Literatura


El Silmaríl·lion; John Ronald Reuel Tolkien


1- Resum de l'argument

El Silmaríl·lion, que es publica quatre anys després de la mort del seu autor, J.R.R.Tolkien, és un relat dels Dies de l'Antigor o Primera Edat del Món del Senyor dels Anells . En El Senyor dels Anells es narraven els grans esdeveniments de la fi de la Tercera Edat; però els contes d'el Silmaríl·lion són llegendes derivades d'un passat molt més remot, quan Mórgoth, el primer Senyor Fosc, vivia a la Terra Mitjana, i els Elfs antics li feien la guerra per recuperar els Silmarils.

El Silmaríl·lion, narra des de la creació de la terra mitja, fins al repartiment de les terres entre els pobles lliures; i les aventures i desventures entre els diferents pobles, races, i deus.

D'on prové el nom de Silmaríl·lion ?

Prové dels silmarils, unes joies creades per a Feànor, les tres joies creades abans de la destrucció dels arbres de Valinor, d'on sorgia tota la llum per il·luminar la terra. I dels Valinor se'ls hi va treure la llum per a omplenar els Silmarils. Amb la creació dels Silmarils van començar les batalles per al poder d'aquestes Joies.

Resum del Llibre.

El Silmaríl·lion comença narrant la creació per part de Eru (el du unic) dels 14 deus inferiors, els Valar que amb la seva musica crean la terra, Eä.

Més tard Eru comença a crear la seva raça, la raça perfecte, la raça elfica, però el déu Aüle, el ferrer, va començar a crear una raça en secret de Eru, i va crear els nans, però Eru s'en va donar compte però no va destruir la raça si no que la va acceptar, però amb una condició, que despertessin després dels elfs i els humans.

Finalment es van crear les dues llampares que il·luminaven la terra i els elfs i els humans es van despertar, i van començar a explorar la terra. Les tres famílies elfiques es van dispersar per a la terra i es van establir en el lloc que més els hi va agradar, igualment van fer les nou famílies humanes. Més tard van despertar els nans, i les set famílies es van dispersar i van començar a fer grans ciutat excavades, per a dedicar-se a la ferreria. Però Mogoth, el valar dolent feia el possible per a dominar la terra, va destruir les dues llampares i la terra es va quedar a les fosques fins que es van crear els dos arbres de Valinor, i Morgoth també els va destruir, per a crear els silmarils, i poder tenir el poder.

A partir d'aquest moment els més poderosos senyors elfs van lluitar, contra Morgoth, per tal de recuperar els silmarils. Una de les batalles més famoses es la del elf Fingolfin contra Morgoth.

Finalment deprés de la destrucció dels silmarils es va crear el sol i la lluna. A partir d'aquí s'expliquen les histories de les races que viuen a la terra, com l'exili del poble de Durin de Moria, la creació de la fortalesa del mal, Mordor i altres relats.

2- Anàlisi dels personatges principals

Com que són diverses histories on no hi ha un protagonista, la descripció podria ser de qualsevol personatge, però he triat de descriure als següents personatges, que m'han cridat més l'atenció, o m'han agradat més:

-Aulë

Aulëes el mestre dels oficis i les coses materials. Es el senyor de la terra, la compren i manipula els seus elements. Així doncs ell va construir les muntanyes i les valls.

Les creacions d'Aulë son incomptables, a més de les poderoses armes per als altres Déus, va crea les dues llampares per a il·luminar els primers dies de la terra. Encara que la seva major creació son els nans.

La seva moller es Yavanna, una altre deessa, la de la vida de les plantes i els animals.

-Morgoth

`'El senyor fosc'' un Valar rebel que no estava d'acord amb Eru, i quan van començar a tocar musica ell va tocar la discòrdia.

Un cop creada la terra feia el possible per destruir-la i enriquir-se materialment. Va crear Mordor, la terra de les sombres, on hi havia un exercit molt poderós format per la gent seduïda per a enriquir-se materialment. Però el seu exercit va ser destruït i ell va ser empresonat. Finalment va poder fugir, i va matar al rei dels elfs, robant-li els silmarils. Però amb la creació del sol i la lluna els silmarils van perdre poder, i els valars van sortir en busca de Morgoth, i ell es va amagar durant molt de temps a Mordor on continuava creant un exercit, per a fer de les seves...

3- Anàlisi de l'espai i el temps

El Silmaríl·lion es realitza en un món irreal, Eä, on succeeix tota l'acció.

Tot això passa al començament de aquest món, i explica precisament les histories dels primers temps. El Silmaríl·lion es podria comparar amb un tipus de Gènesis.

Es una novel·la fantàstica, ja que hi apareixen déus, races no conegudes hi es situa en un lloc i un temps que no existeixen.

4- El tros que més m'ha agradat.

El tros que més m'ha cridat l'atenció i m'ha agradat més es el seguent, segurament es per la manera de narrar-ho:

``Al començament Eru, L'Únic, que en la llengua élfica s'anomena Ilúvatar, va fer els Ainur del seu pensament; I ells feren una gran Música davant seu. Amb aquesta Mú­sica començà el Món; car L'Ilúvatar féu visible la cançó dels Ainur i ells l'esguardaren com si fos una llum a la foscor. I molts d'ells s'enamoraren de la bellesa i de la història que havien vist començar i desplegar-se com una visió. Així, doncs, L'Ilúvatar donà Ésser a la seva visió i la va colocar en el Buit, i el Foc Secret fou enviat a cremar en el cor del Món; i va rebre el nom d'Eä.

Aleshores, tots els Ainur que ho desitjaren, s'alçaren i entraren al Món en el començament del Temps; i fou tas­ca seva assolir, per mitjà del treball, la culminació de la visió que havien contemplat. Treballaren molt temps a les regions d'Eä, d'una immensitat mai no imaginada per Elfs ni Homes, fins que, en el temps previst, fou fet Arda, el Regne de la Terra. Després es posaren la vestimenta de la Terra, hi davallaren i l'habitaren.´´

Aspectes negatius i positius, i dificultat de lectura.

Com s'ha pogut veure en el text anterior la lectura es una mica dificultosa i sobretot al principi, per els noms inventats com Arda,Ainur, Melkor...

I fins que no t'hi comences a familiaritzar costa una mica seguir l'historia perquè es molt fàcil perdre't.

Un dels aspectes positius d'aquesta obra es que t'ajuda desenvolupar la imaginació, ja que al ser tot irreal cadascú es el que te que imaginar-s'ho

ja que mai ho pot haver vist en la realitat, i cadascú ho veu ala seva manera així es pot convertir en una novel·la més del seu gust.

Els aspectes negatius són bàsicament dos:

  • Que per a una bona lectura es recomanable de ja estar familiaritzat amb el món de Tolkien. Tampoc es tant important per que aquest llibre hi ha un extens glossari per a les paraules noves que desconeixem.

  • Per com em dit anteriorment la dificultosa lectura pot ajudar a que el lector perdi la motivació de continuar la lectura.

Puntuació i recomanació

La meva puntuació personal seria un 9 , ja que moltes histories narrades en aquest llibre m'han encantat, i recomano a les persones interessades en aquest tipus de novel·les, especialment als que ja s'han llegit alguna de les obres de Tolkien.

El Silmaríl·lion; John Ronald Reuel Tolkien
Descargar
Enviado por:Xevo
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar