Literatura


El Cavaller del Lleó; Chrétien de Troyes # El caballero del león


2.- Completa la següent fitxa-resum de la trama de l´obra, és a dir, d´allò que succeeix en cada capítol. El resum de la trama ha de ser breu i esquemàtica:

Un cop fet l´esquema de la trama, explica com s´enllacen els diferents episodis de la novel.la i comenta la seva estructura.

La cort del rei Artús

Ens presenta una discussió entre Calogrenant i Keu.

La reina demana que Colagrenant expliqui una història i s´oblidi de Keu.

Ell li fa cas i comença la seva història.

El relat de Calogrenant

Explica l´història de Calogrenant. Ell surt a buscar aventures. Es troba amb una béstia, ella l´indica una font. Al vessar de la font, es crea una tempesta. Apareix un cavaller per defensar la font. Ell fuig, a estat humiliat.

Un cop finalitzada l´història, molta gent decideix anar a aquella font. Només Ivain sortirà a trobar aquella font, i defensar l´honor del seu cosí.

Ivain en l´aventura de la font

Ivain surt a defensar l´honor de Colagrenant, i va cap a la font. Li passa el mateix que al seu cosí (Colagrenant), però al enfrontar-se al cavaller, el fereix. El cavaller fuig, i Ivain va en la seva recerca.

Es troba amb el cavaller, al ferir-lo, surt fugin cap al seu castell. Ivain aconsegueix enxampar-lo.

El castell de Laudine

En agafar al cavaller, aquest mor. Tothom vol trobar a qui l´ha matat. Una doncella, amaga a Ivain. L´esposa del cavaller mort, és el punt d´amor de Ivain, el qual es desespera amb ella. La doncella el prepara per tal de que es coneixin. Laudine, demana consell, i decideix casar-se amb ell, ja que ell podria defensar la seva font, i també s´ha enamorat bojament.

Laudine accepta casar-se amb Ivain. Keu i el rei Artús van a la font. Keu lluita contra Ivain i es vençut.

La boda d´Ivain i Laudine


Keu lluita amb Ivain a la font, ja que creu que va fugir, i és humillat. El rei Artús i els seus cavallers acompanyants, reconeixen la valentia d´Ivain, ja que no podia demostrar la derrota de l´altre cavaller. La senyora es posa molt contenta en veure al rei Artús en el seu castell. Volien que Ivain tornés a Bretanya a lluitar en tornejos amb Gauvain. Demanà permís a la seva senyora, la qual acceptà amb la condició de que tornés en 1 any.

I van marxar.

Ivain demana permís a la seva senyora per marxar a Bretanya. Ella accepta. Es despedeixen amb plors i bessos.

Diu que el rei podia portar-se el cos, però el cor sempre estaria allà.

Les aventures d´Ivain

Un dia, estaven tots reunits (rei i cavallers) i arribà una doncella i maleï en nom de Laudine a Ivain, ja que havia passat un any, i no havia cumplit la seva promessa de tornar. Ell es sent desabut i trist. La doncella li treu l´anell.

Surt sense dir res i fuig.

Camina pel bosc fins que es desespera i s´esquerda la roba...

La follia d´Ivain

S´oblida de tot, i comença a viure en el bosc. Allà s´alimentarà de carn crua... (veure aventures 1)

Un cop ha guanyat al comte Alier i el va fer presoner de la Senyora, marxa del castell.

Surt del castell podent ser molt feliç amb ella i sense emportar-se res a canvi.

El cavaller del Lleó

Es troba amb una serp i un lleó (veure aventures) 2

Arriva a la font, on troba una doncella engarxolada. Era qui l´havia salvat al principi. Ella li explica que morira per culpa seva, ja que no havia pogut trobar un cavaller que lluités amb 3 cavallers. Ell s´oferí a lluitar.

Troba a la doncella Lunete a la font prisonera. Ell diu que l´ajudarà i surt a fer nit.

Arriva a un castell on l´acullen a ell i al seu lleó.

El gegant Harpín de la muntanya

Troba un castell on passar la nit. Celebren l´arrivada del seu oste, però de sobte tot es transforma en tristessa. El senyor li explica el perquè (veure aventures 3)

Va matar al gegant i s´en va direcció a la font.

Un cop allà no troba a Lunete.


Lunete es salvada de la foguera

Ivain va en busca de Lunete, la qual ja no hi era a la garxola. Arrivà just perque no la cremessin, i va acceptar lluitar contra el Senegal i els seus 2 fills (veure lluites cavalleresques)

Un cop salvada, tothom recobrà la confiança en ella, també la seva senyora. Ningú va reconeixer Ivain, anomenat El Cavaller del Lleó. I marxà amb la tristesa de que la seva estimada senyora, no sabia qui era.

Anirà a passar la nit i a guarir-se de les farides, a una vella fortificació. Allà el rebràn molt amablement. Un cop guarits, van seguir el seu camí (lleó i Ivain)

Salva a Lunete de la mort. Ningú el reconeix. Trobaren una vella fortificació, on els acullen, i cuiden fins que es recuperen de les farides. Quan marxa, el pare mor.

Les filles del senyor de la negra espina

El pare de les dues filles, va morir. La gran de les germanes, deia que volia tota l´herència, ja que el seu pare li havia deixat a ella. La petita no estava d´acord. Van anar a la cort del rei Artús perque fós ell qui les ajudes. Van decidir que dos cavallers lluitessin, i el que guanyés guanyaria l´herència. La petita no tenia cavaller per lluitar, així que sorti en busca del cavaller del Lleó. Una doncella dels seus oncles acabaria de trobar-lo, ja que ella es possà enferma. Un cop la doncella el va trobar, van passar la nit a un castell.

La doncella ha trobat al cavaller i es dispossen a passar la nit al castell.

El castell de la Pitjor Aventura

En arrivar al castell, la gent li deia que marxessin, que estaven en perill. Una teixidora, els explica que el castell estava maleït, i que tot hoste havia de lluitar contra dos fills del Maligne. Només d´aquesta forma s´alliverarien de la seva esclavitud, i tornarien a ser lliures. Havien de derrotar als dos dimonis perque es trenques el malefici. Ivain accepta lluitar l´endemà contra els dos dimonis (veure aventura 4)

Ivain va derrotar als dos dimonis, i no va voler quedar-se. Parteix per lluitar contra el cavaller. La germana s´alegrà de l´arrivada de la doncella i el cavaller.

El combat entre Ivain i Gauvain

Van passar els 14 dies de termini. El cavaller arrivà just per lluitar contra el seu rival. Les germanes van discutir, però s´acavà quan començà el combat. Tots dos eren molt bons, però es coneixien i no ho sabien. Fins que un li va preguntar el nom. Es van reconèixer i el combat va acabar. Eren els dos grans amics de sempre, lluitan entre si a mort. Els dos es volien declarar vençuts, i va ser el rei Artús qui va decidir al guanyador. La germana petita va aconseguir la victoria.


Els dos cavallers van a curar-se les ferides. Un cop guarit, Ivain pensà que moriria d´amor...

La reconciliació entre Ivain i Laudine

La donzella aconsegueix que la seva senyora, prometès, que ajudaria a curar el mal d´amor d´aquell home anomenat el cavaller del lleó. A canvi, ell hauria de defensar la font. un cop entra i diguè el seu veritable nom, la senyora no va poder negar aquella promesa que va fer. Aixi que va tenir que tornar a amar, a aquell cavaller, que un dia va trencar una promessa...

Conclusió enllaç capítols:

Tots els capítols tenen una continuació, i s´enllacen tots forman una llarga història, sense saltos estranys. De forma que la pots seguir sense prerdre´t


6.- En la novel.la apareixen diversos elements meravellosos o fantàstics. Citan´s alguns i intenta de relacionar-los amb altres de semblants que apareixen en les novel.les de cavalleries o en general en la literatura universal.

La Font: és una font màgica, que en vessar aigua, es crea una tempesta.

L´anell: tenia la virtut que en girar cap a dintre la seva pedra, tornava invisible a qui el portava.

L´anell: aquest servirà a Ivain d´escut per tot. També de record de l´amor amb Laudine.

L´ungüent: pocima màgica per treure la bogeria.

La gran serp: és una serp molt gran, que treu foc per la boca.

El lleó: es salvat per Ivain. Ell el seguira en totes les seves aventures, com si fós un gatet.

Els dos germans dimonis: són fills del Maligne, i tenen sota malefici un castell.

El senyor de les bésties: un home que controla a tots els animals.

El gegant: és un gegant que viu a la muntanya i té atemorit un castell.

Hi ha elements que apareixen a llegendes molt conegudes: Sant Jordi, serp=drac.

“El señor de los anillos” = anells que apareixen...

Però d´altres que no conec cap lloc on puguin aparèixer: l´ungüent, els germans dimonis...


7.- Les aventures d´Ivain succeeixen en diversos espais. Enumera´ls i caracteritza´ls minimament.

Ivain surt a defensar l´honor de Colagrenant, i parteix cap a la font. Allà desencadenarà la tempesta i el cavaller vindrà a defensar la font. Un cop comencen la lluita, Ivain fereix al cavaller, el qual fuig al seu castell.

1 S´enva del castell per viure al bosc. Allà s´alimentara de carn crua d´animals, fins que troba la cassa d´un ermità. Aquest li dona pa i aigua fresca. Ivain li dona pells, amb les quals l´ermita les ven. Però un dia mentres ell dormia, unes doncelles el van veure i reconeixer. La senyora li treu la bogeria i li fa tornar en si. Ell els ajudarà a lluitar contra uns sacsejadors del seu castell.

2 Després de sortir del castell de la Senyora, al bosc, es troba a una serp que té prisioner a un lleó. La serp escupeix foc. Ell pensà a qui ajudar, i com la serp és molt traïdorenca, ajudà al lleó.

Matà la serp a trocets, i el lleó li agraeix i s´humillà davant d´ell. A partir d´aquí, el lleó el seguirà a tot arreu. Un cop arriva a la font, s´entristeix i es fa un tall amb l´espasa i es desmaïa. El lleó el salva de la mort.

3 Hi havia un gegant que tenia atemoritzat a la gent d´un castell. Ivain es compromet a lluitar amb ell, però amb la condició que li donés temps a arrivar a complir la seva promesa amb Lunete. Arrivada l´hora, apareix el gegant. Comença la lluita amb el gegant i amb l´ajuda de la seva espasa i del lleó, el fan caure i el tallen en dos.

4 Arrivat el matí, aparegueren els dos dimonis. Ells van tancar al lleó, del qual no es fiaven. Va començar el combat, i a Ivain el van ferir molt greument. El lleó, aconseguí sortir de la seva pressó, i mossegà a un dels gegants el qual demanà pietat. Els dos dimonis van ser vençuts, i la maledicció desapareguè. Els senyors, van entregar la filla i totes les seves propietats a Ivain, el qual no ho acceptà.


4.- Analitza les característiques dels episodis de combats cavallerescos que hi ha a l´obra i comenta´ls a partir dels següents punts: Comento els combats.

Capítol 3: Keu VS Ivain

Porten armadures.

Hi ha un guanyador, Ivain, i Keu ho ha de reconéixer.

Ivain demostra qui és el més fort.

Un cop guanya, tothom reconeix la seva valentia.

S´ha de poder demostrar que has guanyat, sinó es considera una mentida i no ets valent.

Capítol 7: Ivain VS Sacsejadors. ( comte Alier)

Porta armadura i escut.

Lluita amb espasa.

Acava per matar molta gent i surt guanyador.

Capitol 10: Ivain VS Senegal i els dos fills.

Porten armadures, llances i escuts.

Els 3 trenquen les seves llances.

Ataca al senegal i el fa rodar per terra.

Amb l´espasa es defensa dels dos fills.

El senegal s´aixecà i aconseguiexen ferir a Ivain.

El lleó es llança a defensar al seu amo.

El van ferir, però ell matà al senegal.

Capítol 13: Ivain VS Gauvain.

És un combat a mort.

Porten armadures i espases.

Lluiten fins la mort tots dos.

No es reconeixen, però tots dos lluiten molt bé.

Tots dos es fan moltes ferides. La batalla està molt igualada.

Conclusions fent referència als punts:

La lluita sempre es a mort. Porten sempre armadures, espases, escuts i a vegades llances. El vençut ha de reconèixer la victória del guanyador. Una lluita és un simbol de valentia.

Normes:

Hi haurà un guanyador i un vençut.

Els combats són a mort.

Val tot.


El combats, són narrats desde el punt de vista favoritariament a Ivain. Sempre fa

referència a Ivain i a la seva gran habilitat per lluitar. Mai accepta que pugui ser derrotat. És el millor.

8.- Quin o quin tipus de narrador hi ha en El cavaller del lleó? Justifica la teva resposta incorporant exemples de la novel.la.

Hi ha un narrador extern. Crec que es el servidor/a d´Ivain:

el meu senyor Ivain... pàg 67.

En molts cops és el mateix personatge:- gegant pàg 101,

- les filles pàg 114

- el rei pàg 114

- Gauvain pàg 66


9.- Dona la teva opinió sobre la novel.la i sobre el treball que has realitzat.

La novel.la és molt interessant, divertida i entretinguda. M´ha agradat molt llegir-la.

El treball, ha estat una mica “palo”. Hi ha cosses que et feien dubtar, i encara no sé si estan bé. Resumint, m´ha semblat força interessant fer el treball.


5.- A partir del concepte d´amor cortès medieval, comenta la relació amorosa que s´estableix entre Ivain i Laudine i com es comporta l´heroi davant les altres donzelles. Posa en relació el comportament d´Ivain amb les normes i regles d´amor cortès.

Ivain s´enamora bojament de Laudine. Aquest s´entrega totalment a la seva senyora. El seu amor no té una finalitat carnal ni reproductiva, sinó que s´estimen per sobre de tot això. És un amor entre una senyora i un cavaller. Ella al principi li guarda rencor per haver mort al seu senyor, però al final cedeix i accepta casar-se amb ell. La donzella actua d´intermediari entre Ivain i Laudine. Les donzelles (general) es porten molt bé amb el cavaller, i a l´inrevés.


1.- Característiques generals dels llibres de cavalleria i de les novel.les cavalleresques.

Llibres de cavalleries:

Contenen un elevat grau d´exotisme, produït pel fet que l´acció es desenvolupa en terres llunyanes, amb personatges dotats de força i valors extraordinaris, capaços de viure aventures on la màgia té un paper principal.

Novel.les de cavalleries:

Es situen en paisatges i llocs coneguts i facilment identificables. Els heroïs, són cavallers sense virtuds, normals, sense capacitats especials.

Les accions estàn guiades per la versemblança, les quals evolucionen lógicament sense intervenció de prodigis misteriosos o inexplicables. Té un llenguatge molt realista.3.- Fes una descripció dels personatges que consideres més importants.

Ivain: és un cavaller, fort, robust i atractiu. Té molta valentia i és molt sensible. Es sap afrontar a tota dificultat. És un home de paraula, i es pot confiar. Li agrada ajudar a tothom per trobar aventures.

Laudine: maca, és una d´aquelles dones que la veus i t´enamores. Sensible, cumplidora i es preocupa per la gent. Es deixa emportar pels consells de la seva doncella, Lunete.

Lunete: jove bruna. Molt agradable, acollidora i espavilada. És molt simpàtica i bona consellera. És una persona de fiar, i es pot comtar amb ella.

Gauvain: cavaller. També és fort, maco i robust. És molt valent, i s´afronta a les lluites com un gran lluitador.

Lleó: una fera molt valenta i forta. Les seves garres són d´acer. Veure´l impacta a la vista, ja que és molt gran. Valent i fidel al seu amo.


Chrétien de Troyes: El Cavaller del Lleó 3º Edició 1996.

Edicions Bromera Col.lecció: A la lluna de Valéncia
Descargar
Enviado por:Ikaro
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar