Historia del Arte
Art Gòtic
ART GÒTIC
Dels segles XII al XV. Època de la reforma del Císter (per Sant Bernat). Més tècniques constructives i menys decoració. Art més humà (època de l'humanisme); el cos és hermós i deixa de ser un instrument de pecat ( Sant Francesc d'Assís). És un art urbà, es viu a les ciutats, on es viu del comerç i apareix la burgesia. L'exemple per excel·lència de l'arquitectura gòtica és la catedral, encara que també hi ha ajuntament, llotges, etc. (arquitectura civil).
El gòtic es divideix en tres períodes:
Període de formació (segona meitat s.XII): arquitectura amb característiques encara romàniques.
Període de plenitud (s.XII i s.XIV): màxim esplendor.
Període final (s.XV): augmenta extraordinàriament l'ornamentació.
ARQUITECTURA GÒTICA. Característiques:
-
L'arquitectura religiosa té com a edifici més important la catedral.
-
Les plantes tenen tres naus longitudinals i creuer (a vegades) no tan desenvolupat com al romànic i es situa quasi al centre de l'edifici.
-
Portades al peu de la catedral i a les façanes del creuer
-
S'utilitzen nous elements constructius:
-
L'arc apuntat o ogival (menys pressions laterals)
-
Volta de creueria (només fa força als quatre extrems de cada tram
-
Arc faixons apuntats. Reforçam els extrems de cada arcs amb els arcbotants i els contraforts. Els arcbotants apareixen quan la catedral té tres naus i la nau principal és més alta que les laterals. Si només hi ha una nau s'utilitzaran contraforts. Damunt els contraforts hi ha els pinacles que contribueixen a dona verticalitat a la catedral.
-
Verticalitat: la catedral gòtica mostra sobretot línies verticals. Desapareix l'horitzontalitat i l'alçada arriba a extrems inconcebibles. Contribueixen les torres, els pinacles i els gablets (formes triangulars que es troben damunt les finestres i els portals).
-
La llum: els interior s'il·luminen amb llums de colors a través dels vitralls. També hi contribueixen a la lluminositat els rosetons (finestres circulars).
-
Parets perforades amb finestres i vitralls.
-
Simbòlicament representa el cel, Jerusalem Celestial.
-
Respecte a la decoració, el interiors estan poc decorats (capitells senzills), destaquen els elements estructurals, decoració naturalista que dóna la impressió d'imitar a la naturalesa (aspecte biològic, arbres).
-
Dins l'arquitectura civil destaquen els palaus, ajuntaments, llotges, castells, etc. L'arquitectura civil és especialment important allà on es troba la burgesia.
-
es conserven alguns trets romànics: certa horitzontalitat, arcs poc apuntats.
-
S'usa la volta de creueria sexpartida ( fa la força 6 punts).
-
L'Alçat s'ordena en quatre plantes:
-
Arcs formers
-
Tribuna o trifori
-
Galeria alta
-
Finestres
-
Catedral de Laon (1160): tres portes, certa horitzontalitat, té trifori, arcs formers, volta d'aresta sexpartida i ordenació en quatre plantes
-
Notre- Damme de Paris (1169): mateixes característiques que la catedral de Laon, però no s'ordena en quatre plantes, encara que té tribuna. Té uns arcbotants simples i gàrgoles.
-
el creuer es situa pràcticament al centre de l'edifici
-
Generalment dues torres bessones flanquegen la façana
-
Tenim portes a la façana i als dos braços del creuer
-
L'interior s'ordena en tres plantes
-
Desapareix el trifori o tribuna
-
S'usa la volta de creueria simple (no és sexpartida, sinó que fa la força a quatre punts).
-
De cada vegada s'arriba a una major altura (51 metres), és quan s'arriba a la major altura.
-
De cada vegada s'obren finestres més grans, amb molts vitralls.
-
Solen tenir girola (poligonal).
-
Tenen tres naus, normalment.
-
No tenen capelles laterals 8al contrari que al gòtic hispànic, per això les franceses són més reduïdes).
-
Catedral de Chartres (1195) = església de 3 naus, però a partir del creuer es converteixen el 5 naus. Les capelles de la girola encara són un poc semicirculars. A l'exterior presenta dobles arcbotants. Encara és una obra una mica de transició.
-
Catedral de Reims (1210) = es caracteritza per trobar-hi vitralls de colors als timpans, en lloc d'escultura.
-
Catedral d'Amiens (1220) = Torre molt alta. La façana és molt important per la ornamentació. Té un absis poligonal. A l'interior destaca la gran altura i el llum.
-
Catedral de Beauvais (1225) = catedral més alta del món (només a un tram) amb 51 metres d'alçada. Característiques plenament gòtiques: altura, llum, vitralls, poca ornamentació...
-
Sainte Chapelle de Paris (1242) = una sola nau i, per això, no té arcbotants sinó contraforts. Gablets i pinacles. És una capella, no una catedral. Possiblement és l'obra amb més llum. Té un absis poligonal i usa la volta de creueria simple.
-
Primeres manifestacions gòtiques (finals s.XII) o protogòtic: el nou estil va ser introduït a la Península per la reforma del Císter, que fundaren monestirs importants.
-
Arquitectura gòtica hispànica del s.XIII : el gòtic té una gran difusió a Castella i Lleó, on triomfa la nova estètica. S'agafen com a model les grans catedrals franceses. Aquesta època es la fase de l'arquitectura gòtica castellana. Es construeixen les catedrals de Lleó, Burgos i Toledo.
-
Arquitectura del s.XV a Castella: no hi ha avenços tècnics importants, però si decoratius. Preferència per les plantes rectangulars, sense girola. Les voltes tenen uns traçats més complicats. S'usa l'arc conopial i la decoració de cada vegada és més abundant i influirà en el plateresc o primer període del Renaixement hispànic.
La majoria de decoració es concentra a les portades.
L'ARQUITECTURA GÒTICA A FRANÇA:
L'arquitectura gòtica neix i es desenvolupa a l'île de France (als voltants de Paris). La primera construcció gòtica que es coneix és l'Abadia de Saint Denis (1144) , construïda per Suger. Té encara característiques primitives: és la primera vegada que s'utilitza el gòtic.
Dins l'arquitectura de la segona meitat del s.XII podem dir algunes característiques:
Aquesta ordenació en quatre plantes desapareix al s.XIII.
Destaquen dues obres:
L'etapa clàssica (primera meitat del s.XIII) és l'època més important del gòtic francès, ja que és quan es construeixen les grans catedrals que serviran de model per les altres. Característiques principals:
Obres:
A l'interior s'usa la volta de creueria simple i la ordenació en tres plantes, sense trifori. Es conserven els vitralls de colors, dels qual destaca el “vitrall blau”:
Té tres naus, volta de creueria simples. Al centre, on s'ajunten els nervis de la volta s'anomena clau de volta. Poca ornamentació interior, capitells a base de fulles, senzillesa i altura. Exteriorment s'utilitzen elements que donen verticalitat (gablets, pinacles...). Als laterals hi ha dobles arcbotants, grans finestres, capelles ja poligonals, finestres entre els contraforts.
De la segona meitat de s.XIII al s.XV, el avenços tècnics seran escassos. S'abandonen les altures excessives, però es continuen reduint els murs: obertura de grans finestrals. La decoració augmenta progressivament fins arribar al s.XV amb l'anomenat “gòtic flamíger”, que té un màxim d'ornamentació.
S'usa un nou arc, l'arc conopial (forma de quilla de vaixell), que serà molt important a Mallorca.
Les voltes de creueria es compliquen i apareix la volta estrellada.
ARQUITECTURA GÒTICA HISPÀNICA:
En general, l'arquitectura gòtica peninsular es caracteritza per un interès més reduït per l'alçada que els models francesos.
En els regnes hispànics les construccions veren ser molt més amples. Aquestes característiques es van acusar molt més als territoris de la corona d'Aragó, on les esglésies de tres naus tenen capelles laterals (a diferència de les franceses).
Podem distingir una sèrie de períodes:
A Castella destacarem Santa Maria de la Huerta (Sòria). A Catalunya destaquen el monestir de Poblet i Santes Creus.
Aquesta arquitectura és molt austera: usen l'arc apuntat, la volta apuntada i l'arc diafragma (quasi arriba a terra).
Catedral de Lleó: imita les catedrals franceses del s.XIII. La planta s'assembla a la de Reims, però és un poc més curta. La façana té tres portals i està flanquejada per dues torres diferents.
Catedral de Burgos: obra complexa per tenir molts “afegits” d'altres estils. Té tres naus molt curtes i un creuer molt ample, té girola amb capelles.
Catedral de Toledo: té cinc naus longitudinals i doble girola, però és molt baixa =gran horitzontalitat.
Hi treballen artistes estrangers. P.ex: Claustre de San Juan de Los Reyes.
L'obra més coneguda del gòtic del s.XV és la Catedral de Sevilla amb unes grans dimensions per haver estat construïda sobre una antiga mesquita almohade.
Encara es construeixen catedrals gòtiques al s.XVI, com la Catedral nova de Salamanca.
Descargar
Enviado por: | Anna |
Idioma: | catalán |
País: | España |