Historia


Historia del mundo actual; J Paniagua


-Qui era Goebbles?

El ministre d'Instrucció Pública i Propaganda del règimen nazi.

-Què és la Doctrina Truman?

Una doctrina (teoria o dogma) que va protagonitzar Truman i que es basa en la “llibertat” de l'estat (USA, sobre tot) com a sinònim de no vinculat al bloc liderat per l'URSS i que suposava un compromís econòmic i militar.

-Qui va crear el FMI?

Una serie de polítics i economistes entre els que s'han de destacar Meade i Keynes.

-Què és el BIRD? Quina funció té?

El Banc Internacional de Reconstrucció i Desarrollament, més conegut com a Banc Mundial. Té la funció d'encaminar els préstecs internacionals concebuts a llarg termini i amb un baix interés.

-Quins eren els objectius del IV Pla Quinquenal dels soviètics?

La reconstrucció d'un territori que havia sofert grans pérduas demogràfiques i materials. Va insistir en l'industrialització (canal Volga-Don) i en l'estímul a l'investigació espacial.

-Què és el Kominform?

Organització política, fundada en 1947 como a succesora del Komintern, amb l' objectiu de coordinar les líneas políticas dels partits comunistas.

-En què va consistir la crisi del canal de Suez?

Els egipicis, que treien poc profit de la seva utilització, varen prohibir, el 1950, la seva utilització per els vaixells israelites i, el 26 de juliol de 1956, el govern del coronel Nasser decretà la seva nacionalització. Els anglesos, amb l'ajuda de França es varen voler oposar per la força i, després de l'atac d'Egipte a Israel, varen ser llançats paracaigudistes franco-britànics, que es varen apoderar de Port Said i Port Suat. Però amb la pressió d'EEUU, l'URSS i l'ONU varen interrumpir l'operació. El canal es va obrir novament a l'abril de 1957.

-Qui és Lech Walesa?

Líder del moviment polític Solidaridad. President de Polónia del 1990 al 1993.

-Qui és el senador McCarthy?

Màxim representant de la corrent anticomunista. S'oposava a qualsevol idéa progresista, tachada de fer joc al comunisme i, per tant, contrària als considerats com vertaders ideals americans.

-Quan es va construir el primer ordenador? Per qui?

1944. Per Howard Aiken.

-Qui és Nelson Mandela?

Líder del Congrés Nacional Africà (CNA), i també de tot un poble en la seva lluita contra la política del apartheid (desenvolupament separat).

-Qui és Patrice Lumumba?

El líder del partit nacionalista del Congo.

-Què és la OUA? Quan va apareixer?

L'Organització de la Unitat Africana. Va apareixer el 1963, per cercar l'unió i la solidaritat entre els africans.

-Què va passar a la Conferència de Bandung?

Es varen reunir vint-i-una nacions afroasiàticas per analitzar i discutir els seus problemes. Intentaven un camí al marge dels blocs i sortir de la pobreça, però la diversitat de règims, interesos i perspectives feia inviable una acció homogènea. Per primera vegada aquests països caminaven en solidaritat reafirmant la seva independència.

-Qui és Nikita Krushev?

Va ser el succesor d'Stalin. Fill de campesins, de jove va treballar de miner; va participar a les lluites revolucionaries de 1917 i va ingresar al Partit Comunista rus al 1918. Va ser elegit Primer Secretari al septembre de 1953 i va iniciar una política de desestalinització després de denunciar els abusos del seu antecesor en el XX Congrés del PCUS.

-En què va consistir la crisi del petroli?

Els àrabs, juntament amb Veneçuela, varen voler augmentar la seva participació en el negoci del petroli i, sobretot, després de la guerra amb Israel, varen decidir una pujada del 70% en el preu del barril i una reducció del cru. La gasoliva va cuadriplicar el seu valor, i l'inflació es va estendre per tot el mòn i va estallar una crisi monetària amb la devaluació del dòlar.

-Qui és Ceaucescu?

Secretari general del Partit Comunista Rumà i president de la República entre el 1974 i 1989. Va reivindicar la independència de la URSS amb ocasió de l'invasió de Checoslovaquia per les tropes del Pacte de Varsovia. Va mantenir al seu país una dictadura fèrrea i corrupta basada en una policía política que eliminava qualsevol dicidència, que va dur al país a la ruïna. Les protestes en contra seu varen acabar en un dur i sagnant enfrentament contra la policía política i poc després amb l'ejecució del dictador i la seva dona.

-Qui és Juan XXIII?

Va ser papa del 1958 al 1963 i de seguida va convocà un sínode a Roma i el Concili II del Vaticà (1962-1965), que obrí l'any 1962, obrint així a l'Esglèsia Catòlica al diàleg amb el món: 300 obispes de tot el món es varen reunir a Roma i varen debatre sobre els problemes de la societat contemporànea.

-Què són les Trade Unions?

Sindicats d'obrers qualificats, agrupats per oficis, dotats d'un fons d'assegurances mútues i sovint oposats als obrers no qualificats.

-Què és la Carta de l'Atlàntic?

Declaració signada el 14 d'agost de 1941 per Roosevelt, president d'USA,i pel primer ministre britànic W. Churchill. Resumia els principis dels aliats en política internacional i garantia la lliure determinació de tots els pobles, la inviolabilitat territorial i l'accés de tots els estats a la cooperació econòmica internacional.

-Què és el COMECON?

Consell per l'Ayuda Mutua Econòmica, organisme econòmic creat el 1949, que agrupaba als països de l'Europa de l'Est. Els seus membres fundacionals varen ser la Unión Soviética, la República Democrática Alemana (RDA), Polònia, Hungría, Bulgaria, Rumania y Checoslovaquia. Posteriorment es varen incorporar Mongolia i Cuba.

El Comecon va intentar crear un espai econòmic autónom front a la Comunitat Econòmica Europea y la economía occidental; en aquest espai es varen establlir de fet una divisió del treball i uns mecanismes particulars d'intercambi que no necesariament es regían per els preus del mercat mundial. S'intentava promoure una política conjunta dels anomenats estats socialistas.

-Què és el Fair Deal?

(Acord just). L'estat ha de destinar fons a l'ensenyança gratuïta, la salut, la vivenda i l'atur.

-Què és la RAU?

República Àrab Unida. Nom que prenguè l'unió d'Egipte i Síria al 1958 i que continuà mantenint Egipte després de la secessió de Síria (1961).

-Què és la Lliga Àrab?

Asociació política, econòmica y militar interàrab fundada el 1945 en El Cairo per fomentar la cooperació entre els distints Estats membres. Inicialment, formaban part d'ella Egipte, Arabia Saudí, Siria, Iraq, Jordania, el Líban y Yemen. Actualmente la configuran 22 països.

-Qui és Mustafà Kemal?

Primer president turc (1923-1938) i fundador de la República de Turquía. Era el dirigent d'un moviment nacionalista (joves turcs). Derrocà al Sultà i proclamà la República. Amb una série de mesures polítiques i socials, va intentar l'adaptació de Turquía a les formes de vida occidentals.

-Qui és David Ben Gurion?

Considerat el fundador de l'estat d'Israel. President de l'Agència Judía per Palestina i fundador del Partit Laborista.

En 1906 va emigrar a Palestina integrant-se en el moviment socialista sionista Paole Lion. El 1915 es va traslladar a USA, i allà va organitzar la Força de Defensa Judía, que va combatir, juntament amb els aliats, a la I Guerra Mundial. El 17 de maig de 1948, amb la proclamació d'independència d'Israel, va ser elegit Primer Ministre.

-Què és la Fruit Company?

Una indústria de matèries primeres d'Amèrica Central.

-Què són els Kibutzs?

Comunitats de producció i consum, que mantenien un funcionament colectivista entre els seus membres, de l'estat d'Israel. Colonitcen terres abans ermes, utilitcen tècniques moderníssimes i practiquen una democràcia total en la designació dels càrrecs i en la designació dels Kibutzs.

-Què és la OPEP?

L'Organització de Països Exportadors de Petroli fundada al 1961 i formada per tots aquells estats productors que volian protagir els seus interesos i obtenir més beneficis dels que donaven les companyies distribuidores.

-Qui és Jomeini?

Clergue chiíta que va ser l'aglutinador de tota l'animadversió del poble iraní contra el règim del Sha. Exiliat a Iraq, enviaba misatges als seus compatriotes en els que incitaba a la destrucció dels “palaus i de la tiranía imperial” ja que “els principis de l'Islam s'oposen a la tiranía imperial”. Els seus seguidors el consideraven un líder espiritual i polític. Va establir una República defensora del fundamentalisme islàmic.

-Quins són els presidents d'EUA des de 1945?

Harry S. Truman (1945-1953), Eisenhower (1953-1961), Kennedy (1963-1969), Johnson (1969-1973), Nixon (1968-1974), Ford (1974-1976), Carter (1976-1980), Reagan (1981-1988), Bush (1988-1992) i, l'actual, Clinton.
Descargar
Enviado por:Petasman
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar