Arte


Esglésies de Terrassa


El conjunt monumental de Sant Pere, es troba a l'antic poble de Sant Pere. Aquest poble, antiguement, havia sigut un poblat íber. Més tard, s'hi van instalar els romans.

Van construir aquestes esglésies, perquè fessin de seu apiscopal l'any 450 d.c. Així, els habitants de les rodalies no haurien d'anar fins a Barcelona. Una seu apiscopal, es un lloc on et podies anar a empadronar, batejar-te, etc. Aquesta seu en concret, tindria tres funcions, per això van decidir de fer tres edificis

Esglésies de Terrassa
Les esglésies es diuen: Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria. Ara passarem a dir-ne algunes dades de cadascuna:

Sant Pere es l'església més gran. Entre el s.V i el s.VI, s'hi feien les misses normals i corrents, de cada dia. Es va

acabar de construir en el s.XIV.

Esglésies de Terrassa
Aquesta església, no es tant sols

de l'estil romànic, sinó que també hi barreja l'estil gòtic. Es de l'estil anomenat de transició. Un exemple clar, es la nau, que te una part del romànic i una altra part del gòtic. Totes les finestres són de mig punt. A l'apsis, s'hi pot observar, que hi ha un retaula del s.IX, que està fet de pedra i pintat amb pintures murals a sobre. Representa els quatre evangelistes en les seves formes animals. Just a l'entrar, també s'hi conserva un tall de la pintura mural que recobria les parets, aquest tall representa la vida de Jesucrist. També podem observar, que el terra de l'església, es tot ell un mosaic, copia d'un romà.

Sant Miquel es l'església més petita. Entre el s.V i el s.VI servia per fer funerals. Al voltant de l'església hi enterraven els morts hi ha dins hi feien els funerals. També sertvia de cripta (lloc on es guardaven les restes dels sants). Aquesta en especial, estava dedicada a Sant Jeroni. Les misses dedicades a Sant Jeroni, les feien a baix, a la cripta, però la gent ho escoltava des de baix. Es va acabar de construir, al s.IX. Té la planta centralitzada (tota quadrada). A dins hi ha una piscina baptismal, però construida a l'any 1920 per un arqueòleg que es pensava que l'església servia per batejar.

Santa Maria es una església mitjana. Entre el s.V i el s.IV servia per fer les reunions i misses pels capellans i gent adinerada. Es va acabar de construir al s.XII. Just abans d'entrar, hi ha un mosaic romà, que es el que es van copiar a Sant Pere. Hi ha una piscina baptismal del s.VIII o IX. A dins hi ha pintures i retaules de diferents èpoques, de manera que sembla un museu.

Esglésies de Terrassa
-Les pintures de l'apsis, expliquen escenes de la vida dels sants, hi van estar pintades al s.VIII.

-Les del braç a la part dreta, són de l'any 1270.

-Les del braç a la part esquerra, són del s.XIII.

Esglésies de Terrassa
També hi ha dos retaules que són del gòtic. Estan fets de fusta i un explica les vides d'Apdó, Senen, Cosme i Damià. L'autor es el senyor Jaume Uget entre el s.XIV i el s.XV. Abans estava a Sant Pere.

L'altre retaula explica la vida de Sant Miquel i, naturalment, estava a l'església de Sant Miquel. Es de Jaume Cirera i Guillem de Talarm, al s.XV.

El conjunt monumental

L'església de Sant Pere

Un retaula del Gòtic

Les pintures de l'apsis
Descargar
Enviado por:Laura
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar