Salud


CàncerCÀNCER

El càncer és una malaltia coneguda pel creixement i la proliferació continua de cèl·lules anormals que tenen la capacitat de destruir altres teixits. Es pot originar a partir de qualsevol tipus de cèl·lula.

Hi ha centenars de formes diferents, però els tres subtipus principals són els sarcomes, procedents del teixit connectiu com els ossos, els cartílags, els nervis, els vasos sanguinis i els músculs. Els carcinomes que provenen de teixits epitelials com la pell i els teixits glandulars de la mama i la pròstata. En el tercer subtipus es troben les leucèmies.

En el creixement del càncer, totes les cèl·lules provenen de la mateixa cèl·lula mare. Aquestes cèl·lules no tenen el control que en condicions normals controla el creixement cel·lular. El descontrol d'aquestes cèl·lules pot crear una massa anomenada tumor, que creix sense mantenir relació amb la funció de l'òrgan del que prové.

Tumors

Quasi bé tots els càncers formen tumors, però no tots els tumors són perillosos. La majoria no posen en perill la salut.

Invasió i difusió

 • Quan un càncer ocupa tota la superfície de l'òrgan d'origen, aquestes cèl·lules es poden propagar fins a la cavitat següent

 • Les cèl·lules dels tumors poden viatjar a través dels vasos sanguinis. Aquestes cèl·lules es detenen en el punt en què els vasos sanguinis són massa estrets pel seu diàmetre.

 • Molts càncers envien cèl·lules a la corrent circulatòria de manera que s'escampen per tot el cos. Algunes poden morir, però d'altres poden arribar als teixits més pròxims.

 • Causes del càncer

  Alguns factors són:

  Factors hereditaris

  El càncer és un procés genètic. Algunes formes de càncer són més freqüents en algunes famílies. En alguns trastorns hereditaris, els cromosomes tenen una fragilitat natural que porta el perill d'un alt risc de càncer.

  Radiacions

  Les radiacions produeixen canvis en l'ADN en què els caps trencats dels cromosomes poden intercanviar-se. Això produeix alteracions que evolucionen fins a convertir-se en un càncer. Aquest procés pot durar uns quants anys.

  Productes químics

  Alguns productes químics poden actuar com a iniciadors del càncer. Els iniciadors produeixen canvis en l'ADN. Els promotors no produeixen grans canvis a l'ADN, i la seva acció només té efecte si ha actuat un iniciador abans. El fum del tabac té molts productes químics iniciadors i promotors.

  Factors immunològics

  Algunes malalties que produeixen una alteració en el sistema immunològic poden desenvolupar alguns tipus de càncers, com la SIDA.

  Factors ambientals

  Els factors ambientals poden ser:

  • El fum del tabac

  • L'alimentació rica en gras i pobra en fibra

  • L'obesitat

  Detecció i diagnòstic

  Bibliografia

  • Varis. Enciclopèdia Catalana (1994)

  • Varis. Enciclopèdia Microsoft Encarta 1999 (1999)

  Causes del càncer

  Càncer

  Sarcomes

  Carcicomes

  Leucèmies

  Herència

  Virus

  Radiacions

  Productes químics

  Alteracions del sistema inmunològic

  Símptomes immunològicsambientalsambientalsambientalsambientalsambientalsambientalsambientalsgrasses

  Pèrdua de la gana

  Ferides que no cicatrit-zen

  Pèrdues de pes

  Bonys en parts de l'or-ganisme

  Dificultat per empassar l'aliment

  Diagnòstic

  Tos o ronquera

  Hemorràgies no habituals

  Tumor

  Biopsia

  S'estudia una part del teixit tumoral

  Tractament

  Cirugia

  Radioterapia

  Quimioterapia

  Terapia hormonal

  Altres

  Extracció de cèl·lules malignes

  Produeix una destrucció en un teixit

  Utilització de fàrmacs

  Administració d'hormones o antihormones

  - agents biològics
  Descargar
  Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar