Literatura


La filla del mar; Àngel Guimerà


1.FITXA BIBLIOGRÀFICA.

Autor: Guimerà, Àngel

Títol: La filla del mar

Editorial: Edicions 62 i “la Caixa”

Any d'edició: 1979

Colecció i número: MOLC, 26

2. TEMA.

L'amor compartit d'un jove adinerat amb dues mosses, els enganys, i l'amor vertader per a una d'elles, comporta un final tràgic de mort per amor i venjança.

3. ESTRUCTURA.

És un drama estucturat en 3 actes. Cada acte està format per varies escenes.

El primer acte consta de XI escenes. Aquest primer acte transcorre a la vora del mar. Narra el festeig de Pere Màrtir i Mariona i el plà d'amagar el seu amor enganyant l'Àgata, fingint que Pere Mártir està enamorat d'ella.

El segon acte conté XVIII escenes i trancorreix a l'interior d'una casa. És el cos de la història i s'explica els gelos de la Mariona, l'enamorament vertader de Pere mártir i l'Àgata i el descobriment de l'engany.

El tercer acte consta de XII escenes amb el mateix decorat que el primer acte. Es pot considerar el desenllaç de l'obra, quan l'Àgata i Pere Mártir es volen casar i per culpa de la Mariona i d'un malentès, l'Àgata mata a Pere Mártir i al veure el seu error es suicida.

4. PERSONATGES.

Són personatges que l'autor no els descriu directament sinó que ens anem fent una idea de com són indirectament, segons el que passa a l'obra.

Són reals i versemblants, i calquen la idea de la hipocresía del poble.

Personatges primaris

Àgata: És un personatge marginat, que no se sap d'on prové, i que va ser adoptada de petita quan la trobaren com a supervivent d'un naufragi.

És una noia pobra, amb mal geni, i no té família. Creu que ningú no l'estima i és molt impulsiva.

Pere Mártir: És un noi adinerat, un jove atractiu, amb molt mala reputació en el poble al haver sortit amb moltes joves i haver-les deixat el cor trencat. Al final de l'obra es demostra que s'havia enamorat de debò de l'Àgata.

Mariona: Una jove pubilla, filla d'un propietari. És molt gelosa i per amor és capaç de tot, però també li preocupa els diners i l'herència. L'Àgata se l'estima molt però la Mariona no li té massa apreci.

Personatges secundaris

Catarina: És la dona del Gregori i és molt tafanera. Havia estat liada amb el Pere Mártir i ara tenia enveja de qualsevol dona de la qui s'enamorés. És molt venjativa.

Lluïseta: És una noia jove sense parella també molt tafanera.

Filomena: És una jove amiga de la Lluïseta, parella del Rufet, i com totes les dones del poble, tafanera.

Baltasanet: És un home gran, avi de la Mariona. Sèstima molt a l'Àgata perquè ella és molt desgraciada i perquè no té ningú: és molt compassiu i l'ajuda i la defèn.

Cinquenes: És l'oncle de la Mariona i el propietari. Un home gran i egoísta que vol el millor per a la Mariona sense pensar amb els seus sentiments.

Gregori: És el marit de la Catarina. Es deixa portar per la seva dona i s'amaga de les seves accions.

Rufet: És la parella de la Filomena. És un jove compassiu i bona persona, que no li agrada parlar de la vida dels demés.

Mollera: És un jove que està enamorat de la Lluïseta. No intervé gaire en l'obra però li té gelos al Pere Mártir.

5. ESPAIS.

Interiors:

En el segon acte l'espai és interior, es localitza dins de la casa d'en Cinquenes.

Exteriors:

El primer i tercer acte són a l'exterior, a la vora del mar.

L'obra es troba en un poble de mar, un petit poble en el que la població treballa per un amo que els paga cada setmana. Aquest és tot l'espai que trobem, ja que l'obra no va més enllà d'aquest poble.

És un espai versemblant.

6. TEMPS

Quan passa l'acció?

L'època present de l'escriptor, per tant, finals segle XIX i principis del XX, que és quan l'autor va escriure i publicar l'obra.

Quant dura l'acció?

L'acció dura varis mesos ja que entre el primer acte i el segon passa un temps, i s'elimina el temps en que Pere Mártir i l'Àgata s'enamoren i es passa directament al temps en el que Pere Mártir ja decideix deixar de veure la Mariona.

Temps narratiu.

El temps al.ludit dins l'obra són tan sols dies. El primer acte és tan sols un matí, el segon acte, després d'haver passat un temps entremig, dura des del vespre fins la nit; i el tercer acte de la nit fins a la matinada.

També es fa una retrospecció en el temps, quan l'Àgata explica com va arrivar al poble.

7. PUNT DE VISTA NARRATIU.

El narrador és extern perquè no intervé en cap acció, ja que és una obra de teatre en tercera persona, i objectiva, no ens explica la seva opinió dels personatges, tan sols el que fan i com ho fan, i aixó ens fa donar una idea de com són.

8. ARGUMENT

Ens trobem en un petit poble de mar on un jove atractiu i la seva parella són criticats per la gent del poble perquè aquest jove, Pere Màrtir, ha estat amb moltes dones sense importat-li els seus sentiments. A causa d'això, l'oncle de la noia, amenaça a aquesta a desheredar-la si es veia amb aquell home.

Mariona, la noia, ingenia un pla perquè ni el seu oncle, ni la gent del poble sàpiga que ella i en Pere Màrtir festegen: vol que el xicot surti amb l'Àgata, una noia marginada i sense família que viu amb ella, per així seguir-se veient i no perdre l'herència. Però al cap del temps Pere Màrtir s'enamora de l'Àgata i vol deixar la Mariona. Tot i això, els veïns del poble, que es ficaven on no les demanaven, van adonar-se que Pere Màrtir entrava a la casa per les nits, i el que no sabien és que era per veure la Mariona. I així Catarina, ex novia de Pere, pensant que la parella feia coses impures abans del casament, organitza anar tot el poble aquella nit a sota la finestra a burlar-se'n d'ell.

Per altra banda, Pere volia acabar aquesta relació secreta amb la Mariona aquella mateixa nit, i casar-se amb l'Àgata, però per culpa del poble i dels gelos de la Mariona, l'Àgata decobreix que en Pere es veia amb la Mariona, i se sent enganyada.

Finalment, l'Àgata es volia suicidar tirant-se al mar, d'allí on va venir, però Pere ho impedeix prometent-li amor únic per ella i fent un pacte: si ell s'enamorava d'una altra, que el matés. S'anaven a casar en aquell moment, però la Mariona, en un atac de gelos abraça a en Pere per impedir seguir el camí, l'Àgata ho veu i creu que l'havia enganyat de nou. Impulsivament el mata, i al veure que havia comès un error es llença al mar per morir.

9. RELACIÓ DE LA LECTURA AMB L'ÈPOCA O MOVIMENT LITERARI.

Ángel Guimerà és un dels escritors catalans amb més prestigi de totes les èpoques i la seva obra La filla del mar és clarament del romanticisme i la renaixença catalana, i amb aquesta obra Tacna el període de máxima plenitud de l'autor.

És una obra de base realista però que té molts elements romàntics.

10.VALORACIÓ DE LA LECTURA.

Aquesta lectura és fácil de llegir, a més de curta, i interessant. Jo que m'he llegit Terra baixa noto bastant les peculiaritats i les semblances de les dues obres pel que fa a la hipocresía dels pobles i els amors compartits, o els amors convinguts, entre d'altres semblances.

El final tràgic és molt intens, dóna l'impressió de ser molt ràpid, sense pensar, que és el que l'autor vol transmetre i l'amor i l'enyorança dels pares és una escena molt bonica.

Jo trobo que el final tampoc és tràgic del tot, ja que ella l'ha matat, però ara serà per sempre seu :”Sí, sí, jo, sí: al matar-lo ha quedat per a sempre meu! I tu t'has quedat una perduda...” (pàg.160, l.26) i ella es suicida tornant amb els seus pares i tornant amb el seu amor eternament. Aquesta és la meva visió del final, que per una part és tràgic però més tràgic seria si tan sols morís un dels enamorats.

Però la part que més m'ha agradat i que n'haig de fer referencia és la metáfora que fa l'Àgata dels seus pares amb el mar (mare) i el sol (pare): “ [...] I em vaig creure que em trovaba damunt una falda que mai s'acabava com si totes les mares s'haguessin ajuntat per fer-ne una de falda per a mi, que cap ne tenia. I va sortir el sol, [...] que entre la boira vaig prendre per la cara d'aquell pare[...], “. (pàg. 117, l.41)

10
Descargar
Enviado por:La
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar