Ciencias Sociales


Barcelona


Vacances 2002

Situació geogràfica

Barcelona és una ciutat i municipi de Catalunya, està situada en la costa mediterrània,en una plana d'uns 5 km, coneguda com el Pla de Barcelona, limitada per el mar, la serra de Collserola i la desembocadura del Llobregat i del Besòs.

Com ès Barcelona?

En el traçat urbanìstic de Barcelona destaca el nucli medieval tancat per el port de mar i las rondas.El conjunt desordenat de la ciutat vella apareix centrat per dos eixos casi perpendiculars al mar: las Ramblas i la Via Laietana (oberta en el segle XX). Al voltant d'aquet nucli s'esten l'eixample del segle XIX i a principis del segle XX (Pla Cerdà).

Dos eixos (la Diagonal i la Meridiana) que es creuan a la plaça de las Glorias, van tindre la vocació de organitzar aquest nou espai ciutadà que avui queda una mica excèntric.Al voltant de l'eixample apareixen els barris que corresponen en temps a uns altres municipis annexionats a la ciutat a consecuencia de l'expanció.De sud a nord las principals annexions van ser:

Sant,Les Corts, Gràcia,Sarrià,Sant Gervasi de Cassoles,Horta,Sant Andreu del Palomar i Sant Martí de Provençals.A tots ells hi ha que afeixir,les antigues zones del Poble Nou i del Camp de la Bota,la Villa Olímpica (1992).

La ciutat presenta dos clars limits geogràfics que avuí impadeixen el seu creixement: les fronteres naturals de la serra de Collserola,el mar, i al nord (Sant Adrià del Besòs i Badalona),i al sud (l'Hospitalet de Llobregat).

Per aquest motiu i,principalment,per l'especulació incontrolada del seu creixement en l'època franquista.

Història

Poblada durant la prehistòria i durant el període ibèric per els Laietans, l'origen de Barcelona es deu sens dubte alguna fundació d'una colonia romana, baix la protecció de Juli Cesar i d'August,cap a finals del segle I a.C, que va rebre el nom de Colonia Julia Augusta Paterna Faventia Barcino, al voltant del mon Taber,que era un promontori de 16 m, que facilitava l'acces al mar.

La ciutat romana va ser construida a la manera colonial amb el decumanus

( est-oest) i el card mascimus (norte-sur ) que es creuavan en l'actual plaça de Sant Jaume,seu del poder polític, municipal i a prop del palau Arquebisbat.

En aquesta zona central es van trobar les termes i el temple dedicats a August i del que quedavan sis columnas corintias.En la crisis del segle III,durant que Barcelona va ser saquejada per tropas alemanas, la ciutat va construir les seves medallas,encara es conserva una part.Del segle IV es tenen les primeres noticies documentadas del bisbe Sant Pasià i d'una vida religiosa i parroquial organitzada.

Durant la edad mitjana Barcelona va experimentar la seva primera expansió,dintre de unas noves murallas manadas a construir per Jaume I (segle XIII).Va ser al segle XIII cuan Barcelona va tindre per primer cop un règim municipal propi.El seu primer conseller va ser Ponç d'Alest (1257).La expansió medieval va continuar cap al sur fins a mitjans del segle XIV que va obligar al rey Pere III (1336-1387) a construir un nou perímetre de murallas,donan forma definitiva a la ciutat medieval. De la època medieval atresorar Barcelona conserva alguns dels seus monuments mes emblematics: Sant Pau del Camp,de estil romànic;en estil gòtic,la catedral,Santa Maria del Mar,el (Ayuntament);el Palau de la Generalitat;el Palau Reial;las Atarazanas i l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau entre d'altres. La revolució industrial,començada a Barcelona en l'any 1834, posterior emplaçaments de nombrosas fàbricas va ser el punt de començament de la seva expansió i grans modificacions fins als Jocs Olimpics del 1992.La primera fase va ser el Pla Cerdà,amb el traçat hipodàmic a partir de l'any 1859,data de la auturització per derrivar las murallas. La segona va tindre lloc a finals del XIX amb la anexió a Barcelona dels municipis perifèrics com part del seu eixample. D'aquesta època i de principis del segle XX Barcelona guarda algunas de les joies del modernisme com la casa Milà o Pedrera , el Palau de la Muúsica,la Sagrada Família i l'Hospital de Sant Pau.Una tercera fase coincideix amb la última explosió demogràfica i es situa en la década de 1980 i principis de 1990 marcan per ara el model final de la ciutat. D'aquesta última época,

resultaran probablament emblemàtics en el futur el Palau Sant Jordi o la Torre Calatrava de comunicacions.

Llocs de Barcelona

Port de Barcelona

Telefèric sobre el port de Barcelona,el port de Barcelona es un dels ports mes grans de la costa mediterrànea, va constituir el nucli a partir del cual es va desenvolupar aquesta gran metropoli.

Ciutat Condal

Aquesta foto de la ciutat condal mostra en primer pla el monument a Cristóbal Colón,el tros final de las Ramblas,que es comunican amb la plaça Catalunya.

Monuments

Arc del trionf

El Arc del Trionf situat al est del barri gótic, va ser disenyat per Josep Vilaseca.

La sagrada familia

Un dels edificis més emblemàtics de Barcelona i de l'arquitectura modernista de finals del segle XIX.El arquitecte espanyol Antoni Gaudí es va fer càrrec de la obra en l'any 1891,transformant totalment els proyectes inicials de carácter eclètic per idear una enorme construcció neogòtica.El projecte complet constava de tres façana,el Naixement a llevant,la Passió a ponent i la Gloria a migjorn. Cada una d'ellas estava flanquejada per quatre monumentals torres i al seu conjunt simbolitzava als dotze apòstols.A més a més de la cripta ,solament es va poder concluir la façana, i las sevas torres es van acabar a la mort de Antoni Gaudí el día 10 de Juny de 1926 a Barcelona atropellat per un tranvía davant de la seva obra inacabada.En 1979 es van reiniciar les obres, seguint la idea de Gaudí.La seva imatge va fer la volta al mon a partir dels Jocs Olímpics celebrats en l'any 1992 a Barcelona.

Dades

Territori

Barcelona (1733 Km2)

Promig de temperaturas

Gener 9 C

Juliol 24 C

Promig de precipitacions anuals

590mm

Població

 • 544.137 hab.

 • 1.005.565 hab.

 • 1.280.179 hab.

 • 1.745.142 hab.

 • 1.752.627 hab.

 • 1.701.812 hab.

 • 1.614.571 hab.

 • A Barcelona i la seva àrea metropolitana es concentra un 50% de la població de Catalunya.

  Principals exportacions

  Las exportacions catalanas representan una cinquena part del total espanyol.S'exporta principalment:combustible, minerals, productes petrolifers, maquinària, equipament elèctric, vehicles,productes químics i alimenticis.

  Principals importacions

  Las importacions es centran en productes alimenticis,quimics,

  minerals i fusta.A les altres comunitats espanyoles es compra blat i farina,vins,oli,fruits secs,llet i derivats, fibra, paper, sabates,flors i altres.

  Principals socis comercials

  França,Alemania,Italia,Regne Unit,Estats Units i , Portugal.

  Per ordre de importancia la economía de Barcelona és:

  Serveis comercials (inclos el turisme),tranports i comunicació,serveis publics i el servei domestic.

  Moneda

  Antigament era la peseta però a partir del día 1 de Març ja es l'euro.

  La gastronomia

  La gastronomia catalana es molt diversa. Destacan dos plats molt populars i generalitzats en tot el pais que són:el pa amb tomàquet i pernil i la botifarra amb mongetes.

  Aeroport

  El aeroport internacional de Barcelona es l'aeroport del (Prat del Llobregat)

  Características

  Barcelona es caracteritza per la seva alta densitat de població (17.500 hab/Km2) i per la falta de zonas verdas nomes hi ha un parc important que es Montjuic.

  Index

  • Pàg 2 Situació geogràfica

  • Pàg 3 Com ès Barcelona

  • Pàg 4 Història

  • Pàg 5 Llocs de Barcelona

  • Pàg 6 i Pàg 7 Monuments

  • Pàg 8 i Pàg 9 Dades

  7

  10

  Barcelona
  Descargar
  Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar