Mitología


Hercules


Index

Hèrcules

Biografia

Era fill de Zeus i Alcmena que aquesta estava casada amb el rei de Micenes, Anfitrión. Zeus s'enamorà d'ella i prengué la forma del seu marit. S'uní amb ella durant tres nits. Zeus estava molt content perquè tindria un altre fill, però la seva esposa legítima, Hera en assabentar-se'n s'enfadà molt. Zeus per clamar la fúria de la seva esposa declarà que li posaria de nom al nen, Hèrcules (que significa “Glòria de Hera”). Això encara augmentà mes la fúria de Hera. En el naixement sorgiren dos criatures, Hèrcules, fill de Zeus i Ificles, fill d'Anfitrión. Hera molt furiosa planejava com matar el fill de Zeus, però aquest demanar a Atena que el portes a l'Olimp. Zeus demanà a Hera que alletés el nen, però mentre aquest ho feia, mossegar molt fort i Hera xisclar, de la llet que sortí la creació de la Via Lactea. El fet de que el nen hagués pres la llet d'Hera li suposà la immortalitat.

Quan Hèrcules tenia un any i poc més i estava dormint amb el seu germà, Hera envià a dos serps perquè acabessin amb Hèrcules, però aquest avanç de que el seu pare pogués arribar les matà. Anfitrión es quedà parat de la força de la criatura, aquesta va ser la primera demostració de la extraordinària força del nen. Hera va veure que era inútil intentar matar-lo perquè el petit tenia molta força així que decidí de posar-li molts entrebancs en la seva vida de manera que no pogués ser mai feliç.

La elecció

Hèrcules es trobà a dues dones Arete (Virtut) i Kakia (Vici) i els hi confessà que anava en busca d'aventures. Les dues se li oferiren per ser guies d'ell, però Hèrcules tenia que escollir entre una de les dos.

Kakalia li va oferir riquesa i amor, mentre que Arete li digué que si anava amb ella lluitaria sense parar contra el mal i pastaria moments molt durs. Hèrcules escollí a Arete que el portà a molts llocs i li assignà moltes feines, ajudant als dèbils.

La seva bogeria

Com a recompensa per haver superat totes les proves que Arete li havia fet passar, va rebre la ma de Megara filla de Creón rei de Tebes. La parella tingueren tres fills, però Hera al veure que Hèrcules vivia tan feliçment, el tornà boig i li arruïnà la vida fent que aquest matés els seus fills pensant-se que eren enemics.

Els dotze treballs

Una vegada recobrà el coneixement, penedit per el que havia fet i amb grans remordiments y dolor, es retirà a les muntanyes.

Hermes li anuncià que tenia que amar a servir el seu cosí Euristeo, un rei cruel d'Argos. Aquest li digué que tenia que complir deu treballs i que tornaria a ser lliure una altra vegada. al final el seu cosí no en va voler reconèixer dos. Els deus apiadant-se d'ell, l'anaren ajudar avanç de començar totes les tasques. Hermes li donà un punyal, Apolo un arc amb fletxes que no s'acavaven mai, Atena un escut de bronze invulnerable i Hefesto un YELMO d'acer. Posidó li donà cavalls per la seva carrossa. Zeus l'obsequia amb un escut d'una resistència tremenda. Atena i Hefesto es declararen els seus protectors. en tots els treballs Hèrcules fou acompanyat pel seu SOBRINO Yolao.

Els dotze treballs són:

1r Treball: El lleó de Nemea

Un lleó ferotge ateroritzava tota la regió de Nemea. Hèrcules s'assabentà que el lleó matava a molta gent i li va prometre a un home que acabaria amb ell. Al arribar a la ciutat es trobà a tots el herois que havien intentat matar el lleó. La gent amb molta por no li volia indicar a Hèrcules cap a on s'havia dirigit la fera, i aquest començar a buscar-la. A prop de les muntanyes la trobar i li començar a tirar fletxes. Després es tirà sobre seu i intentà apunyalar-lo amb la daga. al veure que no podia matar-lo amb les armes, l'agafà pel coll i l'estrangulà. Arribà a la ciutat de l'home que li havia proemis matar el lleó i ell i Molorcos feren amb el cadàver de la fera un sacrifici ofert a Zeus.

2n Treball: l'Hidra de Lerna

Aquest treball consistia en matar a la filla de la Hidra, Lerna que havia estat creada per Hera. Aquest monstre era serp i dragó, tenia nou caps un dels quals era immortal. Era molt verinosa. En aquest treball Atena acompanyà a Hèrcules fins el lloc on vivia la Hidra. Hèrcules començar atacar l'animal, li llençà fletxes enceses amb foc. Cada vegada que li talava un dels caps en brollaven dos més. Al final l'heroi demanar ajuda a Yolao qui tallà la base dels caps, d'aquesta manera impedia que tornessin a sortir. Al final Hèrcules cobrir aixafar el cap immortal amb una roca i li tallà amb una daga d'or. Euristeo no volgué reconèixer aquest treball perquè havia estat Ajudat per Yolao.

3r Treball: El cérvola de Cirene

Aquest treball consistia en capturar en vida el cérvola i portar-lo a Micenes. Però el cèrvol era protegit per Artemis.

1a Versió, la va atrapar mentre dormia.

2a Versió, el cérvola donà marxa enrere al trobar-se en terreny desconegut.

3a Versió, li disparà una fletxa a la cama.

4t Versió, la cérvola era només la deessa disfressada.

4t Treball: El porc senglar de Erimanto

Havia de capturar el porc senglar amb vida. Aquest asaltava els camps a prop de la muntanya Erimanto. Va posar trampas cubertes amb neu i quan el porc senglar caigué el lligà i el portar a Micenes.

5é Treball: Els estables de Augías

Hèrcules havia de netejar els estables del rei Aurías. Aquests estables feia anys que ningú els netejava i estaven molt bruts. Hèrcules destruí una paret de l'estable i dirigí un riu que passava a prop d'allà fins els estables de manera que quedaren ben nets. Però Euristeo es negà a reconeixia per segona vegada aquest treball, ja que havia estat el riu i no Hèrcules el que havia netejat els estables.

6é Treball: Els ocells de Estinfalia

Aquest treball consistia en acabar amb aquests ocells consagrats a Ares. Per poder matar-les es col·locà en la cim d'una muntanya i començar a tocar les castanyoles i el cascavell, aquestes s'agruparen i amb les seves fletxes Hèrcules les va poder anar matant.

7é Treball: El toro de Creta

Després d'estar molt de temps lluitant, Hèrcules aconseguí vences el toro i portar-lo a Euristeo que el consagrà a Hera. Aquest toro era el que Posidón li havia donar al rei Minos i se l'havia quedat.

8é Treball: La Yegua de Diómedes

Hèrcules havia de capturar a quatre yeguas salvatges del rei Diómedes. Aquestes menjaven tots els hostes del rei que li queien malament o viatgers. Al cap d'estar lluitant i d'haver-se cruspit el rei i un amic de Hèrcules les yegues van ser caprturades.

9é Treball: El cinturó de Hipólita

L'heroi havia de aconseguir per a la filla de Euristeo el cinturó d'or de la reina de las Amazonas. Aquesta li oferí de quedar-se al palau a descansar, però Hera va fer córrer el rumor de que Hèrcules i els seus companys venien a segrestar la reina. Las Amazonas es llençaren a la lluita. Finalment la reina va morir i Hèrcules pogué agafar el cinturó.

10é Treball: El ramat de Gerión

El desè treball consistia en capturar tot el remat de cabells rojos del rei Gerión que vivia en el que avui en dia és regió d'Espanya. L'heroi arrabassà l'estret de Gibraltar. Alguns diuen que separar els dos continent per deixar passar el mar i altres tancà l'estret perquè no entressin les balenes. Arribà fins a la muntanya on hi havia el remat. Aquest estava vigilat per molts guardians. Hèrcules els matà a tots i se'n portar el remat.

11é Treball: Les pomes de les Hespérides

Hèrcules li havia de portar a pomes del jardí de les Hespérides. Aquest estava dedicat a la deessa Hera que hi guardava la poma que li regalà la Terra al casar-se. L'arbre de les pomes estava vigilat per un monstre que tenia cent caps. Hèrcules no sabia no estava situat el jardí així que sortí a buscar informació. Hèrcules alliberà a Prometeo i aquest com a recompensa el portà fins el seu germà Atlas que sabia on estava el jardí. Atlas havia estat condemnat a aguantar el pes dels cels. Aquest li va prometre a Hèrcules que mentre ell aguantava el cel, Altas aniria a buscar les pomes. Després de conegui-les Atlas no volia aguantar un altra vegada el pes del cel i li digué a Hèrcules que ja portaria ell les pomes a Euristeo. Però Hèrcules, astut, li demanar que abans de començar aguantar el pes li deixes posar-se bé. Atlas deixà les pomes al terra i aguanta el cel. Llavors Hèrcules s'escapà amb les pomes.

12é Treball: El Can Cerbero

Com a ultim treball constistia en capturar el Can Cerber i treure'l dels inferns. El Caronte es negà a trasvesar a Hèrcules a l'altre riba del riu. Hades el castigà un any per aquest acció. Un cop davant d'Hades, Hèrcules li demanà el Can i Hades li digú que seria seu si aconseguia atrapar-lo sense fletxes ni dages. Finalment després d'haver estat lliutant amb El Can, aquest es rendí. Com a recompensa, al fer un vot, un arbre convertí les seves fulles en dos colors, blancas i negres per consegrar l'heroi que era tan poderos a la terra com a l'infern. Hèrcules li portà a Euristeo el gos. Aquest en veure'l s'ateroritzà i el tancà en una urna. Després Hèrcules el tornà a Hades.

El retorn

Després d'haver complert els dotze treballs Hèrcules se'n tornà a la seva ciutat nadiua, Tebes. Allà i trobà la seva esposa que li negar el matrimoni amb ell. Aquesta ara estava casada amb el rei, Eurito. Hèrcules i Eurito s'enfrontaren, guanyant al final Hèrcules. Eurito li feu agafà mala fama, però l'heroi no havia acabat, encara faltava la venjança. Algú va robar dotze cavalls justament en el moment que Hèrcules marxà de la ciutat. La gent li atribuí el robo. El lladre canvià els animals de vestimentes i els vengué a Hèrcules. El fill del rei Ifito era l'únic que pensava que Hèrcules no era el lladre. Aquest anar a visitar l'heroi perquè l'ajudés a trobar els cavalls. Hèrcules el matà i matà arepentir a Delfos en busca d'un oracle. La el rebutja i Hèrcules va fet tot el possible perquè aquesta li donés. Finalment la pitonissa li digué que havia de anar a servia a la reina Onfale.

Onfale

Va servir a la reina durant bastant anys sense identificar-se, no savien qui era. Però a mes de ser servent d'aquesta, va ser el seu company deixant-li tres fills. Un dia una serp amenaçava el palau i Hèrcules la matà. La reina començar a veure cosesrares i el deixà en llibertat.

Deyanira

Després conegué a Deyanira. Hèrcules s'enamorà d'ella per aquesta ja estava compromesa. Hèrcules s'enfrontà al seu rival, el futur marit de la noia. Finalment guanyà Hèrcules que es casà novament amb la princesa.

Neseo

Hèrcules i la seva esposa arribaren un riu. Un centaure es va oferir per transvasar a la noia. Un cop la noia en el seu llom va pensar que se la podia endur. Però Hèrcules en adonar-se'n que l'animal la volia reptar el matà amb les seves fletxes. El centaure avanç de morir li donà a la noia una túnica que podia fer renéixer l'amor del seu marit. Per sort Deyanira no la va haver d'utilitzar mai. Però la túnica era una venjança.

La mort d'Hèrcules

Al cap dels anys Hèrcules recuperà el seu tron matant a Eurito i quedant-se amb la seva filla Iole. La esposa d'Hèrcules estava gelosa de la noia i li regalà la túnica del centaure. Aquest se la posà de seguida. La túnica li començà a produir uns dolors molt forts i no se la podia treure. Va fer aixecar una piràmide i encendre un foc. Aixì, gloriosament l'heroi moria. Zeus orgullós ordenà a Atena que el portes a l'Olimp. D'aquesta manera l'heroi es convertia en immortal. Hera accedí en acceptar-lo com a fill. Hèrcules es casà amb Hebe deessa de la joventut. Els deus li encarregaren la feina de vigilar les portes de l'Olimp.

Pel·lícula

Personatges

Els personatges que sortiren en la pel·lícula o foren anomenats són:

Titans

Foren empresonats per Zeus i llibertats per Hades

Meg

Es la noia que ajuda a Hades a fer caure Hèrcules de la qual n'està enamorat.

Zeus

Déu dels deus

Atena

Protectora de Hèrcules

Hera

Esposa de Zeus

Muses

Són les narradores de la historia, canten i ballen.

Dioniso

Déu de la beguda, es passeja per l'Olimp amb una copa a la mà.

Can Cerber

És l'últim treball d'Hèrcules i el més difícil.

Hermes

Fabrica els llams de Zeus.

Ceronte

Barquer de l'infern.

Hades

Déu dels inferns que vol destruir a Zeus.

Lleó

El 1r treball de Hèrcules

Petrocle

Serp o dragó

És el 2n treball d'Hèrcules

Odiseo

Heroi grec entrenat x Filictetes

Porc senglar

És el 4t treball d'Hèrcules

Teseo

Heroi grec entenat x Filictetes

Ocells

És el 6é treball d'Hèrcules

Aquil.les

Heroi grec entrenat x Filictetes

Filictetes

Entrenador d'Hèrcules.

Comparació

 • En la pel·lícula diu que Hèrcules es fill de Zeus i Hera cosa que en el mite diu que es fill de Zeus i Alcmena.

 • En la pel·lícula Hèrcules es raptat de l'Olimp i viu en una família adoptiva a la terra, en canvi en la llegenda com que es fill d'una mortal te la força d'una deu però el seu cos es mortal. Viu sol a la terra en busca d'aventures.

 • A la pel·lícula Hèrcules s'ha dentrenar per ser un heroi perquè es la única manera de tornar a l'Olimp que es d'on el robaren. En canvi en l'altra versió Hèrcules embruixat per la fúria d'Hera mata a la seva dona i els seus fills. Coma a càstig va haver de servir el rei Euristeo que li ordena dotze treballs per tornar a ser lliure.

 • En la pel·lícula no s'expliquen els dotze treballs amb profunditat com el mite.

 • En la pel·lícula Meg surt com l'únic amor d'Hèrcules, e canvi el la llegenda surten moltes dones com esposes seves.

 • En la pel·lícula Hades el deu dels inferns surt com el seu enemic que li posa les proves per matar-lo, i no es Euristeo com en la llegenda.

 • En la pel·lícula tots els déus estan a favor d'Hèrcules menys Hades, Hera s'estima molt a Hèrcules. En el mite alguns dels deus volen perjudicar a Hèrcules i Hera li vol la mort ja que es el resultat de la infidelitat del seu marit.

 • En la llegenda al final, quan mort l'heroi, es enviat a l'Olimp juntament amb els deus, en la pel·lícula Hèrcules enamorat de Meg li demana a Zeus quedar-se a la terra per viure feliçment amb ella.

 • Dels dotze treballs a la pel·lícula només surten: El lleó de Nemea, la Hidra de Lerna, El javalí de Erimanto, Els ocells de Estinfalia.

 • En la pel·lícula el fet que s'exposava com a central era que Hades volia destruir a Zeus i fer-se ell l'amo de tot l'univers, en la llegenda l'element principal eren els perills que hagué de passar per morir amb pau com un heroi.

 • En la pel·lícula la versió que explica esta bona part basada en torn del fenomen amorós entre Hèrcules i Meg. En la llegenda l'heroi només va a la busca d'aventures i ni que els seus amors no siguessin pocs, explica molt més els fets biogràfics d'ell.

Mitologia

12
Descargar
Enviado por:Reke
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar