Literatura


Flors de Plàstic; Vicent Marçà i Duch


1.- Fitxa del llibre

Títol de l'obra: Flors de plàstic

Cognoms, nom de l'autor: Vicent Marçà i Duch

Editorial: Edicions del Bullent Col·lecció: Esplai Número: 24

Ciutat i any de l'edició: Picanya, abril del 2001 Nombre de pàgines: 136

Gènere: Novel·la

2.- Quin és el tema de la novel·la?

Cada nit, a les esglésies de Barcelona, les flors que hi ha enfront les imatges de la Verge Maria… són canviades per flors de plàstic.

Només n'hi ha un? Raona la desposta.

No. Al principi, només hi ha un tema, l'intercanvi de flors naturals per flors de plàstic, però a arrel d'açò, ixen dos temes més: uns traficants de droga que la passen a través de les flors i un grup religiós (el GOAC), que en realitat es dedica a agredir els immigrants.

3: Fes un resum del llibre en un màxim de 15 línies.

En les esglésies de Barcelona, les flors són canviades per flors de plàstic per la nit. Aquest cas es encomanat al comissari Adell, què, gracies a un accident que va tindre un home que treballava a la empressa que replegava les flors de plàstic de les esglésies, aconsegueix relacionar els intercanvis de flors amb un grup religiós cristià. Per altra part, Maria, una xica membre d'aqueix grup viatja a Palestina a viure com la Verge Maria per a descobrir si aquesta tenia al·lèrgia a les flors. Mentres el cas avança, la fàbrica que produeix flors amb droga, es cremada i, al cap d'un temps identifiquen els culpables: el GOAC (el grup cristià que feia els intercanvis de les flors). Quan Maria torna de Palestina, el padre Pablo (l'home que dirigia el GOAC), confirma que la Verge Maria era al·lèrgica a les flors i aconsegueix convèncer un grup de jovens que l'ofrena de flors no pot celebrar-se. Per altra part, el padre Pablo entrena un grup de joves per a acabar amb els immigrants. Gràcies a una amiga, Maria descobreix a què es dedica en realitat el padre Pablo i va a contar-ho al fra Honori, capellà de la Sagrada Familia. Gràcies a aquest, què col·laborava amb la policia, es descobreixen els plans del GOAC i acaben amb els seus plans. Però, encara que el grup es neutralitzat, no són penalitzats perquè el bisbe arregla unes coses amb el delegat de defensa i tot el que va ocórrer va quedar sota tots els arxius de la policia.

- 1 -

4.- Busca al diccionari el significat de 10 paraules i 10 expressions que hages trobat durant la lectura i de les quals desconeixes el significat.

Paraules:

- Envermellir (pàg. 28): pintar o tenyir de vermell.

- Fità (pàg. 29): posà fites.

- Aram (pàg. 35): coure treballat en planxa.

- Abnegat (pàg. 36): que actua amb abnegació.

- Nadales (pàg. 36): planta herbàcica bulbosa de la familia de les amaril·lidàcies, de fulles allargades, flors oloroses blanques en ramells i que és molt cultivada en jardins.

- Glops (pàg. 56): porció d'un líquid que es beu en una sola engolida, que cap d'una vegada en la boca.

- Bombolles (pàg. 57): lesió produïda per l'alçament de l'epidermis.

- Ferms (pàg. 59): que no cedixen fàcilment a les forces exteriors, que no es mouen ni vacil·len, ben subjectes.

- Empresta (pàg. 73): senyal que deixa imprés un cos, per pressió, damunt d'un altre.

- Enllestir (pàg. 119): acabar de fer, deixar llest.

Frases fetes:

- Li van ploure les felicitacions (pàg. 19): molta gent li va felicitar.

- No digues favades (pàg. 48): no digues bobadas.

- Lligar caps (pàg. 63): descobrir que certs fets d'una situació determinada, estan units entre ells.

- Ací hi ha marró (pàg. 65): hi ha un problema molt gros.

- Eixir per la porta falsa (pàg. 104): escapar d'un lloc o situació sense donar explicacions.

- Ganes de mogudes (pàg. 107): ganes de tindre problemes.

- Dur la pau al cor (pàg. 110): trobar una situació de tranquil·litat.

- No sigues bajoca (pàg. 118): no sigues estúpid.

- Ser la mà dreta (pàg. 123): ser la persona de confiança d'algú.

- Tallar-me la libertat (pàg. 123): impedir-me que faça tot el que jo vullga.

5.- Fes una classificació dels personatges que hi apareixen en principals i secundaris. Després descriu el que més t'haja agradat.

Principals:

Comissari Adell, Maria, padre Pablo.

Secundaris:

Gutièrres, fra Honori

Descripció del comissari Adell:

Després de la lectura del llibre no es pot fer una descripció exacta de com és el comissari Adell. No obstant això, per com parla i el que diu, podríem considerar que és una persona de mitjana edat, seriosa, amable i amb educació i molt dedicada al seu treball.

- 2 -

6.- Explica tot allò que t'ha agradat més del llibre i tot el que no t'ha agradat i digues per què.

El que més m'ha agradat han sigut lés parts on eixia el comissari Adell intentant resoldre el misteri de les flors, perquè encara que era molt difícil resoldre'l, ell ho intentava i feia molts raonaments.

El que menys m'ha agradat, potser, ha sigut el principi, perquè el principi del llibre és molt lent, tot el que passa és molt lent i, a més a més, no s'entén res del que està passant.

7.- Inventa´t un nou final per a la història. Fes-ho en unes 10 línies.

El comissari Adell portà la gravació del que deia el padre Pablo, a ell i als seus centurions a la comissaria. Després de celebrar-se el judici, van anar a la presó per diversos delictes. L'obispe de Barcelona va desfer el grup del GOAC, totes les seues activitats i va excomugar als seus dirigents. Per altra part, Maria va seguir una vida normal, en altre grup cristià amb la seua amiga. Adell va rebre diverses commemoracions pel seu treball. Gutiérrez també va rebre la seua recompensa i fou ascendit. Fra Honori va seguir crear un grup religiós i va fer tornar al camí a tots aquells que van estar al GOAC.

8.- Penses que la història és fictícia o podria ser verídica? Raona la resposta i relaciona algun aspecte del llibre amb tres pel·lícules o llibres que hages llegit anteriorment o històries reals.

Jo crec que la història és fictícia, perquè encara que últimament, s'han donat molts casos de drogues i de sectes religioses, és molta casualitat que la secta esté relacionada amb uns robatoris a les esglésies, i que el seu líder fou un criminal que entrena als joves per a matar als immigrants.

En la història s'utilitzen les flors de plàstic com una forma de passar droga sense que la policia s'adone; també en la vida real s'utilitzen formes paregudes (roba, figures de ceràmica, forros de les maletes…) per a transportar la droga.

En relació amb els immigrants, fa poc, en Alcorcón hi han hagut atacs als immigrants, com passa en el llibre.

En el llibre, el GOAC capta als seus integrants a través de campaments; en la vida real, les sectes fan coses paregudes: xarrades, regals, conferències...

9.- Quins creus que són els valors que mostra la novel·la? Esmenta'las i raona la teua resposta.

L'amistat, perquè quan Maria es distància de la seua amiga al fer-se del GOAC, aquesta investiga al seu líder i fa tot el possible per recuperar-la.

- 3 -

Índex:

  • Fitxa del llibre……………………………………………………………….pàg.1

  • Tema de la novel·la………………………………………………………….pàg.1

  • Resum del llibre……………………………………………………………..pàg.1

  • 10 paraules i 10 frases fetes…………………………………………………pàg.2

  • Classificació dels personatges……………………………………………….pàg.2

  • Opinió personal……………………………………………………………...pàg.3

  • Nou final……………………………………………………………………..pàg.3

  • Aspectes relacionats amb llibres o pel·lícules……………………………….pàg.3

  • Valors de la novel·la…………………………………………………………pàg.3

jajaja
Descargar
Enviado por:Empo
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar