Biografía


Ernesto Che Guevara


Ernesto Guevara                                                                          Hasta la victoria siempre

 

El jove Ernesto Guevara

Ernesto Guevara de la Serna va néixer el 14 de juny de 1928 a Rosario, una ciutat molt important d'Argentina, dintre d'una família adinerada. Una família amb arrels aristocràtiques però amb idees socialistes.

Al 1947 Ernesto Guevara coneix a la jove Berta Gilda Infant, també coneguda com Tita. Ella és membre de la Joventut comunista argentina. Ambdós arriben a ser molt bons amics, llegeixen i estudien els textos marxistes junts i discuteixen la realitat política actual.

Ell contínua els seus estudis universitaris demostrant especial interès en la investigació del asma, al·lèrgies, lepra i la teoria sobre nutrició.

Ernesto Che Guevara

El camí cap a la revolució

1953Che Guevara acaba la carrera. Va ser convocat a fer el servei militar obligatori, però és rebutjat. El 7 de juliol va a La Paz, Bolívia 6000 quilòmetres més lluny, en un tren lent. Che va a Panamà a l'Octubre. Allà  s'indigna per l'actitud submisa dels líders panamenys cap als EEUU. A Costa Rica s'assabenta de la dominació del "United fruit" i de l'explotació i misèria que això implica. En una carta a la seva tia Beatriz l'escriu: "En el Pas vaig recórrer els basts dominis del "United Fruit", una vegada més em vaig poder convèncer del com criminals són els pops capitalistes.

Ernesto Che Guevara

Ernesto Guevara                                                                          Hasta la victoria siempre

1955 Al juny ell coneix a Raúl Castro i es tornen amics. El 8 de juliol Fidel Castro arriba a la capital de Mèxic. Che va dir sobre la seva primera trobada: "El vaig conèixer durant una de les fredes nits de Mèxic i recordo que la nostra primera conversa va anar sobre política internacional.

1956 25 de novembre: El Vaixell Granma parteix en una nit tempestuosa amb 82 homes a bord des de la boca del riu Tuxpán a Mèxic.

1957 El 17 de gener ells ataquen les barraques de La Plata. Che: " La Plata va ser la nostra primer victòria. A l'abril ell organitzà, per a aconseguir estendre el contacte entre Fidel i els pagesos, punts de recolzament a l'àrea.

1958 El 6 de gener Che va escriure a Fidel: "Des d'ara dic que el nostre mèrit serà haver demostrat que a Amèrica la lluita armada amb suport popular és possible." La premsa internacional informa al món que el Che ha mort. "Ràdio Rebel" per contra emet el següent: " Ultimes notícies de gran importància! Gran Victòria de la vuitena brigada de Les Viles. Les tropes sota el comandament d'Ernesto "Che" Guevara van prendre un tren blindat i 300 soldats completament equipats van ser capturats."

Ernesto Che Guevara

1959Per al dia d'any nou el dictador Batista va volar fora de Cuba. El "Che" Guevara pren la nacionalitat cubana el 9 de febrer. 17 de Maig: pels nous actes de sabotatge de l'imperialisme en un port en el sud li diu: " Nosaltres no tenim un trobament amb la història, i no podem permetre'ns estar espantats. Hem de mantenir el mateix entusiasme i fe. Construir fabriques amb la nostra mà esquerra, apuntar els nostres rifles amb la mà dreta i aixafar cucs amb els nostres talons."

1965 El 24 de març Che arriba de Tanzània a prop del port de Kigoma en la riba del llac Tanganika. Desembarca amb 14 cubans en els afores del port per a eludir a les patrulles de mercenaris belgues. D'allí arriben A Kimbamba a Congo. El 9 de Maig aconsegueix fer contacte amb el primer grup de guerrillers. Els explica que va ser allí per a donar-los educació en tècniques d'escamot per comanda de Gaston Soumaliot i Laurent Kabila a Fidel Castro. Els diu que vol lluitar al seu costat en les operacions que ells decideixin. Comença aleshores una escola de guerrers que rep el nom de "La Base".

Ernesto Guevara                                                                          Hasta la victoria siempre

1966 Al juliol Che viatja en el major secret a L'Havana on al costat de Fidel prepara una nova missió a Bolívia. A través de Moscou, Praga i Viena, Che viatja via Brasil a Bolívia on arriba el 3 de novembre.

1967 Che escriu: " Com havia pensat l'actitud de Monjo (El sots-secretari del partit comunista de Bolívia) va ser evasiva i traidora. El seu partit ja s'està armant contra nosaltres. La gent més honesta i competent es queda al nostre costat, encara que hagi de passar per una severa crisi de consciència.

Al març l'anàlisi deia així: " Aquest mes no va estar exempt d'incidents, pitjor el total es veu així: fase de consolidació i purificació de l'escamot, lent desenvolupament amb els pocs elements que van venir de Cuba - i no guerregen malament- i elements del grup de Guayara que estan bastant febles en general.

 En els mesos que van seguir Che i els seus homes van tenir mes i mes problemes de comunicació amb La Paz i Cuba pel que finalment van haver d'operar totalment aïllats. Contactar amb la pagesos es va fer molt mes difícil del que van pensar, sobre això va escriure al maig: " Els pagesos àdhuc no se'ns uneixen, encara que sembla que lentament han deixat de témer-nos i semblen admirar-nos. Aquest és un procés lent i que requerirà paciència."

Al setembre l'escamot continua aïllat i sofreix diverses baixes en les emboscades de l'exercito Bolivià. El 8 d'octubre a La Figuera, el Che i dos camarades cauen en les mans de l'exèrcit. Els dos camarades moren. Un coronel Boliviano i un Cubà que treballa per a la CIA van arribar allí en helicòpter, l'alt comandament decideix afusellar al "Che" i als seus camarades Willy Cuba i Juan Pablo Chang en forma immediata
Descargar
Enviado por:[methods]
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar