Elsexe i les degudes prevencions és un tema que afecta molt als joves d'avui en dia i, per això hem elaborat aquestes preguntes:
Què és un preservatiu?
El preservatiu (també anomenat condó) és un recipient allargat, flexible i fi de cautxú natural (làtex). Es desenrotlla sobre el penis erecte. En el preservatiu s'hi acumulen els espermes de la ejaculació i possibles espermes del líquid pre-seminal. D'aquesta manera s'eviten embarassos i s'aconsegueix una millor protecció contra malalties de transmissió sexual. El preservatiu és l'únic anticonceptiu que protegeix contra aquestes malalties.
Mai s'ha d'utilitzar dos o més preservatius a la vegada, doncs augmenta el risc de ruptura. Si s'utilitzen lubricant, ha d'estar compost per aigua però aquesta no ha de tenir ni grasses ni olis.
El preservatiu s'ha d'utilitzar abans de perdre la ejaculació completa, per evitar que l'esperma es regalimi provocant possibles riscs.
Per què s'ha d' utilitzar el preservatiu?
El preservatiu és l'única forma de protegir-se de les malalties de transmissió sexual. Segons el Ministeri de Sanitat, el 50% de les dones i el 75% dels homes han tingut relacions sexuals abans dels 18 anys.
El preu del preservatiu.
La qualitat dels preservatius ha fet augmentar els seu preu. Per una banda, l'acondicionament en bossetes de paper d'alumini multiplica per tres el seu preu de base. La crisis del petroli ha donat lloc a la pujada dels seus derivats. Els fabricant estan interessats per algunes gomes naturals, que a la vegada han augmentat el triple.
Hi ha diferents classes de condons:
Anatòmics: preservatius que s' adapten perfectament al gland del penis, permetin més sensibilitat a l' home.
De colors: negres, blaus, vermells, grocs, verds, bicolors, amb dibuixos, etc.
De broma: els preservatius “de broma” no protegeixen contra les malalties de transmissió sexual ni dels embarassos no desitjats. Normalment, són amb formes d'animals, musicals (que, en fer pressió sobre l'extrem comencen a sonar), etc.
EspermaTicides: substàncies químiques que (amb forma d'òvul, supositoris vaginals, escumes, gels, cremes, etc.) eliminen els espermatozoides.
Extra fins: són molt fins, perquè quasi no es noti quan s'està usant i per augmentar la sensibilitat.
Extra forts: resistents a les possibles ruptures.
Extra grans: preservatius més amples i allargats que els preservatius de mida normal.
Extra petits. Preservatius més estrets i curts.
Hipoal.lergènics: per a les persones que són al·lèrgiques al làtex o que tendeixen a tenir irritacions.
Normals. El preservatiu clàssic.
DE SABORS: maduixa, menta, plàtan, etc.
AMB TEXTURES: protuberàncies i/o línies a la superfície exterior i, també, a la superfície interior. Dónen més plaer a la dona y alguns, també a l'home.
Quant de temps poden guardar-se els preservatius?
Com a norma general, un cordó pot durar 5 anys; però, t'has de fixar en la data de caducitat que hi ha al paquet.
Usar preservatius
Estar infectada o infectat pel VIH (sida) no implica abstendre's d'una vida sexual satisfactòria ni limitar la sexualitat, però s'han de prendre unes mides necessàries per a protegir a la parella.
Ni la marxa enrere, ni la dutxa vaginal, ni els espermaticides, ni els anticonceptius, ni el diafragma protegeixen de la transmissió del VIH. Moltes parelles on un es zero negatiu/va no es protegeixen adequadament, tan sigui per una solidaritat mal entesa amb el que està infectat o bé sigui una forma de negar l'enfermetat, o per molts altres motius que cada parella ha de plantejar-se obertament i amb valentia.