Literatura


La meva Cristina i altres contes; Mercé Rodoreda


LA MEVA

CRISTINA

I

ALTRES

CONTES


Nom :

Curs : 2º Batxillerat A

Professor/a :

2002 - 2003


INDEX

PÀGINA

1. LA SALAMANDRA ………………………………………………………. 4.

2. LA SALA DE LES NINES ……………………………………………….. 5.

3. AMOR ……………………………………………………………………... 6.

4. EL RIU I LA BARCA ……………………………………………………... 7.

5. LA MEVA CRISTINA ……………………………………………………. 8.

6. OBSERVACIONS DEL PROFESSOR ………………………………….. 9.


 • Escriu un resum dels següents contes explicant-ne els fets principals

  • LA SALAMANDRA

  El conte explica que hi ha una noia que passeja al costat d'un estany i de sobte, veu una cara estranya en el seu reflex dins l'aigua, és la cara d'un noi i aquest comença a perseguir-la, l'agafa i l'empeny contra la soca d'un arbre i es comencen a fer petons, després apareix la dona d'aquest i li diu a ella “bruixa” i s'emporta al seu marit lluny d'ella. La gent del poble on vivia aquesta noia, la tractava malament i quan la veien per els carrers del poble s'amagaven, li pintaven la porta de casa, li enviaven animals morts i fins i tot li tiraven pedres. Un dia, la gent del poble la decideixen cremar, fan una gran muntanya de fusta al centre del poble, van a buscar-la a casa seva i la lliguen al mig de la foguera. Quan està apunt de cremar-se ella pateix una metamorfosi i es converteix en salamandra i s'escapa de la foguera. Va a parar a casa del noi que la besava al costat de l'estany i descobreix que tenia una relació amb un home casat. S'amaga al llit d'ells fins que la descobreixen.


  • LA SALA DE LES NINES

  Aquest conte explica que un anònim escriu una carta a Mossèn Joan Mayols tot explicant-li la vida d'un noi jove anomenat Bearn. Aquest li explica com la mare d'aquest, quan estava embarassada d'ell, desitjava que fos una nena i com que va ser nen el va criar com si en fos una, li va comprar nines perquè jugués, el vestia com una nena, etc. Tot això va provocar-li un trauma psicològic que es va manifestar en forma de bogeria per les nines. La seva mare per fer treure-li aquesta bogeria va fer tancar les nines dintre d'una cambra i va fer canviar el pany. El noi en veure que per la porta no podia entrar a la cambra, va voler entrar per la finestra mitjançant una escala fins que un dia va caure de l'escala i es va matar.


  • AMOR

  Un home passava per davant d'una merceria apunt de tancar, i entra a comprar-hi un regal per la seva dona ja que era el seu aniversari, però no sap que regalar-li i el dependent li treu capses de fils i botons però no es queda convençut i li demana que li ensenyi unes calces de senyora, però finalment, com que creu que la mida de les calces són massa petites per la seva dona no sap que fer.


  • EL RIU I LA BARCA

  El protagonista d'aquest conte comenta el seu fanatisme per l'aigua. Explica com un dia el van convidar a casa d'uns amics i que quan plovia sortia a fora a sentir la pluja sobre seu, li agradava aquesta sensació. Li van deixar una barca i va començar a remar per el riu adjacent a la casa dels seus amics, però li costa molt ja que l'aigua és molt densa, vol tornar però no pot, la barca va sola. Comença a costar-li respirar i s'ofega amb l'aire, deixa la barca perquè sent com un rebuig i es fica dins de l'aigua i hi respira molt bé al final s'acaba convertint en peix.


  • LA MEVA CRISTINA

  El protagonista de la història explica una experiència seva mitjançant un flash-back. Comenta el que li va passar mentre ell navegava a la deriva sobre un tauló després de naufragar del seu vaixell. Explica que li van sagnar les orelles perquè se li van rebentar per dintre, explica com era el lloc on es trobava i com més tard s'adonà que es trobava dintre d'una balena, també explica que un dia la va batejar posant-li el mateix nom que el vaixell on navegava; com per gana s'anava menjant un pobre mariner que no coneixia de res, com anava comptant els dies tot fent petites creus a les barnilles de la balena. Quan un dia aconsegueix sortir de la balena, descobreix un món molt cruel que el cura i el rebutja a la vegada, el mariner nàufrag s'ha sent molt malament.


  OBSERVACIONS DEL PROFESSOR

  La meva Cristina i altres contes

  9
  Descargar
  Enviado por:Nikaya
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar