Historia


La Formació de la URSS (Unión de Repúblicas Socialistas Soviéticas)


Història

La Formació de la U.R.S.S.

Esdeveniments abans de la guerra civil Russa:

Al febrer de 1917 la Revolució va enderrocar la monarquia i el Tsar, donant-li el poder a Kerenski, representant dels pagesos i del partit social-revolucionari.

A l'octubre de 1917 una segona revolució iniciada pels Bolxevics (amb molt èxit), enderroca el govern provisional de Kerenski i puja a Lenin al poder.

La guerra civil Russa:

A partir de 1918 alguns partidaris del Tsar, amb el recolzament de governs occidentals, van provocar una guerra civil que durà tres anys (1918 - 1921) en la qual moltes ciutats van ser destruïdes i molta gent va morir.

La guerra va ser guanyada pels comunistes que van establir un nou govern comunista, i es van establir pactes entre territoris tsaristes i comunistes (Rússia, Ucraïna, Bielorússia, Transcaucàsia: Azerbaijan, Armènia i Geòrgia). Aquests pactes van constituir la U.R.S.S. .

La U.R.S.S. era considerada un estat federal.

La Tercera Internacional:

En arribar Lenin al poder va fundar la 3era Internacional, que igualment a les dues anteriors (1864 i 1889), volia organitzar els obrers e tots els països per aconseguir el poder polític del proletariat. S'estableixen els partits socialistes com a comunistes i no es permet crear nous partits socialistes.

Forma de Govern:

 • Parlament: Soviet Suprem dividit en: Soviet de la Unió / Soviet de les Nacionalitats.

 • Govern: Consell de Comissaris del Poble.

 • Tots els organismes estaven dominats per un sol partit: PCUS (Partit Comunista de la Unió Soviètica). Dictadura del Proletariat.

 • Els càrrecs de l'Estat s'elegien amb sufragi universal, de les llistes del PCUS. El poble soviètic elegia els membres que constituïen el Soviet Suprem de cada República.

 • Dels delegats d'aquests Soviets Suprems es constituïa el Soviet Suprem de l'estat federal de la U.R.S.S. .

 • La U.R.S.S. delegava el poder en un comitè executiu: Presidium.

 • El Presidium tenia un president: Cap d'Estat.

 • El Cap d'Estat nomenava un Consell de Comissaris del Poble (8 Ministres que s'encarregaven dels afers de govern).

 • Cada República de la U.R.S.S. tenia el seu Soviet Suprem, Presidium i Consell de Comissaris del Poble.

Mort de Lenin

Al 1924 va morir Lenin de mort natural i el seu lloc se'l disputaven entre: Trotski (partidari exportació de la revolució a altres països) i Stalin (partidari d'enfortir la URSS per transformar-la en una potència mundial).

Stalin en lloc de Lenin

Stalin va dirigir la U.R.S.S. de manera autoritària des del 1927, i aquesta era tan forta que el seu període es coneix com “STALINISME”. (Segon dictador de la U.R.S.S. després de Lenin). Per transformar la U.R.S.S. en potència necessita unes bases econòmiques sòlides que només s'assoleixen amb un règim autoritari.

Stalinisme

CARACTERÏSTIQUES:

 • Mitjans de producció propietat Estatal desaparició de les empreses privades i la propietat privada al camp Kulak.

 • L'Estat reuneix els kulaks confiscats per fer grans granges on es treballa al camp de manera col·lectiva Kolkhozos.

Amb aquestes intervencions de l'Estat a l'economia, a Moscou es crea un ministeri de planificació de la producció agrícola i industrial Gosplan ; a partir del qual les empreses industrials del país es concentren per sectors i la U.R.S.S. passa a ser la segona potència mundial, després d'E.U.A. . Aquestes intervencions van ser dirigides personalment per Stalin que vigilà que ningú surti del sistema, i el període es transforma en una DICTADURA.

PRODUCTES:

Al sector industrial produïen acer, que en feien maquinària agrícola i armament.

La formació de la U.R.S.S. Història Apunts

_______________________________________________________

4º E.S.O. - A gener'99
Descargar
Enviado por:Saul De Reyes
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar