Literatura


La dama del lago; Raymond Chandler


LITERATURA UNIVERSAL

 • SITUACIÓ DE L'AUTOR EN UN CONTEXT HISTÒRIC, SOCIAL I LITERARI

 • 'La dama del lago; Raymond Chandler'

  Raymond Chandler va nèixer a l'any 1888 a Chicago, i va morir en el 1959 a California. Aquest escriptor de novel·la policíaca va estudiar assignatures clàssiques i modernes. Part de la seva educació va tenir lloc a França i Alemanya i es va fer súbdit britànic al 1907.

  Va ser soldat a Canadá, treballador a un banc, periodista, executiu d'una firma petrolera, i va tenir molts intents de suicidis. La seva narrativa no reflexa aquestes poques ganes de viure, ja que la seva narració ens dona la sensació d'un vitalisme inesgotable.

  Chandler es va fer molt conegut gràcies a la creació del personatge de Philip Marlowe, un respectable detectiu que treballa a California.

  Es va casar amb Pearl Cecily (que era divuit anys més gran que ell). Amb ella va estar trenta anys de la seva vida, concretament, fins que ella va morir.

  Als cuaranta-i-cinc anys va dedicar-se plenament a l'escriptura. Era un escriptor bastant lent, va trigar uns cinc mesos per publicar el seu primer relat al 1933(“ Blackmailers Don't Shoot”). Primerament volia difundir i escriure relats en diferents generes, va començar imitant a Hammett, però veiem que Chandler presenta un romanticisme més destacat en els seus relats, no com els de Hammett, que presenten una manca d'emoció.

  Entre els anys 1933 i 1939 va produir uns dinou relats. En els que es troba la veritable arrel i esencia de la novel·la negra nord-americana.

  Als cincuanta-i-un anys va aparèixer la seva primera novel·la, “El sueño eterno”. En aquesta història ja introduïa el seu detectiu Philip Marlowe. Era un detectiu que tenia trenta-vuit anys, era un home d'honor i un caballer modern, amb certa educació.

  Cap al 1941 ja había publicat una ventena de contes.

  La calitat de les novel·les de Chandler van facilitar l'incorporació de moltes d'elles a la gran pantalla.

  Algunes de les obres més importants que va crear Chandler, són: El sueño eterno (1939), Adiós, muñeca (1940), la ventana siniestra (1942), La dama del llac (1943), La hermana pequeña (1949), Playback (1958), entre d'altres.

 • SÍNTESI SOBRE ELS FETS NARRATS EN AQUESTA OBRA

 • A un detectiu privat, Philip Marlowe, se li encarrega un cas. Trobar a la dona d'un home anomenat Kingsley, i mirar si està segura, perquè aparentment s'ha anat a Mèxic amb un home que després ho desmenteix. Comença per investigar a la segona residència dels Kingsley, on troba un cadàver. Aparentment es d'una dona anomenada Muriel Chess que el seu home, Bill Chess, confessa haver-la matat. Així comença a investigar més sobre el cas de Muriel Chess que sobre el cas Kingsley. Un dia, parat en el seu cotxe un policia li fot bronca i li diu que no s'acosti al doctor Almore perquè acabarà malament, igual que una persona que li va passar el mateix. Això el fa pensar i es posa a investigar més sobre el cas Almore. D'aquesta forma troba un lligam entre totes aquestes trames i al final descobreix que és el que veritablement passa.

  Muriel Chess va matar a la dona d'en senyor Kingsley, per venjar-se de la seva infidelitat (però no era la primera vegada que matava a algú; i després es va casar amb Bill Chess. Havia estat la infermera del doctor Almore; la infermera i l'amigueta, i havia assessinat a la dona del doctor Almore amb tanta traça que aquest es va veure obligat a encobrir-la). Així, després d'assassinar a la senyora Kingsley, pren la seva identitat, perquè segons diuen s'assemblen molt. Intenta quedar amb el Sr. Kingsley perquè aquest li ajudi a sortir del país, però aquest no pot anar i li encarrega a Marlowe. Ja al restaurant on han quedat, aquest li diu que no li donarà els diners fins que no li expliqui que passa. A l'habitació de l'hotel on és la Sra. Kingsley, Marlowe descobreix la seva vertadera identitat, Muriel Chess, que també és un fals nom. El veritable és el de Mildred Haviland. Aquesta l'intenta matar però apareix algú per darrere i deixa inconscient a Marlowe i assassina a Mildred. Quan es desperta es pensa que ha sigut el Sr. Kingsley, però en realitat és Degarmo, un policia de la ciutat (concretament un polícia que havia tingut una relació amb Mildred en l'anterior ciutat on vivia i havia vingut a buscar-la i desemmascarar-la). Marlowe explica a Patton només la primera teoria en que Kingsley mata a Mildred, i van a buscar-lo a la segona residència que tenia. Un cop allà es descobreix que va ser Degarmo (un polícia de Bay City, que va estar casat amb Mildred) el que va matar a Mildred; aquest, quan es descobreix intenta escapar, però mor en un accident de cotxe, quan intenta marxar i escapar-se dels polícies (en aquells moments ell anava ferit pel dispar ocasionat per Patton) que en un control de carretera el manen parar i ell no els hi fa cas.

 • ESTRUCTURA NARRATIVA

 • Si parlem d'estructura interna hem de dir que l'obra es pot dividir en les tres parts bàsiques en que es divideix qualsevol obra narrativa; en el plantejament (quan ens presenten la història i els fets), el nus (quan s'introdueixen els conflictes o els asuntes que es tracten i investiguen) i el desenllaç (quan s'arriba a unes conclusions i se sap tota la veritat de la història).

  Començant pel plantejament podríem dir que en aquesta obra el plantejament o la introducció té un paper molt important, ja que és quan s'ens presenta el problema inicial, que és el motiu pel qual contracten al detectiu Marlowe. En aquesta part de l'obra succeixen tots els fets introductòris a l'obra, s'ens diu que la senyora Kingsley està desepareguda i que el seu marit, després d'un mes sense rebre notícies seves, s'està començant a preocupar. En aquest moment també s'ens fa saber que aquesta senyora mantenia o va mantenir una relació sentimental amb el Sr. Lavery, un àntic treballador de l'empresa que porta el Sr. Kingsley. S'ens fa creure en un primer moment que aquests dos personatges (la Sra. Kingsley i el Sr. Lavery) s'han fugat junts, però poc després el Sr. Lavery ho desmenteix i no se sap ben bé per quina raó el creuen.

  Tota l'acció, és a dir, quan el detectiu privat va a Puma Lake a veure l'ambient de la zona, on es va veure per última vegada a la Sra. Kingsley, i es troba amb Bill Chess que l'explica moltes coses de la pressa, del Llac del Cervetell, de les poques cabanyes que hi ha a la zona, i poc després la seva vida sentimental. És en aquest punt quan comença el nus a l'obra, on veritablement comença l'acció i es començen a desenvolupar les idees, els conflictes i els fets.

  Tot comença quan en el Llac del Cervetell, mentre Bill parla amb Marlowe, troba el cadàver d'una dona, que identifiquen com a la seva dona, per les possessions i la roba que hi portava. Poc després (mentre Marlowe seguia investigant i parlant amb gent implicada o relacionada amb aquesta mort i amb la posible desaparició de la Sra. Kingsley) va aparèixer Lavery mort a la seva propia banyera, l'havien disparat dos trets. A partir d'aquest fet, Marlowe veu que totes aquestes relacions i fets estavan relacionats amb el destí de la Sra. Kingsley. Marlowe parla amb la senyoreta. Fromsett, que li explica tot el que va passar abans de la mort de la Sra. Almore, que va aparèixer morta al carrer, i suspitan que no sigui un suïcidi, com al principi es creia. Els pares de Florence Almore, creuen que la va matar el seu marit amb una injecció de morfina, ja que deien que ella havia amenaçat d'escampar la relació que ell mantenia amb la seva infermera.

  Tots aquests dubtes i molts més queden resolts al desenllaç de l'obra, quan descobreixen que la morta que va aparèixer al Llac del Cervetell no era Muriel Chess sinó la Sra. Kingsley, i que aquesta Muriel Chess en realitat es deia Mildred Haviland i que aquesta era l'assessina de la dona del Sr. Kingsley, i que aquesta havia pres la identitat de la morta. Aquesta mateixa dona, també havia assessinat al Sr. Lavery, ja que veia que era l'únic que savia que ella no era la Sra. Kingsley i li molestava en el seu camí per agafar la seva identitat i fer-se passar per ella.

  Pel que fa a l'estructura externa no trobem en l'obra cap pròleg (almenys en l'edició de l'editorial Edicions 62) ni tampoc cap dedicatòria. El que sí que podem trobar és el nom de les il·lustracions, per exemple la coberta va ser realitzada per Jordi Fornas, i els drets exclusions de l'edició editada per Edicions 62 inclouen el disseny de la coberta.

 • TEMPS NARRATIU

 • Aquesta novel·la està ambientada en l'Amèrica dels anys quaranta o cinquanta.

  Està situada de forma estrictament contemporánea, durant la Segona Guerra Mundial, que com recordem té el seu inici el dia 1 de setembre del 1939, i acaba al 2 de setembre de 1945, quan Japó es rendeix.

  Per tant, com concretament no sabem l'any exacte en que està ambientada la novel·la (en realitat aquesta de Raymond Chandler, va ser publicada per primera vegada l'any 1981), podem dir que està influida per la Segona Guerra Mundial, encara que es situi en els anys cinquanta, però la guerra deixa una influencia i un pas inovidable per tota la població i per la mentalitat d'aquesta.

  Tampoc sabem amb exactitud quan temps dura la història que s'ens narra en aquesta obra, però podem deduir que entre el començament de la novel·la fins al final han pogut trancorre unes quantes setmanes, o inclús alguns mesos, encara que no molts, ja que es veu que tots els personatges de l'obra tenen molt presents i recents els fets que passan al llarg de tota l'obra. Personalment crec que passen moltes coses en bastant poc temps, i encara no poden assimilar tot el que ha passat.

 • ESPAI GEOGRÀFIC ON ES DESENVOLUPA LA NOVEL·LA

 • L'obra està situada en una ciutat tranquil·la (una ciutat no gaire gran en habitants), però amb oficines i empresaris. Una ciutat bastant rica, on gairebé tothom està ben situat i disfruten de diferents residencies. Segons algunes fonts aquesta ciutat podria ser Knopf, de Nova York.

  Altres informacions diuen que l'acció es desenvolupa entre Los Ángeles i les montanyes propers a la ciutat. El que si podem afirmar amb seguretat és que part de l'acció succeeix en una petita “urbanització”, on hi havia finques particulars i fins i tot un llac, també particular, l'anomenat Llac del Cervetell. Aquest territori es trobava a 5 km del poble de Puma Point.

  També es menciona sovint el lloc de residencia del Sr. Lavery, juntament el del doctor Almore, ja que vivien un a davant de l'altre, concretament a Bay City.

  Un dels llocs més freqüents que solia visitar el Sr. Kingsley i on el trobava el detectiu particular que va contractar, era el Club Atlètic, del que formava part el Sr. Kingsley.

  San Bernandino, és un dels llocs que solia freqüentar el Sr.Marlowe per investigar el cas de la desaparició de Crystal Kingsley. Més bé era un lloc de pas, ja que pasava per allà per anar a Puma Lake.

 • ANÀLISI DELS PERSONATGES

 • En aquesta obra trobem molts personatges, entre els que podem establir una classificació. Podem dividir els personatges en dos grups: els principals i els secundàris.

  Com a personatges principals podem destacar a:

   • Philip Marlowe: Podem dir que és el protagonista d'aquesta obra, ja que el major pes de l'obra cau sobre d'ell. Ell és un detectiu privat, que ha estat contractat pel Sr. Kingsley, per investigar la localització de la seva dona, ja que feia setmanes que no sabía res d'ella. Durant aquesta recerca i investigació es descobreixen molts secrets i enigmes, i el motiu de molts crims.

  Podem dir que és un home fort, gens dèbil, que no es dona per vençut fàcilment i que sempre desconfia dels fets que li narran, ja que la seva feina, per damunt de tot, és descobrir la veritable realitat de l'aconteixemen, i finalment, amb un gran treball, ho aconsegueix.

   • Senyor Kingsley: És l'executiu que contracta al detectiu Marlowe, per buscar a la seva dona desapareguda, encara que realment no l'estima, però estaba preocupat per ella. Arriba a admitir que està bojament enamorat de la seva secretaria, la senyoreta Fromsett.

  És un home bastant lliure, fa sempre el que vol, ja que té poder per fer-ho, encara que viu una mica frustat, perquè el que voldria aconseguir per damunt de tot (a la senyorita Fromsett) li costa molt d'aconseguir.

   • Mildred Haviland o Muriel Chess: Gairebé al principi de l'obra aparèix morta, però després es descobreix que no era ella. Assessina a la Sra.Kingsley com a venjança de la seva infidelitat amb el seu marit i al veure que Marlowe intenta descobrir-ho l'intenta matar però just en aquest moment Degarmo la mata a ella.

  Mildred Haviland és a la vegada Muriel Chess, ja que resulta que aquesta dona tenia una falsa identitat, ja que va tenir que marxar de la seva àntiga ciutat per problemes.

  És la típica dona calculadora, que elimina la gent que li obstrueix el pas o li dificulta el camí per realitzar una determinada acció. Té molta sang freda alhora d'assessinar.

  • Degarmo: aquest personatge resulta molt clau per saber tota la conclusió de la trama de l'obra i per aquest motiu he decidit englobar-lo en la classificació dels persosatges principals.

  Degarmo és el policia que a l'inici de l'obra aparèix per avisar sobre els problemes que pot tenir el detectiu Marlowe si es fica en els asuntes

  del doctor Almore. Ell, resulta ser el polícia De Soto, ja que va utilitzar un nom fals per apropar-se i atrapar a Mildred, ja que havia mantingut anteriorment una relació amb ella, i arriba a aquest lloc per buscar-la. Finalment la troba, i l'assessina, quan ella està a punt de matar a Marlowe.

  Aquest personatge, encara que en un moment determinat de l'obra representi el dolent de la novel·la, veiem que té un rerefons molt humà, i que assessina a Mildred perquè el va abandonar i va jugar molt amb ell. Ell li té un gran odi a Mildred, i mai l'ha perdonat el que li va fer.

  • Chris Lavery: És un gran amant de les dones. Va treballar a la companyia del Sr. Kingsley i allà va fer moltes “amigues”. Amb totes va tenir una relació carnal. Aproximadament a la meitat de l'obra aparèix mort a la seva llar. Aquest home va ser enredat per Muriel Chess o Mildred Haviland, i aquesta el va assessinar quan el va fer nosa.

  • Bill Chess: És el vigilant de la segona residència dels Kingsley, que es troba a Puma Lake o Llac del Cervetell. Esta casat amb Muriel, i aquesta al saber de la seva infidilitat amb la Sra. Kingsley, l'abandona i el va creure que es morta, però el que realment succeeix és que aquesta mata a la Sra. Kingsley com a venjança i adopta la seva identitat.

  Quan es creu que la seva dona és la morta que apàreix al llac, Bill Chess confessa que va ser ell que la va assessinar i després es pot saber que es mentira, ja que la morta no era ella, sinó la Sra. Kingsley.

  • Jim patton: és el sheriff, i el jutge de pau de la zona de Puma Lake i els voltants. Ell investiga el cas de la dona que va aparèixer morta al Llac del Cervetell (que en un primer moment es creia que era Muriel Chess i després es descobrirà que això no era així).

  • Crystal Kingsley: Era la dona del Sr.Kingsley, encara que mantenia esporàdicament relacions amb altres homes, com per exemple, amb el Sr. Lavery, i el Bill Chess. El seu marit desconeix on pot estar i contrata al detectiu Marlowe per buscar-la, al final, aquest descobreix que és morta, i la seva assessina és Muriel Chess.

  • Albert S. Almore: és el metge que viu al davant de Lavery, al Altair Street, a Bay City, al darrer bloc. Va ser el metge de Crystal una temporada.

  • Florence Almore: dona del Dr. Almore, que apàreix morta al carrer el matí següent d'anar a una festa a casa de Lavery, i després a la ruleta de Lou Condy.

  Pel que fa a personatges secundàris, podriem destacar:

  • Birdie keppel: és l'especialista local en tractament de bellesa, de dies, i de nits col·labora al “Puma Point Banner”.Ella ajuda a Marlowe i a Jim Patton a investigar el tema de l'assessinat de la suposada “Muriel Chess”

  • Andy: home d'uns trenta anys, morè, amb l'aspecte ronyós i lleugerament famèlic dels natius. Era metge i ajudava a Jim Patton a Puma Lake, quan succeïen accidents o assessinats a fer un reconèixement de l'estat del malalt o del cadàver.

  • Tinent M'Gee: és el tinent pel qual treballa el detectiu Marlowe.

  • Cooney i Dobbs: són dos polícies de la ciutat, que investiguen tots aquests casos que mantenen una certa relació, i paren a Marlowe a la carretera de Westmore per demanar-li la documentació.

  • Senyor Talley: és l'home que va ser acusat, en un primer moment, de la mort de Florence Almore.

  • Senyors Grayson: són els pares de Florence Almore, que viuen al Rossmore Arms.

  • Garland: coronel de torn.

  • Capità Webber: és un polícia de Bay City, que estudia entre d'altres el cas de la mort del Sr. Lavery. És un home de faccions dures i seriòs.

  • Senyora Fallbrook: en realitat és Mildred Haviland, que es fa passar per la llogatera del pis de Lavery, quan la sorprèn el detectiu Marlowe, i resulta que ella havia assessinat a Lavery en aquella pròpia casa.

  • Eddie: polícia que va a casa de Lavery quan Marlowe informa de la mort d'aquest.

  • Condy: amic del doctor Almore, que posseeix una ruleta. Ell, seguint les ordres del Dr. Almore, porta a la dona d'aquest a casa seva, després de pasar tota la nit jugant-se tot a la ruleta, ja que estava molt beguda.

  • Brownwell: Home que va bromejar amb la Sra. Almore, sobre la feina i els clients del seu marit, durant la última festa a la que va asistir aquesta, a casa de Lavery. Aquest creu que el Dr. Almore és qui va matar a la seva esposa, i que Condy el cobria.

 • VALORACIÓ PERSONAL

 • Aquest llibre m'ha agradat molt, ja que quan el llegeixes sents una intriga constant i això fa que la lectura del llibre es faci molt lleugera i gens pesada. Segons el meu punt de vista aquesta obra resulta ser molt entretinguda i gens imprevisible,i fins i tot et crea la sensació de malestar i patiment en algunes situacions, i això demostra el gran talent de l'autor en escriure novel·les d'aquest gènere.

  Personalment crec que Raymond Chandler és un gran escriptor de novel·la negre, de suspense, de misteri i d'intriga fins l'últim moment de l'obra. Tant és així que fins ben entrat el desenllaç d'aquesta no ens podem imaginar el que realment ha succeeït a la novel·la; el fet de que Muriel Chess, fos un nom falç, que en realitat la dona del Chess i abans de Degarmo, es digués Mildred Haviland, i que aquesta fos la responsable de tants crims, de tantes morts, simplement perquè aquelles persones li nublaven el seu camí cap al poder i cap als diners.

  El personatge que més m'ha agradat és precisament el de Mildred Haviland o Muriel Chess, ja que ens sorprèn veritablement quan sabem que la morta que aparèix al Llac del Cervetell no era ella,sinó la senyora Kingsley, que ella mateixa va assessinar,per venjar-se de la infedelitat que va cometre amb el seu marit. I que desprès també sigui ella la que mata a Lavery. Aquest personatge resulta ser tot un misteri. Al principi de l'obra es parla d'ella com molt indispensablement, sense donar-li importància, i mica en mica, cada cop adquireix més, fins al punt que es descobreix que és la veritable protagonista (segons el meu criteri) de l'obra.

  També m'ha cridat molt l'atenció el personatge del detectiu Marlowe per la seva gran duresa, frialtat davant dels fets, és a dir, que sap mantenir la compostura davant d'un accident o d'un assessinat, i per la seva recerca de la investigació en tot moment fins que arriba a descobrir la veritable realitat i origen de les coses.

  Tammateix, m'agradaria destacar el gran gir que dona el personatge de Degarmo, ja que fins que l'obra està a punt de concluïr, no es coneix la veritable identificació d'aquest, i per quins motius havia vingut a parar a aquell lloc.

  El personatge que menys m'ha agradat ha estat el del Sr. Kingsley. És un empresari que sembla que li doni igual la gent que l'envolta. No sap on es la seva dona i tampoc li dóna molta importància, i es comença a preocupar per ella un mes després de no rebre cap notícia d'ella. Per aquest motiu sembla ser un home poc sentimental, racional, utilitarista, i molt capitalista. Els seus interessos a la vida eren els econòmics no els emocionals. Encara que es va enamorar de la Senyoreta Fromsett, però amb ella es comportava d'una manera molt dura: l'obligava a posar-se un determinat parfum, una determinada roba, entre altres aspectes que no semblen molt cavelleressos.

  Si hagués de triar una escena d'aquesta obra de Raymond Chandler em quedaría amb l'escena en que el detectiu Marlowe va a casa del Sr. Lavery a buscar proves que otorguin alguna pista al cas que està investigant, i allà es troba a la que es fa passar per la seva llogatera de la casa, a la Sra.Fallbrook. Era una escena estupènda, ja que els dos personatges saben que s'amaguen algo, i cap dels dos li pot dir a l'altre, ni vol que l'altre ho descobreixi. Al final del llibre es descobreix que aquesta Sra. Fallbrook era la mateixa Mildred en persona, que havia dit que era la llogatera per no aixècar sospites en contra seva, ja que aquesta sabia perfectament el que havia succeït. Havia matat al Sr. Lavery. L'escena en que Marlowe al troba a la banyera és increïble, ja que l'autor de l'obra descriu tant bé com el detectiu es va trobant amb la circunstància i amb el cadàver, que els espectadors no s'ho esperen i t'agafen per sorpresa.

  Potser l'escena que menys m'ha agradat, i la que m'ha resultat més desagradable ha estat l'escena en que troben el suposat cadàver de Muriel Chess, que al final resulta ser el cos de Crystal Kingsley. Per mi és una situació molt desagrable, i a sobre, amb el pobre marit allà mirant el cadàver en descomposició de la seva dona. Poc després, ensorrat en la misèria i en la desesperació, Bill Chess, confesa ser l'autor del crim, d'haver ofegat a la seva dona Muriel, però un cop que es descobreix que el cadàver no es de Muriel queda inculpat, però ens permet entendre en l'estat anímic en què es trobava aquest home per autoculpar-se.

  Crec que “La dama del llac” és una obra molt intensa,que fa reflexionar sobre la vida, sobre els diferents interessos, i els diferents tipos d'humans que hi ha al món, amb els seus comportaments i mentalitats pròpies.
  Descargar
  Enviado por:Eli
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar