui la més adequada, o com a mínim per la gent de la meva edat.

Finalitzaré aquesta activitat, dient que aquest llibre ha fet reflexionar a més d'un i a més de dos, encara que aquests no se'n hagin adonat. Coma mínim a mi si m'ha fet pensar i recordar algunes experiències ja viscudes, i plantejar-me que en un futur tindré en compte el meu comportament respecte els altres i molts altres factor que s'expressen en el llibre.

LES VIRTUTS

D'ESTAR PER CASA

Martí Amagat

Index

Introducció................................................ 1

Activitat 1 ................................................. 3

Activitat 2 ................................................. 7

Activitat 3 ................................................. 9
Descargar
Enviado por:La Señora X
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar