Imagen, Audiovisuales y espectáculos


Europa; Lars von Trier


ANÀLISI EUROPA

1. Intenta justificar els recursos tècnics d'Europa (moviments de càmera, llum, color, transicions, veu en off, angulacions, moviments, etc.) en funció del seu posible valor significatiu o expressiu.

Tots els recursos tècnics que utilitza Lars Von Trier tenen una cadència lenta i pausada, la qual ens porta cap a una sensació d'hipnosis i de somni, més aviat de malson. Tota la pel·lícula té una sensació de irrealitat. A més tota la pel·lícula té lloc durant la nit.

A continuació analitzarem el recursos tècnics:

· Veu en off: vol tenir un efecte hipnòtic. Durant el transcurs de la pel·lícula es va repetint per reforçar aquest sentit hipnòtic. És una veu lenta i pausada que acompanyada de les imatges, reforçen l'efecte hipnòtic.

· Color: l'utilitza per destacar un centre d'interès, per ressaltar, anticipar alguns elements.

· Moviments de càmera: són lents, pausats i cadenciosos.

· Angulacions zenitals: les combina amb moviments de càmera circulars, que donen una sensació d'estar flotant.

· Transicions: canviem de lloc i d'espai sense tall, gairebé amb continuïtat. Són transicions lentes, pausades i harmòniques.

· Música: acompanya a la resta d'elements, i els reforça sent suau i amb un ritme lent.

· Moviments en cadència: tant els moviments de càmera, transicions, música, moviment del tren, moviment dels personatges, de l'aigua… són moviments cadenciosos.

2. Identifica els principals elements simbòlics de la pel·licula i explica el seu significat.

Tots els elements simbòlics de la pel·lícula ens porten a la idea del trajecte de la vida i la mort, el cicle de la vida, tot comença i s'acaba amb l'aigua.

A continuació analitzarem els elements simbòlics:

· Aigua (pluja, neu, mar, banyera, sang): són símbol de cicle, de l'inici i el final, la vida i la mort. Tot comença i acaba amb l'aigua, transmet la idea de l'etern retorn.

· Tren: és també un símbol de vida i mort. Representa el viatge que es fa durant la vida.

· Nit: és símbol de tristesa i mort. També reforça la idea del somni.

· Escacs: és també un símbol de vida i mort, representa la vida com una partida, depèn de com moguis les fitxes, mors.

· Lluna: és símbol de bojeria i de irrealitat.

· Finestres: estàn sempre tancades, és una barrera amb el món exterior, i transportat a la idea del somni, és com una barrera amb el despertar.

· Runes: són símbol de destrucció, desgracia, mort.

· Punts de fuga: són símbol del destí, que ens depari el que ens depari la vida, sempre ens condueix fins la mort.

3. Anàlisi del protagonista.

És un idealista americà. Decideix anar a Europa però per tirar endavant Alemanya, no per prendre part de cap bàndol. Un cop aquí tothom el manipula a través de l'amor, el coronel americà, els examinadors…i ell se sent tan pressionat, que malgrat ser un pacifista al final acaba contradient-se amb tot, perd el control i s'autodestrueix. És un personatge rodó, que evoluciona.

4. Explica, des d'un punt de vista expressiu, el muntatge altern de les tres accions següents: suïcidi del pare, l'acte sexual dels dos protagonistes, i la partida d'escacs.

Mentres Kati ( que és qui provoca el suïcida del pare) fa l'amor amb el protagonista, el pare es suïcida. Aquí, es fa una connexió entre sexe, vida, mort. A més, també es crea una relació paterno-filial. La vida és un complement de la mort i viceversa. Aquesta idea es veu reforçada per la partida d'escacs.

5. Per què aquesta història, avui?

Al 1991 hi havia la guerra de Bòsnia, s'havien comès crims horribles. La pel·lícula es diu Europa, perquè entrar a Europa és la mort, ja que sempre lluita amb si mateixa, sempre hi ha guerres entre europeus. La pel·lícula se situa al 1945, però realment ens parla de l'Europa actual, que malgrat els avenços tecnològics, té una tendència a matar-se a sí mateixa.

6. Posibles significats de la pel·lícula.

· Europa com una maledicció. Sempre es mata a sí mateixa, s'enfrenta amb ella mateixa.

· La pressió que crea el territori sobre una persona, o t'adaptes per pròpia voluntad, o el territori t'obliga a adaptar-thi.

· El cicle de la vida, morir és viure, viure és morir, tot tornarà al mar, el qual és l'origen i el final de tot. Les runes tornaran a ser edificis, i quesos tornaran a ser runes, i així amb tot.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar