Geografía


Geografía anarquista


Lectures : Antecedents de la geografia radical: la geografia anarquista

Índex:

1.- Característiques de l'anarquisme. Conceptes claus.

2.- Relacions entre la Geografia i l'anarquisme.

2.1.- Aparició de la geografia anarquista. Context històric.

2.2.- Presentació dels principals personatges.

2.2.1.- Proudhon. (1809 - 1.865)

2.2.2.- Kropotkin. (1.842 - 1.921)

.- El apoyo mutuo

.- Campos, fábricas y talleres.

.- La Conquista del Pan

2.2.3.- Reclus. (1830 - 1.905)

.- L'homme et la terre

2.2.4.- Paul Goodman (1911-1972)

2.2.5.- Murray Bookchin (1921-...)

2.3.- Conceptes anarquistes en la geografia:

.- L'Estat

.- La Natura

.- El territori

.- La Geografia social

2.4.- Visió de la geografia. Segons:

.- Reclus.

.- Kropotkin.

3.- Aplicacions pràctiques i influència en el pensament geogràfic en l'actualitat.

.- L'Escola moderna de Francesc Ferrer i Guardia.

.- Experiències durant la Guerra Civil.

.- Recuperació del discurs per part dels geògrafs radicals.

4.- Preguntes pel debat.

5.- Valoració.

6.- Bibliografia.

1.- Anarquisme

La paraula anarquisme deriva del grec, AN vol dir “no” i ARKIA govern, per tant, l'anarquisme és un sistema polític i filosòfic basat en l'ideal d'una societat sense govern.

Propugnava la supressió de tota autoritat constituïda, la llibertat absoluta de l'individu i la implantació d'una societat lliure en que els homes visquin en mútua harmonia sobre la base de contractes lliurament acceptats.

En aquesta nova societat no han d'existir les classes socials, els interessos privats, ni lleis coercitives de cap tipus.

L'home mogut per l'egoisme i l'altruisme i sense cap tipus d'educació destinada a dominar-lo sabrà, per egoisme, posar-se d'acord amb els altres per facilitar el seu treball, la seva defensa i protegir el medi on viu, i per altruisme, aportarà el seu recolzament solidari als dèbils i desvalguts.

Segons l'anarquista argentí Rafael Barret “la maldat és cosa de malalts. Un home constituït, en possessió de totes les seves facultats, sa, lliure, amb tots els mitjans al seu abast per viure feliç, no serà dolent i buscarà la societat dels seus semblants, ja que l'home com espècie és sociable i necessita la companyia dels altres per desenvolupar-se i viure en harmonia.

Segons Pi i Margall (que no era anarquista, però que hi compartia algunes idees) “La llibertat d'un acaba quan comença la llibertat d'un altre”.

L'origen de la doctrina es recolza en les idees de Rosseau, i William Godwin és el precursor, aquest, ataca l'estat i la propietat privada.

Com a opció política es pot dir que l'anarquisme va néixer de l'escissió de la I Internacional entre les idees de Marx i les de Bakunin.

Existeixen bàsicament dues formes d'anarquisme: l'individualista, que exalta l'individu; i la comunista, que aspira a reemplaçar l'estat per associacions voluntàries.

Entre les que defensen l'anarquisme individualista hi ha l'alemany Max Stirner i els estadounidencs Warren Tucker.

L'anarco-comunisme es basa en les idees de Bakunin sobre la lliure i voluntària associació dels individus en grups i d'aquests en una federació universal.

En la mateixa línia de pensament trobem els geògrafs Pietr Kropotkin i Elisée Reclus.

2.- Relacions entre la Geografia i l'anarquisme.

2.1.- Aparició de la geografia anarquista. Context històric.

El desarrollo de la geografía anarquista va en paralelo a la consolidación de la geografía como disciplina científica. Nos situamos en la segunda mitad del siglo XIX con el triunfo del positivismo dentro del mundo científico, y con la expansión imperialista de las potencias europeas en busca de nuevos mercados y materias primas.

Es en este momento cuando se produce un primer acercamiento entre la geografía y los estamentos del poder a través de los contactos que mantenían en las Sociedades Geográficas, entidades que sirvieron para el desarrollo y definición de la Geografía pero que pusieron a esta al servicio del proyecto imperialista.

Sin embargo esta no era la única forma de desarrollar la Geografía. Existía una forma de hacer geografía desligada de la “oficial” y de su relación con el poder. Hablamos de la geografía anarquista, una forma alternativa de estudiar y enseñar geografía, así como de entender el territorio y la sociedad que lo habita.

Las opciones políticas anarquistas representaban una clara amenaza hacía el orden político y social establecido, motivo por el cual sus teorías tuvieron una gran aceptación entre las clases populares y fueron silenciadas y perseguidas por los sectores más reaccionarios.

No ha de extrañarnos el surgimiento de la geografía anarquista en una época en que el crecimiento del capitalismo y su expansión política en forma imperialista tenían una manifestación sobre el territorio en forma de desigualdades sociales, guerras, tensiones internacionales, economía al servicio de unos privilegiados, difíciles condiciones de vida para el proletariado en aumento, crecimiento desorbitado de las ciudades con nulos servicios ni condiciones de habitabilidad, etc.

Precisamente son estos los temas que denuncian los anarquistas en sus textos, pero el gran interés de sus obras recae en el hecho de que no se limitaban a esto, sino que proponían una nueva sociedad, organizada de una forma radicalmente diferente, con una economía que respondiera principalmente a las necesidades de la población, etc.

Como veremos son dos los autores que en esta época destacaban ( Reclus y Kropotkin ) cuyas temas de estudio aun son hoy de interés

Sus continuos exilios por razones políticas y su postura apartada del mundo académico imposibilitaron el surgimiento de una escuela de seguidores anarquistas dentro de la propia geografía pero esto no imposibilito que numerosos autores quedaran influenciados por sus ideas.

2.2.- Presentació dels principals personatges.

2.2.1.- Proudhon. (1809-1.865)

Consideraba que todo gobierno tendía hacia la centralización y subyugación de individuos y grupos:

“Ser gobernado significa ser vigilado, inspeccionado, dirigido, legislado,

evaluado, censurado, ... todo ello por criaturas que no tienen ni el derecho ni la sabiduría para hacerlo.

Ser gobernado significa que a cada movimiento de tramitación uno es anotado, registrado, tasado, estampado, valorado, gravado, reformado, ordenado, ... Gobierno significa estar sujeto a tributar, ser educado, presionado, desorientado, ... todo ello en nombre de la utilidad pública y del bien común. Después, al primer síntoma de resistencia uno es reprimido, multado, perseguido, juzgado, sentenciado, y, para colmo de desgracias, ridiculizado, mofado y deshonrado. Esto es el gobierno; esta es su justicia y su moralidad. ¡Oh, personalidad humana! ¿Cómo puede ser que te hayas encogido bajo semejante sujeción durante sesenta siglos? (Proudhon, citado por Guerin, D., Anarchism, págs. 15-16. Monthly Review Press, Nueva York, 1.970.)

Proudhon fue uno de los autores que más influyo en los posteriores teoricos anarquistas, principalmente por sus ideas federalistas, que fueron aplicadas por estos para organizar, de una forma eficiente, las socieades descentralizadas anarquistas.

Proudhon apostaba por 2 tipos de organizaciones federales, una basada en las funciones economicas, encargada de planificar los servicios más basicos (comunicaciones, agua, luz, etc.) , y otra a un nivel territorial superior que manteniendo su soberania, se federaria con otros gobiernos para la necesaria planificación conjunta. No formarian ningun elemento de poder estable y unicamente han de guiarse por las necesidades de la población. Las funciones que cada organo ha de desempeñar disminuyen de forma inversa a su tamaño.

2.2.2.- Kropotkin. (1842-1.921)

Descendiente de la aristocracia rusa, príncipe de Smolensko, nacido en Moscú en 1.842. En su infancia tuvo un gran contacto con la naturaleza tras pasar largas temporadas en la finca familiar de Kaluga. Recibió una severa educación en el Colegio de Pajes del Zar, desde donde elige como destino un puesto militar en Siberia tras licenciarse. Su interés por la naturaleza y por el estudio de las tribus que habitaban esta desértica zona se incremento rápidamente, así como su afinidad hacia los mineros de las minas de oro y sal del este de Rusia. Descubre así de esta forma la injusticia del trato imperial del zar hacia esta zona y lo denuncia públicamente, motivo por el que fue detenido. No tardo en ser puesto en libertad y volver a Siberia como miembro de la Sociedad Geográfica Rusa, desde donde se exilia cuando logra escapar tras ser detenido por apoyar la sublevación de unos mineros polacos.

En su viaje por Europa occidental entra más a fondo con el movimiento obrero y con las más firmes teorías del anarquismo defendidas por Bakunin.

Es en este momento cuando conoce a Reclus, iniciando así una gran amistad y colaboración. Este es el periodo más productivo dentro de la obra de Kropotkin.

Finalmente se instalo definitivamente en Londres, donde gozo de una gran admiración, desde donde se traslado a Rusia tras la Revolución de 1.917, aunque sin ocupar ningún cargo y apartado de la dura línea oficial revolucionaria. Falleció en Moscú en 1.921 a la edad de 79 años.

De entre sus obras destacaremos como las más importantes, dentro del campo de la Geografía, las tres siguientes

.- “El apoyo mutuo”. La publicación de esta obra responde a dos objetivos, el primero el de replicar un artículo del darwinista Huxley, y el segundo y más importante el de ofrecer su visión sobre la evolución de las relaciones entre los seres vivos, diferenciándolo en diversas etapas o situaciones en el caso de los humanos. Es una idea totalmente opuesta a la de Darwin, y parece que un tanto “extraoficial” si observamos como fue y sigue siendo venerada la teoría darwiniana sobre la evolución.

En el Kropotkin matiza la importancia de la teoria de la selección natural en el proceso evolutivo, y considera que las relaciones de cooperación y ayuda mutua que se establecen dentro de determinadas comunidades, modifican las posturas más extremistas de los darwinistas.

.- “Campos, fabricas y talleres”; Escrito a finales del s. XIX, en este pequeño libro, tenemos una gran descripción y crítica de los principales motores económicos en el ámbito mundial, tanto en lo que se refiere a países individualmente, como a los grandes sectores de la economía, Agricultura e Industria principalmente. Simultáneamente, Kropotkin sienta las bases de lo que el considera que tendría que ser la planificación de la economía en una sociedad anarquista, y como buen ácrata, considera que los niveles de producción han de responder exclusivamente a las necesidades de la población, y no como ha venido sucediendo, al primar los beneficios, el volumen de negocios, las inversiones, etc. También hay que considerar su oposición a la división del trabajo en pequeñas unidades, ya que limita seriamente a los obreros, así como a la especialización productiva de las regiones o países, lo que comporta su dependencia hacia otros mercados.

.- “La Conquista del Pan”. Es una descripción y planificación de lo que debe ser la sociedad anarquista. Aquí encontramos las propuestas de Kropotkin de cómo organizar los elementos más significativos de nuestro mundo, desde la vida en las ciudades, como han de estar comunicadas, como debe ser la distribución de la vivienda, el reparto de alimentos, la organización de las industrias, etc. Sin olvidarse de cómo ha de ser el trabajo, su división entre agrícola e industrial, que afectaría al diseño de las ciudades, el consumo y la producción, que habrían de responder a los patrones que han sido olvidados históricamente, las relaciones entre individuos, que no estarían coaccionadas por elementos omnipresentes como Iglesia o Estado.

Nos encontramos con dos elementos que vuelven a aparecer en muchas de las obras de Kropotkin, su ideal de satisfacer las necesidades básicas de la población, y la necesidad de planificación para conseguir este objetivo.

2.2.3- Elisée Reclus (1830-1905)

Va néixer a Saint-Foy-la-Grande a 65Km de Burdeus. Fill d'un pastor protestant.

Va rebre un ensenyament d'acord amb la religió del seu pare, i així va passar dos anys a Alemanya on va aprendre alemany, llatí, anglès i holandès. Després d'acabar el batxillerat al seu poble es va inscriure a la Universitat de Berlín on estudià teologia i assistí a les lectures geogràfiques de Ritter.

En el camí de retorn de la Universitat va escriure el que es considera el primer escrit anarquista “Desenvolupament de la llibertat dins el món”.

Defensor de la República Francesa es va exiliar a Londres quan Napoleó III va instaurar l'Imperi(1851).

A l'exili va residir a Anglaterra, Irlanda i als EEUU. Després de 7 anys va tornar a França i es va establir a Paris (1987), aquest mateix any es va casar i va començar a treballar a l'editorial Hachette on feia guies de viatge.

L'any 1964 va conèixer a Bakunin i el 1871 va participar en la Comuna pel que va ser capturat i desterrat a Suïssa. En aquest país va escriure la major part de la Nova Geografia Universal i hi va conèixer a Kropotkin.

Després de 18 anys va tornar a França de la que va tornar a marxar per la persecució que van patir els anarquistes a causa d'una bomba que va esclatar a la Cambra dels Diputats.

Eliseu i Elie, el seu germà amb el que compartia les mateixes afinitats polítiques, van ser professors fins a la seva mort a la Nova Universitat de Brussel·les, creada per professors i estudiants suport de Reclus i en contra de que la Universitat de Brussel·les li retirés la plaça de professor que li havien ofert.

Reclus en la seva vida va influir sobre Edmund Wilson (escriptor francès que va impulsar Lenin a entrar a Rússia), Mao-Tse-Tung i a Amèrica als revolucionaris mexicans. També, Patrick Geddes va introduir a la Gran Bretanya les obres i el pensament de Reclus.

Les tres obres més importants són: La Terre (1868-69), Nouvelle Géographie Universelle(1876-94) i L'homme et la terre (1905-08)

La Terre (1868-69)

És una obra de geografia física descriptiva, on l'home només apareix al final com una idea addicional.

Nouvelle Géographie Universelle (1876-94)

És una geografia regional mundial. I finalment

L'homme et la terre (1905-08)

És una geografia social i es considera la millor obra de Reclus i on expressa més clarament les seves idees.

En aquesta obra fa un anàlisis des de la geografia humana (localització, distribució i interacció espacial), a més d'estudiar les fets històrics i les institucions.

Des de la seva òptica anarquista va estudiar els mals social i va intentar donar solucions, a més va reiterar la preocupació per la desigual distribució de la riquesa i va subratllar el paper de la geografia en la realització d'un inventari dels recursos mundials i va suggerir un pla de distribució igualitària.

També analitza en aquesta obra el paper de la geografia, les relacions home-espai, l'estructura i l'assentament urbà.

2.2.4- Paul Goodman (1911-1972)

Nascut als EEUU no és pròpiament un geògraf, sinó un escriptor, però analitza molts temes en relació amb la geografia com són: el planejament, la política o l'educació.

Aquest darrer tema és el més important en la seva obra.

Goodman critica l'escola i els seus mètodes perquè provoquen l'aïllament i la jerarquia. Per solucionar aquest problema i proporcionar un ensenyament no basat en la competència i la jerarquia proposa tancar les escoles i utilitzar la ciutat, amb el fi de donar experiència als escolar.

Vol la descentralització en unitats de 20 a 50 alumnes que utilitzaran nous espais per aprendre (museus, llibreries..)

2.2.5-Murray Bookchin (1921-...)

Va néixer a Nova York el 1921, fill d'immigrants revolucionaris russos.

Va participar al voltant de diverses activitats en suport dels republicans durant la Guerra Civil Espanyola, va esdevenir simpatitzant de Trotski i va ajudar a dissidents marxistes alemanys.

Durant els anys 60 va formar part de la nova esquerra als EEUU i va ser pioner de l'ecologia social en aquest mateix país.

També va fundar la Universitat Alternativa de Nova York i l'Institut d'Ecologia Social

També va lluitar per avançar l'economia municipal en contraposició dels sistemes centralistes.

Actualment viu retirat.

Algunes de les seves obres més importants són: Ecologia i pensament revolucionari (1965), Crisis en les nostres ciutats (1965), Els límits de la ciutat (1974), Els anarquistes espanyols (1977), Ecologia i llibertat (1982), Psicologia de l'ecologia social (1987), Urbanització fora de les ciutats (1992) i La urbanització de les ciutats (1995).

Ecologia i pensament revolucionari (1965)

En aquesta obra Bookchin analitza la crisis ecològica i pensa que amb ella hi ha en joc el capitalisme, la societat de classes i la societat jeràrquica.

El capitalisme no ha produït escassetat, sinó desitjos i necessitats sense sentit, que han provocat l'expoliació del medi i aquesta ja té un abast global com l'imperialisme.

Per a Bookchin l'ecologia és la ciència que pot superar l'esperit alliberador que havien tingut les altres ciències que actualment són conservadors i frenen el progrés.

Los límites de la ciudad (1974)

Murray Bookchin defensa els valors de solidaritat, cooperació i les característiques comunals del pobles, davant l'esgotament espiritual i l'esterilitat cultural, la violència, l'indolència, la decadència, la monotonia, la masificació, l'aterradora alineació, l'egocentrisme i la despersonalització que produeixen les ciutats modernes, referint-se sobretot a les ciutats del EEUU.

Les ciutats modernes signifiquen jerarquia i dominació, en canvi posa com a exemple de descentralització, d'escala humana i d'autoadministració les col·lectivitzacions agràries espanyoles durant la II República.

Finalment proposa canviar la ciutat a partir de canvis socials que combinin el millor de la vida urbana i de la rural.

2.3. -Conceptes anarquistes en la geografia

.- L'Estat:

La división territorial político y administrativa ha de ser muy diferente de la actual. Estas han de responder a las necesidades de la sociedad (alimentación, trabajo, luz, gas, agua, etc.). Solo restarian para un nivel territorial más elevado las funciones básicas de administración y coordinación.

.- La Natura:

Kropotkin:

La idea de la naturaleza de Kropotkin responde a una visión un tanto idealizada, donde considera que la mayoria de las especies viven en sociedades y es mediante la asociación como logran sobreponerse a un medio desfavorable. Es en la ayuda mutua donde encontro los sentimientos de benevolencia y la indentificación del individuo con el grupo. Es sobre esta base que se desarrolla el sentido de justicia social.

Reclus:

Per a Reclus l'home no és independent del medi, així no poden oblidar el medi ni l'acció possible de l'home sobre ell.

El medi exerceix una influència sobre l'home, que aquest respon segons les seves capacitats, però a més, el temps modifica l'espai i així les respostes de l'home també es transformen amb el temps.(medi-espai)

Aquesta acció de l'home sobre el medi és múltiple ja que els medis als que s'enfronta són diferents i cada poble té un nivell de civilització i desenvolupament propi, així els resultats de l'acció antropogena són variats i canviants.

Contra la teoria de Darwin que representen lluita, rivalitat competència, igual que Kropotkin proposa el principi d'ajuda mútua com a motor de la humanitat.

Del medi humà n'estudia la relació amb el natural, però a més, considera que aquest es troba en un estat de deteriorament que provoca sobretot dos efectes: l'efecte psicològic davant l'amenaça de la guerra, el rearmament i la justificació que és produeix per mantenir la pau, i l'efecte del comerç, amb el que es produeix una degradació a causa dels productes destructors que ven i per la publicitat.

Sobre la publicitat escriu: “...el comerç...només té per efecte posar certa paraula el major número de vegades possible davant els ulls del comprador. És el prospecte distribuït pels carrers i que cobreix d'una capa immunda les voreres dels nostres barris acreditats; és l'anunci lluminós fix o amb eclipsi, blanc o multicolor, que molesta la vista i fatiga el cervell; és el cartell fixat en els camps, pintat en les roques i en el fons de les aigües, projectat sobre els núvols i que desfigura els més bells llocs del globus; és l'anunci, que triplica el pes dels nostres diaris, i desenvolupa tots els instints perversos i de bestialitat latents que conté la humanitat” L'homme et la terre

.- El territori.

Kropotkin:

Kropotkin propone un modelo territorial radicalmente diferente al actual, basado en la descentralización economica (que permitiria una mejor explotación de los recursos y la utilización de las nuevas fuentes de energia), en una teoria de la localización que deje de responder unicamente a los beneficios empresariales, en la utilización de la tierra a una macroescala, donde desaparecerian las desigualdades entre el mundo rural y urbano, lo que permitiria la estabilidad de la población y el fin del abandono del campo.

Reclus:

En aquesta vessant sobre l'ordenació del territori, Reclus conclou que en una regió plana sense obstacles naturals, sense riu, sense port i no dividida en estats polítics diferents, la ciutat major estaria situada al centre del país i les ciutats secundàries s'haurien repartit a intervals iguals al seu voltant. Aquest principi és que va inspirar a Walter Christaller en la seva teoria dels llocs centrals de 1929.

Dins aquest anàlisi urbà estudia, també, els principals problemes que afecten les ciutats tant en el seu espai central com en el perifèric. Les ciutats antigues presenten l'envelliment i inadequació de la trama urbana i dels edificis. La remodelació d'aquests elements provoca un procés especulatiu que duu a l'expulsió dels habitants del centre davant una revalorització del sòl pels agents especulatius.

.- La Geografia social

Es considera que Reclus és el primer en utilitzar aquest terme cap el 1895. Malgrat no el defineix explícitament ho considerava equivalent a la geografia històrica i es preocupava de tres tipus de fets: la lluita de classes, la recerca de l'equilibri i la sobirana decisió de l'individu.

2.4.- Visió de la geografia.Segons:

.- Kropotkin.

La visión de la Geografías según Kropotkin la encontramos en el artículo “Lo que debe ser la Geografía”. Escrito a finales del s.XIX consideraba que la enseñanza de la Geografia había estado manipulada hasta convertirla en una ciencia poco atractiva, lo que hacía que fuera necesario una reforma completa de su enseñanza. Kropotkin dijo que el renacer de las ciencias naturales afectaba a la Geografía, y consideraba que el estudio de la Geografía era un paso previo a la investigación de otras ciencias naturales.

La geografía ha de enseñarnos que dentro del género humano no hay comunidades superiores a las otras, mostrarnos las diversas realidades nacionales y evitar conflictos y tensiones.

Considera que son tres los objetivos de la Geografía:

.- Despertar la afición por las ciencias naturales.

.- Desmentir supuestas superioridades entre el genero humano.

.- Enseñarnos a respetar a las “razas inferiores”.

Se muestra contrario a la enseñanza memorística y favorable al trabajo de campo. Nombra a la Geografía dentro de las ciencias naturales al considerar a los grupos humanos como una parte de un mundo harmonioso.

Destacariamos también que considera que los geografos han de disponer de unos conociemientos básicos de las ciencias que influyen más directamente en nuestra disciplina, reforzadas con una buena y continuada formación.

.- Reclus.

Ha d'ajudar a fer un inventari dels recursos terrestres necessaris per procedir a la seva adequada distribució. “La humanitat no ha realitzat un inventari de les seves riqueses ni ha decidit en quina forma ha de distribuir-les perquè puguin ser dividides per la glòria, el profit i la salut de tot el poble. La ciència encara no ha donat els passos per determinar quina part de la superfície terrestre hauria de restar en la seva condició natural i quina s'hauria d'utilitzar d'una altra forma, per a la producció d'aliments o per altres elements del benestar públic” L'homme et la terre (1905-08)

També creu que la geografia i l'anarquisme estan relacionats ja que disminueixen els perjudicis i els antagonismes gràcies a la comprensió del món i els seus habitants.

Segons Reclus la geografia neix quan les nacions són suficientment conscients de si mateixes per estudiar les seves relacions amb la resta de la humanitat i els seus paisatges (L'homme et la terre). Aquesta ciència no és immutable, sinó que es modifica contínuament.

3.- Aplicacions pràctiques i influència en el pensament geogràfic en l'actualitat.

.- La Escuela moderna de Francesc Ferrer i Guardia.

Francesc Ferrer i Guardia. Pedagogo y editor español. Sus actividades republicanas le condujeron al exilio de París (1886), donde dio clases de castellano. Se relacionó con anarquistas como Elisée Reclus y Piotr A. Kropotkin En 1901, influido por las teorías racionalistas y empiristas, creó la Escuela Moderna en Barcelona, laica e independiente del Estado, que se dirigía a los hijos de los obreros.

.- Experiencias durante la Guerra Civil.

Las principales aportaciones que realizo el anarquismo en este periodo fueron por una parte la descentralización de la España Rural libre, y por otra parte la colectivización industrial, principalmente en el Levante español.

Tras el fallido golpe de estado fascista la mayoria de los grandes terratenientes de la zona Republicana huyeron, dejando el control de las tierras en manos de los que las iban a trabajar. Las tierras fueron rapidamente colectivizadas, eliminandose siglos de burocracia, competencia, jeraraquias de poder, etc. La distribución y consumo de los productos estuvo evidentemente marcada por el transcurso del conflicto, lo que no evito una distribución justa y equitativa de una mayor producción, ya que se introdujeron numerosas innovaciones en unas tierras que habian estado mal trabajadas. La organización territorial se vio profundamente alterada, se formaron comunas que ingresaban en federaciones y colectivos más amplios.

En lo que se refiere al control de las industrias por parte de los anarquistas, destacariamos que fueron estos quien tras el fracaso inicial del golpe asumieron el control y organización de industrias y servicios logrando poner de nuevo en marcha la economia, esta vez al servicio de la guerra.

.- Recuperación del discurso por parte de los geografos radicales.

En este apartado ponemos como ejemplo a Richard Peet quien en su artículo “La Geografía de la liberación humana” destaca los dos grandes movimientos revolucionarios de izquierda y rescata las ideas anarquistas de Kropotkin, contrastandolos con las de Marx y redescubriendo a estos autores para el estudio sobre la organización y planificación del territorio. Ideas que habian estado ampliamente marginadas por la geografia academica, que se había impartido por parte de un contemporaneo de Reclus, como era Vidal de la Blache, y en la que no participaron los geografos anarquistas, tanto por sus forzados exilios políticos, como por su propia voluntad personal, comopor la negativa impuesta por algunas instituciones.

Por otro lado destacariamos que la falta de una continuidad academica de la geografia anarquista dificulto que se instalara como paradigma o escuela de pensamiento, y por este motivo las influencias anarquistas se han diversificado en los autores actuales enormemente, desde la geografia urbana hasta la geografia humanista, del genero, de la percepción, etc.

4.- Preguntes per obrir el debat.

1.- Fins a quin punt la divisió del món en dos blocs antagònics, després de la II GM i el triomf del capitalisme, impossibiliten noves experiències anarquistes?

2.- Quin pot ser el paper de la geografia anarquista actualment després del “BOOM” de las noves tecnologies aplicades a la investigació geogràfica?

3.- Podem trobar una porta oberta per aplicar les teories anarquistes i organitzar tant la societat com el territori, l'economia, etc. d'aquelles zones en què el capitalisme ha tingut històricament una incidència menor, com és el cas de determinats països del Tercer Món?

4.- Esteu d'acord amb els qualificatius que rep la ciutat per part de Bookchin:

“Esgotament espiritual i esterilitat cultural, la violència, l'indolència, la decadència, la monotonia, la masificació, l'aterradora alineació, l'egocentrisme i la despersonalització que produeixen les ciutats modernes”

5.- Les idees sobre l'ordenació del territori que expressen tant Kropotkin com Reclus podrien ser una solució al problema de concentració que pateix Catalunya?

5.- Valoració.

La presentación que realicemos sobre la geografia anarquista se prolongo por espacio de algo más de media hora, quizás algo nerviosos y un tanto acelerados, lo que tal vez dificultó la compresnsión de algún concepto por parte de los presentes.

En lo que se refiere al discurso del debate, se inició algo titubeante pèro rápidamente se aclararon posturas entre los más escépticos (liderados por F.J. Tellaeche) a una posible aplicación actual de las ideas anarquistas sobre el territorio, y por otra parte los partidarios (Raúl y Pau) de dar una posibilidad a este tipo de ideas y organizaciones para diseñar el espacio.

En lo que si coincidían prácticamente todos es en la introducción necesaria de algunos de los conceptos básicos de la geografia anarquista, debido a un sistema como es el capitalismo que no es en absoluto sostenible.

Bibliografia:

ARVON, H. (1981). El anarquismo en el siglo XX. Madrid: Taurus

BOOKCHIN, M. (1985) <<Anarchist Learnings. Ecology and Revolutionary thougt >>. Antipode., Vol. 17 Núm. 2, p. 89-98. Worcester (EEUU)

BOOKCHIN, M. (1978). Los límites de la ciudad. Madrid: Hermann Blume Ediciones

BREITBART, M. (1988). Anarquismo y geografía. Barcelona: Oikos-Tau

HOLT-JENSEN, A. (1992). Geografía. Historia y conceptos. Barcelona: Ediciones Vicens-Vives S.A.

KROPOTKIN, P. (1970). El apoyo mutuo. Bilbao: Editorial Zero

KROPOTKIN, P. (1996). La conquista del Pan. Barcelona: Editorial Libros Rio Nuevo

KROPOTKIN, P. (1972). Campos, fàbricas y talleres. Bilbao: Editorial Zero

LACOSTE, Y. I ALTRES (1977). Geografias, ideologias, estrategias espaciales. Madrid: Dédalo ediciones

MIRO, F. (1979). Anarquismo y anarquistas. Móstoles: Editores Mexicanos Unidos

VICENTE, M. (1983). Eliseo Reclus. La geografía de un anarquista. Barcelona: Los libros de la frontera

La geografia anarquista

- 1 -




Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar