Literatura


Dansa d'agost; Kate Mundy


DANSA D'AGOST

KATE MUNDY

Tot seguit he realitzat un comentari sobre el personatge de Kate en l'obra Dansa d'Agost. He explicat les característiques més destacants del seu caràcter, la visió que tenen les seves germanes d'ella..., juntament amb un seguit de fragments de l'obra que ajuden i complementen l'explicació.

Aquesta obra de teatre gira al voltant de la vida de 5 germanes: Maggie, Rose, Agnes, Chris i Kate. Aquesta última és la mes gran del grup i d'elles és la única que guanya un sou estable treballant de mestra en una escola. En el moment en que Rose i Agnes estan parlant amb la Kate sobre la radio que està espatllada perquè es para i deixa de funcionar, elles proposen que el millor seria comprar-ne una de nova i aleshores és un dels moments on Kate els hi diu que no es queixin i els hi retreu el fet de que elles no aporten res o quasi res a l'economia de la casa “Kate: Perquè no veig que aporteu res per al manteniment de la casa”

Ella és la única que te la necessitat d'anar al poble cada dia per anar a treballar mentre les altres es queden a casa, per tant es nota que Kate és la que està informada sobre tot el que passa al poble, com es la gent, que pensen, com actuen... en canvi les quatre germanes estan completament aïllades de tot l'ho referent al poble. Aquesta diferència es veu perfectament reflectida quan estan parlant d'anar al ball de la sega i Kate és la única que no hi vol anar i ella dona la seva opinió sobre la gent del poble de Ballybeg, en canvi les Rose, Chris, Agnes i Maggie no en saben res de la gent del poble per tant no els importa res del que en puguin pensar. Això ho podem analitzar en els següents fragments: “Kate: Us asseguro que a Ballybeg s'han tornat bojos. Vagis on vagis, tothom que trobes, només parlen d'una cosa: Aniràs al ball de la sega? Amb qui aniràs? Què et posaràs? Enguany serà el millor que s'ha fet mai.” “Agnes: Quants anys han passat d'ençà que vam anar per darrer cop al ball de la sega? Al ball que sigui? I no m'importa que siguin joves, borratxos i bruts i suats. Vull ballar, kate. És la festa de Lughnasa. Només tinc trenta-cinc anys. Vull ballar.”

“Kate: Voleu que tota la contrada rigui de nosaltres? Unes dones de la nostra edat! Dones madures, ballant? Que us ha agafat? Aquesta és la llar del pare Jack....mai no hem d'oblidar-ho....mai. No, no, no anirem al ball de la sega.”

Kate, al ser la germana mes gran adapta una actitud molt protectora envers les seves germanes i sempre les vol protegir de qualsevol cosa o perill, això fa que sigui una persona molt autoritària, que sempre es tingui que fer el que ella

creu que serà el mes adient. Sovint es veu reflectit en l'obra, ja que la majoria de les vegades que es Kate la que pren les decisions finals: “Kate: No, no, no anirem enlloc! “ “Kate: I no vull discutir-ho més. S'ha acabat la qüestió. No vull tornar a sentir-ne parlar.” “Kate: Comporteu-vos normalment. Hem d'estar molt tranquil·les i molt dignes. Prou de mirar enfora, Rose! “ Aquests anteriors fragments s'hi observa una actitud autoritària de Kate i ara veurem algun diàleg on Kate té una actitud protectora, ja que està preocupada per com li pot afectar a Chris la visita de Gerry: “ Kate: I mentrestant, el cor de la Christina es tornarà a trencar. Això és el que hem preocupa. Però el que realment m'indigna és que aquest monstre no té cap sentit del deure. S'ha preguntat mai com s'ho fa ella per vestir i alimentar Michael? S'hi ha interessat? El preocupa?” .

La religió és un dels aspectes contínuament presents en la vida de Kate, en molts fragments podem veure com ella exposa la religió per sobre de tot sempre està interposant la creença religiosa davant de moltes coses que diuen o que volen fer les seves germanes, també amb el pare Jack ja que sovint ella l'anima i li diu que es refarà... quan torni a dir missa. Alguns d'aquests fets es troben a continuació: Quan Rose està explicant el que es fa a les festes de Lughnasa i quan Kate n'opina sobre això hi podem veure -en el primer fragment- algunes de les seves qualitats del seu caràcter només en un fragment, l'autoritat, la relació que té amb la gent del poble i alhora la obsessió per la religió: “Kate: Són uns salvatges! Conec aquesta gent dels turons! Els he fet de mestra! Salvatges...això és el que són! I la mena de pràctiques paganes que facin no és cosa nostra...de cap de les maneres! És molt trist haver de sentir explicar coses d'aquestes en una casa cristiana, en

una casa catòlica! Tot el que et puc dir és que he, sorprèn i hem disgusta de sentir-te repetir aquestes ximpleries, Rose!” “ Kate: Això és molt poc cristià, Rose. I parlar d'aquesta manera no duu gens de sort! “ “Kate: (li diu a Jack) Per tant, aviat podràs tornar a dir missa?”

Per part de Chris, Maggie, Rose i Agnes tenen una visió responsable de Kate i si reunim els trets més característics del seu caràcter: el proteccionisme, l'autoritat, responsabilitat, imposa la seva força i refusa de la dolçor, és dominant es veu que el paper que realitza es pot comparar amb el de la figura paterna.

Finalment crec que la imatge de quan totes les germanes es posen a ballar és la que recull amb més exactitud la forma de ésser de totes les elles, en un fragment on totes estan juntes realitzant el mateix però si cadascuna d'elles ho fa de forma diferent. La radio comença a sonar i Maggie que és una de les més alegres, bromista, amb bon humor... després d'un salvatge ronc comença a ballar i alhora anima a les altres perquè s'hi afegeixin, tot seguit Rose amb la seva innocència que la caracteritza s'aixeca i segueix a Maggie, tot seguit ho fa Agnes que de totes elles és la que es mou mes sensualment, després comença a ballar Chris i finalment Kate balla sola, amb un moviment controlat i frenètic, el ball d'aquesta última és una acció aliena al personatge, és a dir impròpia de la imatge que en teníem d'ella. Com a opinió personal crec que aquesta escena és molt representativa perquè és com una parodia generalitzada d'elles mateixes i de la vida que porten. Aquesta escena que he comentat especialment la trobo interessant ja que és l'únic moment en que podem veure una visió diferent de la figura de Kate, és un moment en el que encara que al principi li costa al final sense voler es deixa anar pels seus sentiments, així doncs veiem una Kate esverada, sense responsabilitats, no te miraments del que la gent pugui pensar... tot i que al final del ball quan ella se'n dona conta del que ha passat es sent avergonyida del que acaba de passar.

En aquesta obra el personatge de la Kate té una força molt important ja que és el punt de fortalesa de la família, la persona que fa de guia, que imposa la responsabilitat... però alhora ella -sobretot- i les seves germanes viuen un estil de vida reprimida i marcada pels pensaments de la societat d'aquesta època.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar