Literatura


La meva Cristina i altres contes; Mercé Rodoreda


RESUM

El mar

Dos homes que van passejant vora el mar i un parla de un submarí constantment i treu trossos de diari. Troben una dona asseguda en un banc amb una cadernera a una gàbia que els explica que li apareix a la nit el fantasma del seu marit. També troben dos nens que estan perduts i expliquen que la seva mare es ballarina i el nen diu que no te pare i la nena que en té dos. Obren la gàbia i s'escapa la cadernera, el fillol de la dona la agafa i se'ls emporta a ella i als nens amb la moto.

La mainadera

Una mainadera que parla amb la nena, de forma molt col·loquial, l'ensenya a caminar una mica i també intenta que digui mama, papa, i pallufo.

Una carta

Una dona li escriu una carta al metge explicant-li que tot el que pensa succeeix, com la mort del seu marit, quedar-se embarassada i li pregunta si es una malaltia, arriba a la conclusió de que es una bruixa.

Aquella paret, aquella mimosa

Una noia que va conèixer un soldat i sempre es veien en un carrer al costat d'una paret on, a sobre, hi havia un arbre, una mimosa, que li feia al·lèrgia a la noia i estava sempre refredada. I quan el noi va marxar li agradava refredar-se perquè el recordava.

Record de caux

Un home que recorda quan tenia 20 anys que es a enamorar de una noia en un hotel de Montreux, en un concert, i no es va declarar i la va perdre. Va anar a Paris i també la va trobar però mai va tenir valor. Es va casar i sense saber-ho vivia davant de casa seva.

La gallina

Un nen viu amb els seus pares i el seu pare li fa sortir de casa cada dia, i no li deixa entrar per estar sol amb la seva mare i el tracta malament. Tenien dos conills, i van fer matança i van comprar una gallina. La mare va morir d'una malaltia i el pare va començar a anar amb la gallina a tot arreu i a tornar a fer fora el nen de casa. Tractava la gallina com a la mare, i li deia Matilde com es deia ella.

La sala de les nines

Un home escriu una carta explicant la vida de una amic seu que tenia una obsessió amb les nines ja que la seva mare, de petit, el tractava com una noia i tenia una nina tan gran com ell.

Aquest home tenia aquesta nina en una vitrina i va omplir tota la habitació d'altres nines, feia vestits i el cosia i planxava la roba, les vestia i les tractava com si fossin de veritat. La seva mare per treure-li de la bogeria va fer un pany nou y tira la clau, llavors ell entrava a l'habitació per la finestra amb una escala fins que un dia va caure de la escala i va morir.

Zerafina

Una noia que parla malament, pronuncia les “s” com “z” esta en una casa demanant treball de dona de la neteja i li explica la seva vida a la dona de la casa. Li explica que tenia un novio que es va anar a l'Àfrica i va morir allà, que va tenir un altre que la va deixar embarassada però el nen va morir perquè va néixer sense ossos, i aquest noi va fugir a Barcelona on es va prometre amb un altra.

Un ramat de bens de tots els colors

Un home que li agraden molt els nens, es va casar una vegada i la dona el va deixar perquè la tractava com a la seva filla i no la dona. La obsessió li ve perquè de petit el seu pare el va castigar en un balancí, sol, mirant els vidres de la galeria que eren de tots colors i ell mirava sempre com passaven els ramats de bens i al passar els mirava per un cristall o per un altre i els veia de tots colors.

Amor

Un vell que li vol regalar alguna cosa a la seva dona i li pregunta a la dependenta que li ensenya fils, peces de veta i colls de punta perquè era una Merceria. Li acaba ensenyant unes calces llargues de senyora que a ell li semblen el millor regal però no les té de la talla necessària.

L'elefant

Un home parla amb una altre en el zoo al costat de la gàbia de l'elefant. Un d'ells hi enten molt i li explica moltes coses i també li explica con la seva néta anava amb ell al zoo i li donaven de menjar.

El riu i la barca

Un home que li agrada molt l'aigua i una vegada l'inviten a un lloc nou i li deixen una barca i comença a remar però li costa molt, hi arriba un moment en que vol tornar i no pot, l'aigua es molt densa i la barca es mou sola. Comença a costar-li respirar i s'ofega amb l'aire, el fica a l'aigua i respira be sota l'aigua on es transforma en un peix.

El senyor i la lluna

Un vell, viu sol i li agrada molt i cada nit s'arregla i passeja pel seu jardí. Un dia es fixa en la llum de la lluna que es molt forta i obre la porta cada nit per veure-la i deixar-la passar. Un dia va pujar a la lluna pel camí de llum, cada nit pujava, van començar a aparèixer al jardí unes llenties estranyes que feien brotar uns fils de llum amb els que va començar a fer un camí més fort, una xemeneia. Treballava i prenia la lluna fins que un dia va intentar pujar de nou a la lluna però pel seu camí i tot es va trencar i es va acabar. La llum de la lluna no va tornar a obrir la porta, ja no hi havia llenties ni camí.

La salamandra

Una noia passejava vora un estany quan un noi la va començar a perseguir-la i la va agafar contra un arbre i va aparèixer la dona d'aquest i des de llavors tot el poble estava contra ella i li deien bruixa. Li guixaven la porta, li posaven animals morts...i un dia van decidir cremar-la. La van lligar i li van fer una foguera i quan començava a cremar es va convertir en una salamandra i passejava per casa d'aquell noi quan la seva dona va començar a empaitar-la amb l'escombra i li trenca una pota, arriba a l'estany on unes anguiles es mengen la seva pota mentre ella es queda pensant en la seva vida de dona i de salamandra i mor.

Una fulla de gerani blanc

Un home que treballava fent lapides, observa com mor la seva dona d'una malaltia. Es deia Balbina la noia. Diu que quan estava sana li toca la trompeta cada nit quan dormia i per això es posa malalta. Quan s'està morint troba un petita fulla de Gerani blanc i comença a cuidar-la, diu que la vesteix, que el seu gat n'està enamorat...es va guardar una dent de la Balbina a la butxaca i la va enterrar, aquesta dent que era el seu record se la va empassar el gat, ell va matar el gat donant-li una espina forta que l'ofegà i el va obrir i li va treure la dent de Balbina, la va netejar i va enterrar el gat. Descriu dies fent una estàtua de marbre i visitant un gat gros i ensenyant-li la dent i com tot es torna boig, veient-ho tot de color blau.

La meva cristina

Un mariner que es salva després de que el vaixell s'enfonsés, passa una aventura dins d'una balena a la que li diu Cristina ha de menjar-se un mariner mort, i més tard va començar a tallar trossos de carn de la balena. Passà mesos a dins, fins que un dia es va encallar en una roca i va morir. Ell va arribar a la platja, el van recollir i el van cuidar a l'hospital, ja que estava ple de crostes verdes, la pell la tenia com si fos una perla o una petxina. Al poble tots li deien perla i ell va a buscar uns papers.
Descargar
Enviado por:Silvi txiki
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar