Literatura


Escupiré sobre vuestra tumba; Boris Vian


RESUM ESCUPIRÉ SOBRE VUESTRA TUMBA

El protagonista, Lee Anderson, és un home de raça negra encara que no ho sembla, té el cabell ros i només té una vuitena part de negre. El seu germà Tom, era molt amic d'un noi que es deia Clem, i gràcies a ell la gent el tolerava. Quan Clem va haver de deixar la universitat per substituir al seu pare a la fàbrica, en Tom també va haver de marxar i tornar a casa.

Lee també tenia un altre germà que li deien el “noi”,ell també era de raça negra encara que no ho semblava, ell tenia una novia, Anne Moran i quan els seus pares es van assabentar, el van matar , els seus pares eren uns blancs racistes.

El sheriff li va donar la pistola amb la qual van matar a el noi a en Lee.

En Tom li va escriure una carta a Clem, on li deia que li trobés feina pel seu germà a un lloc que no el coneguessin i que estessin a prop per tal de poder-se veure de tant en tant.

La seva nova feina era una llibreria a Buckton, l'encarregat que es deia Hansen li va explicar el funciomnament de la llibreria i li va dir que si no creia en la religió, ho havia de fer veure si no es volia trobar al carrer i que anés cada diumenge a l'esglèsia a escoltar el sermó del pastor.

Al tercer dia de viure a Buckton, Hansen el va convidar al bar de Ricardo, i li va explicar que al drugstore, hi havia moltes noies a les quals els hi agradava la marxa i que moltes vegades anaven a la llibreria a comprar fotografies d'actors i llibres de psicoanàlisi ja que estudiaven medicina.

Al cap de quinze dies de viure a Buckton i treballar a la llibreria, Lee es va començara aburrir i va notar que el que li faltava a ell eren noies. Després de tancar la llibreria, va anar al drugstore que estava al davant de la llibreria. Allà hi va conèixer a dues noies i a un noi. Primer va ballar amb una noia que es deia Jicky, i amb ella hi havia una altre noia que es deia Judy i el noi es deia Dick. Ell els hi va explicar que sabia tocar la guitarra i van decidir a casa d'una altre noia a buscar-la. Aquesta altre noia es deia B.J Betty Jane.

Dins del cotxe d'en dick, un Chrysler model antic, Jicky li va veure una ampolla de Borboun al Lee i van començar a veure tots.

Quan van arribar a casa de la BJ ells, no hi era però li van agafar la guitarra, van anar a comprar més Bourbon i es van anar a banyar en un riu on es van banyar despullats i en Lee va començar les seves relacions sexulas amb les noies, sobretot amb la Jicky que no se la podia treure del damunt.

Tot va continuar igual fins al septembre, a la colla hi havia encara més gent, hi havia tres noies més i dos nois més, però ell passava dels homes, les noies eren una que es deia Susie, una altre que es deia Ann que era rossa però una mica més plena que la Jicky, i també hi havia una altre noia que es passava el dia ballant.

Lee no havia tornat a sortir amb ells per la ciutat, es trobaven al riu i Lee els hi aconseguia begudes com bourbon o gin i ell en canvi tenia totes les noies que volia, encara que ja es desanimava perquè eren totes massa fàcils.

Aquells dies es va veure dues vegades amb el seu germà Tom, i deia que ja no li preguntaven més per l'història del noi i que ell ja estava més tranquil.

La gent rica de Buckton que havia anat de vacances anava tornant en aquells dies, entre aquesta gent hi havia un altre noi de la colla que tothom li parlava d'ell fins al punt que ell estava cansatd e que li parlessin. El noi es deia Dexter, era un noi prim, moreno, amb el cabell arrissat els llavis prims i tenia un nas d'àguila.

Un dia mentres estaven tota la colla al riu i Lee jugant amb la Jicky, en Dexter li va dir que ell no era normal, que no era com les altres persones, que tenia les espatlles caigudes com els boxejadors negres, ell es va quedar sense dir res, parat.

Dos dies més tard, hi havia una festa d'etiqueta a casa d'en Dexter, era el seu aniversari.

Al cap d'una estona vaveure que entraven tres dones i un home. De l'home millor no parlar, però les dones una debia tindre uns quaranta anys i anava acompanyada per dues noies joves. Lee ja havia trobat amb qui venjaria la mort del seu germà, es venjaria amb aquelles dues noies. Les dues noies eren germanes, es deien Lou Asquith i Jean Asquith, eren de Prixville un poble que estava a 160 km de Buckton. Jean era le germana gran, tenia 22 anys i Lou era la petita, tenia cinc anys menys que Jean, 15.

Dexter li va presentar a Lou, tenia el cabell negre recollit en un costat del cap, els ulls eren grocs de gat salvatge i tenia la cara triangular. Portava un perfum bastant complicat i segurament que era francès. Poratava un vestit que s'aguantava sol al seu cos, sense tirants sense res a l'esquena i sense res al voltant del coll. Lou era bastant més baixa que ell i també el seu caràcter era bastant fred.

Lee va tornar amb la seva colla i estaven planejant per marxar-se ja que en aquella festa s'estavan aburrint, volien agafar begudes i menjar d'allà i anar a casa de la Jicky, però Lee volia que també hi anessin les germanes Asquith . mentres Dick i Lee agafaven begudes, la germana petita, Jean va anar a parlar amb en Dexter i Lee també hi va anar perquè l'hi presentés i va ballar una estona amb ella.

Jean Asquith era casi tant alta com ell, la seva pell era de color àmbar i tenia pigues a les espatlles. Portava el cabell molt curt i arrissat cosa que liu feia la cara més rodona encara que ella ja la tenia més rodona que la seva germana Lou.jean vestia amb un vestit de dos peces d'una roba transparent de color negre. Feia olor de salvia i plantes silvestres, però ella deia que no feia servir perfum. Sabia ballar i a Lee no li costava res tindre-la més a prop que la seva germana. Ell la va convidar a la festa que havien organitzat a casa de la Jicky, i ella hi va cedir. Anava bastant beguda. Judy i Bill els estaven esperant al cotxe Nash d'en Lee, quan hi anaven va veure que Dick anava davant en un altre cotxe amb Lou Asquith. Quan Lee va parar el cotxe quan havien arribat a casa de la Jicky, Jean es va posar a vomitar. Entre la Judy i ell van portar a Jean al lavabo perquè es despertés i allà ell es va aprofitar d'ella. Jean es va quedar adormida i Judy volia veure com tenia relacions sexuals amb ella pensant-se que estava dormint. Al cap d'una hora es van adonar que estava desperta i rient. Al cap d'una estona van decidir baixar a la festa ja que sino la gent notaria la seva ausència. Jean li va començar a dir a Lee que s'havien de casar perque ho havien fet, però ell preferia a Lou, la volia emborratxar per així poder fer el mateix que havia fet amb Jean .

A les tres de la matinada, va sonar el telèfon i era Dexter que deia que els pares de les germanes Asquith les trobaven a faltar i Lee li va demanar com un favor que els hi digués que ja les portarien a casa que si li podia arreglar la cosa, Dexter li va dir que ho faria.

Lou li va començar a beure i Lee va aconseguir que anés a una habitació amb ell, ell la va copmençar a tocar i Lou li va donar una bofetada i li va preguntar què era el que li havia fet a la seva germana i ell negava haver-li fet res es van posar a discutir i ell se la va deixar plorant.

A l'hivern en Lee que sabia tocar molt bé la guitarra substituía de vegades al guitarrista que tocava a Stork Club i així es guanyava uns diners extra.

Després d'una setmana, va rebre una carta del seu germà Tom dient-li que havia d'anar al poble que li volia explicar algu. El dissabte següent va anar al poble i Tom li va explicar que el senador que es deia Balbo havia falsificat les votacions durant les eleccions i que desde que els negres podien votar, cada vegada multiplicava les seves provocacions i dos dies abans de les votacions anaven gent blanca a les reunions dels negres i normalment sempre acabaven amb dos o tres negres morts.

Tom que era professor d'escola, va escriure una carta al senador queixant-se pel que feia i al dia següent va rebre una brutal pallissa amb llatigs els homes de Balbo i el germà de Anne Moran. el va escriure perquè volia marxar del poble i anar a New York abans de marxar, però, volia cremar la casa que havia estat construida pel seu pare un home negre casi blanc i devien a ell el fet de ser negres. Van llençar un llumí a la cauina i es va comnvertir en una gran flama que va cremar tota la casa. Lee va portar a Tom a la cruïlla de Murchison Juction on agafaria el tren fins a New York.

L'endemà al matí, mentres estava treballant a la llibreria va rebre una trucada de Jean Asquith i li va dir que convidava a ell i a en Dexter a passar el cap de setmana a casa seva.

El dijous següent, Dexter el va anar a veure a la llibreria i el va convidar a sopar a l'Stork club i deia que després li ensenyaria una afició seva. De camí cap a l'Stork Club, Dexter li va comentar que a casa de les germanes Asquith digués que el metge li havia prohibit jugar al golf i al bridge ja que podria perdre molts diners. quan van acabar de sopar, vam marxar de l'Stork club i Dexter el va portar en un barri que les primeres cases semblaven de gent rica pero després apartir del numero 200 ja començaven els pisos barats que s'anaven transformant en “chabolas” i cada vegada eren pitjors. Dexter va parar el cotxe davant d'una casa pobre d'aquelles, van caminar una mica i van entrar a una casa sense trucar i els va anar a rebre una dona negra, Dexter li va donar diners i van anar anar a una habitació on hi havia dues nenes d'uns 11 o 12 anys. Una era pèl-roja i l'altre era negre. Ell els hi donava dollars i elles s'havien de deixar tocar i fer. Dexter es va quedar amb la pèl roja perquè així Lee s'havia de quedar amb la negra i el posava aprova. Dexter va començar a forçar a la pèl-roja que es deia Polly, al final Lee va començar amb la negra encara que no li feia molta gràcia. Dessobte en Dexter va començar a pegar i mossegar a la nena pèl-roja fins que va tindre que anar-hi la dona negra i el va tindre que amenaçar en no deixar-lo entrar mai més a casa seva.

El dissabte següent Lee va anar a buscar a Dexter per anar a casa de les germanes Asquith . van agafar el cotxe de Dexter i quan van arribar es van trobar amb Jean i van tindre una conversa que va servir per trencar el gel. Una criada negra els va acompanyar a les habitacions, es van canviar i van tornar a baixar. Es van trobar amb Lou i aquesta li va tornar a preguntar què havia passat amb la seva germana perquè estava molt estranya. lou li va preguntar a Lee on va estudiar i aquest es va començar a inventar una història, va dir que el noi es va morir d'un accident de cotxe i l'altre estava vivint a New York.

Ella va tornar a parlar de l'altre dia i va dir que si es va deixar tocar va ser perque anava borratxa. Llavors també li va dir a Lee qno era com els altres, que era diferent, que no era pel físic, era per la veu, que li recordava ala veu dels negres d'Haití. Ell va dir que li agradava que lui digues això perquè els negres eren els millors musics, ella va dir que no, que les millors orquestres estaven composades per blancs i va dir que detestava als negres. Lou va canviar de conversa i van anar amb l'altre gent, ell va insistir en veure el ron que feien ells i van començar a beure.

Quan va pujar a l'habitació per dormir, es va fixar en que estava a prop de l'habitació de les noies. Mentres s'estava dutxant va sentir que a la habitació d'en Dexter que estava al seu costat estava destapant una ampolla i li va preguntar si tenia begudes, ell li va donar una ampolla de ron. Al cap de mitja hora va sortir de la seva habitació i va anar a l'habitació de la Lou, va forçar el pany i va entrar amb l'excusa de disculpar-se. Lee va intentar violar però al final quan estava a punt, la va deixar i va marxar. Va anar a l'habitació de Jean, que estava completament despullada arreglant-se les ungles, es van abraçar i ella va notar que feia la mateixa olor que Lou i li va preguntar que perquè havia estat amb Lou, ell li va dir que només hi havia anat per disculpar-se, van estar junts tota la nit fins a les 5 de la matinada quan Lee va tornar a la deva habitació.

L'endemà al matí a l'hora d'esmorzar va tornar a demanar disculpes a Lou, va baixar Jean i li va dir a Lee que la portés a donar un tomb amb el cotxe abans d'esmorzar i quan estaven al cotxe,li va tornar a dir que s'havien de casar, ella estava obsessionada i a més ell preferia a Lou, Jean li va dir que li expliques coses seves i Lee es va tornar a inventar que el seu germà havia mort en un accident de cotxe i que l'altre estava vivint a New York.. quan Lee li va explicar el de l'accident ella havia dit que segurament havien estat negres els que l'havien matat, que els negres eren una raça de criats, gent fastigosa que la posaven malalta.

Aquella mateixa nit Lee va tornar a anar a l'habitació de Lou i aquesta li va dir que la nit passada el va sentir amb la seva germana, ell li va dir que la seva germana era una pesada que no se la podia treure del damunt i que en realitat li agradava ella, que es volia casar amb ella i que no li faria res fins que no estiguessin casats. Va dir que primer es casaria amb Jean i que ja se les arreglarien per veure's. Ara ja les tenia a les dos, només havia d'esperar.

Lee seguia treballant a la llibreria de Buckton i les dues germanes van prometre passar a veure'l , tenia dos cites per separat. Lou no es va presentar i Jean el va trucar dient-li que estava malalta i que l'anés a veure, però ellno volia ser la joguina de ningú i van quedar pel pròxim dilluns a les 5 de la tarda.

El dilluns a les quatre i vint minuts va arribar Jean, Jean li va dir que estava embaraçada d'ell i que s'havien de casar aviat si no volien escandalitzar a la gent. Volien marxar un cap de setmana per casar-se, el pròxim. Lee li va dir que marxés ella primer al dijous i que ell marxaria el diumenge ja que així arreglaria la botiga i que sobretot no li digiés res a ningú, que li deixés una nota a la seva germana d'una manara que només la pogués llegir quan estessin a fora. Ella no es trobava bé i esva posar a vomitar, Lee li va dir que marxés per que havia d'estar curada per marxar.

Lee ho tenia planejat, amb l'excusa d'estar embraçada simularia un accident de cotxe, la policia preguntaria que fien les dues germanes Asquith aprop de las frontera cosa que deixaria de preguntar-se quan vegés que Jean estava embaraçada, i que la seva germana simplement l'acompanyava.

Lee va comprar bales per la pistola, un pic i una pala.

Abans de marxar Lee, va trucar a lou i va dir que Jean va posar un anunci al diari dient on anava. Llavors Lee va anar a buscar a Lou i havien d'anar a buscar a Jean per dir-li que es volien casar.

Va arribar a casa dels Asquith i va agafar a lou i van marxar,deins del cotxe Lee tenia una ampolla de whisky i van començar a veure els dos. Lou li va dir que primer estava d'acor en desfer-se de la seva germana per poder així casar-se però que ara li estaven entrant remordiments.Quan feia bastanta estona que estaven conduint es van parar en uns arbres, Lou li va demanar un cigarro i ell el va anar a buscar al cotxe, al tornar, Lou el va disparar i la bala li va tocar al braç, ell es va tirar damunt d'ella pegant-la fins que es va quedar immòbil. Ella li va dir que havia trucat a en Dexter pe truques a la policia quan li va parlar de matar a la seva germana. Dexter li va dir a Lou que Lee era una merda de negre. Ell li va explicar el que va passar en realityat amb el seu germà i que ell no es deixari matar tant facilment, la va tornar a pegar brutalment mossegant-li amb molta força les seves parts , finalment li va posar una sabata a la gola i va apretar fins que es va deixar de moure. Li va agafar el seu rellotge de diamants.Es pensava que es desmaiaria,li tremolaven les cames. Ell hgués volgut anar a buscar el pic i la pala pero per por de la policia va preferir marxar.

Mentres anava abuscar a Jean va començar a recordar èpoques passades amb la seva familia i els seus dos germans.

A dos quarts de dotze, Jean l'estava esperant per esmorzar, tenia mal aspecvte però anava vestida com sempre.

Van marxar amb el cotxe de la Jean perquè al seu casi que no li quedava gasolina, a un lloc on estarien més tranquils, després de recórrer 30 km,van parar el cotxe en un descampat i va agafar la pistola de Lou, però no la volia matar tant aviat. Allà en el descampat van tindre relacions sexuals, quan van acabar li va preguntar si sempre que s'ho feia amb un nefgre s'ho passava tant bé, ell li va dir que tenia més d'una vuitena part de negre i ella es va quedar parada sense dir res. L'hi va explicar l'història del seu germà i li va ensenyar el rellotge que li havia agafat a Lou quan l'havia matat i es va disculpar per no poder portar-li un ull. Després d'això li va disparar dos trets al coll i la va matar.

Mentrestant la policia ja ho sabia i pensaven que no el podrien agafar mai però que ho havien d'intentar i van sortir a buscar-lo.

Les motos estaven perseguint a Lee i el disparaven, els trets van atravessar el vidre del cotxe i passava molt d'aire.cada vegada hi havia meys distància entre les motos i el cotxe. Lee es va desviar per un altre descampat i va entrar en una granja, va baixar del cotxe i es va posar a córrer. La policia va rodejar la granja i el van disparar amb dos trets que li van tocar la cadera i el van matar, tot així encara la gent del poble el van penjar igualment per ser negre i encara se li marcava un vulto entre les cames
Descargar
Enviado por:Anna Mèrida
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar