Historia


L'era Quaternària


CARACTERÍSTIQUES DE L'ERA QUATERNÀRIA

El quaternari comprèn el període transcorregut des de fa dos milions d'anys fins avui. Es caracteritza per quatre fets que el diferencien del terciari:

1. En el quaternari es va produir un canvi profund en el clima de la Terra que ha donat origen a oscil·lacions molt marcades que s'anomenen glaciacions. Algunes etapes fredes, s'anomenen períodes glacials, van afectant tant les zones polars com zones que actualment són temperades. Entre una glaciació i la següent hi ha hagut períodes de clima menys rigorós, anomenats períodes interglacials.

2. La fauna del quaternari està formada, per animals idèntics o molt semblants als actuals. L'única diferència als actuals és l'extinció.

El fet més important amb relació a la fauna d'aquest període es l'origen i l'evolució de l'espècie humana.

Durant les èpoques fredes hi havia hagut molts animals que s'han extingit recentment com per exemple: el mamut.

El mamut era un animal preparat per viure en climes freds, i es va extingir pel canvi de període. Ara el substitueix l'elefant que es un tipus de la família del mamut però adaptat al clima càlid.

L'era Quaternària
L'era Quaternària

Mamut Elefant

Comparacions:

El mamut estava adaptat a un clima fred, i per tant havia de protegir-se del fred d'alguna manera i va desenvolupar una capa de pèl per a que no se li refredes el cos i morir-se. Com al període on vivia el mamut era molt més difícil sobreviure, també va desenvolupar uns gran ullals per segurament intimidar als depredadors.

L'elefant està adaptat a un clima càlid, i per tant té la pell sense res de pèl ni res que li pugui donar calor o escalfar-li, es més o menys igual que el mamut però amb els ullals més petits.

3. La flora gairebé no ha experimentat variacions des del començament del quaternari fins avui.

Els ecosistemes vegetals han estat afectats pels canvis climàtics. A les èpoques glacials predominaven els prats semblants a les tundres, als períodes càlids eren abundants els boscos de coníferes, roures, faigs i alzines.

4. L'espècie humana es va desenvolupar i va adquirir les característiques actuals durant aquesta era.

Ara, a l'actualitat, estem al període interglacial. Durant el quaternari, el món va adquirir l'aspecte que té actualment.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar